| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 98
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
VLOGA STARIH STARŠEV V PROCESU VZGOJE
Martina Berlič, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavlja pomen vloge starih staršev. Otroci in starejši ljudje se dobro razumejo, ker imajo oboji več časa in čustev kot pa srednja generacija. Vnuki potrebujejo stare starše, kakor tudi stari starši potrebujejo vnuke. Otroci od babice in dedka prejmejo modrosti in izkušnje, onadva pa od vnukov radoživost in nove poglede na sedanji svet. Diplomska naloga je nastala z namenom ugotoviti, kolikšen je pravzaprav še delež starih staršev pri vzgoji in varstvu otrok in kakšni so odnosi med njimi. Z deskriptivno in kavzalno – neeksperimentalno metodo empiričnega pedagoškega raziskovanja je bila preučena pogostost in kakovost stikov otrok s starimi starši ter splošno mnenje osebnostnih karakteristik starih staršev. V okviru tega pa še obstoj razlik glede na stratum osnovne šole. Rezultati so pokazali, da imajo otroci pogoste stike s svojimi starimi starši in da se z njimi zelo dobro razumejo. Pogosto so deležni njihove dobronamerne pomoči. Dedek in babica si zmeraj vzameta čas za vnuka, kadar ju le ta potrebuje. Pri otrocih so izrazito v ospredju želje, ki govorijo v prid stikom in večji vlogi starih staršev, saj imajo pozitiven odnos do njih. Med otroci iz podeželja in mesta ni prišlo do bistvenih razlik glede na pomen in vlogo starih staršev. Dedek in babica imata posebno mesto v življenju vnukov, tako za učence iz podeželske kot tudi mestne osnovne šole.
Ključne besede: staranje, starost, stari starši, vnuki, dedek, babica, vzgoja
Objavljeno: 22.08.2009; Ogledov: 5781; Prenosov: 1139
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

8.
NEKATERI VIDIKI KAKOVOSTI ŽIVLJENJA STAROSTNIKOV, KI ŽIVIJO DOMA ALI V LAMBRECHTOVEM DOMU V SLOVENSKIH KONJICAH
Nataša Brezovšček, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Nekateri vidiki kakovosti življenja starostnikov, ki živijo doma ali v Lambrechtovem domu se v prvem delu posvečam teoretičnim izhodiščem življenja starostnikov, ki živijo v lastnem gospodinjstvu ali v Lambrechtovem domu. Pri postavljanju teoretičnih izhodišč sem z deskriptivno in komparativno metodo izhajala iz številnih spoznanj slovenskih in tujih avtorjev ter poskušala zajeti ravni starosti in staranja, pripravo in obdobje po upokojitvi, ko je s kakovostno izrabo prostega časa mogoče aktivno in polno življenje. Proučila sem tudi pomen starosti, vlogo družine in organiziranih služb, ki nudijo pomoč starejšim, izobraževanje starostnikov ter opravljanje poslednjih nalog pred odhodom iz prostora in časa. V empiričnem delu naloge pa sem z deskriptivno in kavzalno metodo na izbranem vzorcu raziskala teoretična izhodišča in na osnovi zbranih podatkov z anonimnim anketnim vprašalnikom opredelila raziskovalne hipoteze ter jih z deduktivnim pristopom empirično verificirala. Iz preučene literature in zbranih podatkov sem predstavila medsebojno povezanost in prepletenost dejavnikov staranja, ki odločilno vplivajo na številne telesne in duševne spremembe, s katerimi se starostniki soočajo. Prebivalstvo se stara in v naslednjih desetletjih bo tretjina evropskega prebivalstva starejša od 60 let. Toda jesen življenja in obdobje po upokojitvi je lahko prijeten čas, če je človek le dovolj odprt, aktiven in dejaven, da ostane zdrav in čim dlje neodvisen od drugih.
Ključne besede: starost, staranje, starostniki, tretje življenjsko obdobje, upokojitev, institucionalno varstvo, prostovoljstvo.
Objavljeno: 29.08.2009; Ogledov: 3753; Prenosov: 629
.pdf Celotno besedilo (556,65 KB)

9.
HIŠA ZA VSE ŽIVLJENJE
Tomaž Kure, 2009, diplomsko delo

Opis: Domovanja za vse življenje so premišljeno načrtovana, zato nam omogočajo lagodno življenje, kolikor dolgo je to mogoče. Nudijo nam dostopno in prilagodljivo namestitev in so primerna za vse generacije od mladih družin do starejših ljudi, pa tudi za posameznike z začasno ali stalno hendikepiranostjo.
Ključne besede: hiša za vse življenje, univerzalno projektiranje, arhitektonske ovire, invalidi, staranje prebivalstva, starostniki
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 3023; Prenosov: 322
.pdf Celotno besedilo (2,60 MB)

10.
TEHNOLOŠKI PROCES IZDELAVE IZOLACIJSKIH PLOŠČ EPS
Milan Modic, 2009, diplomsko delo

Opis: EPS je ekspandirani polistiren, ki je komercialno bolj poznan pod imenom stiropor. Polistiren PS dobimo s polimerizacijo monostirena (derivat pri predelavi nafte) ob prisotnosti peroksidov kot katalizatorjev. Tako pridobljena osnovna surovina se pakira v kartonaste zabojnike in je pripravljena za nadaljnjo tehnološko predelavo na predekspanderju, blokformi in nazadnje še na razrezu, kjer dobimo končno obliko izdelka iz EPS-a. Za potrebe naloge se je izdelalo večje število poizkusnih blokov z različnimi nastavitvami časov in tlakov na novem predekspanderju in novi blokformi. Glavni namen naloge je izboljšati proizvodni proces izdelave EPS in z nabavo nove strojne opreme zmanjšati vpliv človeškega faktorja na kvaliteto izdelka in s tem poceniti izdelke. Glede na to, da so standardizirane samo mehanske in fizične lastnosti EPS-a, ne pa tudi njegova gostota, pomeni, da se lahko izdelajo lažji bloki iz EPS-a, zagotoviti pa moramo deklarirane lastnosti izdelkov, kar jih poceni, in to je bil cilj naše naloge. Ker v strukturi lastne cene izdelka predstavlja vhodna surovina cca 50 % , so taki prihranki na račun zniževanja gostote EPS-a veliki.
Ključne besede: EPS surovina (PS), predekspandiranje surovine EPS, končno sintranje blokov, staranje blokov, razrez in obdelava blokov.
Objavljeno: 03.12.2009; Ogledov: 2905; Prenosov: 372
.pdf Celotno besedilo (2,89 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici