| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Aplikacija za organizacijo taekwondo turnirjev : diplomsko delo
Matevž Koren, 2023, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomskega dela smo razvili aplikacijo za organiziranje taekwondo turnirjev. Pred samo implementacijo smo preučili obstoječe aplikacije in izpostavili njihove prednosti ter slabosti. Predstavili smo tudi vse uporabljene tehnologije in načrt za njihovo uporabo. Osrednji del diplomskega dela je implementacija funkcionalne delujoče aplikacije, katere bistvene lastnosti so dinamična interakcija, hranjenje in uporaba podatkov iz podatkovne baze ter avtomatsko generiranje žreba. Na koncu smo jo primerjali z že obstoječimi aplikacijami in ji določili omejitve.
Ključne besede: spletno programiranje, organizacija taekwondo turnirjev, Express, Angular, žreb turnirja
Objavljeno v DKUM: 12.10.2023; Ogledov: 249; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (2,22 MB)

2.
Razvoj progresivne spletne aplikacije
Nejc Čelik, 2021, diplomsko delo

Opis: Progresivne spletne aplikacije so spletne aplikacije, narejene s pomočjo modernih tehnologij in aplikacijskih programskih vmesnikov (Application Programming Interface -API), ki so del modernih spletnih brskalnikov, kot sta na primer Google Chrome in Mozilla Firefox. Progresivne spletne aplikacije ponujajo razvijalcem možnost razvoja spletnih aplikacij, ki za razliko od klasičnih spletnih aplikacij omogočajo mnoge funkcionalnosti klasičnih aplikacij, razvitih za delovanje na določenih operacijskih sistemih in napravah, kot so dostop do aplikacije brez povezave do strežnika, potisna sporočila in delovanje v ozadju. V diplomskem delu predstavljamo delovanje in razvoj modula potrjevanja dostave, ki deluje znotraj progresivne spletne aplikacije. Razvili smo funkcije, ki omogočajo enostavno možnost shranjevanja in dostopa do podatkov znotraj brskalnika ter uporabo spletne aplikacije ne glede na povezavo s strežnikom in s katerimi smo nato razvili nov modul za potrjevanje dostave. Z novo aplikacijo želimo dodatno optimizirati in avtomatizirati proces potrjevanja dostave in uporabnikom omogočiti brezpapirno poslovanje.
Ključne besede: Progresivna spletna aplikacija, spletno programiranje, razvoj aplikacije, aplikacijski programski vmesnik, optimizacija procesa
Objavljeno v DKUM: 26.09.2021; Ogledov: 1009; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (1022,15 KB)

3.
Izdelava spletnega portala za izmenjavo turističnih izkušenj v Sloveniji
Matevž Žbontar, 2021, diplomsko delo

Opis: Turistom je v Sloveniji na voljo več različnih spletnih mest, kjer lahko dobijo informacije in priporočila glede destinacij, ki jih lahko obiščejo. Informacije za turiste so razpršene po različnih portalih, priporočila za posamezne destinacije pa so v nekaterih primerih dokaj različna. Da bi turistom ponudili boljšo izhodiščno točko za pridobivanje koristnih informacij o turističnih destinacijah v Sloveniji, sta v diplomskem delu prikazana idejna zasnova in razvoj spletnega mesta Firbec. Na predlaganem spletnem mestu so zbrane vse potrebne informacije, ki turistom olajšajo iskanje idej za izlete po Sloveniji. V diplomskem delu so po predstavljenih teoretičnih osnovah kritično analizirane ponudbe spletnih mest za pridobivanje turističnih informacij o Sloveniji. V nadaljevanju so opisani jeziki in orodja, uporabljeni pri kreiranju spletnega mesta. Predstavljeni sta grafična podoba in funkcionalnost spletnega mesta, ki vključuje tudi testiranje funkcionalnosti spletnega mesta in zasnovo optimizacije za spletne iskalnike. V zaključnem delu je podana razprava o doseženih zastavljenih ciljih in nadaljnjih načrtih za razvoj spletnega mesta.
Ključne besede: spletni portal, turizem, razvoj spletne rešitve, spletno programiranje
Objavljeno v DKUM: 08.06.2021; Ogledov: 719; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (1,93 MB)

4.
Avtomatiziran sistem za varčevanje električne energije z industrijskim krmilnikom siemens simatic s7-1515 : diplomsko delo
Kristjan Podgoršek, 2018, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je razviti sistem varčevanja z električno energijo v programskem okolju TIA portal za Siemensov krmilnik. Krmiljenje tega sistema mora biti dostopno preko zaslona na dotik in preko internetne povezave. V prvem delu diplomskega dela je na kratko predstavljeno programsko okolje TIA portal, kjer je program kreiran, Siemens krmilnik preko katerega deluje sistem in vse ostale komponente, ki so za delovanje sistema uporabljene. Drugi del diplomske naloge je osredotočen na programiranje, zgradbo, delovanje želenega programa in povezavo z internetnim strežnikom.
Ključne besede: krmiljenje sistemov, PLC krmilniki, programirljivi logični krmilniki, programiranje, spletno krmiljenje
Objavljeno v DKUM: 25.10.2018; Ogledov: 1232; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (5,02 MB)

5.
Izdelava strgalnika novic iz spleta
Jaka Mežnar, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo splošno opisali spletne strgalnike in pregledali nekatere najbolj razširjene brezplačne sorodne projekte. Delo vsebuje tudi opis uporabljenih tehnologij pri implementaciji lastnega strgalnika in samo implementacijo strgalnika, ki se specifično uporablja za strganje novic.
Ključne besede: pridobivanje informacij iz spleta, spletno programiranje, spletni pajki, strgalniki novic
Objavljeno v DKUM: 26.10.2017; Ogledov: 1687; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (37,24 MB)

6.
IZDELAVA PROGRAMSKE OPREME ZA PRIDOBIVANJE INFORMACIJ IZ SPLETNIH VIROV
Aljaž Razpotnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se ukvarjali z razvojem spletne aplikacije, ki omogoča širši množici uporabnikov spletnih omrežij hitrejši dostop do informacij, katere so primarno locirane na različnih spletnih mestih. Izdelana aplikacija posamezniku pomaga pri ekstrakciji informacij iz različnih spletnih strani na enem mestu ter tako pripomore k enostavnejšemu iskanju in spremljanju podobnih informacij. Diplomsko delo sestavljata teoretični in praktični del. V teoretičnem delu smo opisali različne že obstoječe alternative izdelani aplikaciji, njihove prednosti in slabosti, usmerili smo se tudi v opis značilnosti spletnega pridobivanja podatkov, posebej izpostavili model DOM, ki nam je bil v pomoč pri pridobivanju podatkov za izdelano aplikacijo ter opisno predstavili krajši pregled uporabljenih tehnologij. V praktičnem delu diplomskega dela smo predstavili kratek pregled aplikacije ter jo povezali z uporabljenimi tehnologijami. Ob koncu smo na primeru opisali delovanje aplikacije ter jo tabelarno primerjali z že obstoječimi alternativami.
Ključne besede: Spletno programiranje, spletni viri, spletni strgalnik, spletno rudarjenje, pridobivanje informacij iz spleta
Objavljeno v DKUM: 22.09.2016; Ogledov: 1696; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

7.
SPLETNA APLIKACIJA ZA VEČSTANOVANJSKE OBJEKTE
Gregor Lenič, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena spletna aplikacija, ki se uporablja v večstanovanjskih objektih za beleženje virov, kot so voda, elektrika in ogrevanje. Aplikacija omogoča zanesljivo beleženje porabe vodnih virov in vsebuje opozorilni sistem, ki po elektronski pošti pošilja obvestila. Prav tako vsebuje prikaz statistike, ki omogoča pregled porabe virov prek izrisanih grafov in tortnih diagramov. V diplomskem delu je opisano načrtovanje aplikacije, ki se je začelo z novico na spletnem portalu, ki govori o problemu stanovalcev v večstanovanjskih objektih pri beleženju porabe virov. V nalogi so v več poglavjih opisane različne spletne tehnologije, s katerimi je izgrajena aplikacija. Poglavja so razgrajena po arhitekturi delovanja spletnega strežnika in vsebujejo tehnologije, kot so programski jezik PHP, označevalni jezik HTML, programski jezik JavaScript, programska knjižnica jQuery, aplikacijsko ogrodje ExtJS, poizvedovalni jezik SQL, spletni strežnik Apache, relacijska podatkovna baza MySQL, metoda AJAX in slogovni jezik CSS. Naloga opisuje postopek nameščanja spletnega okolja, ki omogoča delovanje in dostopnost aplikacije prek javnega spleta. Končna aplikacija je v delujočem stanju in je pripravljena za uporabo, vendar ima še prostor za nadaljnji razvoj, saj trenutno omogoča le beleženje porabe vodnih virov.
Ključne besede: spletna aplikacija, spletno programiranje, spletne tehnologije, spletno okolje.
Objavljeno v DKUM: 30.10.2015; Ogledov: 1377; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

8.
INFORMACIJSKE REŠITVE ZA PODPORO SAMOIZOBRAŽEVANJA
Andrej Zorko, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega opis in predstavitev informacijske rešitve za podporo samoizobraževanja. Ker se uporaba informacijskih komunikacijskih tehnologij vsako leto povečuje, je namen diplomskega dela preučiti informacijske rešitve na področju samoizobraževanja za posameznike in podjetja. Cilj diplomske naloge je razviti spletno aplikacijo za samoizobraževanje, kjer se nahajajo elektronska gradiva in spletni kvizi, ki so namenjeni za spletno preverjanje znanja preko spleta. Spletna aplikacija omogoča dodajanje novih elektronskih gradiv, spletnih kvizov, urejanje spletne vsebine in podajanje rezultatov spletnih kvizov. V diplomski nalogi so analizirane nekatere obstoječe informacijske rešitve in tehnologije, nato je opisan načrt in razvoj spletne aplikacije, sledi implementacija sistema in testiranje naše spletne aplikacije. Spletna aplikacija je odprtokodna in je na voljo vsem, ki jih zanima informacijska rešitev.
Ključne besede: samoizobraževanje, informacijske rešitve za samoizobraževanje, spletno programiranje, implementacija, spletno preverjanje znanja
Objavljeno v DKUM: 18.03.2014; Ogledov: 1520; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (3,14 MB)

9.
Spletni portal za izmenjavo fizikalnih nalog
Anja Višnikar, 2012, diplomsko delo

Opis: Spletni portali so v izobraževanju starejši od sistemov za posredovanje učnih vsebin. Sodijo v tehnologijo Splet 1.0, če so zaloga vsebin, lahko pa tudi Splet 2.0, če omogočajo obiskovalcem sodelovanje pri dopolnjevanju in spreminjanju vsebin. V tem diplomskem delu bo predstavljen spletni portal za izmenjavo fizikalnih nalog. Uporabniki bodo lahko pregledovali naloge in rešitve, avtorizirani uporabniki pa bodo lahko tudi dodajali naloge in rešitve. Zaradi predvidene dolge življenjske dobe portala je potrebno vsako nalogo kategorizirati, da bo omogočeno hitro iskanje. Naloge so kategorizirane po snovi in težavnostni stopnji. V pomoč so lahko tako učiteljem kot učencem. Učitelji bodo na tem portalu našli zalogo nalog, ki jim bo pomagala pri njihovem delu in testiranju znanja učencev, učenci pa bodo našli primerne naloge, jih reševali in preverjali rešitve. Prednost portala pred običajnimi knjigami je v tem, da je mogoče ponuditi za eno nalogo več rešitev in če pride do napak, jih je mogoče popraviti. Pri knjigah to ni mogoče in velikokrat učečemu, ki je našel drugačno rešitev, kot je predlagana v knjigi, povzroča frustracije. V diplomskem delu so najprej povzete značilnosti spletnih portalov ter tehnologij, ki so bile uporabljene za izdelavo spletnega portala. Predstavljen je PHP ter uporaba spremenljivk SESSION, GET ter POST. Zaradi sprememb v tehnologiji in vedno večje uporabe tabličnih računalnikov je predstavljen tudi HTML5. Vse novosti v izdelavi spletnih vsebin, ki so uporabljene pri izdelavi spletnega portala, so podrobno razložene. Ker pa nekatere novosti, ki jih že uporabljamo, še niso standardizirane, so v delu prav tako razložene, ker ta način sodi med klasične programerske dokumentacijske postopke, ki omogočajo vzdrževanje. Čeprav je tehnologija CSS že dolgo znana, še zmeraj povzroča težave. Težave in njihovo reševanje so prav tako sestavni del tega diplomskega dela. Proti koncu diplomskega dela je predstavljena tudi podatkovna struktura podatkovne zbirke, ki je temelj celotnega spletnega portala in hrani vse podatke. Diplomsko delo vsebuje še navodila za namestitev in uporabo spletnega portala. Portal ni bil le izdelan in usposobljen, ampak je bil tudi uporabljen. Z njim so delali študentje, ki so ga preizkusili in dali povratne informacije za izboljšanje delovanja. Povzetek uporabniških izkušenj zaključuje diplomsko delo.
Ključne besede: HTML5, PHP, CSS, MySQL, spletno programiranje, spletni portal
Objavljeno v DKUM: 29.01.2013; Ogledov: 1954; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (3,05 MB)

10.
IZDELAVA SPLETLJAJA ZA KOLAB IN SHAREPOINT 2010
Denis Kukovič, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Pri pridobivanju, zbiranju in deljenju informacij, je že od nekdaj pomemben proces izmenjave podatkov. Pri tem pa je nujno, da so podatki posredovani na varen način, v čim krajšem času in točno določenemu naslovniku oziroma odjemalcu informacij. Ljudje strmimo k temu, da imamo svoj vir podatkov urejen in pregleden. Za čim lažjo izmenjavo in organizacijo podatkov, so nam na voljo različna programska orodja. Sistemi za izmenjavo in organizacijo podatkov so največkrat vpeti v internih delovnih okoljih podjetij. Dva izmed takšnih sta Kolab in SharePoint 2010. V tej diplomski nalogi tako opisujemo značilnosti obeh orodij, za katera izdelamo še dve vgradni razširitvi.
Ključne besede: računalniške arhitekture, spletno programiranje, Apache, KDE, Kolab, Kpart, SharePoint 2010, sistemi za skupinsko delo, spletljaj
Objavljeno v DKUM: 10.10.2011; Ogledov: 1986; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (4,07 MB)

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici