| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 1 / 1
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Prehrana pacienta s srčno-žilnim obolenjem
Ursula Bandur, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili prehrano pacienta s srčno-žilnim obolenjem. Na kratko smo opisali zgodovino prehrane, sestavne dele hrane in vpliv prehrane na bolezni, kot so arterioskleroza, povišan krvni tlak, povišan holesterol, obolevnost za miokardnim infarktom in debelost. Opisali smo tudi zdravstvenovzgojno delo kot pomemben dejavnik pri preprečevanju bolezni in njenega poslabšanja. Prikazali smo rezultate ankete, izvedene na polikliniki Spera v Mariboru, kjer smo anketirali 30 njihovih pacientov, ki so prišli v ambulanto. Naše ugotovitve so, da se oboleli za srčno-žilnim obolenjem pred postavljeno diagnozo v veliki večini niso prehranjevali zdravo. V anketi nas je presenetilo, da je večina anketirancev dobila informacije o dietni prehrani od zdravnika in ne od medicinske sestre. Nekaj jih je kadilo, vendar je večina prenehala. Ugotovili smo, da se ljudje sicer zavedajo pomena zdrave varovalne prehrane, vendar je velikokrat ne upoštevajo, ko je še čas; ob nastopu bolezni pa je pogosto že prepozno, da bi lahko preprečili obolenje, lahko samo še zdravijo oziroma lajšajo nastale posledice.
Ključne besede: Ključne besede: pacient, prehrana, srčno-žilno obolenje, zdravstvena vzgoja
Objavljeno: 09.10.2009; Ogledov: 3388; Prenosov: 352
.pdf Celotno besedilo (2,74 MB)

Iskanje izvedeno v 0.02 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici