| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Spolne zlorabe otrok v Črni gori
Ajna Huremović, 2019, diplomsko delo

Opis: Vsaka spolna zloraba je edinstvena zgodba zase. Številni primeri niso javno znani ravno zaradi občutljivih podatkov, ki jih takšne zgodbe zadevajo. V Črni gori so spolne zlorabe neslišne in globoko zakopane v okolje, kjer so prisotne. V vmesnem času so jih otroci zlahka deležni in kot kaže vselej več. Spolni delikti so še vedno tabu, zaradi katerega jih skrivajo in ne posvečajo pozornosti. Kadar je prisoten diskurz o spolnih zlorabah otrok, se občuti pomanjkljivo poznavanje te tematike. Zgražanje nad dogajanjem, ko se le-to pojavi in premajhna seznanjenost o škodljivem vplivu spolnih zlorab sta samo ena izmed mnogih indikatorjev zaradi katerih odkrivanje navsezadnje ostaja zapleteno. V diplomskem delu so uporabljeni sekundarni viri in analize dosedanjih raziskav na to temo. Prvi del zajema splošno predstavitev spolnih zlorab otrok, oblik, značilnosti, žrtev in storilcev, v drugem delu je vse našteto podrobneje preučeno za Črno goro, tretji del pa predstavlja problematiko odkrivanja. Bistvene ugotovitve diplomskega dela so pokazale, da so spolne zlorabe otrok v Črni gori relevantno in zakonsko urejene ter so lahko dane v vednost vsem, ki njihovo subsistenco spodkopavajo in zanikajo. Značilnosti so primerljive z drugimi evropskimi državami in odstopajo le za odtenek. Problematiko odkrivanja spolnih zlorab spremlja stigmatizacija, ki je pogojena s strahom tako pred odkritjem zlorabe kot tudi posledicami odkritja.
Ključne besede: diplomske naloge, spolne zlorabe, žrtve, storilci, odkrivanje
Objavljeno: 31.05.2019; Ogledov: 801; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (933,98 KB)

2.
Duhovniki kot storilci spolnih zlorab otrok v Sloveniji
Ivana Pavlič, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu so predstavljeni duhovniki kot povzročitelji spolnih zlorab otrok v Sloveniji. Za izhodiščno razumevanje je v teoretičnem delu magistrskega dela opredeljen termin spolna zloraba otrok. Z definicijami s strani različnih avtorjev sledi podroben opis različnih oblik in faz spolnih zlorab otrok, ki so v nadaljnjem besedilu tudi kazenskopravno opredeljene. Poleg navedenega je podana razlaga, po katerih znakih lahko prepoznamo žrtev spolnega nasilja, in tudi zmotne predstave o spolnih zlorabah, ki se največkrat pojavljajo. Opisane so posebnosti žrtev, tako deklic kot dečkov, in povzročiteljev spolnega nasilja, predvsem duhovnikov, ki izstopajo zaradi narave poklica. Storilci spolnih zlorab so lahko navzoči v vseh verskih in različnih družbenih skupinah, med župniki cerkvenih občestev, učitelji zasebnih šol, jehovskimi pričami, konservativnimi turškimi muslimani, komunisti ali umetniki (Waiss in Galle, 2001). Empirični del magistrskega dela temelji na raziskavi, ki smo jo opravili s pomočjo spletnega anketiranja. V naši raziskavi so bili ciljna populacija prebivalci Republike Slovenije, starejši od 18 let, vzorec raziskave pa je bil izbran po principu snežne kepe. Z raziskavo smo ugotovili, da so izpraševanci pripravljeni v večini primerov prijaviti katerokoli obliko spolne zlorabe otrok s strani duhovnikov, bodisi povzročene prek informacijske tehnologije ali zlorabe s fizičnim stikom. Spolne zlorabe otrok bi prej prijavili policiji kot pa nevladnim organizacijam. Izpraševanci, ki so bolj verni, bi kasneje prijavili spolno zlorabo otrok s strani duhovnikov, čeprav zaradi obveščenosti javnosti in medijev o spolnem nasilju otrok s strani duhovnikov upada zaupanje v poštenost duhovnikov.
Ključne besede: spolne zlorabe, spolno nasilje, otroci, žrtve, duhovniki, storilci, magistrska dela
Objavljeno: 09.05.2019; Ogledov: 633; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

3.
Dvojni storilci spolnih zlorab otrok
Urban Oktavijan Kocjan, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se osredotočili na predstavitev dvojnih storilcev. Zanimale so nas njihove značilnosti, uvrstitev v tipologijo, njihov način delovanja in kako jih prepoznamo. Prišli smo do ugotovitev, da področje dvojnih storilcev še ni tako zelo raziskano. Naše ugotovitve so, da so dvojni storilci osebe, ki so otroke zlorabili nekontaktno preko interneta in prestopili mejo samokontrole ter otroka zlorabili tudi kontaktno. Dvojni storilci lahko zlorabo storijo prikrito in je ne zabeležijo, lahko pa zlorabo posnamejo in jo distribuirajo širšemu občinstvu. V večini primerov dvojni storilci živijo s partnerji in otroki (njihovi ali partnerjevi). Prav tako imajo dvojni storilci večjo možnost dostopa do otrok v primerjavi z nekontaktnimi storilci, saj so samozavestnejši in uporabljajo internet predvsem za pridobivanje žrtev spolnih zlorab preko različnih informacijskih ali komunikacijskih tehnologij in jih prek teh virov nagovarjajo za srečanje v živo (t. i. »grooming«). Dvojni storilci v večini primerov posedujejo manj obsežno zbirko posnetkov spolnih zlorab otrok, pri čemer pa njihove zbirke obsegajo vsebino, ki je podobna njihovim seksualnim fantazijam. Če se osredotočamo na njihove spolne preference, dvojni storilci, katerih zbirke v večji meri obsegajo posnetke spolnih zlorab dečkov, zlorabijo dečke, dvojni storilci, katerih zbirke pa v večji meri obsegajo posnetke spolnih zlorab deklic pa zlorabijo deklice. Dvojni storilci, ki nimajo posebne preference glede na spol otroka v večini primerov zlorabijo deklice. Dvojni storilci veljajo predvsem za priložnostni in predatorski tip storilca. So zelo pazljivi in prek teh lastnosti kažejo svojo kriminalno naravo. Ugotovili smo tudi, da dvojne storilce k storitvi spolnega napada na osebo mlajšo od petnajst let, spodbudi ogledovanje posnetkov spolnih zlorab otrok in da približno 50 % oseb, ki poseduje posnetke spolnih zlorab otrok tudi fizično izvrši napad na osebo mlajšo od petnajst let. Za njihovo odkrivanje in prepoznavo ter tako posledično povečano delo na področju preventive je zelo pomembno, da poznamo njihov profil.
Ključne besede: spolne zlorabe, internet, otroci, žrtve, storilci, diplomske naloge
Objavljeno: 31.08.2017; Ogledov: 731; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (683,93 KB)

4.
Psihološki vidiki spolnih zlorab
Timi Volupič-Pučko, 2016, diplomsko delo

Opis: Spolna zloraba otrok in pedofilija sta dandanes dve temi o katerih težko govorimo, saj v nas vzbujata moteče, žalostne, anksiozne in nervozne občutke. Pedofilija je v družbi postala izraz za vse, ki so na kakršenkoli način zlorabili otroka, s tem pa povzročamo zmedo, saj so ljudje, ki se zavedajo svoje bolezni in se uspešno zadržujejo, po krivem družbeno obsojeni na propad. Potrebno je strogo ločiti med tistimi, ki imajo spolno preferenco do otrok, a se jih kljub temu nikoli ne dotaknejo, in tistimi, ki nimajo teh vzburjenj, a vendarle izkoristijo trenutek ter se na neprimeren način dotikajo otrok. Biti pedofil ni kaznivo, medtem ko spolni akt z otrokom je, zato ti dve skupini storilcev posedujeta skorajda enake karakteristike. Večina pedofilov je moških in so žrtvi dobro poznani (učitelj, trener, sosed, oče, stric ...). Bolj ko je storilec zainteresiran za zlorabo otroka, nižja je njegova družbena kompetenca (lahko tudi nižji IQ, kar pa ni nujno).
Ključne besede: spolne zlorabe, otroci, pedofilija, storilci, preprečevanje, diplomske naloge
Objavljeno: 13.10.2016; Ogledov: 950; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (711,70 KB)

5.
Kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnikov : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Ksenija Pušnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Hujša dejanja zoper spolno nedotakljivost so kazniva in družbeno škodljiva ravnanja, ki se povsod sodno preganjajo, ker so v večini primerov kazniva dejanja. Prelomnico v zgodovini spolnih zlorab je prineslo delo Alice Miller, ki je podala ugotovitev, da nesposobnost odraslih za skrb otrok in nesposobnost odgovarjati na emocionalne potrebe otroka, velikokrat privedeta do spolnih zlorab. V sklopu Zakonodaje na območju današnje Slovenije skozi zgodovino je pomemben avstrijski Kazenski zakonik o zločinih, prestopkih in prekrških iz leta 1852, in sicer vse do uveljavitve enotnega kazenskega zakona Kraljevine Jugoslavije. Definicij o tem, kaj je spolno zlorabljanje otrok, je veliko in se razlikujejo zaradi mnogih družbenih dejavnikov, na splošno pa lahko povemo, da je spolna zloraba neprostovoljen spolni kontakt, pri katerem je zlorabljen otrok za zadovoljevanje spolnih potreb ali želja storilca. Vsem načinom in aktivnostim je skupno to, da odrasla oseba zlorabi svojo moč in avtoriteto, otroka zavede in ga na silo potisne v seksualno aktivnost. Kar se tiče storilcev spolnih zlorab, lahko izpostavimo dejstvo, da le-teh ni mogoče prepoznati že na prvi pogled. Raziskave kažejo, da je med storilci veliko več moških in starejših fantov kot pa žensk. V zvezi z zakonodajo, ki je od vstopa Slovenije v Evropsko unijo prilagojena evropskim standardom, ima na področju varovanja človekovih pravic posebno mesto Konvencija Združenih narodov o otrokovih pravicah, sledijo pa ji Splošna deklaracija človekovih pravic in Deklaracija o otrokovih pravicah. Z zlorabo otrok se ukvarjajo policija, centri za socialno delo, sodstvo, tožilstvo in mnogi drugi, ki sodelujejo, ko je prisotno kršenje otrokovih pravic.
Ključne besede: kazensko pravo, kazniva dejanja, spolna nedotakljivost, mladoletniki, spolne zlorabe, žrtve, storilci, diplomske naloge
Objavljeno: 10.07.2012; Ogledov: 2761; Prenosov: 674
.pdf Celotno besedilo (449,54 KB)

6.
Spolne zlorabe otrok in mladostnikov : diplomsko delo
Maja Krušič, 2010, diplomsko delo

Ključne besede: otroci, mladostniki, zlorabe, spolne zlorabe, storilci, preprečevanje, preiskovanje, diplomske naloge
Objavljeno: 09.09.2010; Ogledov: 2319; Prenosov: 368
.pdf Celotno besedilo (587,99 KB)

7.
Prispevek k zmanšanju zlorabe žensk
Suzana Pak, 2009, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Diplomska naloga predstavlja splošna izhodišča za razumevanje zlorabe, predstavljene so oblike zlorabe nad žensko ter seznanja s posledicami le-teh. V nadaljevanju so opisani najpogostejši storilci zlorab nad žensko, opisane so tudi zakonske ureditve, ki zadevajo zlorabe nad ženskami. Predstavljene so strokovne institucije, ki pomagajo ženskam v boju proti zlorabi. Namen diplomskega dela je bil prispevati k zmanjšanju zlorabe žensk in pomagati k boljši prepoznavnosti kaj je zloraba žensk. Diplomska naloga v empiričnem delu prikazuje rezultate raziskave, ki je bila opravljena pri naključno izbranih rednih študentih 3. letnika Fakultete za zdravstvene vede Maribor. Na začetku našega dela smo si zastavili cilje, ki so nas vodili pri raziskovanju. Glavni cilj je bil ugotoviti, kaj študenti menijo o zlorabi, ali jo prepoznajo ter kaj menijo, zakaj ženske molčijo o zlorabi. Ugotovili smo, da študenti čutijo odpor, jezo in strah ob razmišljanju o zlorabi. Ugotovili smo tudi, da študentje prepoznajo zlorabo. Ugotovili smo, da so študenti mnenja, da ženske molčijo o zlorabi, ker se bojijo storilca, ker se sramujejo zlorabe ter ker so finančno odvisne od storilca.
Ključne besede: Ključne besede: zloraba, ženske, žrtev zlorabe, strokovne institucije, storilci zlorabe, družba,
Objavljeno: 30.04.2009; Ogledov: 2417; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (236,89 KB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici