| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
VPLIV IZOBRAZBENE IN STAROSTNE STRUKTURE NA VZDRŽEVANJE STROJEV ZA VARSTVO RASTLIN
Ivana Kramljak, 2009, diplomsko delo

Opis: Povzetek V diplomski nalogi smo proučevali vpliv izobrazbene in starostne strukture kmetov na vzdrževanje strojev za varstvo rastlin. Na opazovanem področju, lokacijah testiranja škropilnih naprav Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede smo z anketo ugotovili, da prevladujejo naprave starosti od 5 do 15 let; redno in sprotno vzdrževanje naprav je ugotovljeno le pri 18 % uporabnikov, večji del ali 52,67 % sami izvajajo popravila škropilnih naprav, temeljito čiščenje po vsakem škropljenju opravlja le 40 % uporabnikov od teh samo 21,33 % na zato urejeni pralni površini. Iz evidence Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede je razvidno, da na testiranjih število škropilnih naprav narašča, kar je v veliki meri pripomogel Zakon o obveznem pregledovanju naprav za varstvo rastlin. Čeprav se še vedno pojavljajo nekatere nepravilnosti, se stanje iz preteklih let izboljšuje, kar se kaže z večjim odstotkom udeležbe pri opravljenem izpitu iz varstva rastlin, uporabe zaščitnih sredstev pri škropljenju, izdelavi izračuna porabe vode, vodenju evidenc o porabi fitofarmacevtskih pripravkov in pridobivanju dodatnih informacij o njihovi učinkovitosti. Spodbudno je tudi, da na testiranjih prevladujejo uporabniki škropilnih naprav starostne skupine od 30 do 40 let z 33 % udeležbo, ki imajo zaključeno srednjo ali vsaj osnovno šolo. Vsi rezultati dokazujejo smiselnost testiranja škropilnih naprav z dodatnim svetovanjem in opozarjanjem. Na testiranjih pa se stanje škropilnih naprav lahko še izboljša in posledično zmanjša negativni vpliv onesnaženosti voda in okolja.
Ključne besede: Škropilne naprave, fitofarmacevtska sredstva, anketa, izobrazbena struktura, starostna struktura
Objavljeno: 14.08.2009; Ogledov: 2071; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

3.
Mlekomat - nova možnost za prodajo svežega mleka
Urška Golčman, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo v anketi proučevali, kako uporabniki mlekomatov ocenjujejo sveže mleko v primerjavi s pasteriziranim trgovinskim mlekom in kakšna se jim zdi osveščenost o teh, v Sloveniji že razširjenih avtomatskih napravah najsodobnejše tehnologije za prodajo svežega mleka. Na mlekomatih kmetije Lavbič smo z anketo ugotovili, da se za nakup mleka na mlekomatu odloča 44 % oseb moškega in 56 % ženskega spola, da je bilo kar 48 % anketirancev starih med 20 in 50 let, da je kar 50 % anketiranih zaključilo srednjo šolo, 34 % anketirancev je zaključilo osnovno šolo in 16 % anketiranih je imelo končano višjo oziroma visoko šolo. Zanimivo je bilo, da je kar 62 % anketirancev izvedelo za mlekomat od svojcev in prijateljev in le 38 % iz reklamnih oglasov. 92 % anketirancev je mnenja, da je mleko iz mlekomata v primerjavi s trgovinskim, bolj okusno in sveže, 8 % pa jih meni, da je mleko iz mlekomata dobro. 96 % anketiranih je prepričanih v to, da je sveže mleko bolj zdravo kot pasterizirano in kar 84 % jih meni, da se za nakup mleka na mlekomatu odloča premalo ljudi, ker je premalo poznano.
Ključne besede: mleko, avtomat, starostna struktura, anketa, kvaliteta
Objavljeno: 15.10.2010; Ogledov: 1807; Prenosov: 247
.pdf Celotno besedilo (690,37 KB)

4.
Optimalna starostna struktura intenzivnega nasada jablan
Lidija Šipek, 2014, magistrsko delo/naloga

Opis: Namen magistrskega dela je finančna ocena investicij obnove intenzivnega nasada jablan po 15-tih letih polne rodnosti, po 20-tih letih polne rodnosti (v starosti 25 let) in obnova šele v 30. letu starosti nasada. Osnovni cilj je celovita finančna analiza investicij sadjarske kmetije s statično in dinamično metodo ocene investicijskih projektov. Parametri ocenjevanja investicij so bili ocenjeni s pomočjo izračunov v računalniškem programu Microsft Office Excel. Po finančni oceni je najboljša dinamika obnove, investicija po 20-tih letih polne rodnosti (v starosti 25 let), ki kaže, da bi se obnova intenzivnega nasada jabolk povrnila po štirih letih in ob 5,00 % obrestni meri (NSV = 21.300 €).
Ključne besede: finančna analiza, NSV, ISD, starostna struktura, intenzivni nasad, jablana
Objavljeno: 10.12.2014; Ogledov: 619; Prenosov: 176
.pdf Celotno besedilo (2,80 MB)

5.
6.
Mlekomat - nova možnost za prodajo svežega mleka
Urška Golčman, 2010, diplomsko delo

Ključne besede: mleko, avtomat, starostna struktura, ankete, kvaliteta
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 399; Prenosov: 19
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici