| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Mobilna postaja za merjenje jakosti sončne obsevanosti in atmosferskih pogojev : diplomsko delo
Darija Avramović, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava izdelavo in analizo enotne mobilne postaje za merjenje sončne obsevanosti in vremenskih razmer. Glave komponente postaje so mikrokrmilnik, sončne celice ter senzor za merjenje temperature in vlažnosti zraka. Podatke o sončnem obsevanju smo pridobili z alternativno metodo merjenja, ki temelji na dejstvu, da sončna celica proizvaja napetost, ki je sorazmerna sončni obsevanosti, ki vpade nanjo. Za razliko od specializiranih meteoroloških naprav, naša merilna postaja zahteva minimalne investicijske stroške. Rezultat diplomskega dela je funkcionalna in delujoča mobilna postaja, katere delovanje lahko spreminjamo preko posebej izdelane WEB aplikacije. Aplikacija na enostaven način prikazuje merjene veličine v realnem času, v obliki tabel in grafov. Rezultate meritve smo ovrednotili s primerjavo z meritvami uradnih meteoroloških postaj.
Ključne besede: Eksperimentalna mobilna postaja, merjenje sončne obsevanosti, sončna celica, ESP32, Arduino, spletna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 18.01.2024; Ogledov: 206; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

2.
Uporaba sončne energije za polnjenje mobilnega telefona
Zehrudina Hrvić, 2021, diplomsko delo

Opis: Fotovoltaika je veda, ki proučuje neposredno pretvorbo svetlobe v elektriko. Izkoriščamo jo lahko v različne namene. V diplomski nalogi je izdelan sledilnik sonca z Arduino ploščo, ki je namenjen polnjenju mobilnega telefona. Naredili smo analizo v kolikšnem času se napolni baterija mobilnega telefona z našo sončno celico in ugotovili, da na hitrost in moč polnjenja vpliva veliko različnih dejavnikov kot so napetost, tok, moč sončne celice, tip telefona, letni čas in vpadni kot sončnih žarkov na celico. S pomočjo programa Matlab/Simulink sta izdelani I-U in P-U karakteristiki sončnih celic, ki sta uporabljeni v diplomski nalogi.Pri izdelavi I-U in P-U karakteristeke smo spreminjali dva okoljska vpliva na sončno celico in sicer gostoto sončnega sevanja ter temperaturo sončne celice.
Ključne besede: sončna celica, Arduino Uno, mobilni telefon, sončni sledilnik, I-U in P-U karakteristika sončne celice
Objavljeno v DKUM: 03.12.2021; Ogledov: 841; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

3.
Načrtovanje in izdelava prototipa sistema/naprave sledenja soncu : magistrsko delo
Domen Gošek, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo zajema celoten proces razvoja prototipa solarno sledilnega mehanizma, tako na strojnem, programskem in električnem nivoju. Opisani so postopki razvoja in solarno sledilni algoritmi. Prototip je fizični sistem, ki s svojim algoritmom sledi sončni trajektoriji po časovni referenci. To pomeni, da za sledenje potrebuje 4 podatke in sicer: zaporedna številka dneva v letu, ure, minute in geografsko širino. Po zaključenem procesu razvoja je sledilo zbiranje in analiza rezultatov. Rezultate so podajali testi.
Ključne besede: Solarni sledilnik, sončna celica, časovno sledenje, mikrokrmilnik, koračni motor
Objavljeno v DKUM: 04.03.2020; Ogledov: 1099; Prenosov: 236
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

4.
NAČRTOVANJE IN IZVEDBA SOLARNE RAZSVETLJAVE
Klemen Podgoršek, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga se osredotoča na praktičen primer izvedbe LED solarne razsvetljave. Gre za kompleksno področje, pri katerem si prizadevamo, z uporabo trenutno najboljše tehnologije, podaljšati avtonomijo in življenjsko dobo naše izvedbe v primerjavi z že obstoječimi rešitvami. Za dosego zgoraj omenjenega cilja smo upoštevali nekatere tehnične prilagoditve, ki so nas vodile v izdelavo LED solarne razsvetljave na osnovi ene baterijske celice LiFePo 4, in unikatnega solarnega modula, ki vključuje enostavno elektroniko in zagotavlja zanesljivost v delovanju. Dokazali smo, da je idejna zasnova izvedljiva, našo rešitev pa s tem -poleg že omenjenega- odlikujejo tudi hitra in enostavna montaža, preprosta zamenjava posameznih komponent in skupno manjši volumen ter teža.
Ključne besede: elektronika, svetlobni viri, sončna celica, baterije, LED
Objavljeno v DKUM: 28.09.2016; Ogledov: 1328; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

5.
ANALIZA IN PRIMERJAVA FOTOVOLTAIČNIH SISTEMOV
Gregor Ferko, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so predstavljeni obnovljivi viri energije s poudarkom na sončni energiji. Glavni namen naloge je analiza in primerjava proizvodnje električne energije na izbranih sončnih elektrarnah. Obravnavanih je šest sončnih elektrarn z različnimi istaliranimi močmi, predstavljeni so gradniki posamezne sončne elektrarne in opisana njihova postavitev. Meritev trenutnega toka niza modulov je izvedena s pomočjo programske opreme Visual basic. Na podlagi teh meritev je ugotovljeno, da na proizvodnjo električne energije sončnih elektrarn najbolj vpliva njihova lega in postavitev.
Ključne besede: fotonapetostni generator, fotonapetostni modul, sončna celica
Objavljeno v DKUM: 07.07.2015; Ogledov: 1900; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (3,61 MB)

6.
VPLIV TEMPERATURE NA OPTIMALNI POLOŽAJ SOLARNIH MODULOV
Simon Potočnik, 2013, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava vpliv temperature na optimalni položaj solarnih modulov, pri čemer upoštevamo tudi izgubo energije zaradi delovanja pogonskega sklopa. Sledenje sončnih modulov soncu omogoča večji izkoristek razpoložljive energije sončnega sevanja. Neželena posledica je segrevanje modulov ter posledično izgube zaradi segrevanja. Tako je predmet magistrskega dela določitev vpliva temperature na optimalne položaje solarnih modulov pri želenem maksimalnem izplenu pri pretvorbi energije sončnega sevanja. Pri tem upoštevamo električne izgube pogonskega sklopa. Izračuni so izvedeni za štiri dni v letu, in sicer v programskem paketu MatLab z uporabo Diferenčne evolucije.
Ključne besede: sončna celica, sledilni sistemi, temperatura, optimizacija
Objavljeno v DKUM: 15.11.2013; Ogledov: 2024; Prenosov: 244
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

7.
MATEMATIČNI MODEL FOTONAPETOSTNEGA SISTEMA V PROGRAMSKEM ORODJU MATLAB / SIMULINK
Boris Vovčko, 2013, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljen matematični model fotonapetostnega sistema sestavljenega v programskem paketu Matlab/Simulink. Namen dela je najprej sestaviti matematični model sončne celice, ki je osnova za izdelavo matematičnega modela sončne elektrarne. Za ovrednotenje simulacijskih rezultatov iz matematičnega modela sončne elektrarne bomo uporabili rezultate meritev dejanske sončne elektrarne Termoelektrarne Brestanica d.o.o.. Pri tem bomo ovrednotili rezultate simulacijskih izračunov in meritev na dejanski elektrarni za različne dni letu. Rezultati kažejo dobro ujemanje med izračunanimi in izmerjenimi vrednostmi sončne elektrarne, kar je dobra osnova za nadaljno uporabo matematičnega modela sončne elektrarne.
Ključne besede: fotonapetostni sistem, sončna celica, matematični model, Matlab/Simulink
Objavljeno v DKUM: 13.09.2013; Ogledov: 2810; Prenosov: 301
.pdf Celotno besedilo (2,87 MB)

8.
IZVEDLJIVOST INTEGRIRANE SONČNE ELEKTRARNE NA HLEVU
Rok Bohorč, 2012, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je ugotoviti izvedljivost, izkoristek, vrednost in ekonomičnost integrirane sončne elektrarne na že obstoječem objektu. Za pridobitev večine vrednosti je bil uporabljen računalniški program PVSYST za fotovoltaične sisteme, v katerem so bile izvedene simulacije, ekonomski del pa je bil preračun na podlagi cen v letošnjem letu. Da smo prišli do vseh segmentov, ki so bili zastavljeni, smo v diplomsko delo vključili še: kratek zgodovinski pregled fotovoltaike, opis sončnega sevanja, fotonapetostnih elektraren, razsmernikov in pregled sončnih celic, ter fotonapetostnih modulov.
Ključne besede: sončna elektrarna, sončna celica, izvedljivost, PVSYST
Objavljeno v DKUM: 07.12.2012; Ogledov: 2811; Prenosov: 257
.pdf Celotno besedilo (5,69 MB)

9.
POLNILNI REGULATOR Z UPORABO METODE SLEDENJA TOČKE NAJVEČJE MOČI SONČNIH CELIC
Andraž Javernik, 2012, diplomsko delo

Opis: Intenzivnost vpadne sončne svetlobe in temperatura sončnih celic imata velik vpliv na izhodno napetost. Tako se izhodna napetost sončnih celic spreminja predvsem v odvisnosti od osvetlitve, ob tem pa obstaja kompleksna povezava med sončnim vzbujanjem, temperaturo in totalno upornostjo polprevodniških celic. Iz omenjenega razloga imajo sončne celice nelinearen potek izhodnega izkoristka. S sledenjem točke največje izhodne moči na karakteristiki sočnih celic lahko zagotovimo optimalno izrabo pretvorjene sončne energije. V polnilnih sistemih je lahko izhodna napetost sočnih celic posledično prenizka za izvajanje polnilnega cikla, kar vključuje potrebo po dodatnem reguliranem pretvorniku enosmernih napetosti. Predmet raziskovanja v okviru predlaganega diplomskega dela je preučiti delovanje sončnih celic in razvoj polnilnega regulatorja za samodejno optimalno polnjenje akumulatorjev pri različnih pogojih sončne aktivnosti.
Ključne besede: polnilni regulator, sledenje točke največje moči, sončna celica
Objavljeno v DKUM: 21.11.2012; Ogledov: 2497; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

10.
SISTEM SONČNE ELEKTRARNE - NAČRTOVANJE VHODNIH FILTERSKIH KOMPONENT
Benjamin Lukman, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega osnovno zgradbo sončnih elektrarn, do podrobnosti pretvornika in potrebnega filtra zanj. Pretvornik, na katerem smo delali smo dogradili z nekaterimi komponentami za zaščito in boljše delovanje. Načrtovanje filtra je sestavljeno iz načrtovanja in izbire sklopov potrebnih za izdelavo filtra za pretvornik. Za začetek je bilo potrebno določiti stopnjo filtra in zahteve za delovanje. Simulacija filtra je potekala v programskem okolju Matlab/Simulink, kjer je bilo potrebno ugotoviti, katere komponente uporabiti, da pridemo do zahtev, ki smo si jih zadali na začetku. Simulacija je sprva obsegala navadni filter, kateremu smo kasneje dodali tokovne vire na izhodu. Primeren filter smo, brez tokovnih virov, dodali na model celotnega pretvornika narejenega v Matlab/Simulinku. Kasneje smo naredili preračun izbranega filtra in primerjavo med simulacijo ter preračunom. Sledilo je načrtovanje ohišja za filter. Po izdelavi ohišja smo po zahtevah preverili pravilno delovanje filtra. Po uspešnih meritvah smo filter priključili k pretvorniku. Vse rezultate simulacij in izračunov smo prikazali v diplomski nalogi.
Ključne besede: sončna celica, filter, analogni filter, preračun filtra, enostopenjski pretvornik, DC-AC pretvornik, Matlab/Simulink.
Objavljeno v DKUM: 15.11.2012; Ogledov: 1494; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (5,68 MB)

Iskanje izvedeno v 0.45 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici