| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Zasnova in razvoj raztegljive teleskopske garaže z avtomatskim pomikom : magistrsko delo
Jure Omahen, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo podrobno opisuje proces oblikovanja teleskopske garaže, ki sega od prvotne zamisli do končne realizacije in ocene stroškov. Vključuje postopke, kot so izdelava garaže v 3D modelirniku, statični preračun konstrukcije, izbira ustreznega sistema odvodnjavanja, konceptualno oblikovanje garaže, razvrstitev sestavnih elementov na delovna mesta ter temeljito oceno stroškov. Raziskave v okviru raziskovalno-analitične faze so pokazale, da podobnih garaž na trgu še ni, kar odpira možnosti za nadaljnji razvoj in vstop na trg. Konstrukcija garaže je zasnovana tako, da se učinkovito spopada tudi z najzahtevnejšimi vremenskimi razmerami. To magistrsko delo predstavlja trdno osnovo za nadaljnji razvoj tehniško popolnih garaž, izdelanih po meri.
Ključne besede: statični preračun, garaža, solidworks, numerična analiza, računalniško podprto inženirstvo, stroškovni preračun, montažne garaže
Objavljeno v DKUM: 07.11.2023; Ogledov: 269; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (5,24 MB)

2.
Konstrukcija vseterenskega vozila z gosenico
Klemen Selan, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava konstrukcijo in preračun vse-terenskega vozila sestavljenega po primerjavi že obstoječih terenskih vozil. Primerjali smo vse od terenskih vozil za zabavo, do vojaških vozil na terenu. Izračunana in dimenzionirana je šasija ter pomembnejši deli ogrodja vozila. Prav tako je na podlagi željene kinematike preračunan hidravlični pogon, gnan z motorjem z notranjim izgorevanjem. V prilogi je predstavljen tudi model, ki je zmodeliran v programu Catia.
Ključne besede: konstruiranje, goseničar, hidravlika, statični preračun
Objavljeno v DKUM: 04.04.2016; Ogledov: 2005; Prenosov: 192
.pdf Celotno besedilo (2,84 MB)

3.
Dimenzioniranje nosilnega ogrodja polietilenskega silosa
Matej Fiderih, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je zajeto dimenzioniranje in statični preračun nosilnega ogrodja polietilenskega silosa. S pomočjo standardov Evrokod je prikazan postopek izračuna obremenitev, ki delujejo na konstrukcijo. Glede na določene obtežbe silosa je bil s pomočjo programa za preračun konstrukcij SCIA Engineer 2013.1 izveden statični preračun. Na podlagi preračuna smo izbrali ustrezne nosilne profile podporne konstrukcije silosa. V zadnjem delu diplomskega dela so prikazani rezultati dokaza nosilnosti in uporabnosti konstrukcije.
Ključne besede: silos, nosilno ogrodje, statični preračun, dokaz nosilnosti in uporabnosti
Objavljeno v DKUM: 20.10.2014; Ogledov: 1545; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)

4.
Načrtovanje nastavljive delovne mize
Urban Polegek, 2013, diplomsko delo

Opis: Če hočemo, da bodo delavci v podjetju zadovoljni in zdravi, in da ne bodo na delovnem mestu preveč psihično ali fizično pod pritiskom, je potrebno njihovo delovno mesto kolikor se le da narediti njim prijazno. V diplomskem delu je predstavljen način konstruiranja nastavljive delovne mize, ki bo olajšala delo na stroju za sekane rondele v podjetju Impol d. d. Predstavljeni sta dve zahtevi (zasuk in nastavite delovne površine) in njuni rešitvi. Navedenih je nekaj že obstoječih delovnih miz, izmed katerih je izbrana ena za izhodišče. Narejen je statičen preračun konstrukcijskih elementov, za katere je to potrebno. V zaključku diplomskega dela pa je predstavljen potek opravljenega dela in vrednotenje rezultatov.
Ključne besede: nastavljiva delovna miza, sekana rondela, statični preračun, sornik
Objavljeno v DKUM: 16.10.2013; Ogledov: 1583; Prenosov: 203
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

5.
Dimenzioniranje nosilca hidroležaja
Denis Lep, 2013, magistrsko delo

Opis: Glavni cilj magistrskega dela je prikaz dimenzioniranja nosilca hidroležaja, ki je bil na osnovi konceptnega 3D modela z določenim in testiranim materialom numerično preračunan. Po statičnem preračunu je bilo ugotovljeno, da predlagani 3D model s strani potencialnega kupca ni ustrezal zahtevam, podanim v zvezku zahtev. Odločili smo se za modificiranje 3D modela, in sicer smo povečali nosilnost maksimalno obremenjene ročice ter posledično izboljšali togost oziroma omejili maksimalne primerjalne napetosti v nosilcu. Oba nosilca smo med seboj primerjali, opazili smo razliko v spremenjeni ročici, hkrati pa smo preverili tudi medsebojno razdaljo do drugih komponent na podvozju. Na osnovi pridobljenih rezultatov smo razbrali tudi glavne napetosti σ1 in σ2, ki smo jih potrebovali za izračun življenjske dobe nosilca po napetostni metodi.
Ključne besede: dimenzioniranje, nosilec, statični preračun, primerjalna napetost, glavna napetost, življenjska doba, napetostna metoda
Objavljeno v DKUM: 04.06.2013; Ogledov: 2227; Prenosov: 274
.pdf Celotno besedilo (3,53 MB)

6.
KONSTRUKCIJSKA IN TEHNOLOŠKA PREUREDITEV SKLADIŠČENJA ALUMINIJASTIH KOLUTOV
Iztok Stopeinig, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo opisuje potek razvoja nove konstrukcije namenjene skladiščenju aluminijastih kolutov. Razvoj regalov zajema ustrezno skladiščno opremo, iskanje optimalne postavitve regalov, preračun nosilnosti, izbor materialov, dimenzioniranje in končno postavitev. Diplomsko delo obsega teorije sistemov interne logistike, teorije analiz po metodi končnih elementov ter uveljavitev teh teorij v praksi. Na podlagi rezultatov so predstavljeni predlogi o obliki in izgledu regalov ter njihova postavitev. Regali so namenjeni podjetju Impol, d.o.o., za katerega je projekt izvedel Metalprim, d.o.o.
Ključne besede: optimizacija, interna logistika, statični preračun, napetostna analiza, aluminij, skladiščenje
Objavljeno v DKUM: 01.10.2010; Ogledov: 2473; Prenosov: 303
.pdf Celotno besedilo (3,21 MB)

7.
KONSTRUIRANJE VITKEGA REMONTNEGA ODRA
Gregor Stich, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema konstruiranje, preračun in navodila za montažo remontnega odra, ki je namenjen za inšpekcijske preglede in popravila turbinskih delov v sesalni cevi med remonti agregatov. Montaža remontnega odra je zaradi omejenega prostora v pretočnem traktu ročna, zato sem zmanjšal maso posameznih delov remontnega odra brez nevarnega zmanjšanja nosilnosti in tako olajšal montažo. Numerična analiza zajema modeliranje modelov ter preračun po metodi končnih elementov. V pripravo modela spada tudi mreženje s končnimi elementi ter vnos robnih pogojev. Na podlagi rezultatov je podana izboljšana izvedba remontnega odra.
Ključne besede: delovni oder, statični preračun, trdnostni preračun, metoda končnih elementov (MKE)
Objavljeno v DKUM: 03.04.2009; Ogledov: 2406; Prenosov: 308
.pdf Celotno besedilo (12,92 MB)

8.
9.
Iskanje izvedeno v 1.98 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici