| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Elementi vernakularne arhitekture na primeru sodobne slovenske hiše
Nikola Pintarić, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo predstavili tradicionalne slovenske hiše in nato njihove elemente prenesli na sodobno hišo. Vzeli smo pet primerov tradicionalnih slovenskih hiš: alpska hiša, severovzhodna hiša, hiša južnih hribovij, osrednjeslovenska hiša in kraška hiša. Raziskali smo značilnosti hiš, ki so značilne za posamezno pokrajino. Pri prenosu vernakularnih elementov na sodobno hišo smo večkrat spremenili funkcijo in elementom dodali nove načine uporabe. Z uporabo vernakularnih elementov sodobnim hišam dodajamo elemente tradicije in tako postopoma ohranjamo identiteto krajevne arhitekture, hkrati pa na ta način prinašamo arhitekturno znanje naših prednikov na nove rodove.
Ključne besede: vernakularna arhitektura, kulturna dediščina, sodobna slovenska hiša
Objavljeno: 13.10.2020; Ogledov: 260; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (45,23 MB)

2.
Rekonstrukcija tipične stare hiše v novo arhitekturno netipično, trajnostno slovensko hišo
Denis Črešnar, 2018, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Svet je vedno bolj nasičen in s tega vidika se je potrebno vedno bolj zavedati pomena nepozidane narave in posledično rekonstrukcije, kot oblike najbolj trajnostne izrabe prostora. V diplomskem izpitu so na začetku v teoretičnem delu predstavljena osnovna načela kakovostne rekonstrukcije ter njen pomen za samo kulturo in prostor. Predstavljena so tudi osnovna načela trajnosti, ki jih moramo upoštevati pri kakovostni rekonstrukciji in projektiranju energetsko učinkovitih stavb. Kot posledica in odsev današnjih časov je predstavljena tudi problematika netipične gradnje, ki jo je prinesla globalizacija, in odgovornost, ki jo v celotni zgodbi nosimo arhitekti. V praktičnem delu sem predstavil rekonstrukcijo tipičnega objekta iz šestdesetih let, z inovativnim netipičnim pristopom, upoštevali smo tudi načela trajnosti, ki so jih prinesli današnji časi.
Ključne besede: Rekonstrukcija, arhitektura, tipična slovenska hiša, netipična arhitektura, trajnostna gradnja
Objavljeno: 04.07.2018; Ogledov: 575; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (14,84 MB)

3.
Sodobna slovenska hiša v urbanem okolju
Denisa Repatec, 2016, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Predmet obravnave projektne naloge je sodobna slovenska hiša v urbanem okolju. Na izbrani lokaciji v centru Maribora smo iskali rešitev, kako zapolniti nepozidan vogal. Osnovna ideja naloge je, kako na parceli izredno majhne površine v urbanem okolju zagotoviti vso udobje bivanja, ki ga ponuja klasična prosto stoječa enodružinska hiša. Zasnovali smo vertikalno hišo, 6 etažno stavbo, v katero smo umestili dve bivalni enoti in poslovni prostor.
Ključne besede: vertikalna hiša, idejna zasnova, sodobna arhitektura, slovenska hiša, Maribor
Objavljeno: 10.11.2016; Ogledov: 1035; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (21,64 MB)

4.
Sodobna slovenska hiša v očeh mladih arhitektov – hiša v urbanih območjih
Tomaž Veber, 2016, diplomsko delo

Opis: V projektni nalogi je predstavljena idejna rešitev sodobne slovenske hiše za družino s štirimi člani, ki odseva nacionalne in regionalne značilnosti historične in moderne stanovanjske gradnje v Sloveniji, pri čemer pa z napredno zasnovo in premišljenim oblikovanjem vzpostavlja sodobne ideale bivanja. V uvodnem teoretičnem delu naloge je predstavljena analiza značilnosti gradnje hiš na Slovenskem, kjer je posebna pozornost namenjena staromeščanskim eno ali dvodružinskim hišam oz. vilam.
Ključne besede: arhitektura, mesto, slovenska hiša, enodružinska hiša, sodobna arhitektura, opeka
Objavljeno: 24.06.2016; Ogledov: 857; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (84,12 MB)

5.
Zasnova sodobne lesene hiše
Anže Kotnik, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V teoretičnem delu se usmerimo na les – sodoben trajnostni material, ki je lahko dostopen, obnovljiv, cenovno ugoden in katerega ima Slovenija v izobilju. Na splošno prikažemo dobre lastnosti lesa ter prednosti njegove uporabe v arhitekturi oz. gradnji. V kasnejšem projektnem delu predstavimo zasnovo sodobne lesene hiše ob upoštevanju smernic energetsko učinkovite gradnje, ki reflektira značilnosti nacionalne slovenske arhitekture.
Ključne besede: arhitektura, les, gradnja, lesena konstrukcija, energetska učinkovitost, slovenska hiša.
Objavljeno: 21.09.2015; Ogledov: 1468; Prenosov: 319
.pdf Celotno besedilo (10,53 MB)

6.
SODOBNA HIŠA ŠPORTNIKA NA PODEŽELJU
Žan Silovšek, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi predstavimo ekspresivno zasnovano sodobno hišo na podeželju, ki s svojo zasnovo in tehnologijo gradnje spoštuje nacionalne značilnosti podeželske arhitekture, ustreza željam in življenjskemu stilu aktivnega športnika, ter obenem upošteva trajnostne principe. V teoretičnem delu obravnavamo izbrane materiale, posvečamo pa se predvsem vidnemu betonu z vidika arhitekture. S tehnologijo gradnje in možnostmi obdelave pa dokažemo inovativnost le tega.
Ključne besede: arhitektura, gradnja, beton, vidni beton, lesena fasada, dvokapnica, slovenska hiša.
Objavljeno: 14.09.2015; Ogledov: 855; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (29,65 MB)

7.
Zasnova sodobne podeželske hiše
Boštjan Turk, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V diplomskem izpitu predstavimo zasnovo sodobne slovenske podeželske hiše, ki s svojo obliko in tehnologijo gradnje upošteva trajnostne vidike in se hkrati navezuje na značilno arhitekturo tega prostora. V teoretičnem delu se posvetimo lesu kot sodobnemu gradbenemu materialu, predstavimo osnove energetske učinkovitosti gradnje iz lesenih elementov in zasnovi samega objekta.
Ključne besede: arhitektura, lesena gradnja, podeželska hiša, energetska učinkovitost, les, slovenska hiša
Objavljeno: 11.09.2014; Ogledov: 1607; Prenosov: 193
.pdf Celotno besedilo (13,52 MB)

8.
DREVO, SIMBOL ŽIVLJENJA - HIŠA, SIMBOL BIVANJA
Vito Virant, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Drevo raste in simbolizira življenje; hiša nam daje dom in streho nad glavo ter s tem simbolizira bivanje. V diplomskem izpitu smo na začetku v teoretičnem delu opisali prednosti in značilnosti lesene gradnje, ki se vedno bolj uveljavlja – še posebej v slovenskem prostoru. Opisali smo tudi, kakšni so koncepti energijsko varčne gradnje in s pomočjo literature (revije Hiše) ugotovili, kateri koncept je najprimernejši. Pri naslednji točki smo podrobneje opisali osnovna načela pri gradnji nizkoenergijske hiše ter se v sledečem poglavju razpisali še o konstrukcijah. Predstavili smo tudi osnovno tradicionalno slovensko hišo, kjer smo s pomočjo literature ugotovili, da enotne tradicionalne slovenske hiše sploh ni. Vsak predel v Sloveniji ima svojevrstno tradicionalno hišo, ki smo jo tudi opisali. V praktičnem delu smo izhajali iz tradicionalne panonske hiše in na podlagi le-te izdelali idejni koncept za moderno različico panonske hiše, ki smo ga tudi opisali in prikazali.
Ključne besede: arhitektura, les, tradicionalna slovenska hiša, energijsko varčna gradnja
Objavljeno: 11.09.2014; Ogledov: 1350; Prenosov: 150
.pdf Celotno besedilo (29,51 MB)

9.
Sodobna slovenska hiša
Tomaž Pažek, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V diplomskem izpitu predstavimo potrebne vidike sodobne slovenske enodružinske hiše, ki s svojo tehnologijo gradnje in zasnovo upošteva trajnostne in urbanistične principe načrtovanja, obenem pa reflektira nacionalne značilnosti slovenske arhitekture. V teoretičnem delu se posvečamo lesu kot sodobnemu gradbenemu materialu, ki za Slovenijo predstavlja velik potencial za trajnostni razvoj in predstavimo principe energetsko učinkovitega oblikovanja stavb s poudarkom na prednostih lesene gradnje.
Ključne besede: arhitektura, les, lesena konstrukcija, gradnja, energetska učinkovitost, slovenska hiša
Objavljeno: 20.08.2013; Ogledov: 1912; Prenosov: 314
.pdf Celotno besedilo (17,83 MB)

10.
STANDARDI TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: STANOVANJSKA STAVBA V HRIBU
Karin Lambizer, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava sodobne stavbe v hribu v primerjavi s tradicionalno gradnjo na Slovenskem podeželju z vidika trajnostne arhitekture. Prvi sklop diplomskega dela zajema predstavitev tradicionalne stavbe v hribu na Slovenskem, in sicer primer tipične domačije v izbrani arhitekturni regiji ter obravnavo sodobnih hiš na izbranih primerih. V drugem sklopu sledi prikaz podobnosti in razlik med analiziranimi objekti s pomočjo izbranih kriterijev. Primerjava tradicionalne hiše s sodobno hišo v hribu je osnova za diskusijo, ali je moč govoriti o navezavi sodobne arhitekture na tradicionalno gradnjo v hribu. Ugotovili smo, da se sodobna hiša le deloma navezuje na tradicionalno gradnjo na Slovenskem.
Ključne besede: hiša v hribu, tradicionalna hiša, Slovenska arhitektura, sodobna hiša
Objavljeno: 03.10.2011; Ogledov: 1926; Prenosov: 212
.pdf Celotno besedilo (2,63 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici