| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
TONE KRALJ IN POSLIKAVE CERKVA NA SLOVENSKEM PRIMORSKEM
Mojca Benčina, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi želim predstaviti Toneta Kralj in njegove cerkvene poslikave na slovenskem Primorskem. Tone Kralj je od začetka dvajsetih do poznih šestdesetih let na Primorskem ustvaril gigantski likovni opus, s katerim je skušal utrjevati slovensko nacionalno zavest na območju, ki je po letih 1918 pripadalo Italiji. Poslikal je več kot štirideset cerkva. Doslej še ni bil narejen sistematičen popis vseh Kraljevih poslikav na Primorskem, česar se loteva pričujoča diplomska naloga. Za okvir topografskega popisa si jemlje slovenske državne meje, v interpretaciji pa skuša naloga odpreti vprašanje stilnega razmerja obravnavanih del. Na začetku naloge na kratko predstavim Kraljevo umetniško pot, začetek cerkvenega slikarstva in takratno zgodovinsko dogajanje. V nadaljevanju obravnavana dela razdelim na tri poglavja glede na slikarjev stilni razvoj. Namen naloge je narediti sistematičen popis poslikav na slovenskem Primorskem in jih interpretirati glede na ikonografska izhodišča.
Ključne besede: Tone Kralj, ekspresionizem, cerkvene poslikave, slovenska Primorska, svetniki, križev pot
Objavljeno: 18.01.2011; Ogledov: 5051; Prenosov: 542
.pdf Celotno besedilo (67,29 MB)

3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Anton Martin Slomšek, Djanje svetnikov božjih
Martina Orožen, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: Prispevek poglobljeno prikazuje obsežno Slomškovo izdajo svetniških življenjepisov Djanja Svetnikov božjih, ki je izšla leta 1853–1854 v Gradcu in je pomembna za vzgojo kulture duha (etično držo), kulture srca (plemenitost ravnanja) ter jezikovno, pisno in govorno kulturo izražanja. V besedilih se je uspešno porajal normativno poenoteni, skupni, novoslovenski knjižni jezik 19. stoletja, ki se je nadalje z veliko prizadevnostjo jezikoslovnih teoretikov in jezikovnih ustvarjalcev zvrstno tudi uspešno razvijal.
Ključne besede: slovenščina, novoslovenščina, nabožna književnost, svetniki, hagiografije, vzgoja, sredina 19. stoletja
Objavljeno: 06.02.2018; Ogledov: 266; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (564,49 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Motiv svetnikov s panjskih končnic
Urška Zacirkovnik, 2020, magistrsko delo

Opis: Zaključno delo z naslovom Svetniki s panjskih končnic je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. Namen teoretičnega dela je predstaviti začetke čebelarstva, njihov razvoj ter nastanek panjskih končnic. Raziskali smo slikarsko tehniko čelnic in material, ki so ga uporabljali ustvarjalci v 18. in 19. stoletju. Nato smo se osredotočili na nabožno motiviko z upodobitvami svetnikov v povezavi z njihovim življenjem, namenom in pomenom njihovih upodobitev na panjskih končnicah v skladu z umetnostnozgodovinsko metodo. Glavni cilj dela je bil ugotoviti povezanost ljudskih običajev, rekov oziroma pregovorov z življenjem in pomenom svetnikov v skladu z reprezentacijo v ikonografskih razsežnostih. Sprotni zastavljeni cilji raziskovanja so bili raziskati najpogostejši motiv svetnika ali svetnice in različne tipologije svetnikov. V praktičnem delu smo izdelali čebelnjak po vzoru Antona Janše in panje, ki so na koncu služili kot razstavni eksponat panjskih končnic. Pri sami izdelavi čelnic smo upoštevali slikarske zakonitosti, ki so bile zapisane v času njihovega nastanka.
Ključne besede: panjske končnice, svetniki, čebelnjak, panji.
Objavljeno: 27.07.2020; Ogledov: 78; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (12,64 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici