| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 84
Na začetekNa prejšnjo stran123456789Na naslednjo stranNa konec
1.
Slovensko tekstilstvo skozi čas : (obdobje od 1930. do začetka 80-ih let)
Jože Debevc, 2023

Opis: Pred vami so spomini in utrinki, poskus zgodovinskega zapisa o slovenskem tekstilstvu in o ljudeh - tekstilcih, ki so dajali pečat razvoju slovenskega tekstilstva v obdobju od 1930. do začetka 80-ih let.
Ključne besede: Slovensko tekstilstvo, zgodovina, Univerza v Mariboru, študij, Fakulteta za strojništvo
Objavljeno v DKUM: 21.02.2023; Ogledov: 487; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (77,13 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Konstruiranje priprav za naprave za izdelovanje biorazgradljivih lončkov - kft : diplomsko delo
Urban Kmetec, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljeno delo, ki sem ga opravljal v podjetju Kostroj Strojegradnja d. o. o. Prikazan je celoten postopek konstruiranja in izdelave priprav za biorazgradljive lončke-KFT. Zaradi velikoserijske izdelave naprav KFT-ja smo se odločili, da bomo izdelali priprave. Samo modeliranje smo izvedli v programskem paketu SolidWorks, kjer je prikazan končni izdelek. S pomočjo v naprej pridobljenih načrtov smo si izdelali približne skice, ki predstavljajo osnutek za izgled priprav. Potrebno je bilo paziti tudi na to, da so dovolj mobilne za premikanje po celotnem proizvodnem prostoru.
Ključne besede: KFT, konstruiranje, strojništvo, SolidWorks, tehniška dokumentacija
Objavljeno v DKUM: 01.06.2022; Ogledov: 572; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

3.
Konstruiranje vpenjalne priprave za varjenje ogrodja gozdarskega vitla 55h : diplomsko delo
Dejan Cigler, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema načrtovanje, konstruiranje in izdelavo tehnične dokumentacije vpenjalne naprave. Naprava je namenjena predvsem izboljšanju ponovljivosti izdelka, točnosti in hitrejši izdelavi le-tega. Ker so v podjetju postavili novo robotsko celico, so mi za diplomsko delo dodelili projekt, ki vsebuje konstruiranje nove vpenjalne naprave za varjenje ogrodja vitla 55H. Vpenjalna naprava je v celoti zasnovana s pomočjo programske opreme SolidWorks. Skozi diplomsko delo sem predstavil projekt in vse zahteve, ki so pomembne pri snovanju takšne naprave.
Ključne besede: strojništvo, varjenje, robot, vpenjalna naprava, konstruiranje, pozicioniranje
Objavljeno v DKUM: 01.10.2020; Ogledov: 860; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

4.
Raziskovalni vodnik
2020

Opis: Predstavitev organizacije in dejavnosti inštitutov, laboratorijev in centrov na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru.
Ključne besede: Fakulteta za strojništvo, promocija, inštituti, laboratoriji, raziskovalni centri, znanstvenoraziskovalno delo, razvojno delo, sodelovanje s podjetji in organizacijami
Objavljeno v DKUM: 02.06.2020; Ogledov: 960; Prenosov: 59
URL Povezava na datoteko

5.
Razvoj in izdelava samozaporne gredi za model škripca Al 100 : diplomsko delo
Martin Hočevar, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje postopke mehanske obdelave, ki so potrebni za izdelavo škripca AL 100. V diplomskem delu je predstavljen potek dela od skiciranja neuspelih oziroma neuporabnih sistemov do nastanka skice sistema, ki se je v nadaljevanju izkazal kot primeren. Sledilo je modeliranje samozaporne gredi z vsemi ostalimi spremembami in dodatnimi deli. Po zaključku modeliranja je bil škripec izdelan in poslan v laboratorij za testiranje izdelkov za pridobitev certifikata. Pri kalkulacijah cen izdelave je bilo ugotovljeno, da se je sistem samozaporne gredi glede na staro izvedo podražil za 4,5 %. In ker se je izkazal za zelo praktičnega, uporabnega in predvsem varnega, se je podjetje odločilo da njegova prodajna cena ostane ista, po nekaj dodatnih testiranjih pa ga bodo vključili v proizvodnjo.
Ključne besede: strojništvo, škripec, samozaporna gred, laserski izrez, struženje, frezanje
Objavljeno v DKUM: 11.07.2019; Ogledov: 1005; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (2,59 MB)

6.
LABORATORIJSKO SREDIŠČE V KAMPUSU TEHNIČNIH FAKULTET UNIVERZE V MARIBORU
Matic Bogolin, 2017, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi se srečujemo z problemom prostorske stiske, ki se pojavlja na fakulteti za strojništvo. Na podano lokacijo bomo skušali umestiti objekt, ki bo funkcionalen ter primeren za več programov. Zasnovali ga bomo tako da bo multifunkcionalen ter če se kadarkoli spremeni namembnost objekta bo le tega možno preurediti brez večjih posegov v konstrukcijo. Prav tako bomo v okolico dodali zelene površine saj menimo, da bi le te vplivale na boljše počutje študentov.
Ključne besede: arhitektura, laboratorij, laboratorij za strojništvo, laboratorijski center oz. centri, Univerza v Mariboru, fakulteta, šolske stavbe
Objavljeno v DKUM: 05.09.2017; Ogledov: 1347; Prenosov: 213
.pdf Celotno besedilo (81,62 MB)

7.
Ugotavljanje poškodb vrvnih prižemk in analiza vzrokov njihovega nastanka
Žiga Bajt, Viljem Kuhar, Andraž Legat, Mirjam Bajt Leban, Janez Gomboc, 2001, strokovni članek

Opis: Vrvna prižemka je nosilni, dinamično obremenjen konstrukcijski element, ki povezuje sedežno obešalo s transportno vrvjo sedežnice. V lanskem letu smo sistematično vizuelno in defektoskopsko pregledali večje število prižemk in ostalih vitalnih konstrukcijskih elementov sedežnic. Osnovni cilj preiskav je bil oceniti njihovo stanje, detektirati obstoječe razpoke in ostale poškodbe, ki bi lahko vodile do nenadnih lomov ter določili obseg teh poškodb. Ultrazvočna metoda s posebej prirejeno površinsko sondo se je pokazala kot najprimernejša in izredno zanesljiva metoda za določanje razpok na prižemkah. Rezultati preiskav so pokazali, da ima material prižemk in nekaterih drugih konstrukcijskih elementov zelo nizko žilavost in grobo zrnato feritno - perlitno mikrostrukturo, ki je posledica neustrezne toplotne obdelave. Konstrukcijski elementi iz materiala s tako strukturo ne zagotavljajo zadostne odpornosti proti krhkemu lomu.
Ključne besede: žilavost, strojništvo, utrujenostne razpoke, metalurgija, ogljično jeklo, prižemke, ultrazvočna preiskava
Objavljeno v DKUM: 14.03.2017; Ogledov: 1051; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (126,46 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Konstruiranje in izdelava medvrstnega obdelovalnika poljščin
Luka Rošer, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga prikazuje konstruiranje, izdelavo in prikaz uporabe traktorskega medvrstnega obdelovalnika. Glavna naloga priključka je, da ob vrstah, v katerih so zasejane poljščine, enakomerno doziramo mineralna gnojila, hkrati pa med vrstami prezračimo prst in mehansko odstranimo plevel. Na podlagi zahtev, ki smo jih zastavili, je najprej potekala idejna zasnova celotne konstrukcije po posameznih segmentih. Dimenzioniranje in modeliranje priključka je bilo opravljeno v programu CATIA V5R16. Izdelava same tehniške dokumentacije in prikaz simulacije obremenitve celotne konstrukcije pa smo opravili s pomočjo CREO SIMULATOR-ja. V zadnjem delu naloge so napisana navodila za uporabo, izdelavo prototipa, preizkus priključka v realnih pogojih, vzdrževanje ter izračun približnih stroškov razvoja in izdelave celotnega priključka.
Ključne besede: CAD, dimenzioniranje, konstruiranje, dokumentacija, medvrstni obdelovalnik, prototip, strojništvo, realni model
Objavljeno v DKUM: 15.09.2016; Ogledov: 1166; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (3,30 MB)

9.
NEMŠKO-SLOVENSKA TEHNIČNA TERMINOLOGIJA NA PRIMERU ISO 12100
Dominika Portić, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo se osredotočili na strokovnega prevajalca tehničnih besedil in prevajanje tehničnih dokumentov. Posebno pozornost smo posvetili strokovni terminologiji, in sicer predvsem terminologiji s področja strojništva. Glede na hiter razvoj se posledično razvija tudi strokovna terminologija. Zaradi hitrega razvoja se vedno znova pojavlja tudi potreba po novih in novih terminih. Na primeru standarda SIST EN ISO 12100, ki vsebuje osnovno strokovno terminologijo v povezavi z varnostjo strojev, smo preučevali uporabnost take terminologije pri prevajanju tehničnih besedil. Terminologijo iz standarda smo iskali v naključno izbranih navodilih za uporabo. Tudi navodila namreč sodijo k tehničnim dokumentom in ravno z njimi se prevajalci zelo pogosto srečajo pri svojem delu. Analizirali smo navodila za mini sekljalnik, kosilnico z nitko, digitalni multimeter, potopno črpalko in za visokotlačni čistilnik. Ugotavljali smo, koliko izrazov iz standarda lahko najdemo v izbranih navodilih, s katerimi izrazi bi jih še lahko nadomestili in ali obstajajo tudi izrazi, ki so primernejši od teh, ki jih najdemo v standardu. Ugotovili smo, da je možnosti za prevajanje tovrstne terminologije veliko več, kot jih ponuja standard SIST EN ISO 12100, a gre vseeno za uporaben dokument, ki lahko služi kot dobro izhodišče vsem, ki se ukvarjajo s tehniškim prevajanjem.
Ključne besede: Tehniško prevajanje, strokovni prevajalec, standardi, strokovna terminologija, strojništvo, navodila za uporabo.
Objavljeno v DKUM: 14.06.2016; Ogledov: 1507; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (31,67 MB)

10.
PRIPRAVA IN VODENJE PROJEKTA RAZVOJA MALEGA GOSPODINJSKEGA APARATA
Bojan Dolinšek, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem predstavil projekt BSH/MPM 2014 (ki je potekal preko organizacije Mladi projektni managerji), pri katerem je sodelovalo 8 članov. Cilj projekta je bil spremeniti MCM6 aparat do te mere, da bo izdelal fino maso iz večjih kosov sadja ali zelenjave. To smo naredili s spremembami na pogonski gredi naprave, ki zdaj podpira tudi okrogel zgornji nož, ki razreže tudi večje dele sadja v manjše, tako da ima spodnje rezilo veliko manjše obremenitve in naprava zdaj naredi fino maso iz sadja. Ta sprememba vpliva na to, da je naprava sedaj tudi varčnejša (stroj ima veliko manj obremenitve), kot pa da bi imela samo eno rezilo. Naredili smo tudi: • TV oglas z mladimi ljudmi, ki pričnejo dan lažje z našo napravo; • brošuro projekta, ki smo jo priložili pri prezentaciji; • spremembo navodil, ki sedaj vključuje vse novosti, narejene na napravi; • nov design embalaže, ki poudarja mladost in energičnost; • sistem lijaka, ki omogoča lažje nalivanje napitkov iz naprave; ter • knjižico receptov za sadne pripravke, ki smo jo priložili napravi kot dodano vrednost. V začetku oktobra 2014 smo tudi predstavili vodstvu BSH-ja naše zaključeno delo in praktični prikaz delovanja sedanje izboljšane naprave MCM6. Pozneje je podjetje naš dvojni sistem rezil patentiralo, kot je razvidno tudi s slike 17 (glej poglavje 6. Priloge).
Ključne besede: projektni management, krizno vodenje, projektni marketing, inovacije, strojništvo.
Objavljeno v DKUM: 24.03.2016; Ogledov: 1248; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici