| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 25
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Poslovni potencial oblačne platforme Microsoft Azure
Denis Gönc, 2019, diplomsko delo

Opis: O oblaku in prenosu poslovanja v oblak je danes veliko govora, pa naj gre za osebno ali poslovno rabo. Tovrstno poslovanje ima vsekakor svoje prednosti, saj omogoča hitrejšo interakcijo med naročniki in zaposlenimi ter večjo dostopnost podatkov. Zato ne čudi dejstvo, da so številna podjetja svoje poslovanje že v celoti prenesla v oblak, nekatera pa še vedno dvomijo in iščejo odgovore. Iz tega razloga smo se odločili, da bomo podrobneje raziskali to področje, kajti želimo, da se podjetja čim lažje odločijo, ali je prehod v oblak zanje pravilna rešitev. Eden izmed največjih ponudnikov oblačnih storitev je platforma Microsoft Azure. V diplomskem delu smo opisali glavne značilnosti te platforme, dve najpogostejši storitvi, predstavili nekaj produktov in tudi kalkulator skupnih stroškov lastništva. Omenili smo tudi, kako Azure skrbi za varnost uporabnikov. Na podlagi študije primerov smo ugotovili, da podjetjem uporaba Microsoft Azure zniža stroške poslovanja in poveča produktivnost.
Ključne besede: Računalništvo v oblaku, varnost oblačnih storitev, študije primerov, Azure IoT, Azure AI, Microsoft Azure.
Objavljeno: 09.12.2019; Ogledov: 414; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (912,88 KB)

2.
Primerjalna analiza varnosti oblačnih storitev
Matic Kotnik, 2017, diplomsko delo

Opis: Računalništvo v oblaku je v zadnjih nekaj letih spremenilo celotno IT-industrijo. Pri računalništvu v oblaku ne gre samo za storitve, ki jih ponujajo številni ponudniki, ampak gre tudi za strojno in programsko opremo v podatkovni centrih, ki te storitve omogočajo. Vidik računalništva v oblaku, ki je v preteklih letih dvignil največ prahu, je varnost. Iz tega izhaja tudi naša radovednost, zaradi katere smo se odločili, da bomo natančneje raziskali to področje. Največji ponudniki oblačnih storitev Amazon Web Services, Google Cloud Platform in Microsoft Azure ponujajo oblačne storitve, ki so načeloma varne. Vsa tri podjetja investirajo ogromno finančnih sredstev, da bi zagotovila čim bolj varne storitve. Ponudniki ščitijo podatke tako fizično kot logično. V diplomskem projektu smo primerjali ponudnike oblačnih storitev na podlagi več dejavnikov, kot so skladnost, podatkovna varnost, varnost fizične infrastrukture, podpora, upravljanje identitet in omrežna varnost. Na podlagi primerjave smo podali naše ugotovite. V našem diplomskem projektu smo potrdili vse tri hipoteze, ki so se navezovale na računalništvo v oblaku in samo varnost na tem področju. Ugotovili smo, da računalništvo v oblaku prinaša številne prednosti in da so podatki, ki so danes shranjeni v oblaku, po našem mnenju varni. Še vedno pa obstaja potencial za izboljšave in zagotavljanje še večje varnosti na tem področju.
Ključne besede: računalništvo v oblaku, varnost oblačnih storitev, zasebnost, varstvo osebnih podatkov, primerjalna analiza
Objavljeno: 05.12.2017; Ogledov: 1047; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

3.
Načrtovanje in izvedba prenosa informacijske tehnologije v zasebni oblak
Milica Arzenšek, 2017, magistrsko delo

Opis: Osrednja tema te magistrske naloge je zasebni oblak z osredotočanjem na načrtovanje in pripravo za prenos informacijske tehnologije. Podjetja se odločajo za shranjevanje podatkov v zasebnem oblaku predvsem z vidika varnosti. Zasebni oblak prav tako prinaša večjo zmogljivost in nadzor. Podjetja vedno stremijo h konkurenčnosti, zato morajo biti sposobna obdelovati podatke na hiter, analitičen in učinkovit način, pri tem pa ne smejo ogroziti varnosti teh podatkov. Implementacija zasebne oblačne infrastrukture je specifična za vsako podjetje, saj je odvisna od same infrastrukture podjetja in od ciljev, ki jih želi podjetje z implementacijo doseči. Pri izbiri ponudnika zasebnega oblaka, svetovalca in/ali orodij za orkestracijo oblaka moramo imeti zastavljene točne cilje. Na tem mestu dobimo povratno informacijo, ali so ti cilji uresničljivi in realistični ter okvirno oceno stroškov investicije. Le tako lahko od izbranega ponudnika zahtevamo, da naše cilje uresniči. Načrtovanje je ključen del tega procesa, pri čemer moramo sistematično zbrati informacije o naši infrastrukturi ob upoštevanju sprememb, ki so potrebne za nadgradnjo. Prav tako je ključnega pomena, da pri celotnem procesu sodelujejo različni oddelki v podjetju, da bi zagotovili prilagojeno rešitev. Prenos informacijske tehnologije je zapleten in strukturiran proces, ki zahteva poznavanje procesov, ki tečejo znotraj podjetja.
Ključne besede: Zasebni oblak, Infrastruktura kot storitev - IaaS, računalništvo v oblaku, ponudniki zasebnega oblaka, tehnične zahteve.
Objavljeno: 01.09.2017; Ogledov: 643; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

4.
UVEDBA OBLAČNE REŠITVE OFFICE 365 V MALO PODJETJE NA PRIMERU PODJETJA VALUTA D.O.O.
Matej Adorjan, 2017, magistrsko delo

Opis: Za uporabo dokumentov, pošiljanje spletne pošte, upravljanje stikov, skupne rabe dokumentov in številnih drugih storitev potrebujejo organizacije ustrezno programsko rešitev. Ponudnikov tovrstnih storitev je več, zato mora organizacija izvesti poglobljeno analizo in izbrati najustreznejšo. Večina informacijskih rešitev sledi sodobnemu trendu in se selijo v oblak. Seljenje v oblak pomeni, da se aplikacije in storitve, ki jih običajno poganjamo v lokalnem računalniku, izvajajo v najetih, zunanjih strežnikih oziroma velikih podatkovnih centrih. Takšno seljenje aplikacij in podatkov lahko ima za organizacije številne prednosti (ponudnik skrbi za varovanje podatkov, posodobitve, zagotovi strežniško infrastrukturo in številne druge prednosti), pojavijo pa se tudi slabosti (ne moremo preveriti, ali je ponudnik oblaka dobro zavaroval podatke; podatki potujejo preko različnih držav širom sveta, kjer so lahko razkriti ali prestreženi; varovanje podatkov ščitijo različne zakonodaje). V našem delu smo preverjali način uvedbe programske opreme kot storitev (Microsoft Office 365) v malo podjetje Valuta. Opisali smo teoretična izhodišča računalništva v oblaku, teoretična izhodišča uvajanja poslovnih rešitev, predstavili Microsoft Office 365 ter popisali dejansko informacijsko stanje v podjetju Valuta. Za uvedbo v podjetje smo izbrali vzporeden pristop po naslednjih korakih: predstavitev rešitve, sklenitev pogodbe, popis obstoječega stanja, načrtovanje uvedbe in uvedba, konfiguriranje in testiranje, izobraževanje uporabnikov, prenos podatkov in zagon v živo, vzdrževanje in podpora. V našem delu smo potrdili vse zastavljene hipoteze v povezavi z uvajanjem oblačne pisarniške rešitve Microsoft Office 365 v malo podjetje Valuta, kjer smo ugotovili, da bi uvedba prinesla številne prednosti pri poenostavitvi poslovanja v povezavi s skupno rabo dokumentov, stikov, koledarjev, spletne pošte in komunikacije.
Ključne besede: računalništvo v oblaku, programska oprema kot storitev, skupna raba, uvedba
Objavljeno: 10.03.2017; Ogledov: 912; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)

5.
RAZVOJ PROGRAMSKIH REŠITEV V OBLAKU ZA MIKRO PODJETJA
Tomaž Kamin, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava razvoj programske rešitve za evidentiranje zahtevkov, ki bo delovala kot storitev v oblaku za mikro podjetja z do deset zaposlenimi. Za razvoj smo uporabili brezplačna orodja, gradniki programske rešitve pa tudi za poslovno uporabo niso obremenjeni z licenco. Programska rešitev omogoča vsakokraten vpogled v trenutno stanje izvajanja zahtevkov in dokumentov na enem mestu in je uporabna predvsem za podjetja, ki se ukvarjajo z izobraževanjem, izpopolnjevanjem in usposabljanjem. Izdelana je s pomočjo programskega jezika PHP in podatkovne zbirke MySQL znotraj WAMP strežnika in je bila s strani naročnika tudi testirana. Jeseni je predvidena uporaba rešitve s strani naročnika.
Ključne besede: PHP, MYSQL, EVIDENČNI SISTEM, STORITEV V OBLAKU
Objavljeno: 11.10.2016; Ogledov: 411; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (3,36 MB)

6.
Človeški vidik varnosti računalništva v oblaku
Nataša Maraž, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Magistrska naloga obravnava človeške aspekte varnosti računalništva v oblaku. Predstavljen je pregled literature na področju oblačnih storitev oziroma računalništva v oblaku. Podan je tudi pregled uporabe oblačnih storitev z vidika posameznika in organizacij, še posebej pri storitvah v bančništvu. Zaradi čedalje večje uporabe oblačnih storitev v bančništvu je opredeljen pristop ohranjanja informacijske varnosti, ki jih zagotavljajo tri glavne dimenzije. Navedene so tudi trenutno veljavne regulatorne zahteve in priporočila politike uporabe zunanjih izvajalcev, kot tudi veljavna zakonodaja na področju varovanja podatkov. Podrobneje je opisan psihološki vidik varnosti v virtualnem prostoru, saj je varovanje informacij pred osebjem in zunanjimi izvajalci zelo pomembno področje varovanja informacij. Notranje osebje, torej zaposleni, predstavljajo največje tveganje in lahko povzročijo največ škode, kljub temu pa se najpogosteje zanemarjajo kot varnostna grožnja. Poudarjeni so socialni inženiring, oblike samopomoči in opolnomočenje. Kot pomemben element varovanja podatkov je izpostavljen pomen zaupanja tako v operacijski sistem in strojno oz. tehnično opremo, kot tudi v osebje oziroma zaposlene v organizaciji. Analiziranih in opisanih je nekaj odmevnih primerov delovanja posameznikov in skupin, ki so povzročile varnostne incidente oz. zlorab oblačnih storitev in njihove posledice. Naveden je primer dobre prakse usposabljanja zaposlenih za varno uporabo oblačnih storitev v javni upravi z veljavno zakonodajo in možnimi rešitvami. V grafičnem prikazu je predstavljen model usposabljanja zaposlenih za varno uporabo oblačnih storitev, ki temelji na upoštevanju kombinacije usposobljenega osebja, postopkov in tehnologije ter navodil oziroma informacij s katerimi se lahko zagotovi varnost. Model vključuje tudi sistem SUVI, ki je natančneje opredeljen. Kot pomemben povezovalni element modela usposabljanja nastopa ozaveščenost o varnosti oziroma varni uporabi oblačnih storitev. V ekranskih slikah in z vsebinsko razlago je predstavljen poenostavljen primer usposabljanja zaposlenih za varno uporabo oblačnih storitev.
Ključne besede: računalništvo v oblaku, kibernetska varnost, zloraba informacij, ozaveščenost, oblačne storitve v bančništvu, model izobraževanja in usposabljanja zaposlenih za varno uporabo oblačnih storitev
Objavljeno: 07.10.2016; Ogledov: 890; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (572,96 KB)

7.
PRENOVA DELOVNIH TOKOV Z UPORABO PROGRAMSKE OPREME V OBLAKU
Mihael Štefančič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Živimo v času hitrih sprememb in megatrendov. Dve izmed posledic globalizacije, ki ju izpostavljamo v tej diplomski nalogi, sta povečano seljenje kadrov in uporaba novih tehnologij. Podjetja neprestano iščejo nove načine za izboljšanje razmer in orodij za delo, take rešitve pa se nemalokrat kažejo v uporabi sodobnih tehnologij. Selitev kadra je kompleksen proces, ki podjetjem pogosto povzroča težave. Zato je bil cilj te diplomske naloge prenova delovnega procesa selitve z implementacijo programske opreme v oblaku. V naši raziskavi nas je zanimalo, ali bo prenova delovnega procesa omogočila hitrejšo in cenejšo selitev kadrov; ali bo implementacija naročniku omogočila boljši pregled in urejenost dokumentacije; ali bo uporaba programske opreme v oblaku Move Guides zaposlenim omogočila manj stresno in bolj poenostavljeno selitev ter hitrejšo adaptacijo v novem okolju. V praktičnem delu smo izvedli testno selitev, sam proces selitve pa kasneje opisali, ovrednotili in primerjali s staro metodo selitve. Naše ugotovitve so pokazale, da uporaba aplikacije MG na dolgi rok lahko zniža stroške selitve kadra, zaposlenim omogoča boljšo izkušnjo selitve, poveča produktivnost zaposlenih, omogoča najem preverjenih in zanesljivih ponudnikov storitev, izboljša preglednost podatkov, izplačil v realnem času ter predstavlja orodje za celovit vpogled v celoten proces selitve.
Ključne besede: delovna sila, megatrendi, računalništvo v oblaku, aplikacija kot storitev, selitev kadrov.
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 695; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

8.
RAZVOJ REŠITVE ZA UPRAVLJANJE ODNOSOV S STRANKAMI V OKOLJU MS SHAREPOINT 2013
Andrej Filipi, 2016, diplomsko delo

Opis: Sistemi za upravljanje odnosov s strankami so danes nujna orodja vseh podjetij, ki sodelujejo s svojimi morebitnimi in obstoječimi strankami. Za uspešno doseganje poslovnih ciljev je zelo pomembno, da imajo podjetja informacijske rešitve, ki jih je mogoče hitro vpeljati v podjetje in omogočajo enostavno uporabo. V sklopu diplomskega dela smo opisali ključne lastnosti sistemov za upravljanje odnosov s strankami, pristope k razvoju aplikacij v okolju SharePoint 2013 in prikazali praktični primer razvoja rešitve CRM v okolju SharePoint 2013.
Ključne besede: Informacijski sistem, upravljanje odnosov s strankami, portal SharePoint, storitev v oblaku
Objavljeno: 15.09.2016; Ogledov: 532; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (2,16 MB)

9.
UPORABA ASP.NET 5 ZA IMPLEMENTACIJO SPLETNIH ANKET
Danijel Leopold, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje izdelavo spletne aplikacije v Microsoft Visual Studiu 2015 in ASP.NET 5. V teoretičnem delu smo opisali novosti v Microsft Visual Studiu 2015 in ASP.NET 5 ter oblačno storitev Microsoft Azure. Opisali smo tudi ogrodje Apache Cordova za razvoj hibridnih mobilnih aplikacij, ki tečejo na različnih operacijskih sistemih. V praktičnem delu smo s pomočjo tehnologij, opisanih v teoretičnem delu, izdelali programa za izdelovanje in reševanje spletnih anket.
Ključne besede: Microsoft Visual Studio 2015, ASP.NET 5, spletne ankete, hibridna mobilna aplikacija, storitev v oblaku, Microsoft Azure, Apache Cordova
Objavljeno: 13.09.2016; Ogledov: 780; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (4,83 MB)

10.
IZBOR STRATEGIJE RAZVOJA INFORMACIJSKEGA SISTEMA V GRADBENEM PODJETJU
Gregor Mestek, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Magistrska naloga obravnava odločitveni problem, s katerim se srečuje veliko organizacij. Izbira strategije izvajanja informatike glede na obstoječe stanje strategije razvoja na nivoju organizacije in informatike je kompleksen problem, ki ima za posledico zagotavljanje finančnih in kadrovskih virov. V ta namen bomo razvili odločitveni model najema ali nakupa IT opreme v gradbenem podjetju Gorenjska gradbena družba d.d.. Opravili bomo analizo obstoječega stanja, pripravili seznam kriterijev, ki vplivajo na odločitve in opredelili alternative. Odločitveni model bomo razvili z metodologijo za večkriterijsko modeliranje in implementirali v programu DEXi. Na koncu bomo analizirali alternative in predlagali rešitev.
Ključne besede: Odločitveni model, najem IT opreme, storitev v oblaku, računalništvo v oblaku, večkriterijsko modeliranje.
Objavljeno: 04.07.2016; Ogledov: 563; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici