| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Projektiranje celovite zaščite sončnih elektrarn po standardu sist en 62548
Dario Hren, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene vse komponente male sončne elektrarne in njihovo delovanje. Nato sta predstavljena zaščita, primerna za uporabo pri sončnih elektrarnah, ter njeno delovanje. Predstavljena zaščita je tokovna, prenapetostna in poleg zaščite so prikazani tudi ozemljitveni sistemi. Sledi standard SIST EN 62548, ki obsega 44 strani in ponuja celovit pristop k načrtovanju fotonapetostnih polj. Standard obravnava vse naprave, elemente in načrtovanje nosilne konstrukcije. Po obdelanem standardu, pri čemer je bil poudarek na DC stran fotonapetostnega sistema, je podan predlog lastnega projekta, torej izbira elementov sončne elektrarne, kot tudi vsa zaščita, ki sledi zahtevam standarda.
Ključne besede: sončna elektrarna, standard, prenapetostna zaščita, tokovna zaščita, strelovodna zaščita.
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 62; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

2.
Grafični pristop k izbiri zaščite pred delovanjem strele za sončne elektrarne
Gašper Povše, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so opisane sončne elektrarne in postopek fotovoltaike. Predstavljena in opisana je tudi zaščita sončnih elektrarn pred direktnimi in posrednimi poškodbami zaradi udara strele, saj je potrebno za nemoteno in varno obratovanje sončnih elektrarn upoštevati določene zahteve oziroma standarde. Podana je tudi najnovejša standardizacija s področja sončnih elektrarn in njenih elementov, da je njihovo obratovanje varno in učinkovito. Cilj diplomske naloge je spoznati strelovodno in prenapetostno zaščito sončnih elektrarn in na podlagi tega teoretično izvesti celovito zaščito za realne primere sončnih elektrarn, ob upoštevanju vseh standardov.
Ključne besede: Sončne elektrarne, fotovoltaika, standardizacija, strelovodna zaščita, prenapetostna zaščita
Objavljeno: 28.06.2019; Ogledov: 712; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (2,33 MB)

3.
STRELOVODNA ZAŠČITA SILOSOV ODPADNIH PRODUKTOV TERMOELEKTRARNE ŠOŠTANJ BLOKA 6
Marko Grošelj, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo opisuje zaščito pred udarom strele silosov odpadnih produktov termoelektrarne Šoštanj bloka 6. Opisani so standardi, ki se uporabljajo pri načrtovanju in izvedbi strelovodne zaščite. Podano je dimenzioniranje sistema zaščite pred udarom strele ter ustreznega ozemljitvenega sistema. V sklopu magistrskega dela je izdelan program za preračun posameznih komponent rizikov pri udaru strele, izračun poteka skladno z standardoma SIST EN 62305-1 in SIST EN 62305-2. V zaključku dela, je predstavljeno simulacijsko orodje Ščit, ki se uporablja kot pripomoček pri projektiranju strelovodne zaščite.
Ključne besede: strelovodna zaščita, prenapetostna zaščita, udar strele, Termoelektrarna Šoštanj, standardizacija
Objavljeno: 26.09.2014; Ogledov: 1352; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (7,49 MB)

4.
Strelovodna zaščita za stanovanjski objekt
Rok Kunšek, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana zaščita stanovanjskega objekta pred udarom strele. Obravnavano je projektiranje, načrtovanje, izračun rizika in meritve. Podani so predlogi izvedbe strelovodne zaščite za stanovanjski objekt, ki so izdelani in izračunani z upoštevanjem najnovejših standardov s področja zaščite pred delovanjem strele. Za dodatno pomoč pri izdelavi lovilnega sistema je uporabljeno programsko orodje Ščit, ki je namenjeno projektiranju in dimenzioniranju strelovodne zaščite.
Ključne besede: strelovodna zaščita, prenapetostna zaščita, izračun rizika, atmosferska prenapetost
Objavljeno: 18.06.2014; Ogledov: 1331; Prenosov: 304
.pdf Celotno besedilo (10,26 MB)

5.
STRELOVODNA ZAŠČITA IN OZEMLJEVANJE
Igor Vivod, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni tehniški predpisi, ki opisujejo ozemljila in sistem zaščite proti streli. Obravnavano je projektiranje, konstrukcija, vzdrževanje in meritve ter primer ocene rizika za zgradbo. Na modelu večstanovanjske hiše, ki se nahaja na ozemlju z visoko specifično upornostjo, so izdelani izračuni in ozemljitveni ter strelovodni sistemi z upoštevanjem vseh zakonitosti, ki so zbrane v tem delu. Prikazan je tudi praktični primer meritve z izdelavo merilnega protokola.
Ključne besede: ozemljila, strelovodna zaščita, meritve, ocena rizika, izdelava merilnega protokola
Objavljeno: 19.09.2013; Ogledov: 1745; Prenosov: 323
.pdf Celotno besedilo (3,74 MB)

6.
NAČRTOVANJE IN MERITVE STRELOVODNE ZAŠČITE ZA BIOPLINSKO ELEKTRARNO
Davor Božič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena strelovodna zaščita Bioplinske elektrarne z upoštevanjem slovenske zakonodaje. Predstavljene so zahteve standardov, pravilnikov in tehnične smernice, na podlagi katerih se mora izdelati strelovodna zaščita. Podan je predlog izvedbe strelovodne zaščite za Bioplinsko elektrarno. Opisane so metode, ki se najpogosteje uporabljajo za izvedbo meritev strelovodnih inštalacij. Izvedene so bile meritve strelovodne zaščite, kar je del diplomskega dela.
Ključne besede: proizvodnja energije, bioplinska elektrarna, strelovodna zaščita, meritve
Objavljeno: 16.11.2012; Ogledov: 1509; Prenosov: 290
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

7.
PREVERJANJE MOŽNOSTI UPORABE IZOLIRANEGA KABLA ZA POTREBE IZOLIRANEGA STRELOVODNEGA VODNIKA
Janko Jan, 2011, diplomsko delo

Opis: Strela je naravni pojav, ki nas prevzame s svojo veličastnostjo. Pojav strele občudujemo, hkrati pa se je bojimo, saj lahko ima za nas zelo neugodne posledice. Fizikalno ozadje je ta pojav dobil l. 1752 z raziskovanjem Benjamina Franklina. Dve leti kasneje (l. 1754) je bila zgrajena prva naprava z namenom zaščite objekta pred strelo. V diplomskem delu je najprej opisan pojav strele po influenčni teoriji, ki je le ena izmed mnogih. Predstavljeni so tudi pojavi oziroma nevarnosti, ki so posledica pojava strele. V drugem delu diplomskega dela je predstavljeno projektiranje strelovodne instalacije po veljavnih standardih. Ker pa je v praksi poznana tudi izvedba zunanje zaščite pred strelo z izoliranimi vodniki, nas je zanimala možnost uporabe izoliranih kablov za potrebe izoliranega strelovodnega vodnika. V programskem paketu MATLAB/Simulink je sestavljen model, ki omogoča simulacijo udara strele v izoliran kabel. V modelu so uporabljeni generator udarnega tokovnega vala, π-nadomestno vezje enofaznega prenosnega voda in merilni instrumenti. S pomočjo generatorja udarnega tokovnega vala opazujemo velikost padca napetosti vzdolž kabla in na podlagi tega ocenimo ustreznost uporabe posameznega kabla.
Ključne besede: strela (tok strele), udar strele, strelovodna zaščita
Objavljeno: 25.11.2011; Ogledov: 2133; Prenosov: 225
.pdf Celotno besedilo (11,93 MB)

8.
STRELOVODNA ZAŠČITA SONČNIH ELEKTRARN
Dejan Vasilić, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene vse zaščite fotovoltaičnih elektrarn pred udarom strele. Strelovodna zaščita skrbi za odvod strele mimo ščitenih objektov. V tem primeru so to sončni moduli, ki so najdražji element sončne elektrarne. Prenapetostna zaščita nam omogoča, da tudi po udaru strele ne pride do poškodb materiala kablov, razsmernikov in drugih elementov, ki so sestavni del sončne elektrarne. Opisano je načrtovanje in preizkušanje obeh zgoraj navedenih strelovodnih zaščit.Kot dodatno pomoč sem uporabljal program Ščit, ki ga je podjetje Hermi razvilo s pomočjo labaratorija na FERI-ju. Program Ščit je trenutno eno izmed najboljših orodij za projektiranje in dimenzioniranje strelovodne zaščite kot celote.
Ključne besede: elektrotehnika, proizvodnja električne energije, sončne elektrarne, strelovodna zaščita, strelovodna zaščita sončnih elektrarn, program ščit
Objavljeno: 11.11.2011; Ogledov: 3417; Prenosov: 715
.pdf Celotno besedilo (5,00 MB)

9.
PROJEKTIRANJE STRELOVODNE ZAŠČITE MALE VETRNE ELEKTRARNE
Primož Brenholc, 2010, diplomsko delo

Opis: Strela že od nekdaj uničuje naprave in stvari okoli nas. Hkrati jo občudujemo zaradi njene veličastnosti in se je bojimo zaradi njene uničujoče moči. Prva strelovodna zaščita objekta je bila zgrajena l. 1754 in se je do danes vedno izpopolnjevala. S 1. 1. 2010 pa je začel veljati nov pravilnik o zaščiti stavb pred delovanjem strele, katerega moramo upoštevati pri projektiranju. V diplomski nalogi je projektirana strelovodna zaščita vetrnice, ki je montirana na strehi elektrotehniške fakultete. Pri projektiranju so upoštevani veljavni predpisi in najnovejši standardi s področja zaščite pred delovanjem strele.
Ključne besede: strela, udar strele, strelovodna zaščita, vetrnica, mala vetrna elektrarna
Objavljeno: 20.12.2010; Ogledov: 2788; Prenosov: 288
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici