| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
LEKSEMI S SOCIALNOZVRSTNIM KVALIFIKATORJEM V SLOVARJU NOVEJŠEGA BESEDJA SLOVENSKEGA JEZIKA
Špela Novak, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava socialnozvrstno zaznamovano besedje iz Slovarja novejšega besedja slovenskega jezika (SNB), ki je izšel leta 2012 in je prehodni slovar med prvo in drugo izdajo Slovarja slovenskega knjižnega jezika (SSKJ). Pogovorne in žargonske izraze obravnava z vidika rabe, ki je preverjena v uravnoteženem korpusu Kres, v primerjavi z rabo njihovih sopomenk – bodisi nezaznamovanih iz SNB bodisi že obravnavanih v prvi izdaji SSKJ. Cilj naloge je ugotoviti povezavo med zaznamovanostjo oziroma nezaznamovanostjo besed in pogostnostjo njihove rabe. Vse besedje (socialnozvrstno zaznamovani izrazi in njihove sopomenke) je zbrano v obsežni tabeli, kjer so poleg ustreznih kvalifikatorjev navedeni tudi podatki o pojavnosti posamezne besede v Kresu, tako skupno število pojavitev kot za posamezne besedilne vrste. V prvem delu diplomske naloge so pojasnjene okoliščine in omejitve pri zbiranju podatkov, zlasti nanašajoče se na zmožnosti in pomanjkljivosti korpusa. Sledi analiza podatkov, ki pokaže pričakovane rezultate o pogostejši rabi nezaznamovanih besed z izjemo posameznih primerov in odstopanj v nekaterih besedilnih vrstah. Podrobneje je raziskana tudi raba nekaterih oblik (pravopisne variante, različna obrazila istokorenskih parov, spolski pari, vidski pari). Med iskanjem podatkov v korpusu se je izkazalo, da je katera od variant znotraj naštetih oblik pogosteje uporabljena, a v slovarju ni zastopana, enako velja za posamezne sopomenke, ki jih v SNB ne najdemo, v korpusu pa imajo višjo pojavnost kot kaka uslovarjena sopomenka. Kar 14 % socialnozvrstno zaznamovanih besed iz SNB v Kresu nima nobene pojavitve. Nazadnje so ti primeri preverjeni še v drugi izdaji SSKJ, kjer so nekatera gesla ostala nespremenjena, nekatera so dobila drug kvalifikator, nekatera postala nezaznamovana, nekatera pa so bila opuščena.
Ključne besede: socialnozvrstni kvalifikator, SNB, Kres, sopomenke/sinonimi, pojavnost, pogostnost rabe, druga izdaja SSKJ
Objavljeno: 07.10.2015; Ogledov: 1149; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (11,42 MB)

3.
Vpliv didaktičnih iger na sopomenke v 4. in 5. razredu
Nika Rot, 2019, magistrsko delo

Opis: V sklopu magistrske naloge smo preučevali napredek v obsegu besedišča sopomenk učencev 4. in 5. razreda na osnovni šoli, in sicer s pomočjo lastnih didaktičnih iger. Naš glavni namen je bil preveriti, ali dva- do trikratna tedenska uporaba didaktičnih iger na začetku ali ob koncu učne ure pozitivno vpliva na obseg njihovega besedišča. Prvo preverjanje poznavanja sopomenk smo izvedli v začetku meseca februarja; v njem je sodelovalo 100 učencev iz obeh razredov. Drugo preverjanje smo izvedli ob koncu meseca aprila in v njem je sodelovalo 98 učencev. Med prvim in drugim preverjanjem so učenci 4. A in 5. A razreda pri pouku uporabljali izdelane didaktične igre, medtem ko učenci 4. B in 5. B razreda didaktičnih iger niso bili deležni. Rezultati so glede na skupino med prvim in drugim preverjanjem pokazali velike razlike v prid skupine, ki je izvajala didaktične igre. Pokazale so se tudi razlike v številu doseženih točk glede na zahtevnost naloge po Bloomovi taksonomiji (poznavanje, razumevanje in uporaba).
Ključne besede: govorni razvoj, besedni zaklad, sopomenke, didaktične igre
Objavljeno: 26.03.2019; Ogledov: 480; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici