| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 20
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
RAZVOJ ORODJA ZA UPRAVLJANJE IDEJ
Žiga Mravlje, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili osnovne koncepte inovacijskih strategij ter vire, ki pogojujejo obstoj inovacij. Poleg tega so bili predstavljeni tudi vzorci za uspešno inoviranje ter obstoječi sistemi, ki omogočajo sodelovanje na konceptih idej ter informatizacijo le-teh. V delu smo se spoznali z novostmi, ki jih prinaša ogrodje .NET 3.5, specifično z Windows Presentation Foundation ter Windows Communication Foundation. Z namenom izboljšanja pomanjkljivosti obstoječih sistemov smo v okviru diplomskega dela zasnovali in razvili prototip sistema, ki omogoča uporabniku prijazno sodelovanje pri ustvarjanju novih idej.
Ključne besede: ideja, inovacija, informacijska podpora, podpora procesom, spletna storitev, izobraževanje, ogrodje .NET, WPF, WCF
Objavljeno: 16.11.2009; Ogledov: 2005; Prenosov: 124 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

2.
NADZOR ZAPOSLENIH S POMOČJO TELEFONSKE APLIKACIJE
Blaž Magdič, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga opiše in predstavi razvoj telefonske aplikacije za nadzor nad zaposlenimi. Prav tako opiše razvoj spletne storitve in postavitev spletne strani. V prvem delu je opisan vpliv nadzora in njegove koristi, razvojno okolje Java ME, uporabljene API funkcije in tehnologije spletnih storitev. Drug del opisuje razvoj rešitve za zajem in pošiljanje lokacije uporabnika. V izdelek spada telefonska aplikacija, spletna storitev in spletna stran. Opisan je koncept, uporaba in potek implementacije celotne rešitve.
Ključne besede: GPS, Java ME, nadzor, spletna storitev, telefonska aplikacija sledilnik, mobilni telefon, zajem lokacije, MIDlet, JSR 179
Objavljeno: 14.03.2011; Ogledov: 2042; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

3.
ZAGOTAVLJANJE DOSEGLJIVOSTI V OMREŽJU VOIP S POMOČJO TELEFONSKE CENTRALE ASTERISK
Matej Vitez, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu opisujemo razvoj sistema za zagotavljanje dosegljivosti. Sistem temelji na telefonski centrali Asterisk, v povezavi s podatkovno bazo PostgreSql in spletno storitvijo. Sistem omogoča zaposlenim v podjetju večjo dosegljivost za stranke. Uporabniki sistema za zagotavljanje dosegljivosti si lahko preko spletne storitve ogledajo podatke o klici, poslušajo glasovna sporočila, vpisujejo dogodke v koledar, katerim dodajo parametre, ki se navezujejo na dosegljivost v času dogodka. Preko vpisa dogodkov, se nato telefonski centrali Asterisk posredujejo podatki, ki so ključni pri vzpostavljanju povezavo do uporabnika. Delo opisuje namestitev in konfiguracijo telefonske centrale in podatkovne baze. Sledi še opis izdelave spletne storitve in primeri uporabe sistema.
Ključne besede: IP telefonija, telefonska centrala Asterisk, zagotavljanje dosegljivosti, spletna storitev, podatkovna baza
Objavljeno: 21.02.2011; Ogledov: 2049; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (2,14 MB)

4.
E-POŠILJANJE LABORATORIJSKE NAPOTNICE IN IZVIDA
Mitja Bajželj, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava izdelavo prototipa varnega informacijsko komunikacijskega kanala za izmenjavo zdravstvenih podatkov, datotek, dokumentov med zdravstvenimi ustanovami ali med zdravstveno ustanovo in pacientom. Prototip tako pokriva področje učinkovitega in varnega elektronskega povezovanja subjektov v zdravstvu z namenom ponujanja kakovostnih storitev e-napotnice in e-izvida pacientom. Narava vsebine podatkov postavlja visoke organizacijske, procesne in tehnološke zahteve. Zahtevano je celovito varovanje osebnih podatkov ter zagotavljanje pravno formalne veljave dokumentov v celotnem življenjskem ciklu, od njihovega nastanka do prenehanja arhiviranja. Zato diplomsko delo daje velik poudarek na zagotavljanju varnosti procesa ustvarjanja, prenosa in hranjenja omenjenih medicinskih podatkov. Izbrana metodologija razvoja storitvene platforme informacijskega sistema (IS) temelji na principu izgradnje prototipnega modela storitve, ki smo ga skozi izdelavo nenehno dopolnjevali in spreminjali. Namen diplomske naloge in s tem prototipa je razviti novo storitev in vzpostaviti obratovanje storitve, ki skladno s konceptualnim modelom nacionalnega zdravstveno informacijskega sistema (eZIS) tvori jedro infrastrukture treh »osrednjih strateških stebrov«: zVEM (osrednji portal, preko katerega bo potekalo komuniciranje zalednih sistemov subjektov zdravstvenih domov (ZD), omrežje zNET (okolje za izmenjavo podatkov), EZZ (zbirka, struktura elektronskih zdravstvenih zapisov). Storitev, poleg nadzorovane, varne, zanesljive in pravno-formalne dostave dokumentov med dvema zdravstvenima institucijama ter pravno-formalno hranjenje dokumentov v ustreznem arhivu, zagotavlja tudi dostop do določenega nabora medicinskih, obračunskih in javnih zdravstvenih informacij. Hkrati pa storitev predstavlja platformo, na podlagi katere bodo vsi udeleženci procesa sposobni ponuditi popolnoma nove storitve, ki jih danes ni mogoče ponuditi (obveščanje in informiranje pacientov, inteligentne čakalne vrste, virtualna lekarna, pacientov portal...).
Ključne besede: Odjemalec, centralni strežnik, standard, spletna storitev, uporabniški vmesnik, baza podatkov, digitalni podpis, povezovanje
Objavljeno: 14.04.2011; Ogledov: 1885; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (3,59 MB)

5.
PRIKAZ PODATKOV IZ POSLOVNEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA SAP V MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT
Klemen Kolednik, 2012, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je kreiranje poslovnih poročil na podlagi podatkov v SAP-sistemu in prikazovanje le-teh na SharePoint strežniku. Najprej se bomo spoznali s sistemom SAP, kjer bomo raziskali, kaj so funkcijski moduli, kako ustvarimo spletno storitev in kaj pomeni datoteka tipa »WSDL«. Nato bomo spoznali delovanje Microsoft Office SharePoint strežnika, kjer bomo preučili, kako se uporabljajo spletne strani in gradniki za prikazovanje podatkov. Pri praktičnem delu bomo najprej v sistemu SAP ustvarili spletno storitev, z določenimi poizvedbami. Ustvarjeno spletno storitev bomo uporabili na SharePoint strežniku kot povezavo za pridobitev želenih podatkov iz sistema SAP. Ko je dostop do podatkov urejen, je možno kreiranje poročil in prikaz na SharePoint strežniku.
Ključne besede: SAP, Microsoft Office SharePoint, WSDL, spletna storitev, spletni gradnik, XML
Objavljeno: 14.08.2012; Ogledov: 1528; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (2,14 MB)

6.
UPORABA PRISTOPA LINKED DATA ZA INTEGRACIJO PORAZDELJENIH PODATKOV S SPLETA
Slavko Recek, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja koncept Linked Data. To je skupek smernic in tehnologij za objavo podatkov na spletu in povezovanje podatkov med različnimi podatkovnimi viri tako, da bodo ti razumljivi tako ljudem kot računalnikom. Smernice za objavo podatkov smo podrobneje predstavili in jih razložili. Predstavili smo tudi semantične tehnologije za dostop do takih podatkov; te so RDF, SPARQL in MQL. V praktičnem delu diplomske naloge smo implementirali aplikacijo, ki uporablja podatke iz različnih virov. Ti podatki so povezani po načelih Linked Data. Podatke smo pridobivali iz Dbpedije in Freebase semantične podatkovne baze in semantične storitve Flickrwraper. Aplikacija omogoča prikaz turističnih informacij o mestih in njihovih turističnih znamenitostih. Predstavili smo tudi težave, na katere smo naleteli med razvojem opisane Linked Data aplikacije.
Ključne besede: razvoj spletne storitve, splet podatkov, spletna storitev, semantična podatkovna baza, povezovanje semantičnih podatkov
Objavljeno: 07.05.2012; Ogledov: 1354; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (2,59 MB)

7.
PRIMERJAVA OBDELAVE ZASEBNIH PODATKOV UPORABNIKOV PRILJUBLJENIH SPLETNIH STORITEV IN SOCIALNIH OMREŽIJ
Mojca Okorn, 2012, diplomsko delo

Opis: Zaradi vedno večje uporabe socialnih omrežij in spletnih storitev ter nevednosti večine uporabnikov se porajajo težave z zasebnostjo podatkov, ki jih skrbniki socialnih omrežij zbirajo. V diplomskem delu smo povzeli podatke, ki jih zbirajo skrbniki trenutno najbolj priljubljenih spletnih storitev in socialnih omrežij, ter naredili primerjavo podatkov po ponudnikih. Povzeli smo nasvete za uporabnike, katere smo na različne načine poučili o teh podatkih s pomočjo spletne strani, ki smo jo razvili. Namen diplomskega dela je prikaz težav z zasebnostjo podatkov uporabnikov ob uporabi socialnih omrežij in prikaz nasvetov za zaščito podatkov uporabnikov pred skrbniki in drugimi uporabniki.
Ključne besede: socialno omrežje, zasebnost, varnost, spletna storitev, pravilnik zasebnosti, zbiranje podatkov
Objavljeno: 16.11.2012; Ogledov: 1195; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

8.
SISTEM ZA SPREMLJANJE TEHNOLOŠKIH IN PROCESNIH PARAMETROV V LIVARNI
Aljaž Marčič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili nadzorne sisteme SCADA, spletne storitve in integracijo aplikacij. Osredotočili smo se na zahteve livarne po informatizaciji proizvodnega procesa. Predstavili smo njihovo sistemsko strukturo in implementacijo rešitve sistema za spremljanje in obdelavo tehnoloških ter procesnih parametrov. S pomočjo spletnih storitev smo izvedli integracijo aplikacij, uporabniški aplikaciji za pregled pa omogočili prenosljivost na katerikoli računalnik znotraj omrežja. Z izdelano programsko opremo smo tehnologom livarne omogočili enostaven pregled parametrov livarniških procesov in omogočili boljši nadzor celotne proizvodnje.
Ključne besede: informacijski sistemi, livarna, SCADA, spletna storitev, integracija aplikacij
Objavljeno: 31.01.2013; Ogledov: 832; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

9.
PROGRAMSKI SISTEM ZA ZAJEM IN PRIMERJAVO CEN IZDELKOV
David Štrakl, 2013, magistrsko delo

Opis: Varčevanje je postalo del sodobnega vsakdana, razmere na trgu in v gospodarstvu pa potrošnike vse bolj silijo v varčevanje tudi pri vsakodnevnih nakupih. Da bi olajšali primerjavo in izbiro cenejših izdelkov, smo se odločili potrošnikom s pomočjo sodobne tehnologije ponuditi sistem za primerjavo cen izdelkov. Cilj tega dela je bil raziskati področje mobilnih aplikacij in razvoj lastnega sistema za primerjavo cen. Ugotovili smo, da je področje še precej neraziskano, in tako z razvojem lastne aplikacije omogočili predstavitev ideje širši javnosti, hkrati pa postavili temelje za nadaljnji razvoj.
Ključne besede: Android, spletna storitev, podatkovna baza, trgovina, cena
Objavljeno: 11.07.2013; Ogledov: 1435; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (3,26 MB)

10.
ISKANJE POTI NA APROKSIMIRANEM ZEMLJEVIDU
Sandi Krivec, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo preučili spletno storitev Google maps, prav tako smo podrobno spoznali drevo AVL in ga tudi uporabili v naši aplikaciji. Implementirali smo aplikacijo, ki nam najde pot skozi množico različnih poti. Izdelali smo tudi spletno storitev, ki temelji na arhitekturi REST. Aplikacijo smo kasneje preuredili tako, da deluje kot spletna storitev. Izdelali smo stran HTML za odjemalce, kjer lahko preizkusijo delovanje same aplikacije.
Ključne besede: iskanje poti, Google maps, drevo AVL, RESTful spletna storitev
Objavljeno: 17.09.2013; Ogledov: 1202; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici