| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Metoda podpornih vektorjev v detekciji goljufij
Manja Krajnčič, 2019, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava problem odkrivanja goljufij za izbrani scenarij. Scenarij nam predstavlja eno obliko goljufanja, ki jo želimo razkriti z uporabo ustrezne metode. Kljub temu, da je za odkrivanje goljufij razvitih veliko metod, pa vse niso ustrezne. Metode, ki se v prvi vrsti delijo na nadzorovane in nenadzorovane, ne odkrijejo vseh vrst goljufij, zato je zelo pomembno, da ustvarimo več scenarijev in prilagodimo metode glede na naš nabor podatkov, s tem pa pokrijemo večjo množico možnih goljufov. Za scenarij si izberemo goljufanje gostincev, nad katerim razvijemo novo metodo za odkrivanje transakcijskih goljufij. Rezultate primerjamo tudi z rezultati, ki jih nad isto množico podatkov dobimo pri uporabi metode podpornih vektorjev enega razreda. Glavni rezultat magistrske naloge nam predstavlja kombinacijo uporabe dveh metod za rangiranje gostincev od najbolj do najmanj sumljivih.
Ključne besede: odkrivanje goljufij, subvencionirana študentske prehrana, metoda FSRO, metoda podpornih vektorjev enega razreda
Objavljeno: 29.08.2019; Ogledov: 621; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

2.
Navade študentov zdravstvene nege v porabi hitre prehrane v Sloveniji in na Hrvaškem
Bruno Antolović, 2014, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Študentsko obdobje je obdobje neodvisnosti in prevzemanja vloge odrasle osebe ter specifičnega »študentskega« stila življenja kateri prinaša ogromno novih izzivov. Posledice nezadostne skrbi za prehrano v študentskem obdobju se večinoma odražajo v odrasli dobi z boleznimi katere nastanejo pod vplivom genskih in/ali okoljskih dejavnikov tveganja, vplivajo na zdravje ter zmanjšujejo kakovost življenja. Namen raziskave je bil ugotoviti prehranjevalne navade študentov zdravstvene nege v Sloveniji in na Hrvaškem. Raziskovalna metodologija: Raziskava temelji na kvantitativni metodologiji. S pomočjo študija domače in tuje literature smo predstavili teoretična izhodišča. Kot instrument raziskave smo uporabili anonimni anketni vprašalnik kateri vsebuje 22 vprašanj. V raziskavi je sodelovalo skupno 200 študentov, od tega 100 študentov Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru in 100 študentov stručnog studija sestrinstva Sveučilišta Sjever, Sveučilišnog centar Varaždin. Rezultati: Rezultati raziskave prikazujejo, da se študenti zdravstvene nege v Sloveniji prehranjujejo nekoliko bolj zdravo in imajo boljše prehranjevalne navade od študentov zdravstvene nege na Hrvaškem. 71 % anketirancev v Sloveniji meni, da imajo zadovoljive prehranjevalne navade. Tudi na Hrvaškem je 67 % anketiranih odgovorilo da imajo zadovoljive prehranjevalne navade. Študenti se zavedajo posledic zaradi uživanja hitre prehrane, prav tako večina anketiranih študentov meni daje zdrava prehrana pomembna za kakovost življenja. Sklep: Da bi lahko zmanjšali porabo hitre hrane med študenti je nujno potrebno stalno poučevanje in informiranje študentov o smernicah in priporočilih zdrave prehrane ter njenem pomenu za zdravje. Potrebno je prav tako omogočiti študentom dostopnost obrokov zdrave prehrane. Prav tako je nujno potrebno informirati tako starše kot tudi dijake/mladostnike (preden gredo študirat) o škodljivostih pogoste uporabe hitre hrane, kot tudi o pomembnosti zdrave prehrane za celotno fizično in psihično zdravje posameznika.
Ključne besede: Hitra hrana, študenti, obrok, poraba, subvencionirana prehrana, prehranjevalne navade.
Objavljeno: 29.09.2014; Ogledov: 1252; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

3.
ODNOS ŠTUDENTOV DO PONUDNIKOV ŠTUDENTSKE PREHRANE
Samanta Stojković, 2013, diplomsko delo

Opis: Dandanes smo priča vse bolj ostri konkurenci, zato se morajo ponudniki izdelkov in storitev čim bolj približati strankam, če jih želijo obdržati. Kadar nudimo storitve v gostinstvu, moramo v zelo kratkem času doseči zadovoljstvo gosta. Zadovoljni gosti so cilj vsakega gostinskega lokala, ki želi preko njihovega zadovoljstva ustvariti promocijo »od ust do ust«. Če so storitve slabo izvedene, lahko prav hitro pride do nezadovoljstva med potrošniki. V diplomskem delu smo predstavili izbrane ponudnike s subvencionirano prehrano ter prikazali njihove cene za izvajanje storitev. Cene se seveda od ponudnika do ponudnika močno razlikujejo. Bistvo je, ko ponudniki postavijo ceno, se po zakonu dve leti ne sme spreminjati. Opisali smo tudi prehranjevalne navade študentov. Namen diplomskega dela je, da raziščemo in grafično prikažemo podatke, ki smo jih dobili. Diplomsko nalogo smo zaključili z anketnim vprašalnikom, kjer smo spoznali, da ima največjo vlogo za obisk restavracije kakovost hrane, pomemben dejavnik pa je prav tako urejena restavracija.
Ključne besede: Subvencionirana prehrana, študenti, ponudniki subvencionirane prehrane, prehranjevalne navade študentov, storitve
Objavljeno: 17.09.2013; Ogledov: 1028; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (975,58 KB)

4.
PREHRANJEVALNE NAVADE ŠTUDENTOV FAKULTETE ZA ZDRAVSTVENE VEDE UNIVERZE V MARIBORU
Janja Rotovnik Turinek, 2012, magistrsko delo

Opis: Namen raziskave je bil s pomočjo standardiziranega vprašalnika raziskati in prikazati prehranjevalne navade študentov Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru ter njihovo mnenje o subvencionirani študentski prehrani. V magistrskem delu so opisane smernice zdravega prehranjevanja za študente, energijske potrebe ter načrtovanje jedilnikov v dnevni prehrani študentov. Raziskovalna metodologija. Izvedli smo presečno pregledno populacijsko epidemiološko raziskavo, ki je bila narejena na vzorcu 100 študentov Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru. Raziskavo smo izvedli s prirejenim vprašalnikom Cindi Slovenija: »Z zdravjem povezan vedenjski slog«. Raziskava je temeljila na samo poročanju o njihovih prehranjevalnih navadah in mnenju glede subvencionirane študentske prehrane. Podatke smo analizirali z različnimi statističnimi metodami. Rezultati. Ugotovili smo, da študentje fakultete za Zdravstvene vede Univerze v Mariboru pogosteje od svojih sošolk jedo hitro prehrano in manj pogosto zdravo prehrano, raje tudi dosoljujejo hrano. V raziskavi smo ugotovili tudi, da trenutno znanje o zdravi prehrani ne vpliva na indeks telesne mase, ter da se študentje z normalnim indeksom telesne mase ne prehranjujejo bolj zdravo od svojih sošolcev s čezmernim indeksom telesne mase. Glede raziskave zadovoljstva študentov s subvencionirano prehrano lahko zaključimo, da so študentje, ki se pogosteje poslužujejo subvencionirane prehrane, bolj zadovoljni z njo kot tisti, ki jo redkeje jedo. Analiza je pokazala tudi, da višji kot je letnik študija, manjša je pogostost uživanja subvencionirane študentske prehrane. Rezultate raziskave smo primerjali z rezultati nacionalne raziskave »Dejavniki tveganja za nenalezljive bolezni pri odraslih prebivalcih Slovenije 2008 - Z zdravjem povezan vedenjski slog« in nismo zaznali večjih statističnih razlik med njima. Sklep. Nezdrave prehranjevalne navade, zlasti neprimerna izbira živil in neredna prehrana, lahko povzročijo slabše počutje in delovno storilnost, hkrati vplivajo na zmanjšano odpornost organizma in so dejavnik tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni v poznejšem življenjskem obdobju. Pomembno je torej osveščanje že najmlajših generacij za zdravo mladost in kasnejšo starost.
Ključne besede: zdrava prehrana, smernice zdrave prehrane, subvencionirana študentska prehrana, prehranjevalna kultura, zdravstvena vzgoja
Objavljeno: 25.02.2013; Ogledov: 2952; Prenosov: 572
.pdf Celotno besedilo (750,74 KB)

5.
PREHRANJEVALNE NAVADE ŠTUDENTOV PEF V MARIBORU V PRIMERJAVI S ŠTUDENTI DRUGIH FAKULTET
Senta Glavač, 2011, diplomsko delo

Opis: Zdrav način življenja obsega dobre prehranske navade, telesno dejavnost, izogibanje alkoholu in kajenju. Navade, povezane z zdravim načinom življenja, pridobimo že v mladosti, zato je zelo pomembno, da so vključene v izobraževanje od vrtca oziroma od šole naprej. Učitelji bi s svojim zgledom k temu še pripomogli. V nalogi smo raziskali prehranske navade študentov. Zanimalo nas je, kako se prehranjujejo in kako zdrava je subvencionirana prehrana. Prav tako nas je zanimalo, ali imajo bodoči učitelji razrednega pouka boljše prehranjevalne navade kot študentje drugih fakultet. Ugotovili smo, da obstajajo razlike med študenti in študentkami glede njihovih prehranjevalnih navad. Študentke zaužijejo več sadja in zelenjave, značilno zanje je, da pogosteje uživajo kosilo doma, zunaj doma zaužijejo en obrok, pri hrani jim je najbolj pomembno to, da je zdrava ter da so sestavine v hrani kvalitetne, pa tudi redkeje uživajo alkohol kot študentje. Študentke tudi menijo, da je bilo informacij o zdravi prehrani v času študija premalo, oz. da jih sploh ni bilo in ne vedo, če je voda, ki jo zaužijejo zraven študentskega kosila, res zdravstveno ustrezna. Najpomembnejši vir informacij o zdravi prehrani je za njih internet. Študentje večinoma pogosteje večerjajo, zaužijejo več kruha, krompirja, žitnih izdelkov in mesa, pogosteje si privoščijo tudi razne prigrizke, hitro hrano, zunaj doma zaužijejo od enega do dva obroka. Pogosteje tudi dodatno solijo že pripravljeno hrano in uživajo sladkan čaj. Pri tem študentje in študentke razrednega pouka pogosteje uživajo zelenjavo in kavo, redkeje pa alkoholne pijače ter so manj aktivni in pogosteje kadijo kakor študentje (in študentke) ostalih fakultet. Dnevno zaužijejo od dva do tri obroke, pa tudi večerjajo pogosteje. Internet je za njih najpomembnejši vir informacij o zdravi prehrani. Ugotovili smo tudi, da je bilo za študente in študentke razrednega pouka premalo informacij o zdravi prehrani v času študija.
Ključne besede: subvencionirana prehrana, zdravo prehranjevanje
Objavljeno: 05.09.2011; Ogledov: 2966; Prenosov: 314
.pdf Celotno besedilo (736,18 KB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici