SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
VPLIV MIKROKLIME NA ŠARŽNO MEŠANJE ZMESI ZA SMOLNO VEZANE BRUSE
Žiga Videčnik, 2015, diplomsko delo

Opis: Pri izdelavi smolno vezanih brusov se uporabljajo fenol-formaldehidne smole. Na njihove lastnosti močno vpliva mikroklima skladiščenja. S poznavanjem vpliva mikroklimatskih pogojev lahko predvidimo obnašanje posameznih komponent v proizvodnji. To pripomore k učinkovitemu in hitremu reševanju problemov, ki se lahko pojavijo v proizvodnji. Pri ugotavljanju vpliva so pomembne metode testiranja in vzorčenja, ki so opisane v diplomskem delu. Večinoma ekstremni pogoji negativno vplivajo na kakovost zmesi. Diplomsko delo prikazuje študijo vpliva mikroklime na kakovost uporabljene zmesi za izdelavo smolno vezanih brusov. Osredotočili smo se na vpliv različnih parametrov tekoče fenol-formaldehidne smole. Ugotovili smo, da lahko s pomočjo vhodnih parametrov tekoče smole določimo količino tekoče komponente v zmesi glede na osnovni recept.
Ključne besede: fenol-formaldehid, smole, mikroklima, smolno vezani brusi
Objavljeno: 01.07.2015; Ogledov: 638; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (6,01 MB)

2.
Vpliv staranja na mehanske lastnosti smolno vezanih brusov s korundnimi in SiC zrni
Albin Matavž, 2016, doktorska disertacija

Opis: V doktorski disertaciji smo na osnovi preizkusov, izvedenih na smolno vezanih brusih s korundnimi zrni in zrni silicijevega karbida (SiC), ugotavljali, kako v določenih časovnih zaporedjih staranje vpliva na njihove mehanske in funkcionalne lastnosti. Na osnovi meritev smo oblikovali časovni model poteka sprememb. Pravilnost pristopa zastavljenega koncepta raziskav, s katerim smo zagotovili zanesljivost in ponovljivost izvedenih meritev, smo potrdili z oceno vrednosti Weibullovega modula. Prav tako smo preverili in ugotavljali vpliv vlage kot najverjetnejšega povzročitelja hitrejšega padca mehanskih lastnosti brusov. V tem kontekstu smo uporabili sistem vsiljenega, t.j. hitrejšega staranja brusov (dodatno vlaženje) pri atmosferskih pogojih. V nadaljevanju smo na osnovi karakterizacije mikrostruktur brusov, ki so bili izpostavljeni različnim termomehanskim vplivom, izdelali modele mehanizmov spreminjanja mikrostruktur med staranjem. Ti so potrdili že empirično ugotovljen najverjetnejši razlog vpliva na staranje in s tem povezanih sprememb mehanskih lastnosti brusov. Ugotovitve smo z reverzibilnim procesom termične obdelave tudi potrdili. Spoznanja so praktično uporabna v procesu proizvodnje brusov, omogočajo izboljšanje mehanskih lastnosti, predvsem pa bistveno upočasnijo proces staranja in s tem dajo brusu višjo dodano vrednost.
Ključne besede: smolno vezani brusi, mehanske lastnosti, natezna trdnost, statistične metode, staranje, mikroskopska analiza vzorcev brusov
Objavljeno: 08.09.2016; Ogledov: 503; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (16,77 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici