| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 25
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Alternativna televizija, spletni pretočni video za prenos v živo
Klemen Skledar, 2018, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomskega dela je razložen kratek razvoj televizije in njena vloga danes v primerjavi s spletnimi platformami za predvajanje video vsebine. Naslednja poglavja so posvečena nastanku in pripravi vsebine za pretočni video prenos na splet v živo. Razloženi so pojmi progresivnega in pretočnega predvajanja, kodirnika in distribucijskega strežnika za pretakanje vsebine. Izpostavljeni sta tudi temi video stiskanja in protokoli za spletno pretočno predvajanje video vsebine v živo. V zadnjem delu diplomskega dela je študija praktičnega primera spletnega prenosa v živo na portal YouTube. Prikazan je tudi primer delovanja ob slabi internetni povezavi, in reševanje prenosa ob izgubi signala.
Ključne besede: splet, stiskanje videa, pretočni video, kodirnik, pretočni strežniki, diplomske naloge
Objavljeno: 15.01.2019; Ogledov: 1046; Prenosov: 121
.docx Celotno besedilo (2,84 MB)

2.
Interaktivni multimedijski oglasni panoji - Adin DS
Aleš Zamuda, 2017, končno poročilo o rezultatih raziskav

Ključne besede: transformacijski strežniki, interaktivni multimedijski panoji, oglasni panoji
Objavljeno: 17.07.2017; Ogledov: 798; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (4,65 MB)

3.
Prenova informacijske infrastrukture v čevljarskem podjetju
Borislav Keleman, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: Predstavljena je rešitev nadgradnje informacijske infrastrukture, ki zajema analizo trenutnega stanja strežnikov v podjetju, nakup dveh novih fizičnih strežnikov, postavljenih v »gručo«, zakup diskovnega polja, mrežnih stikal ter prehod na virtualno okolje ponudnika Hyper-V.
Ključne besede: informacijska infrastruktura, strežniki, programska oprema, virtualizacija
Objavljeno: 28.06.2017; Ogledov: 525; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

4.
NADGRADNJA STREŽNIKOV IN IT STORITEV V IZOBRAŽEVALNI USTANOVI
Klemen Methans, 2014, magistrsko delo/naloga

Opis: Magistrska naloga obravnava proces analize in ocene nadgradnje strežniške infrastrukture in storitev na Univerzi v Mariboru Fakulteti za organizacijske vede. Predstavljene so programske rešite za vzpostavitev in obvladovanje virtualnega okolja, predstavljeno je trenutno stanje IT strežniške infrastrukture in IT storitev znotraj ustanove. Povzet je načrt konsolidacije in nadgradnje fizičnih kot virtualnih strežnikov. Načrt je bil izdelan v skladu z metodologijo proizvajalcev programske opreme. Projektne naloge obsegajo: konsolidacijo devetih fizičnih strežnikov; migracijo devetih virtualnih slik; ukinitev štirih fizičnih strežnikov; nakup enega fizičnega strežnika za primarni domenski strežnik; nadgradnjo primarnega in sekundarnega domenskega strežnika; konsolidacijo triintridesetih virtualnih strežnikov; ukinitev enajstih neaktivnih in neuporabljivih virtualnih strežnikov; nadgradnjo štirinajstih virtualnih strežnikov; nadgradnjo na Hyper-v in migracija virtualnih strežnikov; Vzpostavitev gruče (HOST1 in HOST2) kot HA sistema; vzpostavitev varnostnega kopiranja na primarni in sekundarni lokaciji; nadgradnjo strežnikov e-pošte; vpeljavo dokumentnega sistema in optimizacijo tiskalniškega okolja. Projekt zaradi ukinjanja in migracije zastarele strežniške infrastrukture ter optimizacije tiskalniške opreme predvideva prihranke, ki bodo uporabljeni za nakup zmogljivejše strojne in programske opreme.
Ključne besede: nadgradnja, strežniki, IT Storitve, izobraževalna ustanova, virtualizacija
Objavljeno: 24.12.2014; Ogledov: 1088; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)

5.
KONVERGENCA INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE IN TRADICIONALNE TELEVIZIJSKE PRODUKCIJE
Boris Koren, 2013, diplomsko delo

Opis: V zadnjih letih sta pojav in nezadržno širjenje rabe HD tehnologije sprožila precej sprememb pri nakupu nove opreme in sistemov. Tako se je tudi v letu 2009 začel vzpon pri prehodu s klasične TV produkcije na datotečni način produkcije. S pojavom HD kamer pa se je pojavilo vprašanje, kako in na kateri medij shraniti posnete vsebine. Večina proizvajalcev se je odločila za shranjevanje na spominske kartice, s čimer je izginila potreba po VTR magnetoskopih, ki so bili tradicionalno orodje za branje in pisanje na magnetni trak. Da lahko uspešno preidemo na sodoben datotečni prenos avdio in video vsebin, moramo poleg osnov TV slike poznati tudi osnove IT tehnologije. Obe tehnologiji se pri današnji produkciji avdio in video vsebin močno prepletata. Največ vprašanj pri prehodu na novi sistem se pojavlja pri ravnanju z avdio in video datotekami in njihovem prehajanju med posameznimi produkcijskimi sklopi, torej praktično na vseh stopnjah produkcijskega procesa (zajem, produkcija, montaža, predvajanje, arhiviranje itd.). Skrbno načrtovanje in podroben opis teh procesov sta zato ključna za uspešno izrabo vseh prednosti, ki jih ponuja nova tehnologija. Zato je nujno natančno razumeti vse stopnje procesa.
Ključne besede: Hibridna A/V IT tehnologija, Pomnilniška enota, Delovni procesi, Predvajalni in snemalni video strežniki, Quantel
Objavljeno: 15.07.2013; Ogledov: 810; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (10,72 MB)

6.
J2EE APLIKACIJSKI STREŽNIKI IN PRENOS PODATKOV Z XML DATOTEKO
Peter Čuš, 2005, diplomsko delo

Opis: Globalizacija in kapitalizem sta prisilila podjetja k združevanju in raztezanju podjetij širom sveta. Pri tem je bila na preizkušnjo postavljena organizacija in učinkovito vodenje podatkov vseh podružnic in matičnega podjetja. Tukaj je na pomoč priskočil internet. V diplomskem delu smo predstavili eno izmed možnosti povezave podjetij in baz podatkov različnih informacijskih sistemov in različnih baz podatkov. Izvedli smo prenos podatkov iz SQL baze podatkov v XML datoteko. Aplikacija je delovala na spletu na J2EE aplikacijskem strežniku.
Ključne besede: aplikacijski strežniki, J2EE, Java, XML, odjemalec/strežnik
Objavljeno: 09.04.2013; Ogledov: 1221; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

7.
UGLAŠEVANJE ZMOGLJIVOSTI APLIKACIJSKIH STREŽNIKOV JAVA EE Z ALGORITMOM DIFERENCIALNE EVOLUCIJE
Marko Lešnik, 2012, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu predstavimo empirični pristop uglaševanja zmogljivosti aplikacijskih strežnikov (AS) Java EE. Pri tem uporabimo algoritem diferencialne evolucije GDE3 za večkriterijsko optimizacijo izbranih konfiguracijskih parametrov AS po principu črne škatle. V uvodnih poglavjih podamo raziskovalne hipoteze, orišemo proces uglaševanja zmogljivosti, arhitekturo AS Java EE in delovanje algoritma diferencialne evolucije GDE3. Sledi obravnava sorodnih del in podrobna predstavitev predlaganega pristopa, ki ga uporabimo za uglaševanje zmogljivosti AS GlassFish in preizkusne aplikacije Java EE DayTrader. Dosežene rezultate prikažemo tabelarično in grafično ter jih statistično analiziramo, pri tem sproti ovrednotimo zastavljene raziskovalne hipoteze. Na koncu podamo nekatere konceptualne ideje za nadgradnjo predlaganega pristopa, da bi se le-ta bolje vključeval v sodobno industrijsko paradigmo avtonomnega računalništva.
Ključne besede: proces uglaševanja zmogljivosti, aplikacijski strežniki, Java Enterprise Edition, večkriterijska optimizacija, diferencialna evolucija, empirični pristop, avtonomno računalništvo
Objavljeno: 15.11.2012; Ogledov: 1550; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

8.
CENTRALIZACIJA INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE KNJIŽNICE IVANA TAVČARJA ŠKOFJA LOKA IN PODRUŽNIC
Blaž Markelj, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga analizira možnosti centralizacije informacijskega sistema v javnem zavodu Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka. V prvem delu je opisano in analizirano trenutno stanje informacijskega sistema v organizaciji. V nadaljevanju so predstavljeni načrt optimizacije in opisani koraki za postavitev strojne in programske opreme, ki bo omogočala upravljanje geografsko razdrobljenega sistema z ene lokacije. V zaključku je predstavljeno, kakšne bodo koristi centraliziranega informacijskega sistema za obravnavano organizacijo.
Ključne besede: informacijski sistemi centralizacija knjižnica Microsoft Server 2008 strežniki
Objavljeno: 07.01.2010; Ogledov: 2296; Prenosov: 221
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

9.
MODEL ORGANIZACIJE STREŽNIKOV ZA POTREBE ZZZS
Milan Mastnak, 2009, diplomsko delo

Opis: Zagotavljanje zadostne ravni kakovosti storitev postaja ključnega pomena. Kakovost storitev ima, odvisno od okolja, posreden ali neposreden vpliv na finančne vire. V nalogi smo raziskali ali je moč razpršenost strežniških virov v Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije organizirati na tak način, da bo uporabniška izkušnja sprejemljiva, stroški upravljanja, nadzora in delovanja pa čim nižji. Zelo močan vpliv na delovanje in uporabniško izkušnjo ima prostrano omrežje, ki strežniške vire povezuje. Zaradi razpršenosti lokacij Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je upravljanje in vzdrževanje strežnikov oteženo. Vse skupaj vpliva na stroške in kakovost poslovanja. Poleg tega so strežniki na oddaljenih lokacijah na koncu življenjske dobe in je sprememba nujno potrebna. Pri spremembi je potrebno rešiti osnovno dilemo: ali strežnike centralizirati ali pa jih enostavno zamenjati. Obe rešitvi imata svoje dobre in slabe strani. V nalogi smo pokazali, da je v trenutni situaciji enostavna zamenjava strežniških virov stroškovno še vedno najbolj ugodna, da pa lahko centralizacija v naslednjem obdobju prinese veliko koristi. Pogoj za to je občutno znižanje cen telekomunikacijskih storitev, ki se realno kaže z uvajanjem visokokakovostnih širokopasovnih tehnologij na celotnem področju Slovenije.
Ključne besede: Strežniki, Prostrano omrežje, Centralizacija strežnikov, ZZZS
Objavljeno: 21.10.2009; Ogledov: 1631; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (10,59 MB)

10.
UPORABA ALTERNATIVNIH REŠITEV V SISTEMIH RAČUNALNIŠKIH STREŽNIKOV
Dejan Jarc, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga prikazuje uporabo alternativnih rešitev v sistemih računalniških strežnikov s poudarkom na odprti kodi. Izbrano alternativno rešitev predstavlja projekt postavitve računalniškega strežnika v Linux okolju z določeno primarno funkcijo delovanja strežnika elektronske pošte. Diplomsko delo opisuje delovanje sistema elektronske pošte, namestitev programov in konfiguracijo sistemskih datotek. Prikazane so možnosti nadzora in upravljanja sistema. Opisane so izvedene rešitve za doseganje varnosti v sistemu strežnika. Pomembno težo imajo sistemski izpisi, ki nam prikazujejo trenutno delovanje in nas hkrati opozarjajo na morebitne napake. Prikazal sem primerjavo med prosto dostopnim odprto kodnim poštnim strežnikom Postfix in plačljivim strežnikom Microsoft Exchange 2007. Računalniški strežnik se je izkazal za stabilnega in varnega, kar smo dosegli izključno z uporabljeno prosto dostopno odprto kodno programsko opremo. V zaključku so opisane dobre in slabe lastnosti uporabe odprte kode s pomočjo primerjave celotnega projekta z enakovrednimi plačljivimi programi.
Ključne besede: operacijski sistemi, odprta koda, računalniški strežniki, elektronska pošta, omrežni protokoli, varovanje računalniških sistemov
Objavljeno: 01.07.2009; Ogledov: 2016; Prenosov: 173
.pdf Celotno besedilo (4,08 MB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici