| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PRIMERJAVA DROBNOPRODAJNIH CEN ŽIVIL V SLOVENIJI IN NA HRVAŠKEM
Andreja Šooš, 2009, diplomsko delo

Opis: Slovenija in Hrvaška, nekdaj tesno povezani državi s skupnim gospodarstvom, sta se po osamosvojitvi začeli razvijati z različno intenzivnostjo. Slovenija je tako leta 2004 postala članica EU in leta 2007 še članica EMU. Sprostil se je prost pretok blaga, poenostavilo se je poslovanje zaradi enotne valute. Hrvaška, država kandidatka za vstop v EU, pa se je zaradi slabih političnih razmer in vojne v začetku devetdesetih let razvijala počasneje. Skozi številne kazalnike smo preučili gospodarstvi obe držav in ugotovili, da sicer obe državi zaostajata za povprečjem EU-27, vendar je slovensko gospodarstvo razvitejše, saj je BDP na prebivalca po pariteti kupne moči leta 2008 v Sloveniji znašal 89,8 % povprečja EU-27, raven cen pa je dosegla 83 % povprečja EU-27. Na Hrvaškem je BDP na prebivalca znašal 63 % povprečja EU-27, raven cen pa je dosegla 74,7 % povprečja EU-27.V drugem sklopu diplomskega dela smo analizirali cene v vzorcu 157 živil, razdeljenih v 13 osnovnih skupin. Pri primerjavi 1419 cen živil smo prišli do naslednjih ugotovitev: Raven censke paritete živil znaša 105, kar pomeni, da so cene v Sloveniji za 5 % višje kot na Hrvaškem. Najdražjo skupino predstavljajo izdelki iz žit, ki so v Sloveniji dražji za 21 %, najdražje živilo pa je česen. Ta je v Sloveniji dražji za 154 % v primerjavi s Hrvaško. Najcenejša skupina v Sloveniji so predelane in konzervirane vrtnine, ki so cenejše za 8 %, najcenejše živilo v Sloveniji pa so bomboni Haribo Happy Cola. Ti so za 32 % cenejši od tistih na Hrvaškem.
Ključne besede: BDP, stopnja inflacije, raven cen, censka pariteta
Objavljeno: 08.06.2010; Ogledov: 3365; Prenosov: 339
.pdf Celotno besedilo (369,49 KB)

2.
PRIMERJAVA DROBNOPRODAJNIH CEN RIB IN MESA NA PRIMERU AVSTRIJE, ČEŠKE, HRVAŠKE, ITALIJE IN SLOVENIJE
Tatjana Dvoršak, 2011, diplomsko delo

Opis: Avstrija in Italija spadata med stare članice Evropske unije, evro sta prevzeli leta 2002. Slovenija in Češka sta se leta 2004 priključili EU, Hrvaška pa je še v pristopnih pogajanjih. Slovenija je evro prevzela v letu 2007, Češka pa je prevzem evra, ki je bil načrtovan za leto 2010, preložila zaradi gospodarske krize. Vse opazovane države smo primerjali skozi številne ekonomske kazalnike. Glede na BDP na prebivalca po pariteti kupne moči v letu 2009 sta Avstrija (24 %) in Italija (4 %) nad povprečjem EU-27, Slovenija (12 %), Češka (18 %) in Hrvaška (36 %) so pod povprečjem razvitosti EU-27. Analizirali smo cene vzorca z 32 živili, ki so razdeljena v štiri skupine. Na podlagi 672 cen rib in mesa v letu 2009 smo prišli do naslednjih zaključkov: • Analizirani vzorec je v Sloveniji za 19,87 % cenejši kot v Avstriji in za 19,78 % cenejši kot v Italiji. Cene analiziranega vzorca so v Sloveniji višje za 0,24 % kot na Hrvaškem in za 23,05 % višje kot na Češkem. • Absolutno najdražja skupina izdelkov v Sloveniji so predelane in konzervirane ribe. • Absolutno najdražji izdelek v Sloveniji so bile sardine v naravnem olju, najcenejše pa so bile hrenovke.
Ključne besede: BDP, stopnja inflacije, izvoz, uvoz, raven cen, censka pariteta
Objavljeno: 16.01.2012; Ogledov: 2164; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici