| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 25
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Doživljanje stresa pri uporabi službenega psa v policijskih aktivnostih
Maša Karba, 2020, diplomsko delo

Opis: Psa so stoletja uporabljali za lov, obrambo ter varovanje, v zadnjem času poleg hišnega ljubljenčka služi še kot službeni ali terapevtski pes. Zaradi močno razvitega čuta za voh je kljub sodobni tehnologiji nepogrešljiv član policijske ekipe. Prisotni so pri opravljanju splošnih nalog policije ter pri specifičnih, kot so sledenje, iskanje oseb, iskanje prepovedanih drog, orožja, itd. Policistu, poleg lažjega in hitrejšega opravljanja policijskega dela, s svojo pojavo, pripomore tudi preventivno na potencialne kršitelje. Poleg tega, da policista na vsakem koraku varuje, pes ni samo prisilno sredstvo, ampak navsezadnje živo bitje, ki razume in čuti. Za svojega vodnika bi naredil vse, da bi mu ustregel, pri tem pa nesebično izkazuje ljubezen, zvestobo in naklonjenost. S svojo prisotnostjo blagodejno vpliva na naše fizično in psihološko zdravje, saj spodbuja izločanje hormonov sreče ter posledično znižuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. Glavni namen moje diplomske naloge je predstaviti razmerje med vodnikom in psom, ter ugotoviti ali policist skupaj s psom lažje obvladuje situacijo in se navsezadnje lažje sooča s posledicami stresa. V nalogi je predstavljena pravna podlaga za uporabo policijskih psov, izbor in naloge vodnika ter policijskega psa, dejavniki stresa in njegove posledice na policista ter dejavniki stresa, ki vplivajo na službenega psa in skrb za njegovo zdravje. Pri policijskem delu s psom je njuno potrebno dobro medsebojno razumevanje, zaupanje ter motivacija. Kljub temu, da sta oba dobro izšolana, so uspešno zaključene naloge brez prave povezave med njima težko dosegljive. Za boljši vpogled v razmerje med vodnikom policijskega psa in policijskim psom sem izvedla osebni intervju z bivšim vodjem enote vodnikov službenih psov v Mirnu, sedanjim komandirjem Policijske postaje za izravnalne ukrepe v Novi Gorici.
Ključne besede: diplomske naloge, službeni pes, vodnik, stres, policija
Objavljeno: 25.03.2020; Ogledov: 451; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

2.
Uporaba službenega psa policije kot pripomoček za odkrivanje vzroka požara
Nik Pem, 2019, diplomsko delo

Opis: Uporaba službenega psa policije kot pripomoček za odkrivanje vzroka požara je v Sloveniji še dokaj neraziskano področje. Službeni pes policije je v zadnjih dveh letih nepogrešljiva pomoč pri odkrivanju vzroka požara in s tem iskanju suma kaznivega dejanja. Šolanje sega v leto 2017, ko se je policist vodnik službenega psa skupaj z dvema psoma udeležil usposabljanja v Nemčiji. Namen tega je bil usposobiti policista vodnika službenega psa in izšolati službena psa za odkrivanje vzroka požara ter si izmenjati izkušnje na področju dela službenih psov. Šolanje je potekalo od devet do dvanajst tednov. V tem času sta se oba službena psa usposobila za iskanje vnetljivih snovi in opravila tečaj plezanja, ki bi ob morebitnem težjem dostopu do požarišča zelo koristil. Službeni pes policije je na področju odkrivanja vnetljivih snovi ogromno pripomogel k odstotku pozitivno odvzetih vzorcev s požarišč. Pes je na požarišču veliko hitrejši kot preiskovalci in s tem pripomore h krčenju območja jemanja vzorcev, kar pa pospešuje samo hitrost preiskovanja. Pri sami preiskavi nam pes omogoča zelo hitro najdbo vnetljive snovi. Ob tem nam službeni pes kot pripomoček pri odkrivanju vzroka požara omogoča hitrejšo izključitev suma kaznivega dejanja ali potrditev le-tega. Optimalno stanje na požarišču je za službenega psa najboljši pogoj za delo. Pes ima do deset tisočkrat bolj občutljiv vohalni sistem v primerjavi s človekom in je zaradi svoje agilnosti, telesne zgradbe ter hitrosti v veliki prednosti pri preiskovanju požarišča. Te lastnosti omogočajo policiji hitrejše, kakovostnejše in natančnejše delo pri preiskovanju kaznivih dejanj. Na Oddelku za šolanje službenih psov stremijo k temu, da bi v prihodnosti lahko izšolali še kakšnega psa za tovrstno iskanje. Povezani so tudi z bavarsko policijo, s katero si redno izmenjujejo strokovna mnenja in nasvete za še bolj kakovostno uporabo službenih psov.
Ključne besede: diplomske naloge, požar, službeni pes policije, vnetljive snovi
Objavljeno: 04.09.2019; Ogledov: 605; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

3.
Šolanje psov različnih pasem za uporabo v policiji in delo vodnikov
Helena Pauko, 2019, diplomsko delo

Opis: Cilj raziskave je bil proučiti dejavnike, ki v največji meri vplivajo na izpitne rezultate službenih psov slovenske policije. S poznavanjem teh se bo učvrstila čustvena vez med vodnikom in psom, prav tako bo povečana uspešnost šolanja. Raziskava je bila opravljena na Oddelku za šolanje službenih psov v Gmajnicah pri Ljubljani. V raziskavo je bilo vključenih pet službenih psov in njihovih vodnikov. Za analizo dobljenih podatkov smo uporabili deskriptivno statistiko. Trije od petih psov so v izpitnih preizkusih dosegli največje povprečne vrednosti, med 95 in 100 točk. Psihično stanje vodnika ter neugodne vremenske razmere sta vplivali na slabše rezultate preostalih dveh psov. Ugotovili smo, da so na uspešnost šolanja imeli največji vpliv izkušenost in izobraženost vodnikov ter njihovo psihično stanje.
Ključne besede: službeni psi, šolanje, uspeh, policija, vodniki
Objavljeno: 26.06.2019; Ogledov: 412; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

4.
Psi za specialistično uporabo
Živa Kristančič, 2019, diplomsko delo

Opis: Vloga psa se je skozi stoletja spreminjala, vendar še dandanes velja na nekaterih področjih dela za nenadomestljivega človeškega pomočnika, zato ni presenetljivo, da je našel svoj prostor tudi v policiji in vojski. Slovenska policija pse šola za dve kategoriji, splošno in specialistično. Pri specialistični uporabi pse šolajo za iskanje snovi, kot so prepovedane droge, eksplozivi, vzrok požara, trupla in bioloških sledi. Šolanje psov za specialistično uporabo na posameznimi področji poteka po enakem postopku. Razlikuje se samo v vonju, ki je uporabljen med samim šolanjem. Ob ustreznem šolanju so pri psu pomembne tudi osebnostne lastnosti in dobro razviti naravni nagoni. Za uspešno opravljanje nalog na terenu pa je poleg psa veliko odvisno tudi od vodnika. Njuna učinkovitost na terenu je odvisna predvsem od njunega medsebojnega odnosa in znanja. Za ohranitev visoke stopnje izobraženosti, po šolanju sledi nadaljevalno usposabljanje in vsakodnevno treniranje, ki jih pripravljajo na Oddelku za šolanje službenih psov. Njegove lastnosti, izredno dobro razvit voh, hitrost in natančnost dela in zmožnost zaznavanja vonjev v realnem času, ga postavljajo v ospredje pred moderno tehnologijo. Zato ni presenetljivo, da ima pes za specialistično uporabo največjo vlogo prav pri preiskovanju in odkrivanju kaznivih dejanj. Preiskovalcem lahko pomaga najti sledi, ki pripomorejo pri preiskavi, ki potrdijo, da je bilo storjeno dejanje kaznivo ali pa z najdbo preprečijo nastanek kaznivega dejanja. Ob prisotnosti psa in vodnika na terenu, mora vodnik upoštevati določena pravila za zagotovitev varnosti psa in upoštevati možne posebnosti pri opravljanju policijskih nalog, glede na posamezna področja. V tujini se poleg prej naštetih področij uporabljajo t.i. »vapor wake« psi in pse za prepoznavo človeškega vonja oziroma odorologija. Za prihodnje si na Oddelku za šolanje službenih psov prizadevajo izboljšati trenutni sistem in tako povečati učinkovitost opravljanja nalog.
Ključne besede: diplomske naloge, službeni psi policije, psi za specialistično uporabo, vodniki službenih psov, šolanje
Objavljeno: 31.05.2019; Ogledov: 564; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (415,72 KB)

5.
Primerjava uporabe službenih psov v policiji in vojski
Marsha Risman Kalan, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi nas je zanimala predvsem primerjava uporabe službenih psov v slovenski policiji in vojski. Hipoteze, ki smo si jih zastavili na začetku, smo preverjali s preučevanjem literature. Za pridobitev dodatnih podatkov za izvedbo testiranja hipotez smo izvedli tudi intervjuja, katerih vsebina je predstavljena proti koncu diplomskega dela. Intervjuja smo opravili s Petrom Levstkom, dr. vet. med. in vodjo oddelka za šolanje službenih psov Markom Medveškom. Poklica, ki smo ju podrobneje opisali v nadaljevanju dela, se med seboj razlikujeta po specifiki in uporabi pooblastil. Oba pa imata skupno nalogo zagotavljanja varnosti in varovanja ljudi tako v Sloveniji kot na misijah v tujini. Skupno jima je tudi odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj, varovanje objektov, nadzor prometa in podobno. Delo policije se navezuje na delo s civilnimi osebami, delo vojske pa na opravljanje nalog znotraj vojaškega področja in na misijah. V našem primeru imata tako policija kot vojska vsaka svojo pravno podlago, ki določa uporabo službenih psov v Sloveniji in uporabo vojaških psov na misijah v tujini. Skupen obema poklicema je le Zakon o zaščiti živali, ki pravi, da se policijski in vojaški psi ne štejejo za nevarne pse. Oboji za službeno delo uporabljajo pasme psov, kot sta na primer belgijski in nemški ovčar. Policija ima poleg teh še terierje, nemške kratkodlake ptičarje, nizozemske ovčarje in rotvajlerje. V policiji šolajo in uporabljajo službene pse za splošno in specifično uporabo. Podobno je tudi v vojski, kjer poleg naštetega šolajo še stražarsko-patruljne pse za samostojno varovanje na verigi, brez vodnika. Oba poklica imata urejen nakup psov, v zadnjem času pa se tako policija kot vojska bolj poslužujeta lastne vzreje psov, še posebno vojska, ki je s selekcijo »ustvarila« odličnega vojaškega psa. Kandidati, ki želijo postati vodniki službenih psov, morajo izpolnjevati pogoje in merila, potrebne za vodnika v policiji in vojski. Glavno merilo, poleg tega da mora biti kandidat policist ali vojak, je to, da mora imeti oseba rada živali, posebno pse. Psi so družabne živali z nagoni, ki jih vodniki policisti in vojaki uporabljajo sebi v prid, psu pa vračajo enako pripadnost kot oni njim.
Ključne besede: službeni psi, policijski psi, vodniki službenih psov, šolanje, uporaba, policija, vojska, diplomske naloge
Objavljeno: 20.03.2018; Ogledov: 930; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (873,14 KB)

6.
Uporaba službenih psov za različne namene delovnih procesov
Sara Rejc, 2016, diplomsko delo

Opis: Pred vami se nahaja diplomsko delo z naslovom Uporaba službenih psov za različne namene delovnih procesov. Glavni namen in cilj diplomskega dela je proučiti in opisati uporabo službenega psa, predvsem v policiji, vojski in zaporih, kar predstavlja jedro tega diplomskega dela. Želeli smo prikazati vsestransko uporabnost psov v svetu ljudi. Ugotovili smo, da je enota reševalnih psov pomemben del ekipe pri iskanju pogrešanih in poškodovanih oseb. Na tem mestu je podrobneje opisano šolanje psa in vodnika ter potek reševanja izpod snežnih plazov, ruševin in iskanja pogrešanih oseb. Po pregledu različne literature smo ugotovili, da je zelo pomembno, da so psi dobro izšolani in vsestransko vodljivi, sicer njihova uporaba ne bi bila mogoča, tako v reševanju, policiji, vojski kot tudi pri terapevtskih psih. Psi so namreč pri najrazličnejših nalogah izpostavljeni različnim motečim dejavnikom in stresu, zato je nujno potrebno uboganje na prvi ukaz in potrpežljivost. Psi so nepogrešljiv »pripomoček« pri terapiji, predvsem v domovih za ostarele ter otrocih, ki so v bolnišnicah ali imajo kakšne vedenjske težave. Zelo so pozorni do svojega človeškega sopotnika, vendar izrazijo veselje tudi do drugih ljudi in jim dajo občutek pomembnosti. Ker pes ne obsoja ljudi po videzu in težavah, ki jih imajo, lahko pacienti vsaj za trenutek pozabijo na skrbi in se s psom sprostijo. Bližina psa veliko pomeni tudi vojakom na misijah. Tam jim pomagajo pri odkrivanju eksplozivnih sredstev in mamil, hkrati pa jim dajejo občutek varnosti in bližine, ki ju v težkih vojnih razmerah primanjkuje. Skozi diplomsko delo smo ugotovili tudi pomembnost psov v zaporih, kar pa pri nas na žalost še ni razvito. Tukaj bi lahko iz tujine prenesli marsikatero uporabno prakso. Pes na nek način zamoti zapornike, vzpostavi medsebojno zaupanje in spoštovanje in jih s tem odvrne od deviantnega ravnanja. Prav tako bi psi v zaporih lahko pomagali pri odkrivanju prepovedanih substanc in predmetov, saj imajo zelo razvito vohalno sposobnost. Z vključitvijo psov v zapore ne bi rešili samo socialne in varnostne problematike, temveč tudi problematiko prezasedenosti zavetišč. V tujini namreč v programe vključujejo pse iz zavetišč in jim s tem ponudijo možnost za prevzgojo in preživetje. Zato v prihodnje predlagamo velike spremembe na tem področju.
Ključne besede: psi, službeni psi, policijski psi, reševalni psi, delovni psi, šolanje psov, policija, policijsko delo, diplomske naloge
Objavljeno: 18.01.2017; Ogledov: 1773; Prenosov: 234
.pdf Celotno besedilo (760,77 KB)

7.
Psihološki vpliv ter učinkovitost konjenice za neposredno delovanje na ljudi
Nataša Leban, 2016, diplomsko delo

Opis: Če rečemo konj, se nam v mislih vedno prikaže velika, prijazna, močna žival z žametnim gobčkom in velikimi, svetlečimi, prijaznimi očmi. Če stegnemo roko, da bi ga pobožali po smrčku, smo malo prestrašeni, boječ se njegovih velikih, kvadratastih zob. Oklevamo tudi, da bi se mu preveč približali, v strahu da bi v napad nepričakovano dvignil prvi nogi. Do te plemenite živali vedno čutimo visoko stopnjo strahospoštovanja. In prav ta psihološki zadržek človeka do konja je že več kot 200 let uspešno uporabljen v policiji. Prvi zabeležen podatek o ustanovitvi konjeniške enote prihaja iz Velike Britanije, širom po svetu leta 1760. Enota je štela 8 konjenikov z nalogo preprečevanja napadov uličnih razbojnikov in njena učinkovitost je bila kmalu potrjena, v veliki meri tudi vsled samega psihološkega vpliva na potencialne kršitelje. Zaradi vidnih uspehov te prve policijske enote je v naslednjih 40-ih letih število policistov konjenikov naraslo kar na 50. (www.met.police.uk/mounted branch) Prav psihološki učinek moči je eden poglavitnejših atributov tudi slovenske policijske konjenice. Preventivna navzočnost policistov konjenikov na mestih, kjer običajno ni drugih policijskih patrulj, je preverjeno učinkovit faktor varnosti. Občani se ob njih počutijo bolj varne in običajno policistom konjenikom zaupajo bolj kot ostalim delom uniformirane policije, saj je občutek pripadnosti človeku, ki upravlja s to plemenito živaljo, bistveno večji od pripadnosti ostalim enotam uniformirane policije, ki že vizualno delujejo bolj represivno. Učinkovitost psihološkega vpliva konjenice pri policijskih akcijah na posameznika, skupino ljudi ali množico je izbran cilj proučevanja mojega diplomskega dela. Že sama pojavnost konjenika s trimetrske mobilne perspektive, ki nam jo ponudi dobro treniran policijski konj, je preverjeno psihološko orodje za učinkovit vpliv na ljudi in s tem učinkovito orodje policije pri zagotavljanju javnega reda in miru in prav to je poglavitni del moje raziskave. Skozi diplomsko delo bom psihološki učinek ter učinkovitost konjenice zaokrožila od razvoja in splošnih značilnosti konj s poudarkom na psiholoških in vedenjskih značilnostih, do učinkovitosti in metod dela konjenice, skozi pravno podlago za delo konjenice, preko psiholoških značilnosti množice ter učinkovitosti konjenice za neposredno delovanje na ljudi ter zaključila s praktično uporabo konjenice pri množičnih kršitvah javnega reda in miru z analizo primera množičnih protestov v Sloveniji konec leta 2012. Pri samem raziskovanju bo cilj tudi vprašanje kako poteka sprememba aktivnosti delovanja Posebne policijske enote (katere sestavni del je konjenica), da v varovanju protestnih množic ne bi prevladovala negativna čustva, jeza in s tem povečanje možnosti spopadov demonstrantov s policijo. Pri pripravi diplomskega dela je bila uporabljena metoda analize vsebine pisnih virov, ki določajo oziroma obravnavajo uporabo službenih konj za opravljanje nalog policije ter intervju s komandirjem Postaje konjeniške policije Ljubljana.
Ključne besede: policija, policijsko delo, policijska pooblastila, prisilna sredstva, službeni konji, konjenica, policijska konjenica, posebna policijska enota, javni red in mir, varovanje javnih prireditev, diplomske naloge
Objavljeno: 06.12.2016; Ogledov: 1110; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

8.
Šolanje službenih psov policije
Zala Gavrilov, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se osredotočili na potek šolanja službenih psov slovenske policije, izvedbo posameznih vaj in na težave, s katerimi se vodniki službenih psov in njihovi inštruktorji srečujejo na dnevni ravni. Prišli smo do ugotovitev, da se vse vaje izvajajo z uporabo motivacijskega kroga, njihove korekcije pa potekajo umirjeno in brez kaznovanja pasjega nepravilnega vedenja. V diplomskem delu smo spoznali, kako pomembno je, da vsak vodnik razume pasjo psihologijo in se zaveda, da je pasje razmišljanje drugačno od človekovega, kar bistveno pripomore k lažjemu in uspešnejšemu učenju policijskega psa. Poleg pasjega voha, sluha in vida je izrednega pomena tudi dotik, ki mu omogoča razvijanje čustev, ki lahko čez čas prerastejo v močne čustvene vezi. Ugotovili smo, da za uspešno sodelovanje med vodnikom službenega psa in njegovim policijskim psom poleg dobrih psihičnih in fizičnih zmogljivosti obeh potrebujemo tudi primerno izobraženega vodnika in izšolanega psa, tudi njuno močno željo po sodelovanju, ki jo kot tandem dosežeta postopoma med konstantnim šolanjem s pozitivno motivacijo in preživljanjem skupnega časa. Pomembno je, da se vodnik zaveda, da za policijskega psa ni odgovoren le med opravljanjem posameznih nalog, ampak skozi celotno obdobje pasjega delovanja pri policiji, kar zajema tudi čas izven njegovega delavnika. Ugotovili smo, da ob močnem čustvenem odnosu med njima, pes čuti potrebo po podreditvi vodniku in upoštevanju njegovih ukazov, kar je cilj vsakega vodnika policijskega psa, a je možen le ob zavedanju le-tega, da imajo njegova dejanja in njegov odnos največji vpliv na vzpostavitev tako trdnega odnosa.
Ključne besede: policija, policijsko delo, službeni psi, vodniki, policijski psi, šolanje, diplomske naloge
Objavljeno: 14.11.2016; Ogledov: 1681; Prenosov: 284
.pdf Celotno besedilo (590,45 KB)

9.
Novosti pri šolanju službenih psov slovenske policije
Rok Jager, 2016, diplomsko delo

Opis: Policijski psi so nenadomestljivi del policijskih organizacij po vsem svetu, saj njihova čutila nesporno prekašajo človeška. Naloge, ki jih opravljajo službeni psi policije, so podobne po vsem svetu, različni pa so načini oziroma metode šolanja službenih psov. V današnjem času si le stežka predstavljamo moderno policijsko organizacijo, ki v svojih vrstah nima šole za vodnike službenih psov. To vlogo ima v slovenski policiji Oddelek za šolanje službenih psov Policijske akademije [OŠSP], ki se nahaja v Gmajnicah v Ljubljani. V diplomskem delu predstavljamo tako organizacijske novosti, kot tudi novosti v načinu šolanja službenih psov in novosti na področju nalog, ki jih službeni psi v slovenski policiji izvajajo. Med organizacijske novosti spadajo ponovno uvedena lastna vzreja psov, vključevanje vodnikov v proces vzgoje in šolanja službenih psov in pa uvedba izvajanja operativnih nalog, ki jih izvajajo inštruktorji OŠSP s svojimi psi. Vključevanje vodnikov v proces vzgoje in šolanja psov so v policiji uvedli predvsem z namenom povečanja navezave med vodniki in psi, ki je za uspešno izvajanje operativnih nalog zelo pomembna. Novosti v šolanju psov pa so predvsem nove naloge, ki jih službeni psi in njihovi vodniki opravljajo v praksi in so pri tem tudi zelo uspešni. Nekatere novosti so uvedli na podlagi lastnega znanja in izkušenj, nekatere pa so uvedli s sodelovanjem s kolegi iz skandinavskih držav. Tako inštruktorji kot tudi vodniki pa priznavajo, da so pri implementaciji novosti imeli manjše težave starejši vodniki, predvsem zaradi drugačne dolgoletne prakse pred uvajanjem novosti, medtem, ko mlajši vodniki teh težav niso imeli. Uspešne implementacije novosti in uspešnosti pri opravljanju operativnih nalog pa ne bi bilo mogoče doseči brez potrpežljivosti, vztrajnosti in volje do dela inštruktorjev in vodnikov službenih psov.
Ključne besede: policija, policijsko delo, službeni psi, policijski psi, šolanje policijskih psov, vodniki službenih psov, diplomske naloge
Objavljeno: 20.10.2016; Ogledov: 1108; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (492,67 KB)

10.
Uporaba policijske konjenice v Sloveniji
Jera Valič, 2015, diplomsko delo

Opis: Policijska konjenica se v Sloveniji uporablja že 40 let. Od skromnih začetkov v sedemdesetih leti pa do danes je konjenica postala sestavni del policije. Delo policijskega konjenika se močno razlikuje od kateregakoli drugega dela v policiji. Policisti konjeniki se v sklopu usposabljanja naučijo opravljati vsa dela, ki so povezana s konji. Prav tako je zelo pomembno spoznavanje fizičnih in psiholoških značilnosti konja. Njihovo delo je skrb za zdravje in dobro počutje »partnerja«, kar vključuje znanje o prehrani, higieno konja in njegovega bivalnega prostora. Osnovna naloga konjenice je zagotavljanje javnega reda in miru. Posebno učinkovita je na prireditvah, kjer pride do množičnega kršenja javnega reda in miru. Deluje kot prisilno sredstvo za razbijanje in deljenje množice, učinkuje pa tudi psihološko že samo s svojo pojavnostjo. Konjenica je v pomoč tudi policistom posebne policijske enote saj skupaj lahko učinkoviteje potiskajo množice in čistijo območja. Za zagotavljanje javnega reda in miru pa morajo policijski konjeniki obvladati tudi zborne postopke s konji, ter pooblastila v zvezi z uporabo konjenice. Vendar pa je delo policijske konjenice veliko več kot le sodelovanje pri zagotavljanju javnega reda in miru. Zavarovanja javnih prireditev kot so nogomet, hokej, košarka idr. so le majhen del tistega, za kar se uporablja policijska konjenica. Policijska konjenica je zelo uspešna na področjih kot so iskanja pogrešanih oseb, blokadah, pregledu terena, pri asistencah drugim enotam, nadzoru državne meje z Republiko Hrvaško. Zelo veliko poudarka pa je na preventivnih aktivnostih, kjer se ljudem predstavi delo policista konjenika, vloga konjev v policiji ter oprema jahača in konja. Otrokom se predstavi tudi pravilno ravnanje udeležencev v cestnem prometu (kot pešci, kolesarji), varna pot v šolo, uporaba varnostnega pasu med vožnjo v osebnih vozilih idr. Veliko preventivnih aktivnosti poteka v šolah in vrtcih po celotni Sloveniji, kjer so takšne dejavnosti odmevne in pohvaljene.
Ključne besede: policija, konjenica, službeni konji, policijska konjenica, policijska pooblastila, prisilna sredstva, javni red in mir, varovanje javnih prireditev, primerjave, analize, Slovenija, Črna Gora, diplomske naloge
Objavljeno: 23.11.2015; Ogledov: 2112; Prenosov: 217
.pdf Celotno besedilo (602,17 KB)

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici