| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 27
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Pravni in politični okvir za regulacijo avtonomnih vozil in dronov v EU
Rami Salman, 2020, magistrsko delo

Opis: Mobilnost sestavlja pomemben del našega življenja, zato je nujno da je varna in zanesljiva. S pojavom naprednih tehnologij, kot so samovozeči avtomobili in droni, se pojavljajo določena vprašanja, ki se nanašajo na integracijo teh izdelkov v vsakdanje življenje in vpliva nanj. Uvodoma je prikazan tehnološki razvoj naprav, povezanih na omrežje in spremembe evropskega regulatornega okvirja v zvezi s tem. Nadalje sledi nekaj praktičnih primerov uporabe dronov in avtonomnih vozil. Magistrsko delo preučuje te tehnološke izdelke in storitve v luči prava EU glede na že veljavne primarne in sekundarne akte, kjer takšnih konkretnih predpisov še ni, pa si pomagamo s pomočjo splošnih načel in ostalih nezavezujočih aktov, ki so že bili sprejeti. Eden ključnih predpisov, ki je usmerjen na informacijsko varnost, je Splošna uredba o varstvu podatkov (t.i. GDPR), kar se izraža že v širši definiciji samega podatka v primerjavi s prejšnjo ureditvijo. Pomembna je predvsem zaradi velikega toka informacij v elektronski obliki. V zvezi s pravicami državljanov EU imamo še veliko drugih relevantnih predpisov na tem področju, kot je Direktiva v zvezi z odgovornostjo za proizvode z napako in Direktiva o elektronskem poslovanju. Kljub visokemu nivoju pravne regulacije zaščite državljanov Unije, se pojavljajo vprašanja, ali so trenutni pravni predpisi zadostni glede na prihod avtonomnih naprav. Podan je tudi pregled relevatnih aktov in predlogov v zvezi z umetno inteligenco in možnostmi za zaščito uporabnikov izdelkov, ki temeljijo na avtonomnosti. Prihodnost tehnologije je vsekakor tako zanimiva kot nepredvidljiva, kar pomeni da je še toliko bolj pomembna dosledna ureditev pravnih razmerjij med tehnološkimi giganti, potrošniki in drugimi pristojnimi institucijami. Pomemben vidik je tudi pravna poenotenost držav članic zaradi skupnega evropskega trga. V primeru prevelikih pravnih razlik bi lahko prišlo do zlorab in zaobhajanja pravnih predpisov, kar bi samo po sebi izničilo njihov temeljni namen.
Ključne besede: informacijska tehnologija, avtonomna vozila, droni, varstvo podatkov, elektronsko poslovanje, internetna nevtralnost, spletna varnost, GDPR, pravice državljanov EU
Objavljeno: 16.12.2020; Ogledov: 249; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (2,48 MB)

2.
Primerjava varnostnih svežnjev protokola TLS
Matic Koren, 2020, diplomsko delo

Opis: Ko je bil internet ustvarjen, je bilo malo poudarka na varnosti. Rezultat tega je bil, da je varnost predstavljalo medsebojno zaupanje navzočih. Internet je od takrat do danes postajal vedno bolj priljubljen in za vedno spremenil naša življenja. Osrednji predmet diplomskega dela je predstaviti protokol TLS, njene različice in njegovo evolucijo. V ta namen smo predstavili vse kriptografske svežnje znotraj protokola 1.3. Izvedli smo eksperiment, s pomočjo katerega smo analizirali in primerjali učinkovitost posameznih kriptografskih svežnjev.
Ključne besede: TLS, SSL, kriptografski svežnji, simetrična kriptografija, asimetrična kriptogragija, šifriranje, dešifriranje, uskladitev, spletna varnost
Objavljeno: 01.12.2020; Ogledov: 343; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

3.
Razvoj platforme za upravljanje z digitalno identiteto s pomočjo standardov OAuth2.0 in OpenID Connect
Miha Maček, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se ukvarjamo s problematiko upravljanja in uporabe digitalne identitete v sodobnem spletnem okolju. To problematiko rešujemo s pomočjo sodobnih standardov kot sta OAuth2.0 in OpenID Connect. Praktičen del dela vsebuje implementacijo prej omenjenih protokolov in razvoj spletne platforme, ki omogoča upravljanje z identiteto ter uporabo le te iz strani neodvisnih odjemalcev, ki se prijavijo v storitev.
Ključne besede: digitalna identiteta, varnost, spletna platforma
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 196; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (837,50 KB)

4.
Izdelava spletne strani za podjetje Waffle to go
Žiga Lomovšek, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen postopek izdelave spletne strani za podjetje Waffle to go, ki se ukvarja s peko in prodajo vafljev na palčki. Izdelana je bila dinamična spletna stran, oblikovana v obliki pristajalne spletne strani, ki bo podjetju zagotovila večjo prepoznavnost in lažji stik kupcev s podjetjem. Za izdelavo smo uporabili program XAMPP in platformo WordPress. Prikazan je postopek objave spletne strani na strežnik pri ponudniku spletnega gostovanja Hostko. Osredotočili smo se tudi na zaščito spletne strani. Za to smo namestili varnostni vtičnik WordFence in brezplačni SSL certifikat »Let's Encrypt«. Izvedena je bila optimizacija za hitrejše nalaganje in boljše pozicioniranje v iskalnikih.
Ključne besede: spletna stran, Waffle to go, WordPress, XAMPP, varnost spletne strani
Objavljeno: 15.10.2019; Ogledov: 385; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (2,15 MB)

5.
Primerjalna analiza spletnega mesta in varnosti internetnega bančništva med nlb in dbs banko
Sara Sarjaš Kraner, 2019, magistrsko delo

Opis: Naša tema magistrskega dela je primerjava spletnih mest in varnosti NLB in DBS banke. Zaradi lažje primerjave smo ločili osebno in poslovno storitev internetnega bančništva NLB in DBS banke. Za to temo smo se odločili, da spoznamo internetno bančništvo, kakovost spletnih mest in varnost teh, saj v današnjem času brez internetnega bančništva ne gre. Dan danes je toliko bank in internetnega bančništva, da uporabniki gledajo tudi kakovost spletnih mest internetnega bančništva in varnosti spletnih mest in njihovih podatkov. V magistrskem delu smo si ogledali internetno bančništvo, spletna mesta, kakovost spletnih mest in varnost. Za lažjo primerjavo smo ločili in primerjali osebni spletni mesti in varnost NLB Klika in DBS NET-a in poslovni osebnih spletnih mest in varnost NLB Proklik-a in DBS PRONET-a. Za analizo kakovosti spletnih mest smo uporabili kriterije: oblikovna podoba, vsebina, navigacija, uporabnost in tehnični vidik. Kakovost spletnih mest je pomembna za uporabnike, še bolj je pa za uporabnika pomembna varnost spletnih mest, zato smo pri varnosti spletnih mest NLB in DBS banke primerjali različna načina vstopa v spletno bančništvo, saj se mehanizmi varnosti razlikujejo. Pri NLB Klik-u in NLB Proklik-u smo uporabili za vpis kvalificirano digitalno potrdilo pri DBS NET-u in DBS PRONET-u pa vpis s OTP generatorjem. Obe banki se dobro zavedata da je internetno bančništvo postalo nepogrešljivo za uporabnike, zato tudi skrbita, da so spletna mesta internetnega bančništva kakovostna, da se jih nadgrajuje in predvsem, da je uporaba spletnih mest varna. Saj je zaupanje in zadovoljstvo uporabnikov najpomembnejša. Vendar tudi uporabnike prosita za previdnost.
Ključne besede: Internetno bančništvo, spletna mesta, kakovost spletnih mest, varnost, NLB, DBS.
Objavljeno: 21.05.2019; Ogledov: 539; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (2,66 MB)

6.
NAKUPNE ODLOČITVE SLOVENSKEGA POTROŠNIKA PRI NAKUPU V TRGOVSKI VERIGI SPAR
Tina Gosar, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Obravnavamo področje nakupnih odločitev potrošnikov, ki nakupujejo v trgovski verigi Spar Slovenija d.o.o.. Predstavljamo potrošnika v njegovi vlogi in dejavnikih, ki vplivajo nanj. Opredeljujemo potrošnika, dejavnike, procese in odločitve, ki vplivajo na nakup, ter jih podrobneje razdelamo. Opredeljujemo tudi trenutne trende in trende v prihodnosti. Zanima nas potrošnik in njegova izhodišča za nakup. V ospredju se nam vedno pojavlja kupec, ki bodisi deluje kot potrošnik, porabnik, bodisi kot kupec in ne porabnik.
Ključne besede: Nakupne odločitve, nakupni proces, dejavniki vplivanja na nakup, cena, država porekla, promocije, izkušnje z izdelkom, zdravstvena varnost izdelka, priporočila prijateljev in znancev, kvaliteta, embalaža, storitve prodajnega osebja, blagovna znamka, oglaševanje, okus, označevanje izdelkov, izgled prodajnega mesta, kupec, potrošnik, Spar Slovenija d.o.o., spletna trgovina, trendi nakupovanja, marketing, prodaja, segmentacija
Objavljeno: 06.10.2016; Ogledov: 1050; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

7.
Raba in tveganja spletnih socialnih omrežij med otroki
Lili Brečko, 2016, magistrsko delo

Opis: Spletna socialna omrežja imajo vsak dan več uporabnikov, ki niso zanimivi le za starejše in mlade, temveč tudi za otroke. Dandanes ni nič nenavadnega, da otroci, stari devet do dvanajst let, že uporabljajo spletna socialna omrežja, čeprav predpisi določenih spletnih socialnih omrežij zahtevajo starost vsaj trinajst let. Priljubljenost spletnih socialnih omrežij zadnje čase presega vsa pričakovanja. Portali, kjer si uporabniki izmenjujejo informacije, mnenja, fotografije, se povezujejo, prijateljujejo, so nov komunikacijski fenomen in so del vsakdana mnogih ljudi. »Če nisi na Facebooku, ne obstajaš,« je rek, ki postaja resničnost. Magistrsko delo je razdeljeno na dva dela. V teoretičnem delu so predstavljene značilnosti spletnih socialnih omrežij ter definicija otrok, opisana so aktualna spletna socialna omrežja, kot so Facebook, Google Plus, Tweeter, in sicer glede na pogostost uporabe. Delo obsega tudi opis različnih možnosti dostopa do spletnih socialnih omrežij ter varnega načina uporabe spleta in spletnih socialnih omrežij. Opisane so tudi nevarnosti in tveganja, kot so kraja identitete, zloraba osebnih podatkov, spletno in mobilno ustrahovanje, neprimerne vsebine, sovražni govor na spletnih socialnih omrežjih, spodbujanje rasizma, spolna zloraba otrok na spletnih socialnih omrežjih, kibernetsko zalezovanje, otroška pornografija in med mladimi vedno bolj priljubljen seksting. Drugi del magistrskega dela predstavlja empirična raziskava, v kateri smo si zastavili cilj, da raziščemo rabo spletnih socialnih omrežij med otroki in nevarnosti, ki pretijo na njih. V empiričnem delu smo ugotavljali, ali in katera ter kako pogosto uporabljajo določena spletna socialna omrežja otroci, stari deset do trinajst let. Ugotavljali smo tudi, preko katerih naprav dostopajo do spletnih socialnih omrežij, katere podatke objavljajo na profilu spletnega socialnega omrežja, kakšne vrste fotografij objavljajo, kdo vse lahko vidi objavljene podatke, kako se zaščitijo pred nevarnostmi in tveganji, s kakšnim namenom uporabljajo spletna socialna omrežja, kolikšna sta okvirno število in starost njihovih spletnih prijateljev, ali so se že soočili z določenimi tveganji na spletnih socialnih omrežjih ter kako pogosto se s starši pogovarjajo o aktivnostih, vsebinah, tveganjih in ukrepih v primeru tveganja pri rabi spletnih socialnih omrežij. Za zaključek raziskave pa nas je tudi zanimalo, če se otroci, stari deset do trinajst let, že srečujejo s sekstingom.
Ključne besede: internet, socialna omrežja, spletna omrežja, otroci, vrstniki, raba, varnost, tveganje, magistrska dela
Objavljeno: 12.05.2016; Ogledov: 1552; Prenosov: 294
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

8.
PRIMERJALNA ANALIZA SPLETNIH BANK V SLOVENIJI
Mario Vlahović, 2016, diplomsko delo

Opis: Živimo v času, kjer se ob izredno hitrem razvoju tehnilogije, vse več storitev seli v virtualni svet. Ob tem razvoju je človeku najbolj pomemben čas in hitra dostopnost do storitve. Trendu tudi sledijo banke, ki praviloma vse po vrsti ponujajo tudi spletno rešitev. Spletno bačništvo je priporočno tako za uporabnika kot za banko. Uporabnik ima storitev na voljo 24 ur na dan, vse dni v letu, brez čakalnih vrst in z nižjimi stroški poslovanja. Banka pa se prav tako izogne čakalnim vrstam v poslovalnicah in več storitev za več uporabnikov se lahko izvrši hkratno. Glavni pomislek, ki se pojavlja pri uporabnikih, je seveda varnost storitve. Ljudje ne zaupajo popolnoma rešitvam na spletu, po drugi strani pa so neizkušeni uporabniki tudi bolj izpostavljeni zloraban na spletu. V tem delu sem se odločil predstaviti in primerjati spletne banke bank na slovenskem področju. Zanimajo me storitve, ki jih ponujajo ter predvsem varnostni mehanizmi, s katerimi svojim komitentom zagotovijo čim varnešjo pot do bančnih storitev.
Ključne besede: elektronsko bančništvo, spletno bančništvo, mobilno bančništvo, telefonsko bančništvo, bančni avtomati, plačilne kartice, POS terminali, spletna varnost
Objavljeno: 13.04.2016; Ogledov: 919; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (2,69 MB)

9.
SPLETNO INTERAKTIVNO ORODJE ZA IZOBRAŽEVANJE O SPLETNI VARNOSTI
Miha Kres, 2016, diplomsko delo

Opis: Živimo v dobi informacijske družbe, v kateri vse več informacij najdemo na spletu. Z rastjo spleta pa je v porastu tudi spletni kriminal. Namen diplomskega dela je informiranje programerjev o spletnih nevarnostih s pomočjo interaktivnega spletnega orodja. V pričujočem delu je podrobneje predstavljen pomen spletne varnosti, proučene so obstoječe spletne ranljivosti ter podani načini, kako se pred njimi zaščitimo. Izdelali smo interaktivno spletno orodje, ki uporabnikom s pomočjo varnega okolja omogoča, da obrambne mehanizme preizkusijo na spletu. Po končanem izobraževanju je uporabnikom ponujena možnost, da s kvizom preizkusijo usvojeno znanje.
Ključne besede: spletna varnost, napad XSS, napad SQL, napad na sejo, spletni kviz
Objavljeno: 14.03.2016; Ogledov: 752; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (3,88 MB)

10.
PRIMERJAVA PRISTOPOV IN ORODIJ ZA TESTIRANJE SPLETNIH APLIKACIJ
Adam Stradovnik, 2014, magistrsko delo

Opis: S hitrim širjenjem in razvojem interneta ter odprtokodnih tehnologij, ki so bile še pred leti v manjšini, se bistveno povečuje število spletnih strani ter spletnih aplikacij. Zanje je potrebno zagotoviti ustrezno raven zanesljivosti, varnosti in ponovne uporabe posameznih njihovih komponent. V magistrskem delu, smo predstavili načine testiranja spletnih aplikacij ter pregledali obstoječe rešitve in orodja na tem področju. V praktičnem delu, smo izbrali eno od spletnih aplikacij in jo testirali z izbranimi orodji ter prikazali rezultate tega testiranja.
Ključne besede: Spletne aplikacije, Testiranje, Tehnike testiranja, Spletne strani, Varnost spletnih aplikacij, Mutacija, Diagrami, Končni avtomati, Spletni pajki, Pregledovalniki, Optimizacija iskalnikov, Spletna dostopnost
Objavljeno: 30.10.2015; Ogledov: 1188; Prenosov: 181
.pdf Celotno besedilo (4,47 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici