| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
UPORABA SODOBNE INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE - OBREMENITEV ALI PODPORA PRI DELU V ZDRAVSTVENI NEGI
Anja Kamplet Marš, 2015, magistrsko delo

Opis: V nalogi smo spoznavali sodobno informacijsko tehnologijo v zdravstveni negi in sprejemanje ter odnos zaposlenih do nje. Medicinske sestre so pri svojem delu prevečkrat obremenjene z aktivnostmi, ki ne sodijo v njihov delokrog, in časa za delo ob bolniku je vedno manj. Ali so naši informacijski sistemi res osnovani tako, da olajšajo in zmanjšajo administrativno delo v zdravstveni negi? Ali je bolnik potemtakem še vedno v središču?
Ključne besede: sodobna informacijska tehnologija, zdravstvena nega, medicinska sestra
Objavljeno: 12.06.2015; Ogledov: 1248; Prenosov: 253
.pdf Celotno besedilo (992,38 KB)

2.
Multimedijski pouk zgodovine
Benjamin Forštnerič, 2011, diplomsko delo

Opis: Živimo v času tehnološke revolucije. Tehnološke inovacije oz. dosežki na področju komunikacije, informatike in računalništva so Svet povezale v "Globalno vas". Vdor tehnologije v vsakdanje življenje slehernega posameznika ni samo spremenil družbe kot entitete, ampak sam način razmišljanja, kako se kot civilizacija vidimo in opredeljujemo. Spremembe je tako moč opaziti tudi v izobraževanju. Moderne učilnice si brez računalnika, interaktivne table ali vsaj diaprojektorja in televizorja ni več moč predstavljati. Trdimo lahko, da bodo klasične zvezke in učbenike zamenjali osebni in prenosni računalniki. Današnje generacije otrok in mladostnikov odraščajo ob poplavi različnih multimedijskih vsebin. Tako jim samo branje podatkov iz knjige ne pomeni več veliko, zato klasično poučevanje ne doprinaša več želenih in dobrih učnih rezultatov ter uspehov, saj je učna vsebina zanje suhoparna, naporna in nezanimiva. Glede na omenjeno dejstvo lahko trdimo, trend nakazuje tako, da bo tole vrzel v klasičnem poučevanju najbolje zapolnila multimedijska tehnologija sodobnega časa. Večnamenska prilagodljivost multimedijske tehnologije izobraževanju pomeni hitrejšo in kvalitetnejšo izpolnitev ne samo učnih ciljev, učnega načrta ampak tudi interesov, potreb ter kompetenc "sodobnih" učencev, saj lahko multimedijsko dimenzijo poučevanja izrazimo kot izkustveno podoživetje zgodovine. Zato multimedijsko poučevanja umeščamo v šolo prihodnosti.
Ključne besede: multimedija, računalniško – informacijska tehnologija, e-izobraževanje, sodobna učna metoda, šola prihodnosti
Objavljeno: 09.01.2012; Ogledov: 1524; Prenosov: 181
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

3.
MOŽNOST UPORABE MENEDŽERSKIH METOD NA RAVNI LOKALNE UPRAVE
Mojca Guzej, 2010, diplomsko delo

Opis: Menedžment pomeni proces vodenja organizacije k izidom. Je sinonim za načrten proces ustvarjanja, spodbujanja in vzdrževanja tistih pozitivnih lastnosti, ki organizaciji omogoča dosego zastavljenih ciljev. Ključno vlogo pri sprejemanju odločitev ima vrhovni menedžment, ki mu pri odločanju lahko pomaga poznavanje sodobnih metod menedžmenta. Te metode morajo biti med seboj povezane in pretežno v funkciji razvoja kakovosti omogočajo uporabo tudi na področju javne uprave, tako tudi občine, kot temeljne samoupravne lokalne skupnosti. Lokalna samouprava pomeni pravno, funkcionalno in teritorialno lokalno skupnost, ki je hkrati organizacijska, informacijska in gospodarska skupnost, ki rešuje zelo obsežne in raznovrstne naloge, pri čemer je vloga menedžmenta ključnega pomena. Pomen in vloga menedžmenta sta zlasti v ospredju, ko se od občinskih organov zahteva vse večja učinkovitost in racionalnost dela ter ustvarjalni odnos do pretežno omejenih lokalnih virov. Izkušnje pa kažejo, da menedžerji v lokalnem okolju porabijo preveč časa in energije z zagotavljanjem, da se delo opravlja pravilno in skladno z zakonodajo, premalo pozornosti pa se namenja vprašanju, katero delo je pravo in ga je treba opraviti najprej glede na vedno hitrejše spremembe, ki nastajajo v procesu razvoja lokalne samouprave. V Sloveniji imamo 193 občin, od tega je 11 mestnih občin, ki štejejo od 20 tisoč (Murska sobota) pa do 268 tisoč prebivalcev (Ljubljana), medtem ko najmanjša slovenska občina šteje le 353 prebivalcev (Hodoš). Rečemo lahko, da je vsaka občina razvojna eniteta zase, kar pomeni, da ne velja za vse neka splošna razvojna resnica, ki je uporabna za vsako priložnost. Vsaka od njih potrebuje namreč svoj organizacijski model, ki ga je treba vedno znova potrjevati in prilagajati potrebam, zahtevam in interesom občanov in zakonodaje. Uspešnost takega organizacijskega modela pa je v največji meri odvisna prav od menedžmenta oz.lokalnih menedžerjev.
Ključne besede: Ključne besede: menedžment, javna uprava, lokalna samouprava, občina oz. lokalna skupnost, občinski organi, občinska uprava, občani, strategija, dolgoročni cilji, učinkovitost, uspešnost, kakovost, sodobna informacijska tehnologija;
Objavljeno: 16.08.2010; Ogledov: 1836; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (422,17 KB)

4.
INFORMACIJSKA TEHNOLOGIJA IN SODOBNA ORGANIZIRANOST PODJETIJ: PRIMER PODJETJA APROS D.O.O.
Tomo Tancer, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko nalogo sem razdelil na dva dela. Prvi del je teoretični, kjer predstavim lastnosti informacijske družbe v kateri živimo, ter razmere, ki vladajo v podjetništvu. Napredek v razvoju informacijske tehnologije in komunikacij, je skupaj z uveljavljanjem kriterijev globalnega trga, eden izmed najpomembnejših dejavnikov, ki oblikujejo sodobno družbo. V nadaljevanju predstavim prednosti elektronskega poslovanja, opišem vrste informacijskih sistemov ter podam napovedi nekaterih avtorjev glede trendov in prihodnosti elektronskega poslovanja. Za uspešen razvoj in obstoj, mora podjetje zagotoviti takšen informacijski sistem, ki mu bo zagotavljal kakovostne, točne, primerne in pravočasne informacije. Nato v diplomski nalogi predstavim postopek načrtovanja in ključne dejavnike uspeha uvedbe elektronskega poslovanja v podjetje, nakažem pa tudi vlogo človeških virov in varnost elektronskega poslovanja. Prenova poslovnih procesov in informacijska tehnologija sta povezana že od vsega začetka. Informacijska tehnologija igra pomembno vlogo v projektih prenove poslovnih procesov. Uporaba informacijske tehnologije pa sama po sebi še ne prinese vidnejšega uspeha. Pobuda za prenovo mora vedno izhajati iz samega vrha podjetja (top menedžment), vendar pa brez sodelovanja zaposlenih prenove ni mogoče izpeljati. V drugem delu diplomske naloge predstavim podjetju Apros d.o.o. možnost uvedbe informacijskega sistema, ki bi avtomatiziral izvajanje storitev gradbenega laboratorija in geomehanskih storitev, kakor tudi povečal produktivnost in izboljšal kakovost opravljanja teh storitev.
Ključne besede: sodobna organiziranost podjetij, informacijska tehnologija, poslovna informatika, informacijski sistem podjetja, avtomatizacija poslovanja, prenova poslovnih procesov.
Objavljeno: 11.06.2009; Ogledov: 3866; Prenosov: 1287
.pdf Celotno besedilo (986,33 KB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici