| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Napoved proizvodnje električne energije sončnih elektrarn podjetja dem
Branimir Žvajker, 2019, diplomsko delo

Opis: S pomočjo načrtovane proizvodnje električne energije iz sončnih elektrarn se lahko načrtuje dejansko potrebno proizvodnjo električne energije iz vseh ostalih virov, ki jih lahko reguliramo. Zanesljivo napovedovanje bo v prihodnosti vedno pomembnejše, saj nas bo zanimala informacija o napovedani proizvodnji sončne elektrarne za naslednji dan oz. naslednje dni. Z večanjem velikosti sončne elektrarne je pomembnost napovedovanja proizvodnje električne energije še toliko večja, saj se veča tudi vpliv na elektroenergetski sistem. Razvili smo metodo napovedovanja, ki temelji na napovedi sončnega sevanja za naslednji dan za posamezno sončno elektrarno. Napovedani meteorološki podatki se spreminjajo vsako uro, zato je negotovost napovedi relativno visoka. Kljub temu smo v predstavljenem pristopu dobili zadovoljivo natančno napoved proizvodnje električne energije, saj je absolutna vrednost pogreška manjša od 5% v vsaj šestini opazovanega obdobja in manjša od 10% v vsaj tretjini opazovanega obdobja.
Ključne besede: sončne elektrarne, sončni moduli, napovedovanje, proizvodnja električne energije, elektroenergetski sistem
Objavljeno: 15.01.2020; Ogledov: 919; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (10,74 MB)

2.
Uporaba sončne energije in energije vetra za pogon toplotne črpalke
Ana Hrlec, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga temelji na reševanju primera ogrevanja manjšega enostanovanjskega objekta in njegove sanitarne vode. Najprej so določene toplotne izgube enostanovanjske hiše, s pomočjo programa Knauf Insulation Energija 2014, na podlagi teh ter moči obstoječega toplovodnega kotla pa je izbrana moč toplotne črpalke. Slednji sta nato določeni še velikost in vrsta sončnih modulov, ki jo poganjajo v dnevnem času, za nočno obratovanje pa so določeni hišna vetrnica in izbrani akumulatorji. Toplotna črpalka ogreva prostore in sanitarno vodo v enostanovanjski hiši.
Ključne besede: toplotna črpalka, sončni moduli, hišna vetrnica
Objavljeno: 17.01.2018; Ogledov: 892; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

3.
Termoelektrični sončni modul
Said Beganović, 2015, magistrsko delo

Opis: Vsak investitor in lastnik fotovoltaičnih sistemov stremi k čim boljšemu izkoristku in izplenu električne energije. Na izkoristek fotovoltaičnih modulov vpliva več dejavnikov, eden od njih je segrevanje samih sistemov. Povišanje temperature fotovoltaičnih modulov odpravljamo z različnimi sistemi hlajenja. Termoelektrični sončni modul je fotovoltaični modul v kombinaciji z aktivnim hlajenjem oziroma sončnim kolektorjem; dosega boljši električni kot toplotni izkoristek kakor navedena sistema posamično. V delu je raziskana učinkovitost delovanja termoelektričnega modula z aktivnim hlajenjem v primerjavi s klasičnim fotovoltaičnim sistemom. Z analizo je dognano, kako vpliva segrevanje sistemov na električni izkoristek. Potrjeno je, da nehlajeni sistemi dosegajo slabše izkoristke, ki nikakor niso zanemarljivi.
Ključne besede: termoelektrični sončni moduli, električni izkoristek, hlajenje, magistrske naloge
Objavljeno: 11.12.2015; Ogledov: 1450; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (4,40 MB)

4.
ANALIZA INVESTICIJE V SONČNO ELEKTRARNO GLEDE NA IZVEDBO Z RAZLIČNIMI SONČNIMI MODULI
Mihael Prosenjak, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavlja izračun investiciji v postavitev sončne elektrarne, ki jo bomo implementirali z različnimi vrstami sončnih modulov. Omejili se bomo na mikro sončne elektrarne, kar pomeni, da inštalirana moč sončne elektrarne ne presega 50 kWp. Izgradnja sončne elektrarne lahko predstavlja velik finančni strošek, zato bomo v diplomski nalogi ocenili upravičenost investicije v postavitev sončne elektrarne pri implementaciji z različnimi vrstami sončnih modulov. Tako bomo med seboj primerjali sončne elektrarne z monokristalnimi Si, polikristalnimi Si, amorfnimi Si, tankoplastnimi GaAs in CdTe sončnimi moduli. V tehničnem delu so predstavljene osnove delovanja sončnih celic in tehnologije obravnavanih sončnih modulov. V ekonomskem delu so predstavljeni ekonomski kazalci in različne metode izračuna investicije. Narejena je analiza izračuna investicije ekonomske upravičenosti projekta in doba vračanja investicije.
Ključne besede: fotovoltaika, sončna elektrarna, sončni moduli, investicije, neto sedanja vrednost
Objavljeno: 16.07.2014; Ogledov: 2805; Prenosov: 447
.pdf Celotno besedilo (5,11 MB)

5.
EKONOMSKA ANALIZA IZDELAVE SONČNIH MODULOV
Nuša Pantaler, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava ekonomsko analizo izdelave sončnih modulov. Izdelava sončnih modulov predstavlja določen strošek in obremenitev za okolje, kjub temu da sončni moduli proizvajajo električno energijo na okolju prijazen način. Tako je cilj diplomske naloge ugotoviti, v kolikšnem času se povrne investicija v sončne module. V ta namen smo izvedli izračun na podlagi stroškov proizvodnje sončnih modulov ter odkupnih cen električne energije. Ugotovili smo, da se povračilna doba razlikuje glede na lokacijo ter inštalirano moč sončne elektrarne. Odvisna je tudi od cene uporabljenih sončnih modulov. Stroškov transporta, obdavčitve in postavitve sončne elektrarne pri tem nismo upoštevali.
Ključne besede: sončni moduli, stroški izdelave, povračilna doba
Objavljeno: 13.01.2014; Ogledov: 1730; Prenosov: 178
.pdf Celotno besedilo (2,00 MB)

6.
STRATEGIJA MARKETINGA OB UVAJANJU IZDELKOV FOTOVOLTAIKE NA SLOVENSKI TRG
Jasmina Pisnik, 2013, diplomsko delo

Opis: V svetu prihaja do podnebnih sprememb, ki so posledica človekovega delovanja. Zdaj je čas da nekaj naredimo za naš planet. Obnovljivi viri energije vključujejo vse vire energije, ki jih zajemamo iz stalnih naravnih procesov. Med glavne obnovljive energije spadajo sonce, veter, voda in biomasa. Fotovoltaika je veda, ki preučuje pretvorbo sončne energije v električno energijo. Sonce je osrednje telo našega sončnega sistema in poglavitni vir energije na svetu. V Sloveniji je potencial sončne energije dokaj enakomeren in razmeroma visok ter je v povprečju za 10% višji od Nemčije. Celotna Slovenija ima potencial za postavitve sončnih elektrarn. Razlogi za postavitev sončnih elektrarn so: okolju prijazna naložba, gorivo je zastonj, zanesljiva in varna finančna naložba ter ne onesnažujejo okolja. Geografska razdelitev trga fotovoltaike v Evropi je povezana s hitrostjo s katero se je razvijala tehnologija v zadnjih letih. V zadnjem desetletju Nemčija kaže najbolj stabilno rast in tako tudi predstavlja najbolj razvit trg fotovoltaike. Obnovljivi viri energije so naša prihodnost.
Ključne besede: sonce, energija, sončna energija, obnovljivi viri energije, fotovoltaika, sončni moduli, donosnost investicije, metode donosnosti, strategija marketinga, poziconiranje, segmentacija, marketinško komuniciranje
Objavljeno: 09.07.2013; Ogledov: 1242; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

7.
ANALIZA SONČNIH MODULOV S TERMOVIZIJSKO KAMERO
Božidar Marković, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena infrardeča termovizija kot učinkovita metoda brezkontaktnog merjenja temperature sončnih modulov. Diplomska naloga vključuje opis sončnih celic in modulov ter njihovo delovanje in zgradbo. Prav tako so podane fizikalne osnove infrardeče termovizije, ki so potrebne za pravilno razumevanje merilne metode. Predstavljeni sta fiksna in sledilna sončna elektrana „MIC“ na katerih smo s termovizijsko kamero opravljali merjenja pravilnosti delovanja.
Ključne besede: Sončni moduli, sončne elektrarne, termovizijska kamera, brezkontaktno merjenje temperature.
Objavljeno: 24.11.2012; Ogledov: 1974; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (6,10 MB)

8.
VPLIV VZDRŽEVANJA IN ČIŠČENJA SONČNIH MODULOV NA IZPLEN PROIZVODNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE
Said Beganović, 2012, diplomsko delo

Opis: Sončne elektrarne potrebujejo razmeroma malo vzdrževanja. Pa vendar je za učinkovitejše delovanje pomembno, da jih redno pregledujemo in po potrebi opravimo vzdrževalna dela. Izplen proizvodnje električne energije in izkoristek sončnih modulov je odvisen predvsem od jakosti gostote moči sončnega sevanja, ki obseva sončne module. Tako je obsevana moč sončnega modula odvisna od vremenskih razmer in vzdrževanja sončnih modulov. Na vremenske razmere človek ne more vplivati, lahko pa vpliva na vzdrževanje sončnega modula. Raziskan bo vpliv vzdrževanja in čiščenja sončnih modulov na izplen proizvodnje električne energije. Pokaže se, da vzdrževanje in čiščenje sončnih modulov vplivata na izkoristek sončnih modulov in posledično na izplen proizvodnje električne energije.
Ključne besede: sončni moduli, vzdrževanje, čiščenje, izplen električne energije
Objavljeno: 06.11.2012; Ogledov: 1620; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (4,57 MB)

9.
IZKORISTEK SILICIJEVIH SONČNIH MODULOV PRI RAZLIČNIH KLIMATSKIH POGOJIH
Tomaž Kračun, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava vpliv različnih klimatskih razmer na izkoristek silicijevih sončnih modulov. Na podlagi predhodnih meritev IU in PU karakteristik pri različnih jakostih sončnega sevanja in temperaturah modulov smo določili izkoristek za posamezne sončne module. Med seboj smo primerjali monokristalni, polikristalni in amorfni sončni modul. Kot rezultat smo prikazali odvisnost izkoristka od jakosti sončnega sevanja, odvisnost izkoristka od temperature sončnega modula ter 3D odvisnost izkoristka od jakosti sončnega sevanja in temperature sončnega modula. Pokaže se, da boljši izkoristek dosegajo monokristalni moduli, medtem ko polikristalni in amorfni sončni moduli dosegajo višji izkoristek pri nižji jakosti sončnega sevanja, kjer je vpliv difuzne svetlobe izrazitejši.
Ključne besede: sončni moduli, izkoristek, klimatski pogoji, IU in PU karakteristika
Objavljeno: 25.10.2012; Ogledov: 1721; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (15,71 MB)

10.
VPLIV SENČENJA SONČNIH MODULOV NA IZKORISTEK SONČNE ELEKTRARNE
Tomislav Pajić, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava malo sončno elektrarno – RAA (MSE – RAA), priključeno na nizkonapetostno omrežje lokalnega distributerja električne energije. Poudarek je na preverjanju kvalitete vgrajenih elementov, predvsem sončnih modulov in razsmernikov, s pomočjo enostavne vsem dostopne programske opreme. Energija in sevanje Sonca, fotonapetostni pojav, sončni moduli, razsmerniki ter sončni sistemi so osnovni pojmi, ki so predstavljeni kot osnova za razumevanje delovanja sončnih elektrarn. Za potrjevanje pravilnega izbora in delovanja komponent sončne elektrarne smo uporabili instrument Multimeter Fluke 826, piranometer in programsko opremo Horicatcher. Rezultati meritev so podani tabelarično in grafično. Iz zaključka je razvidno, da je bila izbira ponudnika v kombinaciji z lokacijo dobra.
Ključne besede: Sonce, električna energija, sončne celice, sončni moduli, sončna elektrarna
Objavljeno: 23.08.2012; Ogledov: 2099; Prenosov: 216
.pdf Celotno besedilo (3,30 MB)

Iskanje izvedeno v 0.35 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici