| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
PRIMERJAVA SISTEMOV OGREVANJA STANOVANJSKE HIŠE
Leon Markl, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni in obravnavani različni sistemi ogrevanja stanovanjske hiše: toplotna črpalka, oljni kotel, plinski kotel in električni kotel. Opisan in izveden je preračun toplotnih izgub na podlagi katerega so določene toplotne moči ogrevalnih naprav. Dimenzionirani so glavni elementi ogrevalnih sistemov. Predstavljena je ekonomska analiza posameznega sistema in primerjava dobljenih rezultatov med seboj. Ugotovili smo, da je najugodnejše ogrevanje s toplotno črpalko.
Ključne besede: ogrevanje stanovanjske hiše, transmisijske izgube, ogrevalni sistemi, toplotna črpalka, stroškovna analiza.
Objavljeno: 04.03.2011; Ogledov: 5733; Prenosov: 941
.pdf Celotno besedilo (930,96 KB)

5.
6.
OPTIMALNA DEBELINA IZOLACIJE STANOVANJSKE HIŠE IN OGREVANJE S TOPLOTNO ČRPALKO
Aljaž Ograjenšek, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi so predstavljene različne izvedbe ogrevanja stanovanjske hiše s toplotno črpalko in določitev optimalne debeline izolacije. Obravnavane so tri različne debeline toplotne izolacije zunanjega ovoja. Za sistem ogrevanja je obravnavana toplotna črpalka zrak/voda, voda/voda in zemlja/voda. Izveden je preračun skupnih toplotnih izgub stavbe, na podlagi katerih je določena potrebna toplota za ogrevanje stavbe in sanitarne vode. Za vse sisteme ogrevanja s toplotno črpalko in za različne debeline izolacije so določene glavne komponente. Na podlagi dobljenih rezultatov je ekonomsko ovrednotena investicija posameznih izvedb ogrevanja in izolacije za časovno obdobje 20 let.
Ključne besede: izolacija stanovanjske hiše, toplotna črpalka, transmisijski izračun, toplota, stroškovna analiza
Objavljeno: 17.10.2011; Ogledov: 3875; Prenosov: 728
.pdf Celotno besedilo (3,40 MB)

7.
Vlom v stanovanjsko hišo : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varstvoslovje
Simon Lašič, 2012, diplomsko delo

Opis: Odkar obstaja človeštvo, je bila pri človeku prisotna potreba po varnosti. Naše življenje so vedno spremljali različni pritiski in nevarnost, ki jih razumemo kot grožnje. Vsak posameznik se trudi odvrniti te pritiske oziroma grožnje in si zagotoviti, kar se da, popolno varnost. Tematika diplomskega dela obravnava vlom v stanovanjsko hišo. Naloga prikazuje elemente oziroma napake, ki jih ljudje pogosto storijo in tako pri storilcih kaznivega dejanja sprožijo prve znake, da se leti odločijo za vlom. Najpogostejše okoliščine, ki privedejo storilca do odločitve, da stori kaznivo dejanje, so odprta okna in vrata v hišo, dragoceni predmeti na vidnih mestih, videz zapuščene hiše ali pa odsotnost z doma ter odsotnost tehničnega in mehanskega varovanja. Moramo vedeti, da so okna in vrata ne glede na napredek in tehnologijo še vedno najšibkejše točke, zato tudi najbolj priljubljene med vlomilci. Poleg tega so vlomilci vedno en korak pred nami.
Ključne besede: kazniva dejanja, vlomi, stanovanjske hiše, preiskovanje, preprečevanje, diplomske naloge
Objavljeno: 15.10.2012; Ogledov: 1891; Prenosov: 333
.pdf Celotno besedilo (342,74 KB)

8.
RAZVOJ RAČUNSKEGA MODELA ZA IZRAČUN EKONOMSKE DEBELINE IZOLACIJ
Toni Senica, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so predstavljene lastnosti izolacijskih materialov, izračuni toplotnih izgub v hiši,na kratko je opisan pravilnik o energetski učinkovitosti stavb PURES ter opis izračuna ekonomske debeline izolacije za stanovanjsko hišo. Na podlagi skupnih izgub stanovanjske hiše, ter potrebni količin drv za ogrevanje stanovanjske hiše je izdelana primerjava izolacij različnih debelin izmed katerih se na podlagi najkrajše vračilne dobe investicije v izolacijo izbere ekonomska debelino izolacije. V obravnavanem primeru je bila izolacija debeline 10 cm.
Ključne besede: ekonomska debelina izolacija stanovanjske hiše, transmisijski izračun, analiza stroškov
Objavljeno: 12.12.2013; Ogledov: 1177; Prenosov: 132
.pdf Celotno besedilo (2,83 MB)

9.
Odnos med življenjskim stilom in tipom stanovanjske hiše
Vladimir Drozg, 2006, izvirni znanstveni članek

Opis: V prispevku so prikazane zveze med življenjskim stilom in tipi stanovanjske hiše, torej med habitusom in habitatom. Opredeljeni so štirje tipi habitusa, in sicer na podlagi naslednih lastnosti: gospodarski in socialni položaj gospodinjstva, ekološka ter kulturna osveščenost. Življenjski stil je splet socialnega položaja (nižji, srednji in višji sloj) ter habitusa. Tipi stanovanjske hiše so opredeljenii z naslednjimi elementi: velikost objekta in parcele, doris objekta, namemnost okolice in pomožnih objektov ter oblika objekta. Razpoznali smo vsaj 10 tipov stanovanjskih hiš, ki ustrezajo opredeljenim življenjskim stilom.
Ključne besede: socialna geografija, življenjski stil, bivanje, stanovanjske hiše
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 289; Prenosov: 170
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Posodobitev ogrevalnega sistema - kotlovnice v vrstni enodružinski hiši
Nikolaj Šumnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so opisane in predstavljene toplotne črpalke ter različni viri toplote. Za izbrano vrstno enodružinsko hišo je predstavljena posodobitev ogrevalnega sistema. Obstoječ dotrajan ogrevalni sistem se posodobi z vgradnjo toplotne črpalke zemlja-voda. V nalogi sta opisana postopek izračuna, izbire in določanja posameznih komponent ter zasnova celotnega sistema. Po opravljeni prenovi je izvedena še primerjava stroškov in delovanja. Ugotovili smo, da je prenova ogrevalnega sistema s toplotno črpalko zemlja-voda kljub nekoliko dražji investiciji upravičena. Takšen sistem je varčen, učinkovit in okolju prijazen.
Ključne besede: toplotna črpalka, ogrevanje stanovanjske hiše, ogrevalni sistem, vir toplote, grelno število, investicija
Objavljeno: 07.07.2016; Ogledov: 462; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (6,54 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici