| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 26
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Management zalog v proizvodnem podjetju x
Nataša Galun, 2020, magistrsko delo

Opis: Management zalog pomeni ves sistematičen proces naročanja, skladiščenja ter odpremo materialov in proizvodov. Namen je doseči pravšnje količine naročanja zalog, pravšnje količine hranjenja zalog v skladiščih, na pravih mestih v procesu proizvodnje, ob najbolj primernem času in po najbolj ugodnih cenah. Za dosego tega cilja mora biti nadzor zalog čim bolj točno in dosledno voden. Za podjetja so zelo pomembne vse ravni zalog, saj količine zalog v hrambi pomenijo za podjetja vedno tudi strošek, ki direktno učinkuje na uspešnost podjetij. Podjetja si zato prizadevajo za optimalne količine zalog. V magistrskem delu obravnavamo zaloge s poudarkom na optimizaciji zalog. Ključna ugotovitev je, da z vidika nemotene proizvodnje ter zadovoljevanja povpraševanja s strani kupcev, težijo podjetja k čim večjim, tj. zadostnim ali nepresahljivim, zalogam, z vidika stroškov pa k čim manjšim zalogam. A zadovoljitev obeh ciljev zmorejo uresničiti le optimalne zaloge. Stroški imajo nadvse pomembno mesto pri določanju količine zalog. V magistrski nalogi smo podrobneje predstavili te stroške, ki jih povzročajo zaloge. To so stroški skladiščenja, stroški naročanja in stroški nezadovoljenega povpraševanja. Magistrsko delo je zasnovano iz teoretičnega in praktičnega dela. V uvodnem delu smo si zastavili dve hipotezi. Prvo hipotezo smo preverjali že v teoretičnem delu naloge. Druga hipoteza je sestavljena iz štirih podhipotez, ki pa smo jih preverjali v praktičnem delu naloge. Teoretični del gradita dva sklopa. V prvem sklopu smo na začetku zapisali definicije zalog različnih avtorjev. Podrobneje smo opredelili namen zalog. V nadaljevanju smo predstavili tudi vrste zalog glede na pojavno obliko, stopnjo dokončanosti v proizvodnem procesu, funkcijo zalog in velikost zalog. V drugem sklopu teoretičnega dela smo se osredotočili na pojem optimizacija zalog, kar je osrednja tema magistrskega dela. Na začetku smo opisali stroške, ki nastanejo pri upravljanju zalog. Zatem pa so podrobneje opisani optimizacijski modeli zalog. To so osnovni model zalog, model zalog pri količinskih popustih in model zalog pri postopnih dobavah. Opisali smo tudi management zalog pri negotovem povpraševanju in politiko naročanja za zadovoljevanje negotovega sezonskega povpraševanja. Praktičen del v uvodu zajema kratko predstavitev proizvodnega podjetja X. Nadalje smo, na podlagi štirih izbranih artiklov, s pomočjo izbranih modelov, ki smo jih predstavili v teoretičnem delu, preverili, ali proizvodno podjetje X vodi optimalno politiko zalog. Na podlagi dobljenih rezultatov smo sproti presojali, ali vsako podhipotezo sprejmemo ali ovržemo. Z optimizacijo zalog smo iz zaupanih podatkov za leto 2018 za izbrane štiri artikle (hidravlično olje, kratka majica v velikosti L, lamelni brus, papirnata brisača) ugotovili, da proizvodno podjetje X ne vodi optimalne politike zalog. V sklepu magistrske naloge smo zapisali spoznanja in ugotovitve iz obeh delov, teoretičnega in praktičnega.
Ključne besede: zaloga, vrste zalog, optimizacija zalog, stroški zalog, optimizacijski modeli zalog
Objavljeno: 13.04.2021; Ogledov: 201; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

2.
Abc in xyz analiza vhodnih zalog materiala v proizvodnem podjetju
Kaja Seško, 2019, diplomsko delo

Opis: V podjetju je gospodarjenje z materialom pomembna dejavnost, ki omogoča stalen tok materiala od dobaviteljev preko proizvodnega sistema do končnega porabnika. Ena izmed funkcij ki nastopa v okviru gospodarjenja z materialom je tudi analiza zalog s pomočjo ABC in XYZ analize. V diplomskem delu bomo opravili analizo zalog materiala v proizvodnem podjetju Baumüller Dravinja, ki se ukvarja z proizvodnjo kovinskih izdelkov. Opravili bomo ABC analizo s katero bomo material ločili glede na stroške, ki jih predstavlja pri poslovanju, dopolnili pa jo bomo z XYZ analizo s katero bomo material razvrstili glede dinamiko porabe.
Ključne besede: zaloge, upravljanje zalog, stroški zalog, planiranje materialnih potreb, ABC analiza, XYZ analiza, kontrola sistema zalog
Objavljeno: 30.09.2019; Ogledov: 797; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (2,49 MB)

3.
Upravljanje zalog v podjetju roto slovenija d. o. o.
Katja Vöröš, 2018, diplomsko delo

Opis: Skoraj ni podjetja, ki se ne bi srečevalo s problemom zalog, ker so le-te vezane v obratna sredstva. Cilj vsakega je tako poskrbeti za optimalne zaloge, ob hkratnem normalnem delovanju, torej utečeni prodaji in izdobavi. Da bi pojasnili delovanje zalog in podjetja, smo zaloge opisali na primeru podjetja Roto Slovenija d.o.o. V prvem delu bomo zaloge opisali teoretično, torej kaj zaloge za podjetje sploh pomenijo, ter kako se podjetja soočajo z upravljanjem zalog. Razčlenili bomo zaloge po vrstah, ki jih poznamo. Pojasnili bomo tudi, kakšne stroške podjetju prinesejo zaloge. V drugem delu, na praktičnem primeru podjetja Roto Slovenija, pojasnimo obstoječe stanje podjetja in upravljanje zalog v podjetju. Predstavili bomo tudi praktičen primer, ki ga bomo prikazali na podlagi enega izmed najbolj prodajanih izdelkov.
Ključne besede: upravljanje z zalogami, vrste zalog, stroški zalog
Objavljeno: 19.11.2018; Ogledov: 621; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (984,17 KB)

4.
Modeli upravljanja zalog vhodnih materialov
Leon Rehar, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni trije različni modeli upravljanja zalog z vhodnimi materiali. Začetek dela zajema opredelitev, funkcije in pojem zalog. Nadaljevanje opisuje vrste zalog in različne tipe stroškov, ki se pri upravljanju z zalogami pojavijo. Jedro diplomskega dela zajema študijo treh različnih modelov upravljanja zalog vhodnih materialov, in sicer: optimalno količino naročanja, sistem stalnega naročanja in sistem periodičnega naročanja. Vsak od treh modelov pa razpolaga s svojimi praktičnimi računskimi primeri.
Ključne besede: Zaloge, Stroški zalog, Optimalna količina naročanja, Sistem stalnega naročanja, Sistem periodičnega naročanja
Objavljeno: 10.10.2017; Ogledov: 684; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

5.
Upravljanje zalog v proizvodnem sistemu
Gregor Vahen, 2016, diplomsko delo

Opis: Zaloge so vsi shranjeni viri, potrebni za zadovoljevanje trenutnih ali bodočih potreb. Surovine, nedokončana proizvodnja in končani izdelki so primeri zalog v proizvodnem podjetju. Vsaka organizacija ima določen sistem za načrtovanje in upravljanje zalog. Zaloge so eden od najdražjih vložkov podjetij, saj predstavljajo običajno nad 40 % vrednosti skupno vloženih sredstev. Zato morajo podjetja najti ravnotežje med vlaganjem v zaloge in kakovostjo storitev za stranke. Optimizacija stroškov gospodarjenja z materialom je ključni dejavnik doseganja tega ravnotežja. V diplomskem delu so opredeljene zaloge materialov, obravnavan je model zalog z rednimi, enakimi nabavljenimi količinami ter situacije, ko je poraba večja od nabave in so potrebni interventni nakupi. Podane so tudi smernice za izračun optimalnih količin zalog. Obdelane so tudi potrebne zaloge nedokončane proizvodnje, vezane na izbrani cikel proizvodnega procesa. Vse teoretične osnove spremljajo tudi praktični primeri z izračuni.
Ključne besede: vodenje zalog, obseg naročanja, poraba, interventne zaloge, stroški zalog
Objavljeno: 15.11.2016; Ogledov: 1498; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

6.
Načrtovanje potreb po materialu
Ervin Jančič, 2016, diplomsko delo

Opis: Zaloge so zelo pomemben del določenega podjetja, saj nam zagotavljajo nemoteno delovanje proizvodnje, brez nenadnih zastojev zaradi pomanjkanja potrebnega materiala ali sestavnih delov. Torej je delovanje podjetja brez zalog nemogoče. Ampak z zalogami so povezani tudi veliki stroški, zato je gospodarjenje z zalogami zelo pomembno. V prvem delu diplomske naloge so predstavljeni osnovni pojmi povezani z zalogami, predstavljene so vrste zalog, upravljanje z zalogami ter stroški, ki se pojavljajo. V drugem delu pa so predstavljene različne metode, ki nam pomagajo pri načrtovanju potreb po materialu in pri samem upravljanju podjetja. Govorimo o metodah MRP (Materials requirements planning), MRP II ( Manufacturing Resource Planning ) in ERP (Enterprise resource planning).
Ključne besede: pomen zalog, stroški zalog, načrtovanje potreb po materialu, načrtovanje virov podjetja, informacijski organizacijski sistemi.
Objavljeno: 09.09.2016; Ogledov: 983; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

7.
GOSPODARJENJE Z ZALOGAMI - NA PRIMERU PODJETJA X
Mateja Polanec, 2016, diplomsko delo

Opis: Vsako proizvodno podjetje se mora zavedati, da je uspešnost njegovega poslovanja odvisna tudi od gospodarjenja z zalogami. Znotraj proizvodnega procesa se pojavijo številna vprašanja, kako najbolj učinkovito ravnati z njimi, saj različne vrste zalog, ki jih lahko drži podjetje, ne povzročajo le materialnih stroškov, ampak tudi organizacijske stroške in stroške financiranja. Učinkovito vodenje in oblikovanje zalog vpliva na dober finančni izid. Diplomsko delo v teoretičnem delu zajema splošne teoretične opredelitve. Prikazani so kazalniki, različne oblike obvladovanja in vodenja zalog, možni načini financiranja ter različne vrste stroškov zalog. Primeren informacijski sistem je nepogrešljiv v poslovanju podjetja, saj omogoča natančno in tekoče spremljanje vseh procesov v podjetju, zato je v nalogi govora tudi o tem. Predstavljeno Podjetje X deluje v kovinski industriji. Način njegovega poslovanja je zelo kompleksen in finančno zahteven. Osnovna surovina predstavlja velik finančni zalogaj, zato je upravljanje zaloge le-te strateškega pomena. Veliko vlogo pri gospodarjenju z zalogami v Podjetju X ima njihov lastni informacijski sistem.
Ključne besede: zaloge, upravljanje z zalogami, optimizacija zalog, stroški zalog, financiranje zalog
Objavljeno: 31.08.2016; Ogledov: 923; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

8.
VPLIV SPREMEMBE METODE VREDNOTENJA ZALOG UČINKOV NA POSLOVNI IZID GRADBENEGA PODJETJA V ČASU RECESIJE
Vera Traven, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga z naslovom »Vpliv spremembe metode vrednotenja zalog učinkov na poslovni izid gradbenega podjetja v času recesije« obravnava vse tri dovoljene metode vrednotenja zalog nedokončane proizvodnje in proizvodov. Po opisanih metodah vrednotenja zalog v začetnem delu smo obravnavali stroške iz več zornih kotov, kajti prav poznavanje stroškov nam omogoča pravilno razporejanje le-teh in pravilno vrednotenje zalog po želeni metodi. V praktičnem delu diplomske naloge smo obravnavali metodo vrednotenja zalog po zoženi lastni ceni, metodo vrednotenja zalog po proizvajalnih stroških in metodo vrednotenja zalog po spremenljivih proizvajalnih stroških skozi poslovanje gradbenega podjetja, ki posluje v času recesije. S praktičnimi primeri smo ugotavljali, ali bi bilo za gradbeno podjetje bolje spremeniti metodo vrednotenja zalog ali ima primerno metodo. Z diplomsko nalogo smo pridobili boljši vpogled v sam sistem vrednotenja zalog nedokončane proizvodnje in proizvodov ter spoznali vplive izbranih metod na poslovni uspeh posameznega leta.
Ključne besede: metoda vrednotenja zalog po zoženi lastni ceni, metoda vrednotenja zalog po proizvajalnih stroških, metoda vrednotenja zalog po spremenljivih proizvajalnih stroških, stroški.
Objavljeno: 10.08.2016; Ogledov: 1283; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (424,96 KB)

9.
OPTIMIZACIJA DOLŽINE PROIZVODNE SERIJE V PODJETJU HIDRIA ROTOMATIKA
Matej Orel, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Gospodarske razmere, ki na trgu vladajo zadnjih nekaj let, so prisilile podjetja, da stalno iščejo rešitve za izboljšave poslovnih in proizvodnih procesov, saj se le tako lahko ohranja konkurenčnost in pozitivno poslovanje. Zaostrovanje tržne situacije in kupčevih pogojev močno vplivajo na delo v proizvodnji. Zaradi težnje po čim manjših zalogah in čim krajših dobavnih rokih so proizvodne serije postale krajše, intervalni čas med serijami pa je postal manjši. Zaradi teh dejstev se pojavlja vprašanje o ekonomski upravičenosti določene proizvodne serije, saj vsaka menjava povzroči določene stroške. V diplomskem delu smo primerjali stroške zalog in stroške ene menjave serije. S pridobljenimi podatki in upoštevanjem teoretičnih izhodišč smo predstavili preračun minimalne dolžine serije, ki še pokriva vse nastale stroške in preračun optimalne količine s uporabo modela EOQ, na realnem projektu v podjetju Hidria Rotomatika, d.o.o., ki minimizira skupne stroške. V zaključku diplomske naloge smo prikazali možnost uvedbe aplikacije v informacijskem sistemu, ki bi določevala minimalno dolžino proizvodne serije in potencialne prihranke pri proizvodnji z optimalno proizvodno količino, s katerim bi posledično dosegli tudi boljšo konkurenčnost in finančno poslovanje podjetja.
Ključne besede: stroški priprave proizvodnje, stroški zalog, minimalna količina proizvodnje, optimalna količina proizvodnje
Objavljeno: 28.06.2016; Ogledov: 554; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (1,88 MB)

10.
ANALIZA ZALOG V TRGOVINSKEM PODJETJU
Jasmina Polajžer, 2015, diplomsko delo

Opis: Ljudje lahko svoje potrebe po materialnih dobrinah danes zadovoljujejo skoraj za vsakim vogalom. Že vsako večje naselje premore kakšno majhno trgovino ali pekarno. Vsi pa vemo, da niso vse trgovinske organizacije enako obiskane, čeprav predstavljajo eno najpomembnejših dejavnosti za populacijo. Namen diplomske naloge je bilo proučiti domačo in tujo literaturo ter teoretično predstaviti kaj sploh so zaloge, kakšne funkcije imajo, kako poteka njihova analiza in kako upravljamo z njimi, saj se moramo zavedati, da vsakršno napačno ravnanje z zalogami v podjetju lahko prinese velikanske izgube. Cilji so bili opredeliti zaloge, predstaviti trgovinsko podjetje X, predstaviti analiziranje zalog podjetja X in narediti analizo zalog. Rezultati ankete so pokazali, da v podjetju nimajo velikih zalog, da imajo največkrat na zalogi oblačila in manjše gospodinjske aparate, seveda tudi hrano, da podjetje razpolaga z veliko artiklov in da za čiščenje starih zalog skrbi vodja oddelka.
Ključne besede: analiza zalog, trgovinsko podjetje, stroški zalog, vrste zalog.
Objavljeno: 15.04.2016; Ogledov: 1040; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici