| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 34
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Energetska sanacija in načrtovanje ogrevanja hiše s toplotno črpalko
Anja Majerič, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta predstavljeni ena izmed možnosti energetske sanacije enodružinske starejše hiše in zamenjava ogrevalnega sistema s sodobnim alternativnim virom ogrevanja. Na začetku diplomskega dela so predstavljene različne izvedbe toplotnih črpalk in njihove značilnosti. Na podlagi projektne dokumentacije smo s programom KI Energija 2017 izračunali potrebo po toploti za ogrevanje stavbe in potrebno energijo za pripravo tople sanitarne vode. Izračunali smo tudi investicijske stroške, stroške ogrevanja in priprave tople sanitarne vode pred in po sanaciji. Na osnovi tega smo izbrali toplotno črpalko. V analizi stroškov sta prav tako prikazana vrednost celotne sanacije in izračun ekonomske upravičenosti investicije.
Ključne besede: toplotna črpalka, energetska sanacija, ogrevanje, stroški investicije
Objavljeno v DKUM: 21.12.2020; Ogledov: 594; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (6,26 MB)

2.
Transportna ekonomija
Stanislav Božičnik, 2020, univerzitetni, visokošolski ali višješolski učbenik z recenzijo

Opis: Na osnovi definicije prometa, transporta in ekonomije pojasnimo pomen transportne ekonomije. Nekatere ključne makro ekonomske kategorije pojasnimo skozi različne nivoje proučevanja ekonomskih fenomenov, transport kot sistem pa predstavimo v luči različnih ekonomsko-političnih sistemskih zornih kotov. Sledi predstavitev trga in tržnega mehanizma kot osnove za razumevanje na trgu temelječih ekonomskih mehanizmov in pojavov. Predstavljena so osnovna analitska orodja potrebna za oceno konkurenčnih prednosti podjetja in za izbor tržnih strategij. Sledi predstavitev osnov trženja. Samo poznavanje trga, tržnih razmer in tržnih možnosti ne zadošča. Zelo pomembno je tudi poznavanje: vrst, strukture in dinamike stroškov podjetja, točke pokritja, metod kalkuliranja in amortiziranja ter poznavanje metod oblikovanja prodajnih cen podjetja. Vodstvo podjetja mora poznati, obvladovati in usklajevati obe področji: trg (trženje) in ekonomiko podjetja, da lahko trajno in uspešno vodi podjetje. Za pravilne poslovne odločitve predstavljamo tudi izbor najbolj primernih metod za oceno investicijskih projektov. Vsa znanja iz področja ekonomike, trga in trženja združimo v poslovnem načrtu, katerega bistvo predstavimo. S teorijo in prakso vrednotenja eksternih stroškov transporta in na tržnem mehanizmu temelječih instrumentih za uravnavanja transporta učbenik zaključimo.
Ključne besede: transport, ekonomija, mikroekonomija, trženje, investicije, eksterni stroški transporta, kalkulacija stroškov, ekonomika podjetja, učbeniki
Objavljeno v DKUM: 31.01.2020; Ogledov: 1077; Prenosov: 168
URL Povezava na datoteko
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Energetska sanacija kmečke hiše
Kiril Panov, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja način, kako sanirati neko hišo. Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela: teoretični del in praktični del. Prvi del poda informacije o standardih, ki jih moramo izpolniti, da bi lahko hišo uvrstili med pasivno gradnjo. Drugi del diplomskega dela je praktičen. V njem je predstavljen sedanji videz hiše z izračunanimi vsemi toplotnimi izgubami, opisani pa so tudi uporabljeni materiali za sanacijo hiše ter njen končni videz. V zadnjem poglavju je opravljena ekonomska analiza vseh stroškov in prihrankov ter izračunana vračilna doba.
Ključne besede: energetska sanacija, toplotne izgube, stroški investicije, kmečka hiša
Objavljeno v DKUM: 22.09.2017; Ogledov: 1026; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (5,78 MB)

4.
ENERGETSKA PRENOVA VEČSTANOVANJSKE STAVBE IN NJEN VPLIV NA KVALITETO BIVALNEGA PROSTORA
Ksenija Fleisinger, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazana analiza celovite energetske sanacije večstanovanjske stavbe z dvajsetimi etažnimi enotami in izboljšanimi bivalnimi pogoji lastnikov. Vključuje pridobitev nepovratnih finančnih spodbud, uporabo rezervnega sklada ter dejansko izvedbo energetske sanacije v skladu z veljavnim stanovanjskim zakonom (SZ-1) Republike Slovenije. Računske analize prikazujejo različne stopnje sanacije, s katerimi smo ugotovili, da je energetsko sanirana večstanovanjska stavba v skladu z zahtevami Direktive o energetski učinkovitosti (2012/27/EU), ki ima nacionalni cilj zmanjšanja celotne energije za 20 % do leta 2020. Ta cilj vključuje tudi Slovenijo, katera v letu 2020 naj ne bi presegla 7,125 mio. toe (82,86 TWh) primarne energije. Rezultati kažejo, da dodatni ukrepi znatno zmanjšajo toplotne mostove, znižajo porabo toplotne energije in tako vplivajo na kakovostnejše bivanje v večstanovanjski stavbi.
Ključne besede: večstanovanjska stavba, energetska sanacija, stroški investicije, toplotne izgube, energetska učinkovitost
Objavljeno v DKUM: 17.10.2016; Ogledov: 1037; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

5.
Subvencioniranje tujih naložb
Miran Jus, Matej Steinbacher, Matjaž Steinbacher, 2006, strokovni članek

Opis: V gospodarstvih Srednje in Vzhodne Evrope spodbujajo tuje neposredne naložbe (TNN), da bi pospešili in zmanjšali razvojni zaostanek za najbolj razvitimi državami. Pojavila se je plejada finančnih, fiskalnih in drugih oblik spodbujanja TNN, ki pa prinašajo nekatere pasti. Tako morajo vzpostavljene sheme subvencioniranja tujih investitorjev upoštevati določena načela. Slovenija pri spodbujanju TNN ne zaostaja za ponudbo konkurentov, vendar je intenzivnost ukrepov v primerjavi z njimi prešibka. Kakor koli, številni avtorji opozarjajo na problem pomanjkanja raziskav o učinkovitosti subvencij za TNN in poudarjajo potrebo po bolj poglobljenih raziskavah njihovih ekonomskih vplivov, usmerjenih predvsem na analize stroškov in koristi dodeljenih subvencij.
Ključne besede: tuje investicije, investicije, neposredne tuje investicije, stroški, analiza, subvencije
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1112; Prenosov: 27
URL Povezava na celotno besedilo

6.
TEHNIČNI IN EKONOMSKI VIDIK GRADNJE HLEVA ZA KRAVE MOLZNICE
Klemen Podkrajšek, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga v prvem delu obravnava opis oz. predmet investicije. Predstavljena je lokacija objekta, kakšni materiali in način gradnje je uporabljen in kakšni so cilji investicije t.j. novozgrajenega objekta. V nadaljevanju je narejena rekapitulacija vseh stroškov, ki so vezani na investicijo in sicer stroški v času priprave na gradnjo in pri sami gradnji. V drugem delu projektne naloge je prikazana doba vračanja investicije, torej v kolikšnem času se bo investicija povrnila.
Ključne besede: gradbeništvo, opis investicije, stroški gradnje, upravičenost investicije, doba vračanja
Objavljeno v DKUM: 22.09.2014; Ogledov: 1699; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (378,12 KB)

7.
Energetska sanacija enodružinske hiše - ekonomski vidik
Maša Rožej, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi je predstavljen predlog energetske sanacije enodružinske hiše. Starejše hiše ne zadoščajo današnjim standardom toplotne prehodnosti, zato jih je potrebno prenoviti, da v objektu znova dosežemo bivalno ugodje, hkrati pa znižamo stroške porabe energije. V skladu z aktualnim Pravilnikom o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES 2010), so predlagani ukrepi obnovitve zunanjega ovoja stavbe in sanacije oken. S pomočjo programa za gradbeno fiziko je izračunano koliko energije se s temi ukrepi prihrani. V ekonomski analizi pa so prikazani letni koristi iz naslova prihranka energije za ogrevanje, vrednost celotne investicije energetske sanacije in s tem tudi izračun ekonomske upravičenosti investicije.
Ključne besede: energetska sanacija, ekonomski vidik, stroški investicije, toplotne izgube
Objavljeno v DKUM: 08.09.2014; Ogledov: 1288; Prenosov: 235
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

8.
DINAMIČNO UGOTAVLJANJE STROŠKOV IN PRODAJNIH CEN V CESTNEM TOVORNEM TRANSPORTU
Klemen Konrad, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opredeljuje in proučuje stroške (cestnega) transportnega podjetja kot osnovo za poslovno odločanje. Posebno pozornost smo namenili identifikaciji in klasifikaciji ključnih stroškov transportnih storitev. Posvečamo se metodam kalkulacije in obračuna stroškov na različne načine. Posebej obravnavamo načine dinamičnega spremljanja in razporejanja stroškov. V zadnjem delu naloga oblikuje orodje za dinamično spremljanje stroškov. Z razvitim orodjem smo predstavili razliko med dinamičnim in klasičnim spremljanjem stroškov, kot podlago za poslovno odločanje. Proučili smo tudi stroške tovornih vozil različnih emisijskih razredov in proučili upravičenost investicije v novo vozilo.
Ključne besede: Stroški, transportno podjetje, dinamika stroškov, kalkulacija prodajnih cen, točka pokritja, poslovno odločanje, investicije
Objavljeno v DKUM: 24.06.2014; Ogledov: 1368; Prenosov: 268
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

9.
RAZVOJ IN UVAJANJE BANČNIH STORITEV MOBILNEGA BANČNIŠTVA V POSLOVNE BANKE
Maja Grušovnik, 2013, magistrsko delo

Opis: Hitrost razvoja tehnologije in tehnike, predvsem tempo življenja, nas sili v uporabo mobilnih tehnologij in pripomočkov. Z drugega zornega kota, pa nas gospodarska kriza, ki nas je zajela leta 2008, sili v iskanje cenejših storitev in izdelkov, šele potem se sprašujemo za varnost, kljub temu pa sta ti dve postavki zelo močno skupaj in tudi med seboj prepleteni. Veliko je na področju varnosti mobilnega poslovanja izboljšanega zaradi digitalnega podpisovanja in pametnih kartic. Zaradi tega tudi prihranimo čas, ki ga na koncu porabimo zopet za delo, saj smo z mobilnimi storitvami vedno bolj oddaljeni od družabnega življenja oziroma nas takšne inovacije silijo v nenehno delo. Mobilno bančništvo je eden izmed novih in ključnih storitev v mobilnem poslovanju in ima že kar nekaj uporabnikov, vendar še vedno je premalo izkoriščenega, glede na to kaj storitev mobilnega poslovanja ponuja. Po drugi strani, pa je mobilno poslovaje ena izmed cenejših rešitev poslovanja, saj potrebujemo za delo manj zaposlenih, s strani pridobivanja nepovratnih evropskih sredstev, pa imamo velike možnosti financiranja. Največji strošek pa še vedno ostaja izguba podatkov, zaradi izgube mobilnih telefonov in računalniških tablic. Južnoafriški trg je tvegal z investicijami najprej v infrastrukturo mobilnega signala in s tem pridobil pokritost signala sto odstotno, kar je že izhodišče za vsa težko dostopna področja, kjer lahko razvijajo poslovne prednosti s pomočjo mobilnega poslovanja. Sicer drzna investicija se je izkazala za najbolj uspešno.
Ključne besede: mobilno poslovanje, mobilno bančništvo, rešitve mobilnega bančništva, elektronsko bančništvo, digitalno podpisovanje, varnost poslovanja, stroški mobilnega bančništva, investicije
Objavljeno v DKUM: 13.01.2014; Ogledov: 1032; Prenosov: 240
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

10.
Primerjava energetske sanacije stavbe z veljavno zakonodajo, primer: Dom Danice Vogrinec - objekt C, Maribor
Mića Gavrić, 2012, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Diplomski izpit opisuje potek energetske sanacije na primeru izbrane stavbe: Dom Danice Vogrinec - objekt C, Zrkovska cesta 56B, 2000 Maribor – enota Pobrežje. Naloga preverja, ali so bile v energetski sanaciji upoštevane vse zahteve, ki so predpisane v Pravilniku o učinkoviti rabi energije (PURES 2, 2010) in tehnični smernici TSG-1-004:2010, ki sodi k zgoraj omenjenemu pravilniku. Uvodoma smo opisali najpomembnejše zahteve, ki so predpisane na tem področju v Sloveniji in v EU. Z računalniškim programom Gradbena fizika URSA 4 so izdelani vsi potrebni izračuni toplotnih prehodnosti posameznih elementov stavbnega ovoja in izkaz toplotnih karakteristik stavbe. Prikazani so stroški investicije takšne energetske sanacije in njeni ekonomski učinki.
Ključne besede: Energetska učinkovitost, sanacija stavbe, stroški investicije
Objavljeno v DKUM: 28.09.2012; Ogledov: 1923; Prenosov: 209
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici