| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 163
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Pogoste ranljivosti spletnih aplikacij in vpliv aplikacijskega požarnega zidu na njihovo varnost
Vid Sovič, 2022, diplomsko delo

Opis: Spletne aplikacije so v današnjem času postale ključni del naših dejavnosti v vsakdanjem življenju, kot so na primer zabava, krajšanje časa, raziskovanje in poslovanje. Z vsemi omenjenimi dejavnostmi obstaja možnost, da pride do izkoriščanja teh spletnih storitev z znanimi tipi napadov. Glavni namen diplomskega dela je bil, spoznati deset najpogostejših tipov ranljivosti, predstavljenih v seznamu OWASP iz leta 2021. V sklopu zaključnega dela smo izvedli eksperiment, kjer smo ranljive aplikacije najprej predstavili in demonstrirali prisotno ranljivost, ter v nadaljevanju preizkusili vpliv aplikacijskega požarnega zidu imenovanega ModSecurity. Ugotovili smo, da aplikacijski požarni zid bolje ščiti pred pomanljkljivostmi, ki v zahtevah pošiljajo znano škodljivo in zlonamerno kodo, kot na primer vrivanje stavkov SQL ali ukazne kode. Ranljivosti, ki so povezane z zasnovo aplikacije in površnostjo pri postavitvi, pa v tem primeru niso bile zaščitene.
Ključne besede: spletne ranljivosti, aplikacijski požarni zid, OWASP, spletni strežnik, vrivanje zlonamernih stavkov, neustrezna kontrola dostopa, ModSecurity, spletna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 07.11.2022; Ogledov: 68; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

2.
Orodje za ročno ali avtomatsko reševanje ugank nurikabe
Kristjan Žagar, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo raziskali področje reševanja ugank nurikabe. Implementirali smo algoritem za učinkovito reševanje in prikazali, zakaj je to izjemno težko za človeka kot za računalnik. Dan problem je NP-poln, kar pomeni, da ne obstaja algoritem, ki bi našel rešitev v polinomskem času. Za reševanje ugank smo izdelali namizno orodje v ogrodju .NET, s pomočjo WPF-ja ter programskega jezika C# in spletno aplikacijo s pomočjo tehnologij MongoDB, Node.js in Angular. Uganke lahko rešujemo samostojno, pri čemer lahko zaprosimo program, da nam da nasvet ali pa če obupamo, polje reši namesto nas. Raziskali in implementirali smo tudi reševanja nurikabe ugank s pomočjo nevronskih mrež. Naša orodja in algoritem smo ovrednotili tako kvalitativno kot tudi kvantitativno na naključno izbranih primeri nurikabe polj. Na osnovi rezultatov lahko trdimo, da naš algoritem deluje učinkovito in orodji ponujata primerno uporabniško izkušnjo.
Ključne besede: nurikabe, aplikacija windows, spletna aplikacija, konvolucijske nevronske mreže
Objavljeno v DKUM: 26.10.2022; Ogledov: 52; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (3,23 MB)

3.
Sistem za pametni nadzor luči
Jan Hauptman, 2022, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bila izdelava pametnega sistema za nadzorovanje različnih tipov luči. Sistem je sestavljen iz treh različnih zunanjih enot, pri čemer vsaka služi svoji svojemu tipu luči, centralnega strežnika in spletne aplikacije, ki predstavlja uporabniški vmesnik. Najprej predstavimo že obstoječe sisteme za pametne domove in sisteme za pametni nadzor luči. V nadaljevanju opišemo komponente in postopke potrebne za izdelavo. Opišemo tako implementacijo kot tudi integracijo celotnega sistema. Sistem je sestavljen iz spletne aplikacije, preko katere uporabnik pošlje zahtevo na strežnik, strežnika ki teče na računalniku Raspberry Pi in obdela prejete informacije, ter jih pošlje na ustrezno zunanjo enoto, na kateri se nato ukaz izvede.
Ključne besede: pametni dom, LED luči, internet stvari, Raspberry Pi, spletna aplikacija, strežnik
Objavljeno v DKUM: 26.10.2022; Ogledov: 44; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (2,48 MB)

4.
Zagotavljanje varnosti in odzivnosti v rešitvah na oblačnih storitvah amazon web services.
Sergey Lobanov, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo raziskali področje oblačnih storitev za razmestitev spletne aplikacije, saj je razvoj spletnih aplikacij ena izmed najbolj razširjenih panog programiranja danes. Zaradi javne dostopnosti takšnih aplikacij smo se osredotočili na vidike varnosti in odzivnosti ter na zahtevnosti implementacije zaradi potrebe po hitrem razvojnem ciklu v industriji. Za izvajanje diplomske naloge smo izbrali oblačne storitve ponudnika Amazon Web Services. Predstavili smo storitve in postopke implementacije spletne aplikacije z uporabo teh storitev. V praktičnem delu smo primerjali izvajalne čase aplikacije pri uporabi dveh različnih tipov podatkovnih baz in izvedli oceno zahtevnosti implementacije po metodi NASA Task Load Index. Ugotovili smo, da ima v manjših sistemih, kjer ni pretirane obremenitve strežnika, relacijska podatkovna baza prednost odzivnosti in lažje implementacije pred datotečno podatkovno bazo.
Ključne besede: Amazon Web Services, Oblačne storitve, Spletna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 44; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

5.
Spletna aplikacija za vizualni prikaz vremenskih podatkov z ogrodjem Angular 10+, knjižnico OpenLayers, ter oblačno platformo Firebase : diplomsko delo
Matic Lakota, 2022, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je opisati in predstaviti razvoj sodobne spletne aplikacije, ustvarjene s pomočjo tehnologij, ki so primerne za produkcijsko okolje, in se danes uporabljajo v nekaterih najbolj obiskanih spletnih aplikacijah. Spletna aplikacija služi kot informativni portal, ki uporabnikom omogoča pregled nad trenutnimi vremenskimi razmerami, izdanimi opozorili s strani agencije ARSO, in vpogled v interaktivno vremensko karto. Uporabniki si lahko ustvarijo tudi svoj račun in si shranijo lokacije, ki so za njih relevantne, kar jim ob naslednjih obiskih portala omogoča hitrejši dostop do želenih informacij o vremenu.
Ključne besede: angular, openlayers, firebase, spletna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 35; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (10,36 MB)

6.
Aplikacija za spremljanje opravljenega dela : diplomsko delo
Gašper Funda Povše, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena aplikacija za spremljanje opravljenega dela v podjetju in razvoj osrednje komponente v uporabniškem vmesniku: strani za vnos in pregled aktivnosti. Najprej so predstavljene vse tehnologije in orodja, uporabljena pri izdelavi aplikacije: PostgreSQL za izdelavo podatkovne baze, ogrodje NestJS v kombinaciji s TypeORM knjižnico za izdelavo zalednega dela aplikacije, ReactJS v kombinaciji z knjižnico Ant Design za izgradnjo uporabniškega vmesnika in ostala uporabljena orodja. V nadaljevanju je predstavljeno preučevanje že obstoječih orodij za spremljanje opravljenega dela in primerjava z našo aplikacijo, nato sledi opis celotne spletne aplikacije: izgradnja načrta, preučitev že izdelane podatkovne baze in zalednega dela aplikacije, na koncu pa še implementacija uporabniškega vmesnika in postavitev aplikacije na strežnik in povezava domene, da je lahko aplikacija dostopna preko spletnega brskalnika.
Ključne besede: Spletna aplikacija, ReactJS, NestJS, PostgreSQL, vodenje podjetja
Objavljeno v DKUM: 17.10.2022; Ogledov: 96; Prenosov: 0

7.
Spletna aplikacija za vizualizacijo športnih aktivnosti : diplomsko delo
Amadej Krepek, 2022, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu so predstavljeni ključni aspekti vizualizacije športnih aktivnosti vključno z zajemanjem podatkov med potekom športnih aktivnosti. V teoretičnem delu je izdelan pregled sorodnih del na področju vizualizacije športnih aktivnosti. Predstavljena je uporaba podatkov iz zunanjih virov ter soodvisnost športnih aktivnosti z meteorološkimi podatki. V praktičnem delu predstavimo izdelavo spletne aplikacije za vizualizacijo športnih aktivnosti s primeri uporabe ter praktične primere rokovanja z aplikacijo. Ključna funkcionalnost te spletne aplikacije je vizualizacija podatkov v realnem času. Prikazani podatki so implementirani na grafih, tabelah, koledarju in zemljevidu. Dodana je tudi možnost primerjanja obstoječih športnih aktivnosti z vremenskimi podatki za še bolj natančno analizo.
Ključne besede: GPX, spletna aplikacija, športne aktivnosti, TCX, vizualizacija, VueJS
Objavljeno v DKUM: 17.10.2022; Ogledov: 75; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (2,20 MB)

8.
Penetracijsko testiranje spletnih aplikacij angular in integracija mehanizmov za njihovo dodatno zaščito : magistrsko delo
Marko Šmid, 2022, magistrsko delo

Opis: Vdori v spletne aplikacije in kraja informacij predstavljajo grožnjo poslovnim sistemom. V magistrskem delu opravljamo penetracijsko testiranje spletne aplikacije TRONoffice. Predlagali bomo različne teste in metode, s katerimi je penetracijsko testiranje mogoče opraviti. Podali bomo tudi mehanizme, s katerimi je mogoče povečati varnost spletnih aplikacij. Za boljše razumevanje najprej predstavimo spletno aplikacijo, za katero opravljamo penetracijsko testiranje ter obrazložimo tehnike in metode, ki jih je mogoče uporabiti pri testiranju. V nadaljevanju opišemo penetracijsko testiranje spletne aplikacije in podamo rešitve za najdene varnostne pomanjkljivosti. Na koncu predstavimo mehanizme, ki smo jih za dodatno zaščito, vključili v aplikacijo.
Ključne besede: Penetracijsko testiranje, spletna aplikacija, varnost spletne aplikacije, dvostopenjska verifikacija.
Objavljeno v DKUM: 19.08.2022; Ogledov: 166; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (2,28 MB)

9.
Spletni pregledovalnik datotek IFC za navidezno resničnost : diplomsko delo
Dominik Žagar, 2022, diplomsko delo

Opis: Tehnologija za navidezno resničnost se je v zadnjem desetletju močno razširila in postala vedno bolj kvalitetna ter dostopna. Napredek te tehnologije in njena dostopnost predstavljata nove priložnosti za njeno uporabo na novih področjih. Diplomska naloga opisuje razvoj spletne aplikacije sposobne prenesti interakcijo uporabnika s 3D-modeli iz ploščatega ekrana v navidezno resničnost. Razvita spletna aplikacija podpira prikaz datotek IFC (angl. International Founation Class, IFC) aplikacije CAD, ki se uporabljajo za izdelavo načrtov in 3D-modelov v različnih inženirskih panogah. Z razvojem aplikacije smo ugotovili, kje so meje uporabljenih metod in kaj so izzivi, ki jih je potrebno rešiti v razvoju aplikacije za navidezno resničnost.
Ključne besede: navidezna resničnost, datoteka IFC, spletna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 16.08.2022; Ogledov: 300; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (16,41 MB)

10.
Uporaba tehnologije React Redux pri razvoju spletne aplikacije za prodajo in nakup kriptovalut : diplomsko delo
Klara Gicheva, 2022, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomske naloge smo obravnavali eno najbolj privlačnih tehnologij danes, to so kriptovalute, njihova prodaja in nakup, torej trgovanje s kriptovalutami. Projekt vključuje številne tehnologije, ogrodja in knjižnice. Knjižnici React Redux in Redux Toolkit zavzemata glavno mesto tukaj. Logiko Redux uporabljamo za izgradnjo uporabniškega vmesnika in upravljanje celotnega stanja aplikacije. Projekt je sestavljen iz več strani, kot so seveda registracija in prijava uporabnikov, profil, nakup in prodaja kriptovalut v denar in obratno, kripto denarnica in zgodovina vseh do sedaj opravljenih transakcij.
Ključne besede: spletna aplikacija, kriptovalut, trgovanje, React, React Redux, Redux Toolkit, ANT DESIGN, TypeORM
Objavljeno v DKUM: 27.06.2022; Ogledov: 321; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (2,48 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici