| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
BANČNE GARANCIJE
Mirela Sadiković, 2009, diplomsko delo

Opis: Podjetja so pri vsakodnevnem poslovanju izpostavljena številnim poslovnim tveganjem. Če se želi podjetje pri svojem poslovanju izogniti tveganjem, se mora proti njim ustrezno zavarovati. Najzanesljivejši in najenostavnejši instrument zavarovanja je bančna garancija. Bančna garancija pogodbenim partnerjem zagotavlja večjo varnost, obema zmanjšuje tveganje pred morebitnim neizpolnjevanjem pogodbenih obveznosti. Banka z izdajo garancije jamči, da bo uporabniku garancije plačala znesek, če kupec oziroma nalogodajalec ne bo izpolnil svojih pogodbenih obveznosti kot je dogovorjeno v osnovni pogodbi, ki je glavni temelj za izdajo garancije. Bančne garancije so zelo varen instrument zavarovanja, obenem pa tudi zelo drag instrument zavarovanja, saj spadajo med bančne storitve, za katere si banke obračunavajo razmeroma visoke provizije.
Ključne besede: Bančna garancija, banka, storitvene garancije, plačilne garancije, naročnik garancije, upravičenec (koristnik), izdaja garancije.
Objavljeno: 26.01.2010; Ogledov: 2732; Prenosov: 698
.pdf Celotno besedilo (236,64 KB)

2.
IZLOČANJE TVEGANJ V MEDNARODNEM POSLOVANJU Z BANČNIMI GARANCIJAMI
Drago Vaupotič, 2010, diplomsko delo

Opis: Da bi podjetje v današnjih zaostrenih pogojih poslovanja dolgoročno preživelo, se mora tega zavedati in z aktivnim upravljanjem tveganj obvladovati in sprejemati ukrepe za njihovo zmanjševanje. Čeprav ne obstaja način, ki bi v celoti odpravil vsa tveganja, je ta mogoče v veliki meri omiliti z uporabo določenih finančnih instrumentov. Eden najpomembnejših je bančna garancija, ki v poslovnem svetu velja za enega najzanesljivejših instrumentov zavarovanja, predvsem pri večjih in zahtevnejših transakcijah. V nalogi so predstavljena plačilna tveganja in njihovo obvladovanje, podrobneje pa je opisana bančna garancija, njen pravni okvir, prednosti in slabosti, primerjava z drugimi instrumenti ter vrste bančnih garancij. V empiričnem delu naloge sem predstavil Poštno banko Slovenije, d.d. — bančna skupina Nove Kreditne banke Maribor d.d., kot enega od ponudnikov tovrstnih finančnih storitev v Sloveniji, in postopek pridobitve bančne garancije.
Ključne besede: plačilna tveganja, bančna garancija, banka, naročnik garancije, upravičenec garancije, storitvene garancije, plačilne garancije, Poštna banka Slovenije, izdaja garancije
Objavljeno: 18.02.2011; Ogledov: 1902; Prenosov: 260
.pdf Celotno besedilo (3,74 MB)

3.
BANČNE GARANCIJE
Valerija Klaneček, 2013, diplomsko delo

Opis: V sodobnem svetu, v času svetovne gospodarske krize, se podjetja soočajo s poslovnimi tveganji. Ta se kažejo v neizpolnjevanju pogodbenih obveznosti in možnostjo neplačevanja. Zato smo se odločili predstaviti bančno garancijo, kot najpomembnejši, najbolj cenjen in najpogosteje uporabljen instrument zaščite pred poslovnimi tveganji. Bančna garancija spada med učinkovit, vendar drag instrument zaščite pred tveganji. Oblika bančne garancije sicer ni predpisana, so pa predpisani glavni elementi garancije. Bančne garancije imajo tako prednosti kot slabosti. Poglavitna prednost bančnih garancij je ta, da je bančna garancija popolnoma ločena od osnovnega posla in da je zanesljiv instrument zavarovanja. Slabost bančnih garancij, ki velja za obe pogodbeni stranki, je ta, da je bančna garancije drag način zavarovanja plačil. Pri bančnih garancijah gre za pravne odnose med dolžnikom in upnikom, za pravne odnose med nalogodajalcem in banko garantom in za pravni odnos med banko garantom in koristnikom garancije. Razvrščamo jih po enem ali več kriterijih. Najpogosteje se v poslovni praksi izdajajo plačilne in storitvene bančne garancije. Da bančne garancije omogočajo učinkovito zaščito pred morebitnimi tveganji, morajo le-te biti ustrezno sestavljene. Izdajajo se v pisni obliki in je od izdaje dalje nepreklicna. Eden izmed najpomembnejših elementov bančne garancije je garancijski znesek. Garancijski znesek, koristniku garancije poravna banka, če dolžnik ne izpolni pogodbenih obveznosti. Pri garancijah je pomembno, da pogodbeni stranki določita pravo, ki bo merodajno v primeru reševanja sporov. Na kratko smo predstavili še stand-by akreditiv. Pri stand-by akreditivu gre za posebno vrsto bančne garancije, ki so jo razvili ameriški bankirji Opisali smo postopek izdaje bančne garancije za resnost ponudbe v banki X, od razgovora komitenta s skrbnikom, do same izdaje bančne garancije. Opravili in opisali smo raziskavo o številu izdanih in unovčenih bančnih garancij v banki X in potrdili naša predvidevanja, da se število izdanih bančnih garancij znižuje, povečuje pa se število unovčenih bančnih garancij.
Ključne besede: bančna garancija, finančni instrument tveganja, poslovno tveganje, plačilne garancije, storitvene garancije, stand-by akreditiv
Objavljeno: 25.03.2014; Ogledov: 1612; Prenosov: 267
.pdf Celotno besedilo (274,79 KB)

4.
TVEGANJA V MEDNARODNEM POSLOVANJU IN BANČNA GARANCIJA KOT INSTRUMENT ZAVAROVANJA PLAČIL
Martina Repič, 2016, diplomsko delo

Opis: V mednarodnem poslovanju se podjetja srečujejo z raznimi tveganji, pred katerimi se lahko zavarujejo z različnimi instrumenti. Eden izmed najbolj učinkovitih in varnih je prav gotovo bančna garancija, ki je v sedanji poslovni praksi urejena z Enotnimi pravili za garancije na poziv 758 (EPGP 758), ki jih je sprejela Mednarodna trgovinska zbornica (MTZ) in veljajo od 1. julija 2010. Ta pravila prav tako opredeljujejo glavne elemente, ki jih mora vsebovati garancija, kar zmanjšuje tveganje, da bo kasneje prišlo do nejasnosti pri poslovanju z garancijo oz. celo do spora med pogodbenima strankama in posledično do unovčitve garancije. Garancija je veljavna od dneva, ko je izdana s strani garanta, oziroma kasneje, če je tako določeno z garancijo. Preneha pa veljati z datumom izteka veljavnosti, ki je prav tako naveden v garanciji, kar pomeni, da mora upravičenec podati zahtevo za izplačilo garancijskega zneska najkasneje do tega datuma oziroma pred njim. V primeru, da pride do unovčenja garancij, mora upravičenec, ki s tem zahteva izplačilo garancijskega zneska, pri podani zahtevi predložiti vse dokumente, ki so za ta namen določeni v sami garanciji. V nasprotnem primeru ni upravičen do izplačila. Prav tako v tem primeru garant ni zavezan k plačilu garantiranega zneska. Pri poslovanju z garancijami pa obstaja tudi tveganje zlorab garancij s strani upravičenca, da bo ta neupravičeno zahteval plačilo garancijskega zneska od garanta, s čimer bo povzročena poslovna škoda nalogodajalcu, ki nato lahko s sicer zamudnimi sodnimi postopki zahteva povrnitev neupravičeno izplačanega garancijskega zneska. Garant je v primeru morebitnega uveljavljanja plačila po garanciji zavarovan s kritjem, za katerega se je dogovoril in sklenil pogodbo o izdaji garancije med njim in nalogodajalcem.
Ključne besede: tveganja v mednarodnem poslovanju, zavarovanje plačil, bančna garancija, storitvene garancije, plačilne garancije
Objavljeno: 06.07.2016; Ogledov: 654; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (980,76 KB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici