| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
PRIMERJAVA DELOVNIH KARAKTERISTIK RAZLIČNIH FOTONAPETOSTNIH MODULOV PRI ENAKIH POGOJIH SONČNEGA SEVANJA
Aleš Tomažič, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko naloga opisuje sončne celice, fotonapetostne module in na kratko opisuje tudi ostale elemente fotonapetostnega sistema. Osredotočili smo se predvsem na obnašanje fotonapetostnih modulov pri danih pogojih sončnega sevanja. Rezultat diplomske naloge je posamezna predstavitev in medsebojna primerjava karakteristik najpogosteje uporabljanih fotonapetostnih modulov v praksi. To so moduli iz polikristalnega, monokristalnega in amorfnega silicija. V delu so predstavljeni tudi standardi in predpisi s področja fotonapetostnih sistemov.
Ključne besede: sončna celica, fotonapetostni sistem, sončno sevanje, standardi in predpisi
Objavljeno: 26.03.2010; Ogledov: 2242; Prenosov: 405
.pdf Celotno besedilo (8,68 MB)

4.
SEGREVANJE S SONČNO ENERGIJO - SOLARNI GRELEC
Tjaša Hribar, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so predstavljene različne oblike energij, njihov izvor in uporaba v vsakdanjem življenju. Prikazana je delitev na obnovljive in neobnovljive vire energije, njihov nastanek, pridobivanje, pomen v energetiki, izkoriščanje in zgodovina uporabe. V Sloveniji poraba posameznih virov energije narašča, medtem ko poraba nekaterih virov energije upada. Za lažje razumevanje so prikazani grafi porabe posameznih virov v Republiki Sloveniji v letu 2010 in njihov vpliv na okolje. V ospredju diplomske naloge je obnovljivi vir energije – sončna energija. Predstavljen je njen nastanek, zgradba sonca, sončno sevanje ter prehod sevanja skozi ozračje. To energijo uvrščamo med obnovljive vire energije (čeprav v svojem bistvu to ni), kar pomeni, da bomo lahko energijo Sonca, ki prispe na Zemljo, izkoriščali še mnogo let. Prav tako pa je njeno izkoriščanje trenutno še brezplačno in ne onesnažuje okolja v tako veliki meri kot drugi viri energije. Načinov izkoriščanja sončne energije je več, v diplomski nalogi je predstavljena ena možnost, to je izdelava solarnega grelca, ki aktivno izkorišča sončno energijo, ki prispe na Zemljo. V dokaz je bil izveden preizkus, s katerim dokazujemo delovanje solarnega grelca. Takšen izdelek je enostaven do te mere, da ga lahko izdelamo z učenci tudi v osnovni šoli.
Ključne besede: energija, obnovljivi viri energije, Sonce, sončno sevanje, izkoriščanje sončnega sevanje, izdelava, solarni grelec.
Objavljeno: 13.04.2011; Ogledov: 4227; Prenosov: 192
.pdf Celotno besedilo (3,29 MB)

5.
VPLIV SONČNE ELEKTRARNE NA KAKOVOST ELEKTRIČNE ENERGIJE
Branko Zidarič, 2011, diplomsko delo

Opis: Ob množičnem vključevanju sončnih elektrarn v elektroenergetsko omrežje se postavlja vprašanje o kakovosti električne energije. Diplomsko delo obravnava vpliv na kakovost električne energije sončne elektrarne priključene na distribucijsko omrežje. Ta je različen od primera do primera, kjer so vključeni številni dejavniki s strani zasnove sončne elektrarne ter prav tako s strani distribucijskega omrežja. Pri tem ima najpomembnejšo vlogo kakovost razsmernika, moč transformatorja in impendanca omrežja. Da bi bili vplivi sončnih elektrarn na omrežje čim manjši, morajo razsmerniki izpolnjevati vrsto zahtev, ki so predpisane s standardi, kot osnovna zahteva pa velja, da mora biti tok, napetost in frekvenca sončne elektrarne skladni s parametri distribucijskega omrežja. Ker na kakovost električne energije v distribucijskem omrežju vplivajo številni dejavniki se je za ta namen vpeljal standard SIST EN 50160, s katerim je postala kakovost električne energije merljiva. Slednje smo raziskali na podlagi meritev kakovosti električne energije skladno z omenjenim standardom pred in po priključitvi sončne elektrarne. Ugotovili smo, da preučeavana elektrarna ni bistveno poslabšala kakovosti električne energije. Zaznali smo povečanje pete in sedme harmonske komponente v toku na izhodu razsmernikov, kateri nista izrazito vplivali na prispevek k obstoječim harmonikom v distribucijskem omrežju.
Ključne besede: obnovljivi viri, sončno sevanje, sončna elektrarna, distribucijsko omrežje, kakovost električne energije SIST EN 50160
Objavljeno: 20.04.2011; Ogledov: 3679; Prenosov: 459
.pdf Celotno besedilo (10,34 MB)

6.
PREVERJANJE MODULOV NA MIKRO SONČNI ELEKTRARNI UM FERI
Dušan Kaiser, 2011, diplomsko delo

Opis: Pri izdelavi diplomskega dela smo se ukvarjali s preverjanjem sončnih modulov na mikro sončni elektrarni (MSE) UM FERI. V delu so predstavljeni osnovni pojmi, ki so potrebni za razumevanje sončnih elektrarn. To so sonce, fotonapetostni pojav, sončne celice in sončni moduli. Za preverjanje sončnih modulov je uporabljen merilni instrument I-V 400. Merilni instrument omogoča preverjanje sončnih modulov pri trenutnih pogojih in pri pogojih, ki jih določa standard za merjenje sončnih modulov (IEC 61829). Proizvajalci sončnih modulov podajajo tolerančno odstopanje moči v odstotkih, s čimer podajajo kakovost sončnih modulov. Tako nas v diplomskem delu zanima kakovost sončnih modulov pri večletnem obratovanju, ki smo jo preverili na MSE UM FERI. Rezultate meritev smo podali tabelarično in grafično, iz katerih je razvidno dobro delovanje preverjenih sončnih modulov.
Ključne besede: sonce, električna energija, sončne celice, fotonapetostni sistem sončni moduli in sončno sevanje
Objavljeno: 30.03.2011; Ogledov: 2359; Prenosov: 199
.pdf Celotno besedilo (4,87 MB)

7.
POVEČANJE IZRABE RAZPOLOŽLJIVE ENERGIJE SONČNEGA SEVANJA Z UPORABO SLEDILNIH SISTEMOV
Marko Sotošek, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava povečanje izrabe razpoložljive energije sončnega sevanja z uporabo sledilnih sistemov. V delu so predstavljeni osnovni pojmi, ki so potrebni za razumevanje pretvarjanja energije sončnega sevanja v električno energijo s pomočjo sončnih elektrarn. Povečanje izrabe razpoložljive energije sončnega sevanja smo obravnavali na podlagi dolgoletnih meritev o sončnem sevanju na vodoravno površino in meritev električnih izgub enoosnega in dvoosnega sledilnega sistema. S sledilnimi sistemi je mogoče povečati izplen pri pretvorbi razpoložljive energije sončnega sevanja v električno. Tako je predmet diplomskega dela ugotoviti, za koliko lahko povečamo izplen pri pretvorbi energije sončnega sevanja v električno z enoosnim in dvoosnim sledilnim sistemom. Rezultate meritev smo podali grafično.
Ključne besede: fotonapetostni sistemi, sončno sevanje, sledilni sistemi, pogonski sklop, električne izgube
Objavljeno: 19.05.2011; Ogledov: 2182; Prenosov: 156 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (6,25 MB)

8.
NAPAJANJE IZMENIČNIH PORABNIKOV V PRIMERIH, KO NI MOŽEN PRIKLOP NA ELEKTRIČNO OMREŽJE
Nejc Kokolj, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava izrabo razpoložljive energije sončnega sevanja za napajanje porabnikov, kjer ni možen priklop na električno omrežje. Za napajanje porabnikov, kjer ni možen priklop na električno omrežje, se uporabljajo otočni fotonapetostni sistemi. Tako je predmet diplomskega dela dimenzioniranje otočnega fotonapetostnega sistema za oskrbo z električno energijo počitniške hiše, kjer ni možen priklop na električno omrežje. Pri dimenzioniranju fotonapetostnega sistema smo upoštevali robne pogoje, ki se nanašajo na avtonomijo in izkoristek akumulatorske baterije. V diplomski nalogi so predstavljeni tudi osnovno pojmi in gradniki, ki so potrebni za razumevanje pretvarjanja energije sončnega sevanja v električno energijo s pomočjo sončnih modulov.
Ključne besede: Samostojni fotonapetostni sistemi, akumulatorska baterija, sončno sevanje, izmenični porabniki.
Objavljeno: 12.10.2011; Ogledov: 2111; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (2,55 MB)

9.
VPLIV DIREKTNEGA IN DIFUZNEGA SONČNEGA SEVANJA NA SILICIJEVE SONČNE CELICE
Tomi Veberič, 2011, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je ovrednotenje električnih lastnosti in vpliva sončnega sevanja na silicijeve sončne celice s pomočjo opravljenih raziskav in meritev. Rezultate meritev sončnega sevanja smo analizirali s programskim paketom Matlab. Pri sami analizi smo na podlagi večletnih meritev sončnega sevanja izračunali izkoristek posamezne silicijeve sončne celice glede na direktno in difuzno komponento sončnega sevanja in tako ovrednotili električne lastnosti sončnih celic. V okviru tega smo v diplomsko delo vključili: zgodovinski pregled fotovoltaike, opis kristalnih in amorfnih sončnih celic, primerjavo električnih lastnosti silicijevih sončnih celic glede na zunanje vplive, jakost sončnega sevanja in vrsto sončnih celic, ovrednotenje vpliva sončnega sevanja na vrsto sončnih celic.
Ključne besede: silicijeve sončne celice, fotonapetostni sistemi, sončno sevanje, izkoristek
Objavljeno: 28.10.2011; Ogledov: 2394; Prenosov: 239
.pdf Celotno besedilo (5,52 MB)

10.
IZKORIŠČANJE SONČNE ENERGIJE
Marinka Marks, 2012, diplomsko delo

Opis: Razvoj energije je brezmejen trud zagotoviti dostopno energijo skozi znanje, spretnost ter konstrukcijo, s pridobivanjem energije iz primarnih virov in spreminjanjem v ustrezno sekundarno energijo, kot sta elektrika in čistejša goriva. Oboje – kvantiteta (pridobivanje več koristne energije) ter kvaliteta (bolj učinkovite preobrazbe v koristno energijo) sta v prihodnjem razvoju zelo pomembni. Pri razvoju energetike je pričakovati velike spremembe zaradi naraščajoče svetovne populacije, zahtevah po višjem standardu in zahtevah po manjšem onesnaževanju ter zmanjševanju uporabe fosilnih goriv. Ker so potrebe prebivalcev vsak dan večje, je na Zemlji problem na okoljskem, socialnem in ekonomskem področju, vse dokler se bodo kot primarni vir za zadovoljevanje potreb po energiji uporabljali neobnovljivi viri. Zato so vedenja in spoznanja o obnovljivih virih iz leta v leto večja. Ravno zato želim v svoji diplomski nalogi predstavit uporabo sončne energije v industriji, doma in v vzgojno izobraževalnem procesu. Predstavljena je zgradba Sonca, njegovo sevanje ter uporaba sončne energije, ki jo delimo na aktivne in pasivne sisteme ter prednosti in slabosti uporabe različnih solarnih sistemov.
Ključne besede: energija, obnovljivi viri energije, Sonce, sončno sevanje, izkoriščanje sončne energije, sončna peč
Objavljeno: 11.07.2012; Ogledov: 2957; Prenosov: 388
.pdf Celotno besedilo (3,08 MB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici