| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 34
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Ozelenitev skladiščenja v podjetju talum d.d.
Damjana Fačini, 2020, diplomsko delo/naloga

Opis: Trajnostni razvoj je v podjetjih izrazito pomemben. Veliko podjetij se odloča za vključevanje trajnostnega vidika v vsakodnevno delovanje, saj učinkovito vpliva na stroške, ki jih imajo podjetja, ob tem pa lahko ta prihranijo finančna sredstva. V diplomskem delu smo obravnavali možnost povečanja trajnostnega vidika v nabavnem skladišču. Obravnavano podjetje že ima pridobljen okolijski standard in želi nadgraditi trajnostni vidik z uporabo sončne elektrarne za samooskrbo, ki smo jo v okviru diplomskega dela tudi pripravili v okviru postavitve in izračunov. Podjetje bi z uporabo sončne elektrarne za samooskrbo privarčevalo na porabi električne energije v skladišču, pri čemer bi se investicija v sončno elektrarno povrnila v dvanajstih letih.
Ključne besede: trajnostni razvoj, skladiščenje, sončna elektrarna, načrtovanje sončne elektrarne za samooskrbo.
Objavljeno: 17.08.2020; Ogledov: 262; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

2.
Napoved proizvodnje električne energije sončnih elektrarn podjetja dem
Branimir Žvajker, 2019, diplomsko delo

Opis: S pomočjo načrtovane proizvodnje električne energije iz sončnih elektrarn se lahko načrtuje dejansko potrebno proizvodnjo električne energije iz vseh ostalih virov, ki jih lahko reguliramo. Zanesljivo napovedovanje bo v prihodnosti vedno pomembnejše, saj nas bo zanimala informacija o napovedani proizvodnji sončne elektrarne za naslednji dan oz. naslednje dni. Z večanjem velikosti sončne elektrarne je pomembnost napovedovanja proizvodnje električne energije še toliko večja, saj se veča tudi vpliv na elektroenergetski sistem. Razvili smo metodo napovedovanja, ki temelji na napovedi sončnega sevanja za naslednji dan za posamezno sončno elektrarno. Napovedani meteorološki podatki se spreminjajo vsako uro, zato je negotovost napovedi relativno visoka. Kljub temu smo v predstavljenem pristopu dobili zadovoljivo natančno napoved proizvodnje električne energije, saj je absolutna vrednost pogreška manjša od 5% v vsaj šestini opazovanega obdobja in manjša od 10% v vsaj tretjini opazovanega obdobja.
Ključne besede: sončne elektrarne, sončni moduli, napovedovanje, proizvodnja električne energije, elektroenergetski sistem
Objavljeno: 15.01.2020; Ogledov: 1059; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (10,74 MB)

3.
Grafični pristop k izbiri zaščite pred delovanjem strele za sončne elektrarne
Gašper Povše, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so opisane sončne elektrarne in postopek fotovoltaike. Predstavljena in opisana je tudi zaščita sončnih elektrarn pred direktnimi in posrednimi poškodbami zaradi udara strele, saj je potrebno za nemoteno in varno obratovanje sončnih elektrarn upoštevati določene zahteve oziroma standarde. Podana je tudi najnovejša standardizacija s področja sončnih elektrarn in njenih elementov, da je njihovo obratovanje varno in učinkovito. Cilj diplomske naloge je spoznati strelovodno in prenapetostno zaščito sončnih elektrarn in na podlagi tega teoretično izvesti celovito zaščito za realne primere sončnih elektrarn, ob upoštevanju vseh standardov.
Ključne besede: Sončne elektrarne, fotovoltaika, standardizacija, strelovodna zaščita, prenapetostna zaščita
Objavljeno: 28.06.2019; Ogledov: 713; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (2,33 MB)

4.
Algoritem za izračun napovedi trenutne moči sončne elektrarne s pomočjo nevronskih omrežij
Mihael Skornšek, Gorazd Štumberger, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Delo obravnava spremljanje in primerjavo obratovalnih lastnosti sončnih elektrarn. Vsa odstopanja v delovanju lahko spremljamo z dodatnimi meritvami na elektrarni, kot sta sončno obsevanje in temperatura celice. Na podlagi polletnih meritev parametrov delovanja je s pomočjo umetnega nevronskega omrežja v programskem paketu Matlab pripravljen algoritem za izračun napovedane moči sončne elektrarne v danem trenutku, s katerim lahko ovrednotimo pravilno delovanje le-te. Omenjeni algoritem predstavlja nadgradnjo sistema za spremljanje obratovanja sončne elektrarne. Večja razlika med izmerjenimi in z algoritmom določenimi trenutnimi izhodnimi močmi sončne elektrarne kaže na neustrezno delovanje posameznih elementov sončne elektrarne in potrebo po podrobnejšem preverjanju.
Ključne besede: algoritmi, napovedovanje, trenutna moč, sončne elektrarne, nevronsko omrežje
Objavljeno: 10.10.2017; Ogledov: 665; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (704,58 KB)

5.
LASTNA RABA ELEKTRIČNE ENERGIJE, PROIZVEDENE IZ SONČNE ELEKTRARNE
Robert Pirš, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava rabo električne energije in uporabo sončnih elektrarn v lastno korist. V uvodnih poglavjih je razloženo dosedanje stanje električne energije in obnovljivih virov skozi leta v Sloveniji. Na kratko so opisane vrste, dokumentacija in načini izvedbe sončnih elektrarn ter odjemalčevo zaznavanje njihove izrabe. Z uporabo nove uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov je narejen finančni načrt 5 kWp in 11 kWp sončne elektrarne po sistemu » net metering «.
Ključne besede: električna energija, obnovljivi viri energije, sončne elektrarne, poraba električne energije, uredba o samooskrbi, finančni načrt samooskrbe
Objavljeno: 20.10.2016; Ogledov: 1329; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

6.
Načrtovanje sončne elektrarne inštalirane moči do 17 kW
Andrej Mlasko, 2016, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je prikazati pravilno načrtovanje sončne elektrarne, ob upoštevanju ključnih dejavnikov, ki vplivajo na učinkovitost delovanja. Prikazana je uporaba različnih orodij za načrtovanje sončnih elektrarn ter obravnava in primerjava njihovih rezultatov z dejanskimi podatki delovanja zgrajene sončne elektrarne na stanovanjski hiši v Mariboru. Predstavljen je celoten postopek od načrtovanja in priprav do izbire gradnikov ter izgradnje. Opravljene so bile meritve pomembnejših veličin ter predstavljeni podatki o delovanju zadnjih nekaj let. Vse meritve in analize smo opravili na lokaciji sončne elektrarne podjetja Sončna uprava d.o.o., Streliška cesta 81, Maribor.
Ključne besede: sončne elektrarne, načrtovanje, analiza delovanja
Objavljeno: 27.09.2016; Ogledov: 1341; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (18,06 MB)

7.
Analiza uspešnosti nastopa družbe Bisol Group na sejmu Solar Energy UK
Polona Peunik, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo analizira vsebine, s katerimi mora biti seznanjen vsak tržnik, ki želi sejemske nastope uvrstiti v trženjsko strategijo podjetja. Delo je rezultat teoretičnih znanj priznanih avtorjev in strokovnjakov s področja mednarodnega trženja, precejšen del vsebine pa je predstavljen na podlagi praktičnih izkušenj z organizacijo več kot tridesetih, večinoma mednarodnih, sejemskih nastopov skupine BISOL Group v obdobju sedmih let. V prvem delu obravnavamo vlogo sejmov v mednarodni trženjski strategiji podjetij in njihov pomen kot orodja komuniciranja na medorganizacijskem trgu. V teoretičnem delu smo povzeli splošne usmeritve za uspešno pripravo na sejem, ki smo jih v empiričnem nato podrobneje predstavili na primeru udeležbe skupine BISOL Group na mednarodnem sejmu Solar Energy UK 2014 v Birminghamu. Ker sejmi predstavljajo velik del trženjskega budžeta, bomo pod drobnogled vzeli merjenje uspešnosti sejemskega nastopa in doseganja zastavljenih ciljev. Predstavili bomo uporabnost rezultatov analize in usmeritve za prilagoditev trženjskega spleta skupine BISOL Group z namenom doseganja večjih tržnih deležev, dviga prodaje in prepoznavnosti znamke.
Ključne besede: sejmi, trženje na medorganizacijskem trgu, sončne elektrarne, fotonapetostni moduli
Objavljeno: 24.08.2016; Ogledov: 689; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

8.
Optimalno sledenje sončnih modulov Soncu ob upoštevanju izgub pogonskega sklopa
Sebastijan Seme, Gorazd Štumberger, Jože Voršič, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: V delu je obravnavan dvo-osni sledilni sistem za sledenje sončnih modulov trajektoriji Sonca. Pri tem je predstavljena nova metoda za optimalno sledenje trajektoriji Sonca, ki upošteva tudi izgube pogonskega sklopa dvo-osnega sledilnega sistema. Cilj optimalnega sledenja je maksimalna pretvorba energije sončnega sevanja v električno energijo upoštevajoč na električne izgube pogonskega sklopa. Določitev trajektorije sledilnega sistema predstavlja v optimizaciji nelinearni in omejen problem, kjer ciljna funkcija ni na voljo v eksplicitni obliki. Za optimizacijski postopek se je uporabila stohastična metoda imenovana diferenčna evolucija. Pri tem je ciljna funkcija podana z napovedjo razpoložljivega sončnega sevanja, izgubami pogonskega sklopa in izkoristkom sončne elektrarne. Omejitve problema predstavljajo konstantna hitrost premikanja in minimalna sprememba kota premika pogonskega sklopa sledilnega sistema. Podani rezultati kažejo, da je optimalna trajektorija sledilnega sistema, odvisna predvsem od razpoložljivega sončnega sevanja, izkoristka sončne elektrarne, izgub pogonskega sklopa in omejitev, ki jih upoštevamo v sami optimizaciji.
Ključne besede: sončne elektrarne, fotonapetostni sistem, optimiranje, sončno sevanje, izgube
Objavljeno: 21.12.2015; Ogledov: 2114; Prenosov: 73
URL Povezava na celotno besedilo

9.
VPLIV ČIŠČENJA MODULOV FOTOVOLTAIČNE ELEKTRARNE NA PROIZVODNJO ELEKTRIČNE ENERGIJE
Ben Jashari, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisano fizikalno ozadje vpliva različnih zunanjih dejavnikov na količino proizvedene električne energije s fotovoltaičnimi moduli in primerjavo količine proizvedene energije med čistimi in umazanimi moduli. Za detajlno analizo so bile opravljene meritve količine proizvedene električne energije na modulih z različnimi vplivi na proizvodnjo električne energije. Na podlagi teh meritev je bila opravljena analiza in pokazalo se je, da umazani moduli zmanjšajo količino proizvedene energije. Izvedena je bila stroškovna analiza količine proizvedene energije na različnih zunanjih vplivih in rezultati analize so pokazali, da je redno čiščenje modulov smiselno in rentabilno, saj je strošek čiščenja modulov manjši od prihranka zaradi povečanja proizvodnje električne energije pri čistih modulih.
Ključne besede: sončne elektrarne, sončne celice, fotovoltaika, čiščenje modulov
Objavljeno: 14.10.2015; Ogledov: 1350; Prenosov: 447
.pdf Celotno besedilo (3,21 MB)

10.
Pripravljenost slovenskega prebivalstva na rabo alternativnih virov
Dijana Šamperl, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Alternativni viri so viri, ki so pridobljeni iz okolju prijaznejših postopkov ali pa z njihovo pomočjo bistveno manj onesnažujemo okolje. Dandanes, ko se borimo z preveliko onesnaženostjo planeta, zraka in voda je to zelo pomembno področje katero prispeva k čistejšemu okolju. V diplomskem delu smo podrobneje predstavili vse možne alternativne vire, ter podrobneje predstavili tiste, katere je mogoče uporabiti v slovenskem prostoru. V raziskovalnem delu pa smo poiskali odgovore na to ali so Slovenci dovolj ozaveščeni o onesnaževanju in uporabi alternativ, njihovo pripravljenost in primerjava z ekonomskim vidikom. Poskušali smo ugotoviti ali so naklonjeni postavitvi domačih sončnih elektrarn, ali razmišljajo in so naklonjeni predelavi avtomobila na avtoplin ter če smatrajo biomaso za najcenejši način ogrevanja njihovega gospodinjstva Populacija ljudi na svetu raste in če bi se zavest o onesnaževanju dotaknila večine ljudi, bi skupaj lahko pripomogli k bolj čistemu planetu na katerem živimo in s temu kakovosti našega bivanja zato smo z diplomskim delom poskušali prebuditi okoljevarstveno zavest.
Ključne besede: alternativni viri, okoljevarstvo, avtoplin, sončne elektrarne, biomasa
Objavljeno: 21.09.2015; Ogledov: 737; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (1003,87 KB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici