SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
INFORMATIVNI SLOGOVNI POSTOPEK
Milja Roljić, 2009, diplomsko delo

Opis: Tema diplomske naloge je informativni slogovni postopek. V nalogi so bile uporabljene deskriptivna, komparativna analitična ter sintetična metoda in metoda klasifikacije. Namen diplomske je definirati izbrani ubeseditveni način. Pri tem sem si pomagala s petimi določevalnimi kriteriji, in sicer: kriterij inkohezije besedilnih komponent, kriterij enumerativnost besedila, kriterij komutativnosti besedilnih komponent, kriterij aktualnosti besedila in kriterij objektivnosti besedila. V izhodiščnem poglavju je bil s pomočjo sodobnih jezikoslovnih izhodišč podan teoretičen okvir sporazumevanja in sporočanja. V nadaljevanju je z empiričnim analizami dokazana veljavnost posameznih kriterijev pri oblikovanju informativnega slogovnega postopka. Tako so bile potrjene v uvodu postavljene hipoteze, in sicer: za informativni slogovni postopek je značilna inkohezija oz. zelo rahla skladenjska povezanost, vsak člen enumerativnega zaporedja ima enoznačne meje, besedilne komponente so komutativne oz. zamenljive, v ospredju je aktualnost posredovanja informacij, ki so zaradi praktične uporabnosti zmerom objektivno podane.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: besediloslovje, sporočanje, slogovni postopki, inkohezija, enumerativnost besedila, komutativnost besedilnih komponent, aktualnost, objektivnost.
Objavljeno: 13.08.2009; Ogledov: 2861; Prenosov: 371
.pdf Celotno besedilo (3,29 MB)

2.
3.
BESEDILOTVORNE LASTNOSTI JEZIKA TVORJENIH BESEDIL OSNOVNOŠOLCEV V DRUGI IN TRETJI TRIADI OSNOVNE ŠOLE (Na izbranem vzorcu)
Mojca Plaznik, 2010, diplomsko delo

Opis: Tema diplomske naloge so besedilotvorne lastnosti tvorjenih besedil učencev druge in tretje triade osnovne šole. V nalogi so bile uporabljene opisna metoda, metoda klasifikacije, komparativna analitična in sintetična metoda ter primerjalna metoda. Namen diplomske naloge je s pomočjo analize besedil pokazati, da se jezik v zapisanih besedilih osnovnošolcev med četrtim in devetim razredom osnovne šole spreminja oziroma da je repertoar jezikovnih sredstev, ki jih uporabljajo starejši otroci, načeloma drugačen od tistega, ki ga uporabljajo mlajši otroci; hkrati je namen naloge pokazati razlike v repertoarju jezikovnih sredstev med dečki in deklicami. Proučevana je spetost delov besedila, stopnja avtonomnosti povedi, leksikalna bogatost besedila, zamenljivost delov besedila, umeščanje pojavov v določen časovni okvir in objektivnost oziroma subjektivnost v besedilih. Namen naloge je tudi proučiti besedila v izbranem vzorcu na makronivoju (tematska zgradba) in ugotoviti zgradbo in dolžino povedi (na mikronivoju) ter določiti rabo slogovnih postopkov v besedilih. V izhodiščnem poglavju je s pomočjo sodobnih jezikoslovnih izhodišč podan teoretični okvir sporazumevanja in sporočanja. V nadaljevanju so z empiričnimi analizami prikazane besedilotvorne lastnosti tvorjenih besedil izbranega vzorca.
Ključne besede: besedilotvorje, besediloslovje, sporočanje, slogovni postopki, kohezija, eksplikativnost, suksesivnost, aktualnost besedila, subjektivnost, tematska zgradba.
Objavljeno: 24.02.2010; Ogledov: 2491; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (932,08 KB)

4.
BESEDILNOST IN TRADICIJA SLOVENSKIH ZASEBNIH PISEM
Andreja Butolo, 2012, diplomsko delo

Opis: Zasebno pismo je zapisano besedilo, ki omogoča komunikacijo med dvema prostorsko oddaljenima osebama. Gre za besedila oseb, ki so v neuradnih, enakovrednih ali hierarhičnih družbenih odnosih. Tvorci v pismih pripovedujejo, opisujejo, razlagajo in poročajo o različnih temah: veselih, žalostnih, resnih in manj resnih. Tvorec lahko v pismu izrazi katerikoli namen. Navezuje ali neguje lahko odnos z naslovnikom, lahko naslovnika poziva k dejanju, mu predstavlja neko stvarnost ali izpoveduje osebni odnos do te. Prav tako se lahko naslovniku zaveže, da bo nekaj storil ali že s pismom stori neko dejanje. Pisemsko besedilo je žanr z določeno strukturo, hkrati pa lahko vsebuje tudi druge žanre kot so: zahvala, opravičilo, obtožba, prošnja, izjava, pohvala … V diplomskem delu je s pomočjo analitične, deskriptivne, historične, komparativne in sintetične metode predstavljeno zasebno pismo kot žanr, ki ima že večstoletno tradicijo. Predstavljeni so pogoji zapisovanja slovenskih zasebnih pisem, žanrska opredelitev zasebnega pisma v jezikovnih priročnikih in posredovanje pošte skozi čas. Gre za besedilo, ki ima kulturno predpisan obrazec in ga obravnavajo tudi knjige lepega vedenja. Na izbranem gradivu so predstavljene besedilne značilnosti, ki odražajo družbene razmere in zgodovinsko obdobje, v katerem je bilo pismo zapisano.
Ključne besede: sporočanje, besedilo, žanr, zasebno pismo, okoliščine sporočanja.
Objavljeno: 20.03.2012; Ogledov: 1519; Prenosov: 223
.pdf Celotno besedilo (2,32 MB)

5.
Sporočanje slabe novice - seminar za operativne delavce policije
Simon Turk, Viktor Zupančič, 2011, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: policija, policisti, slabe novice, sporočanje, obveščanje, usposabljanje
Objavljeno: 04.06.2012; Ogledov: 732; Prenosov: 29
URL Celotno besedilo (0,00 KB)

6.
NAČRTOVANJE IN UVEDBA SISTEMA ZA SKUPINSKO DELO V PODJETJU X
Benjamin Tomažič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so obravnavani informacijski sistemi v podjetjih, njihove značilnosti in razvoj. V poslovnih informacijskih okoljih klasični način komunikacije z uporabo elektronske pošte več ne zadostuje za učinkovito komunikacijo. V takšnih okoljih so potrebni naprednejši sistemi za skupinsko delo, ki omogočajo hitrejšo, učinkovitejšo in varnejšo komunikacijo. Informacijski sistemi za skupinsko delo so računalniški sistemi, ki podpirajo sodelovanje skupine ljudi. Predstavljene so tri aplikacije za skupinsko delo s poudarkom na Novell Groupwise aplikaciji. Projektni pristop k izvajanju projekta je bistvenega pomena za uspešno izvedbo informacijskih projektov. Praktični del diplomske naloge je osredotočen na uvedbo sistema za skupinsko delo v podjetju X. Opisane so pomankljivosti in težave obstoječega sistema za elektronsko pošto. Predstavljen je konkreten primer uvedbe sistema za skupinsko delo Groupwise v obstoječ informacijski sistem. Z Groupwise sistemom smo v podjetje uvedli zanesljiv, visoko razpoložljiv in varen sistem za skupinsko delo, ki omogoča varen oddaljen dostop do elektronske pošte, koledarja, stikov, opravil in dokumentov. Predstavljene so nekatere ključne prednosti novega sistema za skupinsko delo in nakazane možnosti nadaljnega razvoja.
Ključne besede: elektronska pošta, skupinsko delo, sistem za skupinsko delo, sodelovanje, sporočanje, imenik, koledar, opravila, dokumentni sistem, odjemalec, strežnik, omrežje, informacijski sistem, prenova informacijskega sistema.
Objavljeno: 14.11.2012; Ogledov: 899; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

7.
VPLIV GOVORICE TELESA PRI ZAPOSLITVENEM RAZGOVORU
Sara Manjalli, 2013, diplomsko delo

Opis: Naši gibi so odraz naših misli, svoje misli pa težko kontroliramo, zato lahko rečemo, da težko kontroliramo svoje gibe, geste, kretnje, mimiko. Govorica telesa, kot del nebesedne komunikacije je niz sporočil, ki jih sogovorniku, bolj kot zavedno, posredujemo podzavestno. Izraža naše iskreno mnenje, resnična stališča, ki jih kdaj pa kdaj, zaradi različnih razlogov, skušamo prirediti ali skriti. Če smo pozorni nanje, lahko sogovornika opazujemo in med njegovim govorjenjem preverjamo njegovo ujemanje besednega z nebesednim. Proces izbire kadrov je proces, ki ga organizacija uporabi, ko želi na delovno mesto sprejeti novega zaposlenega. Med pisanjem diplomskega dela smo se osredotočili na eno izmed mnogih metod za izbiro kadrov, in sicer na intervju. Pri zaposlitvenem razgovoru ali intervjuju sta kandidat in spraševalec v neposrednem stiku. Je metoda, na katero se mora spraševalec dobro pripraviti, če želi od kandidata pridobiti želene informacije, pri tem pa spremljati in opazovati vse informacije, ki bi mu tako ali drugače pripomogle h končni odločitvi izbire. V diplomskem delu smo želeli ugotoviti, kakšen vpliv ima govorica telesa kandidata pri zaposlitvenem intervjuju, koliko vpliva ta pri končni izbiri, koliko jo spraševalci poznajo in jo upoštevajo pri zaposlitvenem razgovoru s kandidati. Na podlagi teoretičnih osnov, zapisanih v prvem delu diplomskega dela, smo v raziskovalnem delu z intervjuji, izvedenimi pri treh manjših zaposlovalcih, prišli do rezultatov, ki so nam dali odgovore na zastavljena raziskovalna vprašanja. Lahko trdimo, da bolje kot spraševalec pozna govorico telesa, bolj jo upošteva, jo lažje spremlja in jo tako tudi upošteva pri končni izbiri. Tako kot lahko trdimo, da so v povprečju kandidatove izjave skladne z njegovo govorico telesa, lahko trdimo tudi, da boljše poznavanje govorice telesa pripomore k lažjemu odločanju izbranega kandidata.
Ključne besede: Nebesedno sporočanje, govorica telesa, izbira kadrov, zaposlitveni intervju
Objavljeno: 14.05.2013; Ogledov: 915; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (787,79 KB)

8.
Policijsko sporočanje slabe novice svojcem žrtev in ponesrečencev : diplomsko delo univerzitetnega študija
Maja Berk, 2013, diplomsko delo

Opis: Ena izmed najbolj stresnih nalog policistov je sporočanje slabe novice. Slaba novica je vsaka novica, ki drastično in negativno vpliva na prihodnost posameznika. Policisti se srečujejo s sporočanjem več vrst slabih novic: v primeru umora, posilstva, prometne nesreče, gorske nesreče, samomora, v primerih kaznivih dejanj in podobno. Zelo pomembno je kako policisti sporočijo takšno novico, saj se morajo zavedati, da je že sama novica za prejemnika dovolj stresna in da lahko z načinom, kako jo bodo sporočili, situacijo le še poslabšajo. Pri sporočanju je zelo pomembna tudi policistova osebna naravnanost in zaznavni položaji. Osebna naravnanost je način kako občutimo sebe in druge ljudi ter določa ali sebe in druge doživljamo kot spoštovanja vredna bitja, zato pomembno vpliva na komunikacijo z drugimi. Ker ni vseeno, kako policisti sporočijo slabo novico, bodo to storili preveč čustveno, z razumevanjem ali z lahkoto, so pomembni tudi zaznavni položaji kot samokontrola ob sporočanju. Vsak dogodek, ki je za nas pomemben, aktivira naša čustva, ki so lahko prijetna ali neprijetna. Pojav različnih čustev je odvisen od naše ocene kritičnega dogodka. Pri sporočanju slabe novice so običajno prisotna neprijetna čustva, to so strah, žalost in jeza. Sporočanje slabe novice bi naj potekalo kot dobro utečen, a hkrati fleksibilen postopek, v treh fazah: priprava na sporočanje, sporočanje in ukrepi po sporočanju. V prvi fazi policisti zberejo čim več podatkov o dogodku, žrtvi in svojcih. Druga faza je hkrati tudi najtežji del celotne naloge za policiste, upoštevajoč že omenjeno osebno naravnanost, zaznavne položaje, čustva, itn. V tretji fazi pa morajo biti policisti poleg dajanja nasvetov seznanjeni tudi z ukrepi obvladovanja stresa. V tem poglavju si bomo ogledali tudi katere so tiste priporočljive besede ob takšnem sporočanju in katerih besed se je dobro izogibati. Za boljšo predstavo bom opisala tudi nekaj primerov iz prakse, ki terjajo sporočanje slabe novice. Pri sporočanju slabe novice morajo biti policisti previdni in pripravljeni na vrsto intenzivnih emocionalnih odzivov. Svojci ob obvestilu zelo različno reagirajo, kar je odvisno od njihovih individualnih lastnosti. Udeleženost bližnjega v hujšem travmatskem dogodku ali izguba svojca pomeni eno najhujših stisk v življenju, zato je žalovanje normalna reakcija. Žalovanje poteka v štirih fazah: šok in čustvena otopelost, protest in hrepenenje, brezup in dezorganizacija ter izboljšanje oziroma reorganizacija. Pogledali si bomo koliko časa traja posamezna faza in kam vse se lahko obrnejo svojci v primeru, da potrebujejo pomoč ali podporo. Ne smemo pa pozabiti, da je sporočanje slabe novice stresno tudi za policiste, ki prav tako ob tem doživljajo številna neprijetna čustva in so zanje lahko zelo obremenjujoča, zato je nujno, da se jim zagotovi pogovor s svetovalcem oziroma strokovnjakom, ki jim lahko pomaga pri premagovanju takšnih problemov. Pogledali si bomo kakšno vrsto psihosocialne pomoči (če sploh) policija kot organ ponuja svojim policistom. Na koncu bo sledil še pregled usposabljanja policistov na tem področju in intervju z izvajalcem usposabljanj v policiji ter moj pogled na sporočanje slabe novice.
Ključne besede: policija, policisti, nesreče, slabe novice, sporočanje, obveščanje, žrtve, ponesrečenci, svojci, diplomske naloge
Objavljeno: 21.11.2013; Ogledov: 851; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (930,94 KB)

9.
NOVINARSKA FOTOGRAFIJA V MNOŽIČNIH MEDIJIH
Alja Rems, 2014, diplomsko delo

Opis: Vizualna vsebina predstavlja nepogrešljivi del sodobne množične komunikacije. Čeprav se je morda zdelo, da bo gibljiva slika povsem zasenčila statično fotografijo, je v kontekstu množičnih medijev prav slednja še zmeraj tisti element, ki nagovarja bolj osebno, ob tem pa pušča veliko prostora in predvsem časa za analizo in kontemplacijo. V diplomskem delu predstavljamo novinarsko fotografijo, katere sporočilnost in tematika presegata mimobežnost dnevnih novic. Obravnavamo jo kot medij sporočanja, ozaveščanja in manipulacije javnosti, ki s svojo specifično prepričljivostjo posega na področja etike, estetike, umetnosti in simbolnega, s čimer pomembno prispeva k ohranjanju vrednot in kulturne tradicije zahodne civilizacije.
Ključne besede: Množični mediji, propaganda, fotografija, novinarska fotografija, etika, estetika, vizualno sporočanje, vizualna pismenost, simbolize
Objavljeno: 11.06.2014; Ogledov: 859; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (9,58 MB)

10.
MOBILNA APLIKACIJA ZA ORGANIZACIJO DOGODKOV
Blaž Vantur, 2014, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je preučiti mobilni operacijski sistem Android in njegovo delovanje, izdelava preproste mobilne aplikacije za ustvarjanje dogodkov ter pošiljanje vabila preko SMS sporočila. V njej bomo opisali zgradbo Android sistema in funkcionalnosti, ki smo jih uporabili pri razvoju naše aplikacije.
Ključne besede: Mobilna aplikacija, Android, SMS sporočanje, dogodki
Objavljeno: 30.10.2015; Ogledov: 448; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici