| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 24
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Načrtovanje samooskrbe z električno energijo s sončno elektrarno
Nicolas Alan Dominko, 2020, diplomsko delo

Opis: Potreba oskrbe z električno energijo nastane, ko kar naenkrat ni aktivnega električnega omrežja v daljšem časovnem obdobju in smo prisiljeni v nakup sončne elektrarne. Po izračunih prodajalca in načrtovalca je investicija bistveno presegala naše finančne možnosti. Ob upoštevanju trenutnih porabnikov električne energije in ponudbe elementov, je predvidena priključna moč na izhodu razsmernika nad 10 kW. Slednje zahteva večje število sončnih modulov, večje število zmogljivih akumulatorjev in zmogljiv razsmernik ter omejen prostor za postavitev sončnih celic. Nakup smo omejili na najcenejšo elektrarno izhodne moči 800 W. Domnevali smo, da bomo pokrili najnujnejšo potrebo po električni energiji. Kasneje smo sistem dopolnili, dodali zmogljivejšo sončno elektrarno in dizelski električni generator, kar je pokrilo potrebo po energiji. Sončni elektrarni delujeta nepretrgoma od leta 2015.
Ključne besede: sonce, energija, pogum, življenje
Objavljeno: 17.05.2021; Ogledov: 171; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

2.
Pregled sončnih elektrarn in zasnova sončne toplotne elektrarne v SAŠA regiji
Emilijo Lovrić, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem se odločil predstaviti koncentrirano sončno toplotno energijo, elektrarne po svetu, ki uporabljajo takšno tehnologijo za izkoriščanje sončne energije ter pretvarjanje v električno energijo kot varno in čisto za okolje in ljudi, ter idejo za izgradnjo takšne elektrarne v Savinjsko-šaleški regiji z možnostjo sodelovanja z blokom 6 Termoelektrarne Šoštanj. Prikazal sem koncentrirane sončne toplotne elektrarne po svetu ter njihovo vlogo pri izkoriščanju sonca s koncentracijo sončnih žarkov. Nadalje sem predstavil tudi izračun stroškov takšne elektrarne ter primerjavo z ostalimi elektrarnami po svetu, ki uporabljajo takšen tip tehnologije. Ugotovil sem, da bo za izgradnjo takšnega projekta v Sloveniji potrebnega še nekaj časa, saj je takšna tehnologija še v zgodnji fazi za razliko od tehnologije s fotonapetostnimi paneli, ki smo je bolj navajeni in nam je tudi bolj poznana.
Ključne besede: obnovljiva energija, koncentrirana sončna toplotna energija, sonce, kombinacija, TEŠ, blok 6
Objavljeno: 21.06.2018; Ogledov: 819; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (6,58 MB)

3.
PREDSTAVE PREDŠOLSKIH OTROK O ZEMLJI, LUNI IN SONCU KOT NEBESNIH TELESIH
Katja Kop, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je predstaviti, kako je učenje o znanosti lahko otrokom zanimivo. Otroci so po naravi radovedni in astronomija jim ponuja zanimive novosti. Zanimalo nas je, koliko otroci poznajo planete, Sonce in Luno ter kako se njihovo mišljenje spreminja skozi proces učenja. V raziskavo je bilo vključenih 17 otrok iz vrtca Borisa Pečeta. Otrokom smo zastavili vprašanja in nekaj risalnih nalog. V začetku nas je zanimalo, kakšne so predstave otrok o Zemlji, Luni in Soncu. Ugotovili smo, da otroci poznajo Luno in Sonce, saj radi opazujejo nebo, vendar o njiju nimajo veliko podatkov. O Zemlji imajo otroci malo predstave in ne poznajo njenih lastnosti, saj je ne morejo opazovati kot Luno in Sonce. Kasneje smo preko iger, aktivnosti in zanimivih dejstev otroke podučili o osnovah astronomije. Na koncu smo ponovno preverili njihovo znanje. Zanimalo nas je, v kolikšni meri se bodo odgovori spremenili glede na pridobljeno znanje. Glede na rezultate smo ugotovili, da so otroci pridobili novo znanje oz. so nadgradili predhodnega. Prav tako je razvidno, da se otroci zavedajo osnovnih konceptov astronomije in si znajo razlagati nekatere astronomske dogodke. Rezultati kažejo, da je predstavo otrok o Zemlji, Soncu in Luni mogoče izboljšati s primernimi dodatnimi aktivnostmi, s čimer lahko predlogi iz diplomskega dela pripomorejo k izboljšanju načrtovanja dela vzgojiteljev v vrtcu.
Ključne besede: osnovna astronomija, planeti, Sonce, Luna, Zemlja, predšolski otrok
Objavljeno: 15.11.2016; Ogledov: 1176; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

4.
Astronavtika in pojav vesoljskega turizma
Andreja Marzidošek, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Astronavtika in pojav vesoljskega turizma obravnava problematiko astronavtike in vesoljskega turizma ter poznavanje tega področja pri učencih tretjega, petega in osmega razreda osnovne šole. Tema deluje na učence motivacijsko, hkrati pa omogoča, da si učenci ustvarijo boljšo predstavo o razdaljah med objekti v vesolju. V teoretičnem delu naloge predstavimo splošne razmere in možnosti za potovanje v vesolje. Izpostavimo ovire, s katerimi se srečujemo pri potovanju po vesolju, omenimo prva živa bitja, ki so potovala v vesolje, in predstavimo ključne mejnike pri razvoju astronavtike. Posebej izpostavimo vesoljski turizem in razvoj vesoljskih agencij, ki bodo v prihodnje ponujale turistom polete v vesolje. Za boljšo predstavo o razdaljah med objekti v vesolju izdelamo različne primerjave razdalj med objekti v našem osončju. Ob koncu teoretičnega dela naloge predstavimo še didaktične pristope poučevanja astronomije ter vsebine iz učnih načrtov, ki se navezujejo na področje astronomije. Namen praktičnega dela je raziskati predstave učencev o možnostih potovanja po vesolju. Poseben poudarek dajemo predstavi o oddaljenosti objektov v osončju, pri čemer izpostavljamo objekte, ki bi bili primerni za morebiten pristanek človeka. Proučujemo tudi razmišljanja otrok o možnih poletih, ki bi bili dosegljivi širšemu krogu ljudi, ne zgolj astronavtom. Zanimajo nas razlike v predstavah med mlajšimi in starejšimi učenci, na podlagi katerih podajamo predloge za izboljšanje predstav glede potovanja po vesolju. Ugotavljamo, da učenci tretjih in petih razredov osnovne šole pridobijo nekaj splošnega znanja o potovanju v vesolje, ki pa se ne nanaša na predstave o razdaljah med objekti v vesolju. Učenci osmih razredov osnovne šole že poznajo določene razdalje do zvezd, vendar o premagovanju razdalj med planeti in o času, ki je potreben za premagovanje teh razdalj, ne pridobijo dovolj znanja. Na podlagi rezultatov podamo nekaj primerov in napotkov za izboljšanje predstav glede krajevnih in časovnih omejitev pri potovanju med objekti v vesolju.
Ključne besede: astronavtika, vesoljski turizem, osončje, planeti, Sonce, Luna.
Objavljeno: 12.08.2016; Ogledov: 813; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

5.
PREVENTIVA PRED NEGATIVNIMI POSLEDICAMI SONČENJA
Natalija Bohinc, 2015, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča. Sonce ima zelo pomembno vlogo v našem življenju, saj sodeluje pri nastajanju vitamina D, ki je pomemben pri izgradnji kosti. Zavedati pa se moramo, da ima prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom škodljive posledice na naše telo. Posledice se seštevajo in povzročajo pozne posledice prekomernega izpostavljanja. Najnevarnejša posledica je kožni rak. Namen. Namen diplomskega dela je predstaviti pomen zaščite telesa pred škodljivimi vplivi sonca, vlogo medicinske sestre pri ozaveščanju populacije o škodljivosti sonca, ter z raziskavo ugotoviti kako se ljudje zaščitijo pred soncem in ali upoštevajo ukrepe za zaščito pred soncem. Metodologija raziskovanja. V raziskovalnem delu diplomskega dela smo uporabili kvantitativno metodo dela. Kot instrument raziskovanja smo uporabili anketni vprašalnik, ki je obsegal 18 vprašanj zaprtega in odprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo 72 naključno izbranih oseb starih nad 18 let. Raziskava je potekala v enem izmed zdravstvenih domov na območju občine Šentjur. Rezultati. Raziskava je pokazala, da so anketirane osebe dobro seznanjene s škodljivostmi prekomernega sončenja in, da v večini uporabijo vsaj eno zaščitno sredstvo za zaščito pred soncem. Zelo malo število vprašanih zaščitnih sredstev ne uporablja. Največ informacij anketirani dobijo preko medijev in spleta, najmanj pa od zdravstvenih delavcev. Izobrazba ima vpliv na informiranost s tega področja, saj imajo tisti z višjo izobrazbo boljše znanje in v večji meri uporabljajo zaščitna sredstva. Diskusija in zaključek. Največ informacij o škodljivosti prekomernega sončenja in uporabi zaščitnih sredstev ljudje dobijo iz medijev. Ti pogosto izpostavljajo škodljivosti prekomernega sončenja in pomembnost uporabe zaščitnih sredstev, vendar se v medijih pogosto pojavljajo tudi posnetki in slike lepo porjavelih oseb, na primer manekenk, igralk,... Številni ljudje se zgledujejo po teh osebah, saj hočejo imeti zagorelo polt in se ne zavedajo, da s tem, ko se prekomerno izpostavljajo soncu škodujejo svojemu zdravju. Zdravstveni delavci moramo posebno pozornost nameniti osveščanju ljudi o škodljivosti prekomernega sončenja in uporabi zaščitnih sredstev.
Ključne besede: koža, sonce, zaščitna sredstva, vplivi sonca na telo, preventiva
Objavljeno: 26.10.2015; Ogledov: 890; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (919,29 KB)

6.
VARNO OPAZOVANJE SONCA S HELIOSKOPOM
Roman Ocvirk, 2015, diplomsko delo

Opis: Opazovanje Sonca je v zgodovini omogočilo revolucionarna odkritja o poznavanju zgradbe našega Osončja ter privedlo do pomembnih spoznanj o celotnem vesolju. Opazovanje Sonca predstavlja nadvse aktualno dejavnost v poučevanju astronomskih vsebin pri fiziki in izbirnih astronomskih predmetih. Navedeno dejanje je eno redkih, ki jih izvajamo podnevi - v času običajnega pouka. Pri opazovanju Sonca moramo biti izredno previdni, da ne pride do poškodb vida. Temo, predstavljeno v diplomskem delu, so sicer obravnavali že številni avtorji. Dejstvu navkljub smo se sami odločili sestaviti lastno opazovalno napravo (helioskop), s katero smo opazovanje Sonca postavili na popolnoma varno raven. V prvem segmentu diplomskega dela smo osvetlili zgodovino opazovanja Sonca in pojave na le-tem. V osrednjem razdelku pričujočega diplomskega dela smo opisali zgradbo helioskopa, kot tudi postopek izdelave in didaktični vidik vključevanja helioskopa pri pouku astronomije. Na samem koncu smo predstavili praktično uporabo helioskopa v Osnovni šoli Blaža Kocena Ponikva in rezultate spremljanja aktivnosti Sonca v mesecu maju ter juniju 2014. Nad rezultati smo bili prijetno presenečeni, saj niso pretirano odstopali od rezultatov uradnih ustanov in rezultatov, dobljenih s satelita SOHO. V skupnem diplomskem delu smo želeli širše predstaviti zastavljeno idejo o izdelavi helioskopa, kot tudi predstaviti izdelan helioskop, prav tako smo izpostavili izkušnje, pridobljene z njegovo uporabo. Vse z namenom spodbuditve k varnemu opazovanju Sonca.
Ključne besede: Sonce, helioskop, fotosfera, robna zatemnitev, rotacija Sonca, SOHO, Wolfovo število, sončeve pege.
Objavljeno: 06.05.2015; Ogledov: 1253; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (7,10 MB)

7.
UPORABA ENERGIJE SONCA V SLOVENIJI ZA PRIDOBIVANJE ELEKTRIČNE ENERGIJE IN OGREVANJA SANITARNE VODE
Patricija Furjan, 2014, diplomsko delo

Opis: Potrošniki se srečujejo z nenehnim višanjem stroškov konvencionalnih virov energije, ki služijo kot energenti za oskrbo s toplo sanitarno vodo in pridobivanjem električne energije. Države so se zato odločile spodbujati gospodinjstva k uporabi obnovljivih virov energije, katerih uporaba bi ne samo pripomogla k večji samooskrbi gospodinjstev in s tem manjšanju mesečnih stroškov električne energije in stroškov segrevanja sanitarne vode, ampak tudi k varovanju okolja. Raba obnovljivih virov energije namreč nima negativnih vplivov na okolje kot ima raba konvencionalnih virov energije. Slovenija ima glede na geografsko lego in naravne danosti zelo dobre možnosti za izrabo obnovljivih virov energije. Poleg gozdov in rek, kot virov za lesno biomaso in vodno energijo ima tudi zelo dobro osončenost, in prav ta je za gospodinjstva najbolj uporabna, saj je aplikacija sistemov za izrabo sonca neprimerno enostavnejša od ostalih aplikacij. Glede na potrebe gospodinjstev, se le ta lahko odločijo za aplikacijo solarno termalnega sistema, ki bi jim služil kot poceni vir toplote za segrevanje sanitarne vode ali pa fotonapetostnega sistema, ki bi jim služil kot zanesljiv vir pridobivanja električne energije. V kolikor so potrebe po ogrevanju sanitarne vode večje, sočasno pa se kaže tudi potreba po električni energiji, pa se lahko posamezno gospodinjstvo odloči za aplikacijo kombinacije obeh sistemov, tako imenovane sončne kogeneracije. V nalogi bomo povzeli tehnologije izrabe energije sonca, ki so na voljo na trgu, ter s pomočjo SWOT analize ugotoviti katere so glavne prednosti tehnologij izrabe energije sonca in katere njihove glavne slabosti, ki preprečujejo energiji sonca, da bi postala glavni vir energije za potrebe pridobivanja električne energije in toplotne energije. Predstavljene bodo tudi tehnične in zakonske omejitve uporabe tehnologij izrabe energije sonca v Sloveniji. Na kratko bo opisan sistem subvencioniranja tehnologij izrabe energije sonca v Sloveniji, ter na konkretnem primeru predstavljen izračun vračilne dobe za fotonapetostni sistem v primeru prejetja državnih spodbud.
Ključne besede: Energija, sonce, toplota, elektrika, kogeneracija, investicije, podpore
Objavljeno: 04.08.2014; Ogledov: 959; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

8.
Vpliv sonca na zdravje otrok
Mateja Ungar, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili vpliv sonca na zdravje otrok. Opisali smo zgradbo in tipe kože pri otroku ter sonce in sončne žarke. Predstavili smo zaščito pred soncem in posledice prekomernega sončenja. Opisali smo tudi vlogo medicinske sestre pri promociji zdravega sončenja otrok. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, ali medicinske sestre dovolj ozaveščajo starše in otroke o nevarnostih sončenja in katera zaščitna sredstva pred soncem starši najpogosteje uporabljajo za zaščito svojih otrok.
Ključne besede: otrok, starši, sonce, sončenje, zdravstvena nega, medicinska sestra
Objavljeno: 16.10.2013; Ogledov: 1183; Prenosov: 158
.pdf Celotno besedilo (814,87 KB)

9.
Učinki sonca na kožo
Sabina Kocjan, 2013, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Brez sonca ni življenja, vendar pa se moramo zavedati, da povzroča prekomerno izpostavljanje in nezadostna zaščita pred sončnimi žarki številne posledice, ki vplivajo na naše zdravje. Najnevarnejša posledica izpostavljanja sončnim žarkom je kožni rak, ki v Sloveniji vsako leto narašča, zlasti pri mladih. Zato je pomembno, da so zdravstveni delavci poučeni in seznanjeni o škodljivih učinkih sonca, saj lahko tako največ prispevajo k ozaveščanju celotnega prebivalstva. Še posebej pri otrocih in mladostnikih, saj je dokazano, da vplivi UV žarkov ravno v mladosti najbolj škodujejo koži. Prav zato, smo želeli z izvedeno raziskavo ugotoviti seznanjenost mladostnikov o škodljivih učinkih sonca. Metodologija raziskovanja: Uporabili smo kvantitativno metodologijo. Rezultate smo pridobili s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika, ki je vseboval 19 vprašanj zaprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo je 53 dijakov Gimnazije Ormož.Rezultati: Raziskava je pokazala, da so mladostniki dobro seznanjeni o škodljivih učinkih sonca in da je veliko takih, ki se na različne načine zaščitijo pred sončnimi žarki. Ugotovili smo tudi, da ni bistvenih razlik med spoloma glede na uporabo zaščitnih sredstev. Sklep: Mediji imajo velik vpliv na naše zdravje. Še posebej na mladostnike, saj dobijo največ informacij o škodljivih učinkih sonca in zaščitni pred njimi ravno preko njih in spleta. Zelo malo informacij pa dobijo od zdravstvenih delavcev, zato je potrebno izvajati več vzgojno izobraževalnega dela na tem področju.
Ključne besede: Ključne besede: Koža, sonce, zaščita, UV žarki, sončenje, posledice sončenja, zdravstvena vzgoja, mladostniki.
Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 1682; Prenosov: 453
.pdf Celotno besedilo (814,35 KB)

10.
STRATEGIJA MARKETINGA OB UVAJANJU IZDELKOV FOTOVOLTAIKE NA SLOVENSKI TRG
Jasmina Pisnik, 2013, diplomsko delo

Opis: V svetu prihaja do podnebnih sprememb, ki so posledica človekovega delovanja. Zdaj je čas da nekaj naredimo za naš planet. Obnovljivi viri energije vključujejo vse vire energije, ki jih zajemamo iz stalnih naravnih procesov. Med glavne obnovljive energije spadajo sonce, veter, voda in biomasa. Fotovoltaika je veda, ki preučuje pretvorbo sončne energije v električno energijo. Sonce je osrednje telo našega sončnega sistema in poglavitni vir energije na svetu. V Sloveniji je potencial sončne energije dokaj enakomeren in razmeroma visok ter je v povprečju za 10% višji od Nemčije. Celotna Slovenija ima potencial za postavitve sončnih elektrarn. Razlogi za postavitev sončnih elektrarn so: okolju prijazna naložba, gorivo je zastonj, zanesljiva in varna finančna naložba ter ne onesnažujejo okolja. Geografska razdelitev trga fotovoltaike v Evropi je povezana s hitrostjo s katero se je razvijala tehnologija v zadnjih letih. V zadnjem desetletju Nemčija kaže najbolj stabilno rast in tako tudi predstavlja najbolj razvit trg fotovoltaike. Obnovljivi viri energije so naša prihodnost.
Ključne besede: sonce, energija, sončna energija, obnovljivi viri energije, fotovoltaika, sončni moduli, donosnost investicije, metode donosnosti, strategija marketinga, poziconiranje, segmentacija, marketinško komuniciranje
Objavljeno: 09.07.2013; Ogledov: 1269; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici