| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
GLASBENA ŠOLA LENDAVA
Andrejka Kolman, 2010, diplomsko delo

Opis: Glasbena šola Lendava ima za sabo 50 let delovanja. V teh letih je bilo veliko lepih trenutkov, ki se jih šola zelo rada spomni in ima lepe spomine na vsa šolska leta. Ti spomini in predvsem delo v Glasbeni šoli Lendava in celotni razvoj šole so predstavljeni v diplomskem delu. Najprej sta predstavljena zgodovina šole in delo na šoli, in sicer ustanovitev šole, njeni prostori in dislocirani oddelki. V nadaljevanju diplomsko delo zajema seznam ravnateljev, pedagoškega, administrativnega in tehničnega osebja, pregled in nakup instrumentov ter ostalih didaktičnih pripomočkov, učence glasbene šole, njihove dosežke in rezultate s tekmovanj, na koncu pa so predstavljeni še orkestri, ki delujejo na šoli. Šola ogromno sodeluje z okoliškimi glasbenimi in osnovnimi šolami, saj s tem učenci in učitelji izboljšujejo svojo samopodobo in pridobivajo samozavest ob kvalitetnih nastopih.
Ključne besede: glasbena šola, ravnatelji, osebje, učenci, instrumentalne zasedbe, srečanja, revije.
Objavljeno: 03.03.2010; Ogledov: 2641; Prenosov: 198
.pdf Celotno besedilo (4,29 MB)

2.
SLOVENSKI SKLADATELJI TAMBURAŠKE GLASBE V OKVIRU TAMBURAŠKIH SREČANJ
Anton Grahek, 2015, diplomsko delo

Opis: Tamburaštvo je na Slovenskem prisotno že več kot stoletje in ni značilno samo za Belo krajino, kot marsikdo predvideva. Tako sta prvi do sedaj znani tamburaški zasedbi delovali v Cvenu pri Ljutomeru in Trstu leta 1890. Čeprav se še vedno obravnava kot ljudski instrument, se je razvoj igranja nanj dvignil že visoko nad nivo ljudske glasbe, za kar so v veliki meri zaslužna tamburaška srečanja, ki brez premora potekajo od leta 1981. V zadnjih desetih letih, odkar imajo srečanja tekmovalni značaj, je v Sloveniji vodilni tamburaški orkester Dobreč iz Dragatuša, ki je bil od leta 2005 osemkrat proglašen za najboljši tamburaški orkester v Sloveniji. Kljub današnji slabši prepoznavnosti tamburaške glasbe pri nas so za tamburaške orkestre že od konca 19. stoletja naprej pisali pomembni slovenski skladatelji. Poleg intenzivnejšega dela v tamburaških zasedbah in izobraževanja njihovih vodij je prav gotovo tudi to pripomoglo k dvigovanju nivoja igranja na ta instrument. Uporabljene so bile naslednje metode: deskriptivna metoda, zgodovinska metoda in metoda klasifikacije. V sklepu avtor povzame in komentira obravnavano snov.
Ključne besede: tamburica, instrument, skladatelj, srečanja, Dobreč
Objavljeno: 07.10.2015; Ogledov: 569; Prenosov: 179
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

3.
33. solothurnški literarni dnevi (3.-5. junij 2011)
Vesna Kondrič Horvat, 2011, poljudni članek

Opis: Že od leta 1978 se v baročnem švicarskem mestecu Solothurn ob Aari vsako leto po prazniku vnebovzetja zberejo švicarski pisatelji vseh štirih jezikovnih skupin, medse pa povabijo tudi veliko že uveljavljenih ali nadobudnih kolegov in kolegic iz tujine. Letošnja prireditev, ki jo je obiskalo rekordnih skoraj 13.000 obiskovalcev, je potekala pod motom »Dejstva in fikcija«. Razen branj so se vrstili pogovori o odnosu med raziskano realnostjo in fantastičnimi pripovedmi, o družinskem romanu in o dokumentarni književnosti, novost je bilo poročanje dveh avtorjev o svojih bralnih navadah, posebne pozornosti pa je bila deležna narečna literatura.
Ključne besede: pisateljska srečanja, literarna srečanja, švicarska književnost, primerjalna književnost, ocene in poročila
Objavljeno: 18.05.2017; Ogledov: 276; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (81,26 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Mednarodni kiparski simpozij Forma prima Krapina (Hrvaška)
Kristina Majcen, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga se posveča Mednarodnemu kiparskemu simpoziju Forma prima Krapina, ki jev obdobju med letoma 1976 in 1982 vsakoletno potekal na hribu Josipovac zraven Muzeja krapinskih neandertalcev v mestu Krapina na Hrvaškem. V uvodnem delu diplomske naloge bom na kratko predstavila fenomen kiparskih simpozijev s poudarkom na prvem mednarodnem srečanju v St. Margarethnu v Avstriji, potem pa se osredotočila na kiparski simpozij Forma prima. V nalogi je zgodovinski potek sedmih simpozijev podan kronološko. Temu sledi kataloški pregled vseh 38 skulptur, fotografije omenjenih del, vključno z osnovnimi podatki in interpretacijami ter umestitvami v umetniški opus določenega ustvarjalca.Biografski podatki posameznih umetnikovso na koncu naloge. Zaradi variiranja kakovosti umetniške izvedbe sta podana tudi kategorizacija in ovrednotenje vseh del.
Ključne besede: - kiparski simpoziji/kiparska srečanja/kiparske kolonije - Krapina - Josipovac - Međunarodni kiparski simpozij Forma prima Krapina - Muzej krapinskih neandertalaca - Galerija grada Krapine
Objavljeno: 20.10.2017; Ogledov: 573; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (11,57 MB)

5.
13. konferenca Komisije za slovansko besedotvorje pri MSK
Irena Stramljič Breznik, 2011, drugi članki ali sestavki

Ključne besede: poročila, slovanske študije, slavistična srečanja, konference
Objavljeno: 25.04.2018; Ogledov: 283; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (266,88 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici