| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 45
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Konstruiranje dvižnega in pomičnega mehanizma za preusmeritev zabojev na valjčnem transporterju
Mihael Vah, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo je osredotočeno na razvoj in izdelavo dvižnega in pomičnega mehanizma za preusmerjanje zabojev na valjčnem transporterju. Mehanizem je del sklopa transportnih naprav, ki prikazuje koncept transportiranja v logističnih centrih. Magistrsko delo je nastalo v sodelovanju s Fakulteto za logistiko UM. V prvem delu magistrskega dela je prikazan celoten postopek konstruiranja naprave, ki zajema vse od konceptnih rešitev delnih funkcij mehanizma do opisa in predstavitve končne oz. optimalne rešitve, ki se bo tudi izdelala. Za mehanizem je prikazana tudi montaža. Zaradi zahtevnosti razvoja in izdelave mehanizma je zelo pomembna dobro pripravljena dokumentacija projekta, saj tako lažje predvidimo morebitne napake med potekom projekta. Drugi del magistrskega dela se navezuje na izdelavo zagonskega elaborata projekta, ki se osredotoča na potek izvajanja projekta omenjenega mehanizma.
Ključne besede: intralogistika, snovanje, dimenzioniranje, transporterji, dvižni in pomični mehanizem, zagonski elaborat projekta
Objavljeno: 29.09.2020; Ogledov: 115; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (4,88 MB)

2.
Snovanje in izdelava laserskega CNC rezalnika
Tomaž Kozmus, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga v prvem delu vsebuje teoretično razlago delovanja laserja, v drugem delu je opisano snovanje laserskega CNC rezalnega stroja, v zadnjem delu pa so predstavljeni rezultati izgradnje tega stroja. S to diplomsko nalogo je bilo dokazano, da je možno izdelati popolnoma delujoč laserski CNC-rezalnik, pri čemer celotni stroški ne presegajo 500 €. Na koncu diplomske naloge je priložena tudi tehniška dokumentacija, ki omogoča ponovitev izdelave tega laserskega CNC-rezalnika.
Ključne besede: laserski CNC-rezalnik, laser, snovanje izdelka, diodni laser
Objavljeno: 24.09.2020; Ogledov: 131; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)

3.
Snovanje modularne vpenjalne priprave za procese odrezavanja
Jure Trdin, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo zasnovali modularni vpenjalni pripravi, na katerih se bo izvedla obdelava obdelovanca, v skladu z zahtevami na delavniški risbi. Glavne prioritete vpenjalnih priprav so bile, da so narejene čim bolj ergonomsko ter da so cenovno ugodne in obratovalno zanesljive. Preučili smo več različnih zasnov in na koncu z ustrezno analizo izbrali najustreznejšo. Preučili smo obdelovalne operacije in na tej podlagi izbrali ustrezna orodja. Izbrali smo optimalne rezalne parametre za operacije ter na koncu izbrali ustrezne obdelovalne stroje.
Ključne besede: Odrezavanje, vpenjalna priprava, snovanje, tehnologija obdelav
Objavljeno: 24.09.2020; Ogledov: 140; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (4,41 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Uporaba FMEA - pristopa pri procesu brizganja termoplastov
Ervin Vičič, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je prikazana uporaba FMEA-metode na snovanju proizvodnega procesa brizganja termoplastov za dan izdelek. V FMEA-analizi je pozornost posvečena iskanju možnih oblik napak, njihovih posledic, vzrokov za dane oblike napak in predlogov izboljšav, ki bodo odpravile ali vsaj zvišale njihovo verjetnost za doseganje kakovostnega proizvodnega procesa. Pri tem so se izvedle računalniške simulacije polnjenja s pomočjo računalniškega simulacijskega programa – Autodesk Moldflow Adviser. Glavni namen magistrske naloge je ustvariti splošen model FMEA-analize proizvodnega procesa brizganja termoplastov, ki bi se v prihodnje uporabljal za akumulacijo informacij v bazo inženirskega znanja pri načrtovanju proizvodnega procesa podobnih izdelkov.
Ključne besede: FMEA-metoda, snovanje, proces brizganja termoplastov, Moldflow
Objavljeno: 30.05.2019; Ogledov: 665; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (4,23 MB)

5.
Zasnova orodja za namestitev uparjalnika na zamrzovalnik
Jan Šmerc, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan potek snovanja orodja za namestitev uparjalnika na zamrzovalnik v podjetju Gorenje. V uvodnem delu diplomskega dela je opisan zahtevnik, ki ga mora orodje izpolniti, in na kaj je treba biti pozoren pri sami zasnovi. Predstavljeni so korak predpriprave zamrzovalne celice, preden nastopi uporaba orodja, zasnova posameznih delov orodja in njihove funkcije, ki pripomorejo k izpolnitvi zahtevnika in ustrezni izbiri materiala. Prikazana je tudi montaža orodja. Rezultat diplomskega dela je orodje, ki omogoča ustrezno namestitev uparjalnika na osnovno celico zamrzovalnika.
Ključne besede: Orodje, snovanje, uparjalnik, zamrzovalnik
Objavljeno: 12.09.2018; Ogledov: 368; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)

6.
Snovanje orodja za tlačno litje
Tea Andrejčič, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazan postopek snovanja orodja za tlačno litje. Predstavljeno je določanje parametrov in preračuni za polnitev puše ter širino odzračevalnih kanalov. Model orodja se izdeluje v programu Creo 2.0. Predstavljene so tudi simulacije dveh različic stiska v programu MAGMASOFT, s pomočjo katerih so bile predhodno videne težave pri zalitosti odlitka. Te so bile po prikazu simulacij in na podlagi izkušenj konstrukterjev odpravljene, tako da so po fizični izdelavi orodja pri litju dobili odlitke v skladu s kupčevimi zahtevami.
Ključne besede: tlačno litje, orodje za tlačno litje, orodjarstvo, aluminijeve zlitine, snovanje
Objavljeno: 09.10.2017; Ogledov: 1201; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (2,83 MB)

7.
Uporaba fmea pristopa pri snovanju orodja za obrezovanje aluminijastih tlačnih odlitkov
Ervin Vičič, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je prikazana uporaba FMEA-metode na primeru snovanja orodja za obrez tlačnih ulitkov (krajše: obrezilno orodje). Pri FMEA-metodi je pozornost posvečena delovanju orodja, njegovemu vzdrževanju in montaži na stroj. Pri tem so se razdelale možne oblike napak, njihove posledice in možni vzroki zanje, vse pa se ovrednoti s skupnim prioritetnim številom tveganja. Na podlagi razdelave so se zasnovale konkretne konstrukcijske rešitve, ki zmanjšujejo ali popolnoma odpravijo možnost vzrokov in posledic za dane možne oblike napak.
Ključne besede: FMEA-metoda, snovanje, orodje za obrezovanje aluminijastih tlačnih ulitkov
Objavljeno: 04.09.2017; Ogledov: 595; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

8.
Koncipiranje in snovanje trikolesnika na človeški pogon
Peter Smodiš, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so prikazani procesi razvoja trikolesnika na človeški pogon, ki si sledijo v zaporednju načrtovanje, koncipiranje in snovanje. Podrobneje je opisana priprava vhodnih podatkov za koncipiranje tovrstnih vozil s podrobno analizo ergonomije človeka, način kako izbrati primerne kolesarske komponente, določitev krmilnega mehanizma ter dimenzioniranje in osnovni preračuni okvirja trikolesnika. Prvotni namen dela je bil odpraviti pomanjkljivosti, ki smo jih opazili pri že obstoječih trikolesnikih ter prikazati nekaj smernic za reševanje tovrstne problematike.
Ključne besede: trikolesnik, človeški pogon, krmmilni mehanizem, koncipiranje, snovanje, dimenzioniranje, ergonomija, kolesarske komponente
Objavljeno: 12.09.2016; Ogledov: 636; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (5,73 MB)

9.
Uporaba metod vrednostne analize pri razvoju mikrovalovne pečice
Dejan Škoflek, 2016, diplomsko delo

Opis: Predmet diplomske naloge je bila definicija novega modela mikrovalovne pečice za potrebe podjetja GORENJE gospodinjski aparati, d.d., ki bi ga lahko podjetje v nadaljevanju tudi dejansko implementiralo v svoj nabor aparatov in ga plasiralo na trg. Glede na potrebe trga oziroma kupcev smo z uporabo metod vrednostne analize pokazali, da ima nov model mikrovalovne pečice s keramičnim dnom in stirrer tehnologijo distribucije mikrovalov tiste funkcije, ki jih kupci želijo in pričakujejo. Z zbranimi podatki in analizami smo določili takšen model, ki bi naj z razmerjem med vrednostjo in ceno čim bolj zadovoljil potrebe oziroma želje kar se da široke skupine kupcev.
Ključne besede: vrednostna analiza, mikrovalovna pečica, razvoj, trg, kupec, cena, vrednost, funkcije, konkurenca, snovanje, kakovost, marketing
Objavljeno: 09.09.2016; Ogledov: 857; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)

10.
Snovanje stroja za izdelavo pločevinastega snegolova
Janez Siter, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi predstavljam snovanje in koncipiranje naprave za izdelavo pločevinastega snegolova s uporabo programa za modeliranje. Na začetku diplomske naloge so opisane osnovne lastnosti naprave z idejnimi rešitvami osnovnih problemov ter koncipiranje končnih rešitev s določenimi trdnostnimi preračuni. V nalogi je predstavljena izdelava naprave po sklopih s opisom delovne operacije, modeliranje, podroben opis naprave in ocena lastnih stroškov.
Ključne besede: snovanje, koncipiranje, naprava, posluževalec
Objavljeno: 14.12.2015; Ogledov: 802; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (2,31 MB)

Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici