| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 54
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Snovanje modularne vpenjalne priprave za obdelavo prirobnega parnega cedila
Tilen Račnik, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo snovali vpenjalno pripravo za vpenjanje odlitka z nazivom prirobno parno cedilo. Zgradba vpenjalne priprave je modularna in tako omogoča vpenjanje odlitkov treh različnih dimenzij. Pri njenem razvoju smo imeli ves čas v mislih zahteve, ki jih mora izpolnjevati, da bo na njej mogoče ustrezno obdelati obdelovance. Vpenjalno pripravo smo morali zgraditi tako, da lahko nasprotuje vplivom odrezovalnih sil, omogoča natančno pozicioniranje in zadostno ponovljivost vpenjanja. Ob tem pa smo morali biti pozorni še na ergonomičnost in enostavnost vpenjanja zato, da lahko delavec čim hitreje in kar se da enostavno vpne obdelovanec. Določili smo še obdelovalne postopke, za katere smo izbrali ustrezna orodja in rezalne parametre. Na podlagi teh podatkov smo na koncu izbrali še ustrezen obdelovalni stroj.
Ključne besede: Snovanje, vpenjalna priprava, obdelovalni postopki, odlitek
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 57; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (3,83 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Vpenjalna priprava za vpenjanje odkovkov ojnic
Rok Gaber, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo s programom Solidworks zasnovali 3D-vpenjalne priprave za vpenjanje ojnic. Od odkovka ojnice do končnega izdelka smo si zamislili dve vmesni CNC-obdelavi. Za prvo CNC-obdelavo smo izdelali dva različna 3D-modela vpenjalnih priprav in jih med seboj primerjali. Za drugo CNC-obdelavo smo izdelali en 3D-model vpenjalne priprave. Prednostne naloge vpenjalne priprave so bile, da obdelovanec med obdelavo povsem fiksira, cenovna ugodnost, obratovalna zanesljivost, enostavna zamenjava deformiranih oziroma obrabljenih delov. Standardne dele vpenjalnih priprav smo izbrali iz spletnega kataloga Halder.
Ključne besede: vpenjalna priprava, Solidworks, modeliranje, snovanje, ojnica
Objavljeno v DKUM: 13.09.2022; Ogledov: 84; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (7,46 MB)

3.
Snovanje modularne vpenjalne priprave za obdelavo aluminijastega odlitka
Aljaž Šalamun, 2022, diplomsko delo

Opis: Vpenjalne priprave so nepogrešljiv del kovinsko predelovalne industrije. Povečajo hitrost proizvodnje, rentabilnost procesa in olajšajo delo. V diplomskem delu je predstavljena naloga, ki so mi jo dodelili v podjetju Reseda D.O.O. za izdelavo modularne vpenjalne priprave za obdelavo aluminijastega odlitka. V nalogi smo s pomočjo različnih računalniških in spletnih pripomočkov ter razne strokovne literature izdelali vpenjalno pripravo, ki je ekonomična in zadostuje vsem potrebam procesa obdelave.
Ključne besede: Vpenjalna priprava, odrezovanje, snovanje, modularna vpenjalna priprava
Objavljeno v DKUM: 13.09.2022; Ogledov: 67; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (3,87 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Snovanje modularne vpenjalne priprave za proces frezanja jedra vložka
Luka Gorečan, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo za obdelovanec izdelali modularno vpenjalno pripravo. Vpenjalno pripravo smo zasnovali tako, da se je vpetje obdelovanca izvedlo učinkovito in preprosto. Predstavili smo kako je sestavljena vpenjalna priprava in na kakšen način je obdelovanec vpet. Vpenjalno pripravo smo izdelali kot 3D model in izdelali posnetek sestave. Naredili smo navodila montaže, vzdrževanja in uporabe. Navedli smo stroj, delovni potek in orodje, s katerim ga bomo obdelovali. Na koncu smo izdelali stroškovno kalkulacijo vpenjalne priprave.
Ključne besede: vpenjalna priprava, snovanje, modeliranje, tehnologija obdelave
Objavljeno v DKUM: 13.09.2022; Ogledov: 65; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

5.
Snovanje modularne vpenjalne priprave za obdelavo odlitka vzvoda
Mario Pajtler, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je bilo na osnovi podanega obdelovanca potrebno zasnovati modularno vpenjalno pripravo za strojno obdelavo. Vpetje obdelovanca naj bi se izvedlo hitro in obenem natančno ter ponovljivo. S pomočjo spletnih katalogov se zasnuje vpenjalno pripravo in izbere orodje za obdelavo. Določi se obdelovalni stroj, podajo navodila za montažo in uporabo, izvede stroškovna analiza ter se predstavijo možne nadgradnje. Rezultat dela je vpenjalna priprava, ki omogoča celotno obdelavo z enim vpetjem ter doseganje zahtevanih toleranc.
Ključne besede: vpenjalna priprava, snovanje, obdelava, montaža
Objavljeno v DKUM: 02.09.2022; Ogledov: 106; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (5,99 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Zasnova in izdelava mize za popravilo matrike solarnih modulov
Jure Čas, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen opis zasnove in izdelave mize za popravilo matrike solarnih celic ter predvidena montaža mize ob obstoječo linijo v podjetju Bisol. Najprej so podane teoretične osnove, ki so potrebne za razumevanje vsebine diplomske dela. Osnove zajemajo 3D-modeliranje, opis uporabljenih programskih orodij in opis izdelave solarnega modula. Nato je opredeljen zahtevnik mize, opisani so postopek konstruiranja 3D-modela mize, ki zajema predstavitev konstruiranja vseh elementov mize, na koncu pa še postopka izdelave in montaže mize za popravilo matrike solarnih celic. Delo sklene diskusija o doseženih rezultatih.
Ključne besede: solarni moduli, snovanje, 3D-modeliranje, popravilo, izdelava, montaža
Objavljeno v DKUM: 26.08.2022; Ogledov: 119; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (2,94 MB)

7.
Vpenjalna priprava u-nastavka za baterije pri električnih avtomobilih
Žan Kirbiš, 2022, diplomsko delo

Opis: V proizvodnih procesih se velikokrat pojavljajo elementi, ki jih je zaradi njihovih posebnih ter zapletenih oblik za lažjo in hitrejšo obdelavo potrebno vpeti v univerzalno vpenjalno pripravo. V diplomski nalogi z naslovom Vpenjalna priprava U-nastavka za baterije pri električnih avtomobilih vam bomo predstavili način snovanja od ideje do izdelka ene izmed teh vpenjalnih priprav. Vpenjalna priprava se je tudi izdelala v podjetju Robotehnika d. o. o. in se uporablja pri vsakem naročilu U-nastavka.
Ključne besede: vpenjalna priprava, snovanje, avtomatizacija, mehanska obdelava
Objavljeno v DKUM: 01.06.2022; Ogledov: 155; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (3,76 MB)

8.
Razvoj traktorskega priključka za premeščanje krme : diplomsko delo
Kristina Zidar, 2021, diplomsko delo

Opis: Eno težjih opravil na kmetijah je ročno premeščanje živalske krme. Ta postopek je monoton, fizično naporen, izvesti ga je treba pa večkrat dnevno. Cilj diplomske naloge je razviti traktorski priključek, ki bi kmetu pomagal premestiti krmo na enostaven in hiter način. Narejen je zahtevnik, tržna analiza, izdelan koncept in izvedena zasnova. Postavljena je hipoteza, da je možno je razviti cenovno ugoden traktorski priključek, ki bo hitro, varno in učinkovito premeščal krmo. Pri tem mora ustrezati tudi vsem kriterijem, so v zahtevniku označene kot brezpogojne. Ta hipoteza je delno potrjena. Hipotezi, da traktorski priključek delavcu olajša delo in da ga je možno izdelati v delavnici z možnostjo varjenja, vrtanja, rezanja in struženja kovin, sta potrjeni. Proizvodnja tega priključka v manjšem obsegu ni smiselna. Cena na proizvedeno enoto (z vključenimi marketinškimi stroški) je nekonkurenčna.
Ključne besede: razvoj izdelka, zahtevnik, snovanje, traktorski priključek, tržna analiza, CATIA
Objavljeno v DKUM: 21.09.2021; Ogledov: 465; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

9.
Koncipiranje in snovanje rotirajoče razstavne ploščadi za avto : magistrsko delo
Jani Humar, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljeno koncipiranje in snovanje rotirajoče razstavne ploščadi za avto. V prvem delu je izdelan zahtevnik, na podlagi katerega se je izdelala funkcijska analiza. Nato so predstavljene konceptne rešitve delnih funkcij. Na podlagi rešitev delnih funkcij sta se izdelala variantna koncepta A in B. V drugem delu je predstavljeno snovanje izbranega koncepta. V sklopu snovanja je bila izdelana numerična analiza nosilne konstrukcije osrednjega segmenta ter določitev moči pogona in sile prednapetja vzmeti.
Ključne besede: rotirajoča razstavna ploščad za avto, snovanje, koncipiranje
Objavljeno v DKUM: 08.07.2021; Ogledov: 459; Prenosov: 0

10.
Konstruiranje dvižnega in pomičnega mehanizma za preusmeritev zabojev na valjčnem transporterju : magistrsko delo
Mihael Vah, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo je osredotočeno na razvoj in izdelavo dvižnega in pomičnega mehanizma za preusmerjanje zabojev na valjčnem transporterju. Mehanizem je del sklopa transportnih naprav, ki prikazuje koncept transportiranja v logističnih centrih. Magistrsko delo je nastalo v sodelovanju s Fakulteto za logistiko UM. V prvem delu magistrskega dela je prikazan celoten postopek konstruiranja naprave, ki zajema vse od konceptnih rešitev delnih funkcij mehanizma do opisa in predstavitve končne oz. optimalne rešitve, ki se bo tudi izdelala. Za mehanizem je prikazana tudi montaža. Zaradi zahtevnosti razvoja in izdelave mehanizma je zelo pomembna dobro pripravljena dokumentacija projekta, saj tako lažje predvidimo morebitne napake med potekom projekta. Drugi del magistrskega dela se navezuje na izdelavo zagonskega elaborata projekta, ki se osredotoča na potek izvajanja projekta omenjenega mehanizma.
Ključne besede: intralogistika, snovanje, dimenzioniranje, transporterji, dvižni in pomični mehanizem, zagonski elaborat projekta
Objavljeno v DKUM: 29.09.2020; Ogledov: 396; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (4,88 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici