| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 58
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Konstruiranje sekalne naprave za aluminijaste profile : magistrsko delo
Luka Ivanc Kresnik, 2024, magistrsko delo

Opis: V tem magistrskem delu je predstavljeno konstruiranje sekalne naprave za aluminijaste profile. Problem naloge predstavlja potreba po novem stroju, ki je namenjen razrezu odpadnih aluminijastih profilov daljših dimenzij (5-6 m) na krajše kose (do 30 cm). V delu je bolj ali manj podrobno zajet celoten proces konstruiranja in tako obsega naslednje teme: opis problema, opis in izvedba štirih korakov konstruiranja (načrtovanje, koncipiranje, snovanje in razdelava), področje tehnične zakonodaje, ter varnosti in skladnosti stroja, področje vzdrževanja, okvirno stroškovno analizo, na koncu pa so predstavljeni še doseženi cilji in predlogi za nadaljnje delo.
Ključne besede: konstruiranje, koncipiranje, snovanje, varnost strojev, tehnična zakonodaja, vzdrževanje
Objavljeno v DKUM: 01.03.2024; Ogledov: 118; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (8,33 MB)

2.
Koncipiranje in snovanje konstrukcije za linearno voden balanser točkovnega varilnega aparata : diplomsko delo
Doris Perdija, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan potek koncipiranja in snovanja konstrukcije za linearno voden balanser točkovno varilnega aparata. V uvodnem delu so predstavljeni nameni, cilji, omejitve ter predvidene metode zaključnega dela. Sledijo teoretične osnove, kjer je predstavljen linearno voden balanser točkovno vodenega varilnega aparata, ter osnove točkovnega varjenja. Prav tako so v diplomskem delu zajeti še opis samega poteka konstruiranja ter opis metod, zaradi katerih smo dosegli želene rešitve ter rezultate samega izdelka. Za tem so še posamično predstavljeni 3D-modeli podelementov, ki so zmodelirani s pomočjo programa Creo Parametric. Končen rezultat je bil izdelan zanesljiv ter funkcionalen 3D-model, ki bo v vsakodnevni uporabi v proizvodnji. Nazadnje je izvedena še metoda končnih elementov (MKE) ob samem trku balanserja ob blokado oz. končni nosilec ter preračuni notranjih sil.
Ključne besede: točkovno varjenje, 3D-model, koncipiranje, snovanje
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 203; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

3.
Konstruiranje postaje za zatis l kotnikov : magistrsko delo
Kristjan Fridrih, 2023, magistrsko delo

Opis: V sodelovanju s podjetjem Aluminium Kety Emmi, d. o. o. je bila zasnovana, skonstruirana in izgrajena postaja za zatis L kotnikov. Modeliranje celotnega sestava je bilo izvedeno s pomočjo programskega okolja SolidWorks. V procesu modeliranja so bili najbolj pomembni trije podsestavi, ki so prijemalo obdelovanca, orodje za zatis in zalogovnik L kotnikov. Postaja je najprej bila testirana kot samostojna enota, sledila je integracija postaje za zatis v robotsko celico, kjer je zatis L kotnikov ena izmed treh potrebnih operacij za dokončanje polizdelka.
Ključne besede: konstruiranje, snovanje, modeliranje, zatiskovanje, robotska celica
Objavljeno v DKUM: 27.09.2023; Ogledov: 273; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,69 MB)

4.
Snovanje vpenjalne priprave za proces vrtanja : diplomsko delo
Alen Fridau, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo zasnovali vpenjalno pripravo za proces vrtanja ohišja menjalnika. Pri vpenjalni pripravi smo upoštevali pravila pozicioniranja, da smo odvzeli vse potrebne prostostne stopnje in s tem zagotovili točno pozicioniranje obdelovanca. Zagotovili smo čim bolj ergonomsko in enostavno montažo vpenjalne priprave. Naredili smo več variant, da smo lažje primerjali, katera je ustreznejša, bolj ergonomska in enostavnejša za montažo. Za zasnovo vpenjalne priprave smo naredili 3D model obdelovanca. Izdelali smo navodila za montažo in demontažo vpenjalne priprave, animacijski film montaže in demontaže vpenjalne priprave, eksplozijski model vpenjalne priprave, stroškovno kalkulacijo in pripravili smo tehnologijo. Pred obdelavo smo določili ustrezne obdelovalne postopke za vrtanje izvrtin ter jim določili ustrezne rezalne parametre. Na koncu pa smo še izbrali ustrezen obdelovalni stroj, na katerem bo ta vpenjalna priprava nameščena.
Ključne besede: Snovanje, vpenjalna priprava, vrtanje, odrezavanje
Objavljeno v DKUM: 06.07.2023; Ogledov: 477; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (3,29 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Snovanje modularne vpenjalne priprave za obdelavo prirobnega parnega cedila : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Tilen Račnik, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo snovali vpenjalno pripravo za vpenjanje odlitka z nazivom prirobno parno cedilo. Zgradba vpenjalne priprave je modularna in tako omogoča vpenjanje odlitkov treh različnih dimenzij. Pri njenem razvoju smo imeli ves čas v mislih zahteve, ki jih mora izpolnjevati, da bo na njej mogoče ustrezno obdelati obdelovance. Vpenjalno pripravo smo morali zgraditi tako, da lahko nasprotuje vplivom odrezovalnih sil, omogoča natančno pozicioniranje in zadostno ponovljivost vpenjanja. Ob tem pa smo morali biti pozorni še na ergonomičnost in enostavnost vpenjanja zato, da lahko delavec čim hitreje in kar se da enostavno vpne obdelovanec. Določili smo še obdelovalne postopke, za katere smo izbrali ustrezna orodja in rezalne parametre. Na podlagi teh podatkov smo na koncu izbrali še ustrezen obdelovalni stroj.
Ključne besede: Snovanje, vpenjalna priprava, obdelovalni postopki, odlitek
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 440; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (3,83 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Vpenjalna priprava za vpenjanje odkovkov ojnic : diplomsko delo
Rok Gaber, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo s programom Solidworks zasnovali 3D-vpenjalne priprave za vpenjanje ojnic. Od odkovka ojnice do končnega izdelka smo si zamislili dve vmesni CNC-obdelavi. Za prvo CNC-obdelavo smo izdelali dva različna 3D-modela vpenjalnih priprav in jih med seboj primerjali. Za drugo CNC-obdelavo smo izdelali en 3D-model vpenjalne priprave. Prednostne naloge vpenjalne priprave so bile, da obdelovanec med obdelavo povsem fiksira, cenovna ugodnost, obratovalna zanesljivost, enostavna zamenjava deformiranih oziroma obrabljenih delov. Standardne dele vpenjalnih priprav smo izbrali iz spletnega kataloga Halder.
Ključne besede: vpenjalna priprava, Solidworks, modeliranje, snovanje, ojnica
Objavljeno v DKUM: 13.09.2022; Ogledov: 419; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (7,46 MB)

7.
Snovanje modularne vpenjalne priprave za obdelavo aluminijastega odlitka : diplomsko delo
Aljaž Šalamun, 2022, diplomsko delo

Opis: Vpenjalne priprave so nepogrešljiv del kovinsko predelovalne industrije. Povečajo hitrost proizvodnje, rentabilnost procesa in olajšajo delo. V diplomskem delu je predstavljena naloga, ki so mi jo dodelili v podjetju Reseda D.O.O. za izdelavo modularne vpenjalne priprave za obdelavo aluminijastega odlitka. V nalogi smo s pomočjo različnih računalniških in spletnih pripomočkov ter razne strokovne literature izdelali vpenjalno pripravo, ki je ekonomična in zadostuje vsem potrebam procesa obdelave.
Ključne besede: vpenjalna priprava, odrezovanje, snovanje, modularna vpenjalna priprava
Objavljeno v DKUM: 13.09.2022; Ogledov: 341; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (3,87 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Snovanje modularne vpenjalne priprave za proces frezanja jedra vložka : diplomsko delo
Luka Gorečan, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo za obdelovanec izdelali modularno vpenjalno pripravo. Vpenjalno pripravo smo zasnovali tako, da se je vpetje obdelovanca izvedlo učinkovito in preprosto. Predstavili smo kako je sestavljena vpenjalna priprava in na kakšen način je obdelovanec vpet. Vpenjalno pripravo smo izdelali kot 3D model in izdelali posnetek sestave. Naredili smo navodila montaže, vzdrževanja in uporabe. Navedli smo stroj, delovni potek in orodje, s katerim ga bomo obdelovali. Na koncu smo izdelali stroškovno kalkulacijo vpenjalne priprave.
Ključne besede: vpenjalna priprava, snovanje, modeliranje, tehnologija obdelave
Objavljeno v DKUM: 13.09.2022; Ogledov: 432; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

9.
Snovanje modularne vpenjalne priprave za obdelavo odlitka vzvoda : diplomsko delo
Mario Pajtler, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je bilo na osnovi podanega obdelovanca potrebno zasnovati modularno vpenjalno pripravo za strojno obdelavo. Vpetje obdelovanca naj bi se izvedlo hitro in obenem natančno ter ponovljivo. S pomočjo spletnih katalogov se zasnuje vpenjalno pripravo in izbere orodje za obdelavo. Določi se obdelovalni stroj, podajo navodila za montažo in uporabo, izvede stroškovna analiza ter se predstavijo možne nadgradnje. Rezultat dela je vpenjalna priprava, ki omogoča celotno obdelavo z enim vpetjem ter doseganje zahtevanih toleranc.
Ključne besede: vpenjalna priprava, snovanje, obdelava, montaža
Objavljeno v DKUM: 02.09.2022; Ogledov: 393; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (5,99 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Zasnova in izdelava mize za popravilo matrike solarnih modulov : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
Jure Čas, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen opis zasnove in izdelave mize za popravilo matrike solarnih celic ter predvidena montaža mize ob obstoječo linijo v podjetju Bisol. Najprej so podane teoretične osnove, ki so potrebne za razumevanje vsebine diplomske dela. Osnove zajemajo 3D-modeliranje, opis uporabljenih programskih orodij in opis izdelave solarnega modula. Nato je opredeljen zahtevnik mize, opisani so postopek konstruiranja 3D-modela mize, ki zajema predstavitev konstruiranja vseh elementov mize, na koncu pa še postopka izdelave in montaže mize za popravilo matrike solarnih celic. Delo sklene diskusija o doseženih rezultatih.
Ključne besede: solarni moduli, snovanje, 3D-modeliranje, popravilo, izdelava, montaža
Objavljeno v DKUM: 26.08.2022; Ogledov: 426; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (2,94 MB)

Iskanje izvedeno v 6.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici