| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vključevanje naravnega spomenika Jovsi v turistično ponudbo lokalnega okolja
Barbara Sirk, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga z naslovom Vključevanje naravnega spomenika Jovsi v turistično ponudbo lokalnega okolja se ukvarja z vprašanjem, kako in na kakšne načine vključiti krajinski park v turistično ponudbo ter s kakšnimi načini pristopiti k problemu slabe promocije. Diplomsko delo natančno predstavi vključevanje naravnega spomenika Jovsi v turistično ponudbo ter išče povezave med cilji in praktičnimi dejstvi, ki smo jih pridobili na terenu s pomočjo intervjuvanja posameznikov ter ključnih institucij. Ugotovitve so predstavljene posamezno, tako s strani posameznikov kot institucij. Nato so predstavljene še skupne ugotovitve v analizi SWOT. Po narejeni analizi tako lahko zaključimo, da ima naravni spomenik Jovsi veliko že obstoječe, kakor tudi potencialne turistične ponudbe, ki jo je mogoče ob učinkoviti ter zadostni promociji uspešno vpeti v turistično ponudbo ter tudi tržiti.
Ključne besede: turistična ponudba, promocija, naravni spomenik, Jovsi
Objavljeno v DKUM: 05.10.2017; Ogledov: 1048; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

2.
Prenova hiše na Murkovi 5 na Ptuju
Tina Belec, 2016, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi obravnavam problematiko meščanske hiše in podam predlog njene prenove. V analitičnem delu predstavim širše območje stavbe, zgodovinski oris mesta in analizo grajenih oblik. Projektni del zajema referenčne primere in predlog prenove.
Ključne besede: arhitektura, prenova, staromeščanska hiša, spomenik, kulturna dediščina, Ptuj
Objavljeno v DKUM: 27.09.2016; Ogledov: 934; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (36,51 MB)

3.
PROJEKTNO UČNO DELO V 4. RAZREDU OSNOVNE ŠOLE PRI PREDMETU DRUŽBA
Anita Barat, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi z naslovom Projektno učno delo v 4. razredu osnovne šole pri predmetu družba je predstavljenih nekaj kulturno-zgodovinskih spomenikov v Lendavi, kratka zgodovina Lendave in nekatere kulturne ustanove v Lendavi ter njihova muzejska vsebina. Opisani so nekateri načini sodobnega pouka, predvsem projektno učno delo, ki vključuje odhod na teren oziroma obisk muzeja. Učenci se z odhodom na teren in obiskom pomembnih kulturnih spomenikov seznanijo s kulturno-zgodovinsko dediščino svojega domačega kraja. Tak način dela je za učence zanimivejši, bolj pester, zanimanje za učno snov je večje, znanje učencev trajnejše, pouk pa kakovostnejši. Učenci postanejo hkrati aktivni sooblikovalci pouka. Pripravili smo primere učnih priprav za izvedbo projektnega učnega dela v 4. razredu osnovne šole pri predmetu družba na temo kulturno-zgodovinski spomeniki v Lendavi. S pomočjo pripravljenih učnih priprav želimo prikazati ter učiteljem ponuditi eno izmed možnosti izpeljave pouka na sodoben način.
Ključne besede: projektno učno delo, delo na terenu, muzej, kulturno-zgodovinski spomenik, predmet družba
Objavljeno v DKUM: 21.07.2015; Ogledov: 1527; Prenosov: 176
.pdf Celotno besedilo (1012,12 KB)

4.
ATTEMSOVI DVORCI NA ŠTAJERSKEM
Tadeja Ozmec, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava rodbino Attems, ki so kot pomembni meceni v času baroka vplivali na nastanek, razvoj in slogovno-adekvatno oblikovanje dvorcev na Štajerskem. V začetku diplomskega dela je predstavljena zgodovina Attemsov, njihov izvor in stik s slovensko Štajersko. Predstavljeni so gradovi, dvorci, ki so prišli v last rodbine. Podrobneje smo se posvetili analizi dvorcev Štatenberg, Dornava in Slovenska Bistrica. Njihova opredelitev temelji na analizi arhitekture, kiparstva in slikarstva v kontekstu celostne umetnine. Opisane so tudi historične, kulturnopolitične, umetnostnogeografske in morfološke specifike, ki so se aplicirale do njihovega nastanka. Spreminjali sta se podoba in funkcionalnost dvorcev, na kar je vplivala menjava lastnikov in njihova odvisnost od družbeno-ekonomskih sprememb. Diplomsko delo zajema zraven teoretičnega dela tudi reprodukcije umetniških del, ki so nastale po naročilih rodbine Attems in dodatno pojasnjujejo njihov vpliv na razvoj slovenske umetnosti. Stilnoanalitična obravnava umetniških del zajema le freske, ki krasijo notranje prostore dvorcev in se skozi ikonografijo dotikajo življenja tedanjih plemičev.
Ključne besede: plemiška rodbina Attems, rodbina Svetokriški, barok, slovenska Štajerska, arhitektura, kiparstvo, slikarstvo, dvorci, Štatenberg, Dornava, Slovenska Bistrica, kulturni spomenik.
Objavljeno v DKUM: 30.10.2014; Ogledov: 2183; Prenosov: 387
.pdf Celotno besedilo (4,17 MB)

5.
USODA POHORSKEGA BATALJONA V LIKOVNIH UPODOBITVAH, JAVNIH SPOMENIKIH IN LEGENDAH
Tina Lovrec, 2013, diplomsko delo

Opis: Poslednji boj znamenitega Pohorskega bataljona je eden izmed najbolj znanih, a kljub vsem stvarnim podatkom, ki so nam danes na razpolago, še vedno zavit v skrivnostno tančico. Njegovo ime je postalo legenda, njegovi borci pa so danes simbol herojstva. Desetletja so minila od zadnjih strelov pušk v globini pohorskega gozda, kjer je 8. januarja 1943 padlo devetinšestdeset junakov, njihova okrvavljena trupla pa so povprek ležala med gostim smrečjem v snegu. Toda kljub človeški domišljiji ostaja neizmaličen spomin na poslednji boj, ki so ga bili pohorski borci z zavestjo, da se žrtvujejo za svobodo slovenskega ljudstva. Na jasi sredi gostega smrečja, kjer je padel legendarni Pohorski bataljon, stoji danes na kamnitem podstavku bronast spomenik z dvema bronastima figurama; večji in manjši granitni kvadri okrog osrednje plošče pa zaznamujejo mesta nekdanjih zemljank in bojnih položajev. Slavko Tihec je ustvaril bronasti deformirani telesi, ki podajata z diagonalnimi linijami še ne dokončno mirovanje. Arhitekt Branko Kocmut pa je s svojo premišljeno krožno kompozicijo, pri kateri gre za posnetek bojišča, ustvaril popoln spomeniški kompleks, h kateremu vsako leto roma množica ljudi, da bi počastila spomin na junaške borce bataljona. Kot protiutež na prizorišču spomeniškega objekta so visoke smreke, edine avtentične in neme priče nekdanjega boja. Pomen in veličina poslednjega boja borcev Pohorskega bataljona sta nesporna. Njihov patriotizem je že 1943. leta predstavljal vero v lepši in boljši jutri. S postavitvijo Spomenika Pohorskemu bataljonu na Osankarici pri Treh žebljih leta 1959 je spomeniško kiparstvo doživelo vrhunec, kot ga ne najdemo v nobeni tako kratki dobi v preteklosti. Zato smo se odločili, da poleg Spomenika Pohorskemu bataljonu, opišemo še druge javne spomenike in spominska obeležja NOB v njegovi okolici. Ker pa zgodovina slavne partizanske enote prihaja pri ljudstvu počasi v pozabo, smo poleg spomenikov obravnavali še dve slikarski deli, kjer bo ostal spomin na Pohorski bataljon večen. Zgodovinsko gradivo o Pohorskemu bataljonu pa je vendar dovolj popolno, da lahko vsestransko ocenimo pomen tega legendarnega partizanskega bataljona v narodnoosvobodilnem boju, ki je potekal na štajerskem ozemlju. S pomočjo modernističnega spomeniškega kompleksa na Osankarici pa je v okviru velikega boja slovenskega naroda za osvoboditev postal zgled brezmejne predanosti tudi zanamcem.
Ključne besede: partizani, Pohorski bataljon, narodnoosvobodilni boj, spomenik, javna plastika, memorialna dediščina, Slavko Tihec, Branko Kocmut
Objavljeno v DKUM: 11.09.2013; Ogledov: 3105; Prenosov: 562
.pdf Celotno besedilo (3,30 MB)

6.
JAVNI SPOMENIKI V CELJU PO LETU 1991
Nuša Koritnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z umetnostnozgodovinskega vidika obravnava javne spomenike v Celju, ki so bili postavljeni po letu 1991. Za pojasnitev teme je predstavljeno samo mesto Celje in njegova zgodovina, razloženo je tudi kiparstvo v izbranem obdobju, definiran je pojem javnega spomenika. Predstavljeni so štirje spomeniki: spomenik Antonu Martinu Slomšku (delo kiparke Karle Bulovec Mrak), ki se nahaja na Slomškovem trgu, obeležje slovenske osamosvojitve, ki ga je izdelal Franc Purg in se nahaja na Trgu svobode poleg Savinškovega spomenika NOB, spomenik Almi Karlin, ki je bil postavljen na Krekovem trgu, trenutno pa je zaradi obnovitvenih del trga deponiran ter spomenik Josipu Pelikanu na Trgu Celjskih knezov. Avtor slednjih dveh je kipar Vasilije Četković. Spomeniki so popisani, opisani, navedena je njihova lokacija, predstavljene so upodobljene osebe oziroma dogodki, prav tako tudi avtorji obravnavanih spomenikov. Spomeniki so razvrščeni kronološko, za boljšo vizualizacijo je dodano tudi slikovno gradivo. Diplomsko delo se dotakne tudi vprašanja kvalitete spomenikov in odzivov publike na postavitev teh del.
Ključne besede: javni spomenik, Anton Martin Slomšek, osamosvojitev Slovenije, Alma Karlin, Josip Pelikan, kiparstvo
Objavljeno v DKUM: 11.09.2013; Ogledov: 3739; Prenosov: 363
.pdf Celotno besedilo (3,01 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici