| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Rekonstrukcija montažne linije v podjetju Eurel d.o.o.
Marjan Strašek, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo se ukvarjali z rekonstrukcijo montažne linije. Razlog za rekonstrukcijo montažne linije predstavljata nenadno povečanje povpraševanja po izbranih izdelkih in uvajanje novega izdelka v proizvodnjo. V magistrskem delu smo najprej analizirali obstoječe stanje montažne linije, pri čemer smo si pomagali s snemanjem. Rezultat magistrskega dela so optimizirana delovna mesta in optimalna postavitev linije glede na dan prostor, ki je bil v proizvodnji na razpolago. Proizvodni prostor podjetja je po rekonstrukciji bolje izkoriščen, montažna linija je bolj fleksibilna, saj lahko sedaj podjetje izdeluje istočasno dva različna izdelka. Prav tako smo z razmestitvijo operacij znižali takt linije in povečali proizvodnjo za 130 izdelkov na dan.
Ključne besede: Rekonstrukcija, optimiranje, operacija, delovno mesto, takt, normativni čas, montaža
Objavljeno: 05.12.2016; Ogledov: 707; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (3,07 MB)

2.
Primerjava konceptov načrtovanja montažnih linij kuhalnih aparatov
Borut Turičnik, 2016, magistrsko delo

Opis: Znotraj skupine Gorenje d.d. uporabljamo dva načina načrtovanja proizvodnje kuhalnih aparatov na montažnih linijah. Pri prvem načinu je takt linije konstanten, ne glede na težavnost aparata, ki se sestavlja. V tem primeru na montažno linijo dodajamo oziroma odvzemamo delavce glede na težavnost sestave aparata. Pri drugem načinu načrtovanja je, ne glede na težavnost sestave aparata, število delavcev konstantno. To pomeni, da se v primeru, ko izdelujemo zahtevnejše aparate, le-teh izdela manj, kot če proizvajamo enostavnejše aparate. Da lahko naredimo simulacijo plana za obe varianti in primerjamo zasedenost delavcev v posameznih proizvodnih oddelkih, je potrebno najprej uravnotežiti delovna mesta za varianto s fiksnim številom delavcev. Uravnoteženje izvedemo po metodi Helgeson-Birnie. Na ta način lahko določimo proizvodne takte in definiramo mesečni plan aparatov za simulacijo. Simulacijo zasedenosti delavcev po posameznih oddelkih izvedemo s pomočjo aplikacije v programskem orodju SAP. Izvedemo jo za varianto s konstantnim številom delavcev (KŠD) in varianto s konstantnim delovnim taktom (KDT). Simulacijo izvedemo za tri različne scenarije. Pri prvem scenariju upoštevamo strukturo aparatov, ki jo trenutno proizvajamo. Pri drugem scenariju povečamo delež aparatov, ki so zahtevnejši za sestavo, v tretjem scenariju pa je največji delež aparatov, ki so najenostavnejši za sestavo. Analiza dobljenih podatkov pokaže, da je v vseh treh primerih bolje načrtovati izdelavo aparatov na montažni liniji tako, da je delovni takt konstanten. V tem primeru je boljša tako zasedenost delavcev kot tudi produktivnost, prav tako pa je večje tudi število izdelanih aparatov v določenem časovnem obdobju.
Ključne besede: sestava, uravnoteženje delovnih mest, konstanten delovni takt, konstantno število delavcev
Objavljeno: 29.06.2016; Ogledov: 713; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (14,89 MB)

3.
Projektiranje in optimizacija montažne linije
Peter Jurgec, 2014, magistrsko delo

Opis: V nalogi je obravnavana tematika projektiranja in optimizacije montažnih linij. Cilj magistrske naloge je bil izdelati in preizkusiti nov algoritem za razmeščanje operacij montaže po delovnih mestih, ki bi poleg razmeščanja linijo tudi optimiziral. V nalogi so predstavljeni že obstoječi načini razmeščanja operacij po delovnih mestih, poleg tega je opisan tudi nov algoritem za razmeščanje operacij po delovnih mestih, ki je bil razvit v sklopu naloge in izmed vseh možnih razmestitev operacij izbere najoptimalnejšo. Za preizkus algoritma se je s pomočjo programskega jezika Python izdelal računalniški program, s katerim so se kasneje izvedli preizkusi algoritma na realnih problemih.
Ključne besede: razmestitev, Python, montažna linija, montaža, delovna mesta, takt montaže
Objavljeno: 03.11.2014; Ogledov: 1287; Prenosov: 180
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

4.
Optimizacija serijske proizvodnje mesoreznic
Marjan Strašek, 2013, diplomsko delo

Opis: Optimizacija je v serijski proizvodnji izjemno pomembna, saj lahko že z samo eno spremembo povečamo število izdelkov ali pa zmanjšamo stroške. V diplomski nalogi sem analiziral serijsko proizvodnjo mesoreznic podjetja SASPRO d.o.o. V proizvodnji je prihajalo do ozkih grl in velikih transportnih stroškov zaradi montaže. Posledično smo se odločili, da bomo sprojektirali novo montažno linijo. Z novo montažno linijo potrebujemo eno delovno mesto manj, kateremu bomo dodelili druge delovne operacije v podjetju. Proizvodnja pa je tako tudi bolj pregledna in urejena.
Ključne besede: optimiranje, tekoči trak, operacija, delovno mesto, takt, normativni čas, organizacijska struktura, montaža
Objavljeno: 17.10.2013; Ogledov: 1258; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (7,03 MB)

5.
IZDELAVA SKLOPA ZA DEKOMPRESIJO MOTORJA Z NOTRANJIM IZGOREVANJEM
Rok Jene, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi je najprej opisana splošna ideja hibridnega pogona, katerega namen je zmanjšanje izpusta toplogrednih plinov, ki ga povzroča sodoben osebni transport. Osrednja tema pričujočega dela se nanaša na enega izmed problemov, ki jih je potrebno rešiti pri praktični realizaciji takšnega pogona. To je načrtovanje, realizacija in priklop sklopa za dekompresijo motorja z notranjim izgorevanjem. Motor z notranjim izgorevanjem je eden izmed obeh pogonov, ki sestavljajo hibridni pogon. Delo je potekalo na laboratorijskem preizkuševališču hibridnega pogona s paralelno konstrukcijo. Oba pogonska sklopa, motor z notranjim izgorevanjem in elektromotor, delujeta usklajeno. Bencinski motor aktivno deluje v območju največjega izkoristka, v ostalih območjih pa je pogonski motor elektromotor. Da se zmanjšajo nepotrebne izgube zaradi komprimiranja zraka pri pasivnem vrtenju, je potrebno realizirati funkcijo dekompresorja. Dekompresijski sklop je izveden s pnevmatskim aktuatorjem, ki preko ekscentrične gredi odpira ventile, ki dovoljujejo zraku prosti prehod, kar onemogoča kompresijo.
Ključne besede: hibridni pogon, elektromotor, motor z notranjim izgorevanjem, takt, navor, kompresija, dekompresija, dekompresijski sklop, poraba goriva
Objavljeno: 30.09.2011; Ogledov: 1922; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici