| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
STANDARDI TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: URBANISTIČNO IN ARHITEKTURNO NAČRTOVANJE VRSTNIH HIŠ
Kaja Rozman, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Pri načrtovanju stanovanjskih naselij vrstnih hiš je zelo pomembno, da se upoštevajo urbanistični kriteriji za gradnjo, saj se s tem zagotavlja osnovna raven kvalitete bivanja. Diplomsko delo v osrednjem delu obravnava poglavitne urbanistične kazalce in kriterije za vrednotenje kvalitete bivanja. V nadaljevanju pa so predstavljena tri naselja v Mariboru, ki so nastala v treh različnih zgodovinskih obdobjih. Z primerjavo njihovih značilnosti, ki smo jih ovrednotili v urbanistični analizi, smo ugotovili, da vsa predstavljena naselja vrstnih hiš v Mariboru nudijo sorazmerno zadostno kvaliteto bivanja.
Ključne besede: vrstna hiša, kvaliteta bivanja, stanovanjska naselja, urbanistični kazalci, Maribor
Objavljeno: 08.10.2010; Ogledov: 2111; Prenosov: 293
.pdf Celotno besedilo (3,99 MB)

4.
ANALIZA PRODUKTOV ZAVAROVANJ STANOVANJSKIH HIŠ NA SLOVENSKEM TRGU
Rebeka Senekovič, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so analizirani produkti za zavarovanje hiš petih največjih slovenskih zavarovalnic. Na osnovi analiz in informativnih izračunov so produkti razvrščeni od prvega do petega mesta. Izbran je tisti, ki po najugodnejši ceni ponuja največ zavarovanih nevarnosti. Na začetku naloge je opisano zavarovalstvo, njegove naloge, zgodovina in pomen te dejavnosti. V nadaljevanju so opredeljeni različni pojmi, ki so povezani z zavarovanjem stanovanjskih objektov. Navedene so temeljne in dodatne nevarnosti, ki jih je možno zavarovati. Četrto poglavje je namenjeno dejavnikom, ki vplivajo na vedenje in odločanje zavarovancev. V petem poglavju pa je podrobno opisan proces odločanja o nakupu oziroma o zavarovanju. Za lažje raziskovanje konkurenčnih ponudb sem opisala pet največjih zavarovalnic in analizirala njihovo ponudbo. Prav tako je bila v sklopu raziskovanja izvedena anketa na vzorcu 40-ih zavarovancev. V anketi o pomembnosti dejavnikov, ki vplivajo na sklenitev zavarovanja za hišo je bilo ugotovljeno, da je pri moških odločilnega pomena zaupanje v zavarovalnega zastopnika, ženskam, pa je najpomembnejša zavarovalna vsota.
Ključne besede: zavarovalnica, zavarovanje, stanovanjska hiša, primerjava.
Objavljeno: 18.01.2012; Ogledov: 907; Prenosov: 276
.pdf Celotno besedilo (383,68 KB)

5.
ZAGOTAVLJANJE ENERGETSKE SAMOZADOSTNOSTI STANOVANJSKE HIŠE
Jure Novak, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena prenova klasične stanovanjske hiše v energetsko samozadostno hišo. Vzrok za takšno odločitev je bila želja, da z ogrevanjem in hlajenjem čim manj obremenjujemo okolje na eni strani, na drugi strani pa zmanjšamo stroške delovanja hiše. V prvem delu smo opisali lastnosti nizkoenergijskih hiš ter predstavili tehniške sisteme. Osredotočili smo se na fizikalne in kemične lastnosti toplotne črpalke in fotonapetostnih modulov ter predstavili rabo energije, ki je potrebna za delovanje celotnega sistema. Preučili smo vse toplotne izgube stanovanjske hiše nakar smo na podlagi le teh s tehničnega vidika proučili in dizajnirali primerno toplotno črpalko. Za kritje celotnih električnih izgub energije, smo na podlagi izračunov izbrali še primerno sončno elektrarno. V drugem delu smo celoten projekt ovrednotili še iz ekonomskega vidika. Z uporabo različnih ekonomskih metod smo raziskali upravičenost investicije. Analizirali smo različne stroškovne elemente kot so letni stroški, začetno stanje, stroški dela in vzdrževanja, inflacija, čas vračanja vloženih sredstev in upravičenost v naložbo. Predstavili smo tudi pomoči, v obliki nepovratnih sredstev, ki nam jih ponuja država. V magistrskem delu smo izhajali iz naslednjih predpostavk: da obstoječ sistem ogrevanja stavbe in sanitarne vode ni povsem ekonomsko upravičen, da ga je možno nadomestiti s toplotno črpalko, da lahko zagotovimo vso električno energijo za izbrano stanovanjsko hišo s pomočjo sončne energije, ter da bomo pridobili dovolj podatkov za stroškovno ovrednotenje investicije.
Ključne besede: energetska samozadostnost, toplotna črpalka, sončna elektrarna, stanovanjska hiša, transmisijski izračun, ekonomska upravičenost, doba vračanja investicije
Objavljeno: 19.02.2015; Ogledov: 905; Prenosov: 169
.pdf Celotno besedilo (3,32 MB)

6.
STANDARD TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: TRAJNOSTNA PRENOVA DOMAČE DRUŽINSKE HIŠE
Daša Funtek, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje primer trajnostne prenove domače družinske hiše z vidika celostnega izboljšanja zgradbe, tako iz urbanistično-arhitekturno-oblikovalskega kot tudi iz okoljskega, družbenega in ekonomskega vidika. Princip prenove temelji predvsem na vseslovenski stanovanjski problematiki širjenja pozidanih površin, usmerjenega v nevzdržni oz. netrajnostni razvoj. Tako je osrednja pozornost arhitekturnega oblikovanja namenjena boljši izkoriščenosti prostora in preoblikovanju objekta v mejah obstoječih gabaritov iz večje, a slabo izkoriščene enote v dve manjši enoti s skupnim vmesnim delom. Prestrukturiranje samostojne enodružinske hiše v funkcionalni sklop dveh samostojnih bivalnih enot pa ima v slovenski bivalni kulturi tudi svoj razvojni smisel z vidika racionalnejše izrabe površin.
Ključne besede: družinska hiša, trajnostna stanovanjska gradnja, prenova, vidiki trajnostne gradnje
Objavljeno: 11.10.2011; Ogledov: 2316; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (10,13 MB)

7.
STANDARD TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: TRAJNOSTNA PRENOVA (DOMAČE) DRUŽINSKE HIŠE
Urška Samec, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava trajnostno prenovo obstoječe enodružinske hiše iz 60-ih let prejšnega stoletja v večstanovanjski objekt z namenom ustvariti funkcionalno in kvalitetno arhitekturo, ki bo povečala kvaliteto bivanja. Podan je kratek zgodovinski pregled gradnje in uporabe materialov stavb v 20. stoletju v Sloveniji. V nadaljevanju so predstavljeni različni vidiki in pristopi k trajnostni obnovi objektov. Prikazani so primeri prenovljenih stanovanjskih hiš, ki so služili kot osnova pri trajnostni, programski in arhitekturni zasnovi. Diplomsko delo zaokrožuje projektna arhitekturna dokumentacija hiše z vključenimi trajnostnimi idejami in rešitvami.
Ključne besede: stanovanjska hiša, trajnostna arhitektura, rekonstrukcija
Objavljeno: 12.10.2011; Ogledov: 2400; Prenosov: 181
.pdf Celotno besedilo (6,54 MB)

8.
VPLIV PODNEBNIH RAZMER NA OPTIMALNO ZASNOVO STANOVANJSKE STAVBE
Tina Berdnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava vpliv podnebnih razmer (klime) na zasnovo stanovanjske stavbe. Po izbranih kriterijih (tipologija stavbe, arhitekturna zanova, ogrevanje, hlajenje in osvetlitev) smo primerjali tradicionalno slovensko in sodobno zasnovano hišo. Ti kriteriji nam pokažejo, kako oblika stavbe vpliva na energijsko učinkovitost. Pri tem smo upoštevali izbrane strategije s podmetodami iz raziskav iz publikacije Das Klima als Entwurfsfaktor, Quart Verlag Luzern, 2009, v kateri je podana analiza razvoja stanovanjskih stavb glede na kriterije osvetlitve, ogrevanja in hlajenja. Kot primer tradicionalne slovenske hiše smo izbrali Skomarsko hišo na južnem pobočju Pohorja, ki sodi med pomembne kulturne spomenike na Slovenskem. Drugi primer, sodobno stanovanjsko hišo pa smo zasnovali sami. Primerjava tradicionalne slovenske hiše s sodobno je osnova za diskusijo, kako podnebne razmere vplivajo na optimalno zasnovo stanovanjske stavbe. Ugotovili smo, da je tradicionalna slovenska hiša zelo dobro prilagojena podnebnim vplivom, medtem ko pri sodobni stanovanjski stavbi dosežemo energijsko učinkovitost z upoštevanjem predstavljenih kriterijev oblikovanja stavbe.
Ključne besede: klima, energijska učinkovitost, Skomarska hiša, stanovanjska stavba
Objavljeno: 11.01.2012; Ogledov: 1688; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (4,09 MB)

9.
Prenova tipske stanovanjske hiše
Jure Sakelšek, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga obravnava prenovo obstoječe enodružinske hiše iz 90-ih let. Zajeti so vidiki in pristopi trajnostne prenove, ki tekom analize obstoječega stanja podajajo novo podobo objekta. Prenova je s pomočjo dogradnje in adaptacije usmerjena k ustvaritvi funkcionalno, ekonomično in vizualno privlačnejše arhitekture, ki bo povečala ugodje in kvaliteto bivanja.
Ključne besede: prenova, trajnostna arhitektura, tipska stanovanjska hiša
Objavljeno: 17.08.2015; Ogledov: 658; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (33,67 MB)

10.
Prenova hleva s senikom v stanovanjsko hišo
Anže Repinc, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Diplomska naloga vsebuje prenovo več kot 100 let starega gospodarskega objekta v Občini Bohinj, ki mu spremenimo namembnost v enodružinsko stanovanjsko hišo po standardu energetsko varčne gradnje. Prvi del naloge sestavlja analitični del, kjer proučujemo sisteme gradnje ter material, drugi del pa opredeljuje konceptualni del, ki nam služi kot podlaga za pripravo izvedbene zasnove objekta
Ključne besede: arhitektura, prenova, stanovanjska hiša, lesena hiša, energetsko učinkovita gradnja, stavbna dediščina
Objavljeno: 14.08.2015; Ogledov: 1302; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (35,17 MB)

Iskanje izvedeno v 0.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici