| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
MEHANOKEMIJSKE SINTEZE SULFIDOV PREHODNIH KOVIN 4. PERIODE (MxSy; M = Zn, Ni, Co)
Katja Lečnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje študijo sintetiziranja sulfidov prehodnih kovin 4. periode (MxSy; M = Zn, Ni, Co) s pomočjo mehanokemijske metode. Pri tem smo uporabljali visokoenergijski kroglični mlin SPEX 8000M. Vzorce, dobljene z mletjem, smo analizirali s pomočjo rentgenske praškovne difrakcije (XRD), za segrevanje nekaterih produktov pa smo uporabili napravo za termogravimetrično analizo (TGA). Namen te študije je bil spoznavanje mehanokemijskih metod, rentgenske praškovne difrakcije in aparata za termogravimetrično analizo. To diplomsko delo opisuje rezultate vseh izvedenih sintez in metode s katerimi smo prišli do teh rezultatov. Ugotovili smo, da je uporaba mehanokemjskih metod za sintezo sulfidov prehodnih kovin 4. periode lahko učinkovita.
Ključne besede: mehanokemijska sinteza, rentgenska praškovna difrakcija, mlin SPEX 8000M, cinkov sulfid, nikljev sulfid, kobaltov sulfid, mletje
Objavljeno: 17.10.2016; Ogledov: 876; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (2,22 MB)

2.
MEHANOKEMIJSKE SINTEZE V SISTEMU Al/Ga/In - S/Se
Damjana Lukač, 2015, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil z mehanokemijsko metodo sintetizirati kovinske halkogenide, in sicer aluminijev sulfid, aluminijev selenid, galijev(III) sulfid ter galijev(III) selenid. Najprej smo z rentgensko praškovno difrakcijo analizirali reaktante, nato pa smo izbrane kovinske halkogenide poskušali sintetizirati z mehanokemijsko metodo (mletjem). Po končani sintezi smo vse produkte analizirali z rentgensko praškovno difrakcijo. Rentgenska analiza je pokazala, da z mehanokemijsko metodo dobimo prav vse spojine (Al2S3, Al2Se3, Ga2S3 in Ga2Se3). Najlepše difraktograme z najintenzivnejšimi piki pa smo dobili pri galijevih sulfidih in selenidih, iz katerih je resnično razvidno da gre za produkt Ga2S3 in Ga2Se3. Ugotovili smo, da je mehanokemijska metoda primerna za sintezo kovinskih halkogenidov, in sicer Al2S3, Al2Se3, Ga2S3 in Ga2Se3. Na koncu smo še preverjali obstojnost produkta Al2S3 in Al2Se3, in sicer smo produkt Al2S3 po različnih časovnih presledkih (po 14-ih dneh in po dveh mesecih) dali na rentgensko analizo. Produkt Al2Se3 pa smo analizirali s termogravimetrično analizo. Po končani termogravimetrični analizi smo produkt analizirali še z rentgensko praškovno difrakcijo. Rezultati kažejo, da sta oba produkta neobstojna, saj sta razpadla.
Ključne besede: mehanokemijska sinteza, aluminijev sulfid, aluminijev selenid, galijev sulfid, galijev selenid
Objavljeno: 07.09.2015; Ogledov: 1223; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

3.
VPLIV REAKCIJSKIH PARAMETROV NA SINTEZE BAKROVIH SULFIDOV S SONOKEMIJSKO METODO
Mateja Živko, 2013, diplomsko delo

Opis: Sonokemija je raziskovalno področje kemije, pri kateri reakcije potekajo pod vplivom ultrazvoka. Obširno se trenutno uporablja pri pripravi novih materialov z neobičajnimi lastnostmi. Sinteze nanodelcev kovinskih halkogenidov so v zadnjem času dosegle vrhunec na področju raziskovanja in so še vedno pomemben predmet raziskovanja zaradi svojih termoelektričnih, polprevodniških in optičnih lastnosti Namen moje diplomske naloge je izvedba sintez bakrovih sulfidov (CuxSy) s sonokemijsko metodo in analiza produktov. Pri sintezah sem spreminjala različne parametre, kot so vrsta topila, jakost amplitude sonificiranja, množinska razmerja bakra in žvepla, vir bakra in žvepla ter čas sonificiranja. Dobljene vzorce sem analizirala z rentgensko praškovno difrakcijo. Spremljala sem maso produkta, videz produkta, velikost delcev določenih s Scherrerjevo enačbo ter vrsto produkta. Bakrovi sulfidi so zanimivi zaradi svoje sposobnosti tvorbe spojin z različno stehiometrijo in različnimi valenčnimi stanji. Bakrovi sulfidi se uporabljajo za trdne stabilne solarne celice, elektrode in selektivne radiacijske filtre, medtem ko se tanki sloji bakrovih sulfidov uporabljajo kot glavni material v plinskih senzorjih, ki zaznavajo amoniak.
Ključne besede: Sonokemija, rentgenska praškovna difrakcija, bakrov sulfid.
Objavljeno: 11.09.2013; Ogledov: 1420; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

4.
SONOKEMIJSKA SINTEZA IN KARAKTERIZACIJA BAKROVIH SULFIDOV V VODNEM MEDIJU
Nuša Hojnik, 2011, diplomsko delo

Opis: Sonokemija je področje kemije, kjer kemijske reakcije potekajo pod vplivom zvočne energije v obliki ultrazvoka. Ultrazvok in z njimi povezani pojavi so že znani več kot sto let, njegova uporaba v kemiji pa dosega razcvet v današnjem času. Naše raziskave so temeljile na sintezah nanodelcev bakrovih sulfidov (CuS) s sonokemijsko metodo. Ta metoda se je pri sintezah pokazala kot zelo uporabna, saj so končni produkti nanokristalinični materiali. Namen raziskave je bil sintetizirati polprevodniške nanodelce bakrovega sulfida (CuS) v vodnem mediju. Pri sintezah smo uporabili direktno imerzijsko ultrazvočno sondo proizvajalca VibraCell. Pripravljene produkte smo karakterizirali z rentgensko praškovno difrakcijo (XRD) in termičnogravimetrično analizo (TGA). Da smo dosegli optimalne pogoje, smo spreminjali različne parametre, npr. topilo, vir bakra, vir žvepla, atmosfero in čas ultrazvočnega obsevanja. Zanimanje za uporabo anorganskih nanodelcev bakrovih halkogenidov se v zadnjih letih povečuje zaradi njihovih polprevodniških lastnosti, kar omogoča uporabo pri izdelavi fotoprevodniških materialov, optičnih filtrov in predvsem pri izdelavi fotocelic. Bakrovi sulfidi so zanimivi zaradi možnosti formiranja različnih nestehiometričnih spojin. Zaradi njihove kompleksne strukture in valenčnega stanja imajo nekatere unikatne lastnosti. Bakrovi sulfidi izkazujejo kovinsko prevodnost in se pri 1,6 K spremenijo v super prevodnik. Sinteza halkogenidov je v zadnjih letih precej v razvoju in dosega vedno večje zanimanje na področju optike, elektronike, fotovoltaike, medicine in drugih področjih.
Ključne besede: Sonokemija, rentgenska praškovna difrakcija, termična analiza, nanodelci, bakrov sulfid
Objavljeno: 08.09.2011; Ogledov: 2315; Prenosov: 198
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

5.
SINTEZA IN KARAKTERIZACIJA NANODELCEV CdS IN CdSe S SONOKEMIJSKO METODO V VODNEM MEDIJU
Valerija Danč, 2010, magistrsko delo

Opis: Sonokemija je področje kemije, kjer na potek kemijskih reakcij odločilno vpliva zvočna energija v obliki ultrazvoka. Ultrazvok in z njimi povezani pojavi so že znani več kot sto let, njegova uporaba v kemiji pa dosega razcvet v današnjem času. Naše raziskave so temeljile na sintezah nanodelcev kadmijevih sulfidov (CdS) in kadmijevih selenidov (CdSe) s sonokemijsko metodo. Ta metoda se je pri sintezah pokazala kot zelo uporabna, saj so končni produkti nanokristalinični materiali. Namen raziskave je bil sintetizirati polprevodniške nanodelce kadmijevega sulfida (CdS) in kadmijevega selenida (CdSe) v vodnem mediju. Kot izhodne snovi smo uporabili kadmijev sulfat hidrat (CdSO4•8/3 H2O), elementarno žveplo (S) in selen (Se) v prahu. Za topila smo uporabili vodne raztopine natrijevega hidroksida (NaOH), 1.1 M vodno raztopino natrijevega sulfita (Na2SO3) in 0.05 M raztopino etilen diamin tetraetanojske kisline (EDTA). Pri sintezah smo uporabili direktno imerzijsko ultrazvočno sondo proizvajalca Vibracell. Pripravljene produkte smo karakterizirali z rentgensko praškovno difrakcijo (XRD), termično analizo (TA) in s transmisijsko elektronsko mikroskopijo (TEM). Zanimanje za uporabo anorganskih nanodelcev kadmijevih halkogenidov se v zadnjih letih povečuje zaradi njihovih polprevodniških lastnosti, kar omogoča uporabo pri izdelavi fotoprevodniških materialov, optičnih filtrov in predvsem pri izdelavi fotocelic. Kadmijev sulfid in selenid spadata med tipične polprevodnike tipa II-VI s širino prepovedanega pasu 2.42 oz. 1.74 eV pri sobni temperaturi. Hiter razvoj nanotehnologije je omogočil tudi velik napredek na področju razvoja fotocelic, saj je znano, da imajo kristali nanodimenzij bistveno drugačne kemijske, optične, elektronske in mehanske lastnosti kot makrokristaliničen material. Za CdS je znano, da se širina prepovedanega pasu v odvisnosti od velikosti delcev lahko spreminja med 2.4 in 4 eV. CdS in CdSe imata odlične lastnosti kot polprevodnika tipa n najpogosteje v kombinaciji s polprevodnikom CdTe tipa p. Učinkovitost fotocelic CdS/CdTe presega 16% in narašča z uporabo nanokristaliničnega CdS. Raziskave polprevodniških sulfidov in selenidov dokazujejo njihovo uporabo v senzorjih, laserjih, optični filtrih in solarnih celicah. Sinteza halkogenidov je v zadnjih letih precej v razvoju in dosega vedno večje zanimanje na področju optike, elektronike, fotovoltaike, medicine ter na drugih področjih.
Ključne besede: sonokemija, rentgenska praškovna difrakcija, termična analiza, transmisijska elektronska mikroskopija, nanodelci, kadmijev sulfid in kadmijev selenid.
Objavljeno: 21.12.2010; Ogledov: 3947; Prenosov: 300
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

6.
Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici