| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
IZDELAVA PROGRAMSKE OPREME ZA PRIDOBIVANJE INFORMACIJ IZ SPLETNIH VIROV
Aljaž Razpotnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se ukvarjali z razvojem spletne aplikacije, ki omogoča širši množici uporabnikov spletnih omrežij hitrejši dostop do informacij, katere so primarno locirane na različnih spletnih mestih. Izdelana aplikacija posamezniku pomaga pri ekstrakciji informacij iz različnih spletnih strani na enem mestu ter tako pripomore k enostavnejšemu iskanju in spremljanju podobnih informacij. Diplomsko delo sestavljata teoretični in praktični del. V teoretičnem delu smo opisali različne že obstoječe alternative izdelani aplikaciji, njihove prednosti in slabosti, usmerili smo se tudi v opis značilnosti spletnega pridobivanja podatkov, posebej izpostavili model DOM, ki nam je bil v pomoč pri pridobivanju podatkov za izdelano aplikacijo ter opisno predstavili krajši pregled uporabljenih tehnologij. V praktičnem delu diplomskega dela smo predstavili kratek pregled aplikacije ter jo povezali z uporabljenimi tehnologijami. Ob koncu smo na primeru opisali delovanje aplikacije ter jo tabelarno primerjali z že obstoječimi alternativami.
Ključne besede: Spletno programiranje, spletni viri, spletni strgalnik, spletno rudarjenje, pridobivanje informacij iz spleta
Objavljeno v DKUM: 22.09.2016; Ogledov: 1742; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

2.
DOLOČANJE UPORABNIŠKEGA PROFILA Z ANALIZO KLIKOV
Diana Kolar, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu obravnavamo problematiko poosebitve spletnih portalov in gradnjo uporabniških profilov na podlagi analize klikov. V teoretičnem delu smo najprej opisali načine zbiranja in obdelave podatkov iz spletnega strežnika. Nato smo predstavili algoritme podatkovnega rudarjenja in strojnega učenja, ki se uporabljajo za gradnjo skupinskih uporabniških profilov. Za zbiranje podatkov iz spletnega strežnika smo uporabili prosto dostopno orodje Piwik, za obdelavo podatkov s pomočjo podatkovnega rudarjenja pa odprtokodno programsko zbirko Weka. V praktičnem delu smo obdelali podatke o klikih na gradiva v Digitalni knjižnici Univerze v Mariboru (DKUM). Opisali smo način zbiranja podatkov, uporabo orodja Weka za določitev pravil poosebitve gradiv in podali predloge za vključitev poosebitve v DKUM. Na koncu smo prikazali rezultate in podali napotke za nadaljne delo.
Ključne besede: spletno rudarjenje, poosebitev z analizo klikov, uporabniški profili, Weka, Piwik
Objavljeno v DKUM: 25.09.2011; Ogledov: 2058; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

3.
Nadgradnja orodja za odkrivanje kvantitativnih trendov v biomedicinski znanstveni literaturi
David Bombek, 2010, magistrsko delo

Opis: Velika porast bioloških in biomedicinskih eksperimentalnih in računskih podatkov v zadnjih letih je povzročila povečanje števila publikacij. Učinkovita računalniška orodja, ki v ustrezno kratkem času izluščijo in razvrstijo najbolj relevantne informacije o specifični tematiki, so zato bistvenega pomena za uspešno znanstvenoraziskovalno delo. Učinkovita in do uporabnika prijazna spletna aplikacija za analizo in vizualizacijo trendov v znanstveni literaturi je pri tem delu ključnega pomena. Razvito orodje daje možnost ogleda dolgoročnega in kratkoročnega trenda določene tematike, saj se je kombinacija dveh sistemov za pridobivanje referenc izkazala za uspešno, dodatno pa nudi tudi možnost izvoza podatkov v Microsoft Office Excel. Zaradi zakasnitev pri objavljanju znanstvenih prispevkov dolgoročni trend sledi aktualnemu dogajanju na znanstvenem področju z zamikom, kratkoročni trend pa sledi aktualni tematiki v realnem času. Z učinkovito aplikacijo za iskanje trendov v literaturi lažje sledimo trenutnemu težišču razvoja posameznega področja, pridobivamo aktualne informacije in usmerjamo raziskovalno delo.
Ključne besede: znanstvena literatura, biomedicina, spletna aplikacija, spletno rudarjenje, bioinformatika
Objavljeno v DKUM: 29.10.2010; Ogledov: 3167; Prenosov: 315  (2 glasa)
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

4.
5.
Iskanje izvedeno v 1.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici