| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Sledilnik okužb Sars-Cov-2 v vzgoji in izobraževanju : diplomsko delo
Peter Ambrožič, 2022, diplomsko delo

Opis: V sklopu diplomske naloge smo izdelali lasten sledilnik okužb s covidom-19, ki se osredotoča na prikaz okužb in sumov na okužbe znotraj izobraževalnih zavodov. Podatke, namenjene izdelavi diplomskega dela, smo pridobili na spletnem portalu OPSI in jih dopolnili s pomočjo pristopa web scraping. Implementiran sledilnik je izdelan z orodji Microsoft in zajema proces ETL, definiranje storitev REST in izdelavo debelega odjemalca kot namizne aplikacije WPF. Interaktivna predstavitev rezultatov v obliki tabel in grafov omogoča personalizacijo prikaza ter boljšo uporabniško izkušnjo.
Ključne besede: covid-19, epidemija, izobraževalni zavodi, sledilnik, aplikacija
Objavljeno v DKUM: 12.04.2022; Ogledov: 599; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (2,97 MB)

2.
Uporaba sončne energije za polnjenje mobilnega telefona
Zehrudina Hrvić, 2021, diplomsko delo

Opis: Fotovoltaika je veda, ki proučuje neposredno pretvorbo svetlobe v elektriko. Izkoriščamo jo lahko v različne namene. V diplomski nalogi je izdelan sledilnik sonca z Arduino ploščo, ki je namenjen polnjenju mobilnega telefona. Naredili smo analizo v kolikšnem času se napolni baterija mobilnega telefona z našo sončno celico in ugotovili, da na hitrost in moč polnjenja vpliva veliko različnih dejavnikov kot so napetost, tok, moč sončne celice, tip telefona, letni čas in vpadni kot sončnih žarkov na celico. S pomočjo programa Matlab/Simulink sta izdelani I-U in P-U karakteristiki sončnih celic, ki sta uporabljeni v diplomski nalogi.Pri izdelavi I-U in P-U karakteristeke smo spreminjali dva okoljska vpliva na sončno celico in sicer gostoto sončnega sevanja ter temperaturo sončne celice.
Ključne besede: sončna celica, Arduino Uno, mobilni telefon, sončni sledilnik, I-U in P-U karakteristika sončne celice
Objavljeno v DKUM: 03.12.2021; Ogledov: 321; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

3.
Podatki COVID-19 sledilnika
2020, zaključena znanstvena zbirka podatkov ali korpus

Opis: Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji. Javnosti želimo omogočiti čim boljši pregled nad razsežnostjo težave in pravilno oceno tveganja. Podatke zbiramo iz različnih javno dostopnih virov, od sobote, 28. marca dalje pa imamo vzpostavljeno tudi direktno povezavo z zdravstvenimi zavodi in NIJZ. Ti nam pošiljajo strukturirane podatke, ki jih potem validiramo in oblikujemo v obliko, primerno za vizualizacije in predstavitev javnosti, kakor tudi za nadaljne delo pri razvoju modelov in napovedi. Ker so podatki iz medijev in nekaterih drugih virov kdaj tudi nejasni in nedosledni, preglednica vključuje tudi opombe o virih in sklepanju na podlagi nepopolnih podatkov. COVID-19 Sledilnik je odprto podatkovni in odprto kodni projekt, ki ne bi bil mogoč brez številnih vnosov in komentarjev v bazo bolj ali manj anonimnih posameznikov, sodelavcev, znancev, kolegov ter izmenjave idej skupnosti na Slacku. Gre za "crowdsourced" projekt, kjer lahko vsak prispeva tako, da vnese kakšen nov vir ali informacijo iz svojega okolja - enostavno jo dodate kot komentar na katerokoli polje v dokumentu. Veseli bomo tudi podatkov iz bolnišnic, štabov Civilne zaščite ipd ali pa zgolj javne podpore v zahtevi za transparentno in ažurno objavljanje podatkov.
Ključne besede: COVID-19, SARS-CoV-2 coronavirus, COVID-19 sledilnik
Objavljeno v DKUM: 09.11.2020; Ogledov: 7824; Prenosov: 103
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Načrtovanje in izdelava prototipa sistema/naprave sledenja soncu : magistrsko delo
Domen Gošek, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo zajema celoten proces razvoja prototipa solarno sledilnega mehanizma, tako na strojnem, programskem in električnem nivoju. Opisani so postopki razvoja in solarno sledilni algoritmi. Prototip je fizični sistem, ki s svojim algoritmom sledi sončni trajektoriji po časovni referenci. To pomeni, da za sledenje potrebuje 4 podatke in sicer: zaporedna številka dneva v letu, ure, minute in geografsko širino. Po zaključenem procesu razvoja je sledilo zbiranje in analiza rezultatov. Rezultate so podajali testi.
Ključne besede: Solarni sledilnik, sončna celica, časovno sledenje, mikrokrmilnik, koračni motor
Objavljeno v DKUM: 04.03.2020; Ogledov: 758; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

5.
Elektronski vgrajeni sistem za določanje položaja sonca : diplomsko delo
Gregor Stavbar, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisan postopek načrtovanja in izdelave elektronskega vgrajenega sistema za določanje položaja sonca. Predstavljeni so vsi elementi, ki so potrebni za izdelavo, in vsa teorija, povezana z napravo. Elektronski vgrajen sistem je izdelan iz ploščice, na katero so pritrjeni vsi elementi, in nosilcev, na katere sta nameščena motorja za obračanje. Komunikacijski del naprave je modul Z-Wave, ki ima krmilnik za upravljanje delovanja naprave in komunikacijsko enoto. V začetku je opisana vsa teorija, ki je bila potrebna za to, da smo se lahko lotili izdelave sončnega sledilnika. Razloženi so vsi parametri, ki jih sledilnik meri, in vse naprave, ki so potrebne za njegovo delovanje. Predstavljen je celoten potek izdelave od načrtov do implementacije ter pisanja programske kode. Na koncu so predstavljene vse meritve, ki smo jih izvedli na prototipu.
Ključne besede: Z-wave, sončni sledilnik, krmilnik, motor, senzor
Objavljeno v DKUM: 26.11.2019; Ogledov: 820; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (2,84 MB)

6.
Sledilnik za poljskega zajca z uporabo tehnologije LoRaWAN : diplomsko delo
Tadej Plej, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo temelji na izgradnji sledilnika za poljskega zajca z uporabo tehnologije LoRaWAN v sodelovanju z inštitutom IRNAS Rače. Sledilnik je zasnovan za zajemanje lokacije in merjenje mikroklime poljskih zajcev. Opisan je postopek načrtovanja električne sheme in risanje tiskanega vezja v programskem okolju Altium Designer, opis programske kode, prikaz pridobljenih podatkov na grafičnem vmesniku in testiranje sledilnika.
Ključne besede: sledilnik, LoRa, LoRaWAN, internet stvari
Objavljeno v DKUM: 21.11.2019; Ogledov: 716; Prenosov: 173
.pdf Celotno besedilo (2,44 MB)

7.
SOLARNI SLEDILNIK
Samo Vrečič, 2016, diplomsko delo

Opis: Fotovoltaika postaja iz leta v leto bolj konkurenčna konvencionalnim virom energije, še posebej na področju malih porabnikov. S tem bo bistveno vplivala na strukturo proizvodnje energije in na zmanjšanje emisij toplogrednih plinov. Diplomsko delo obsega praktični realizacijo dvoosnega solarnega sledilnika. V teoretičnem delu so zajete osnove solarne geometrije, predstavitev različnih tipov sledilnikov. Sledi podrobno predstavljen odprtokodni mikrokrmilnik ArduinoUno ter MotoShield. Za premikanje sledilnika sem uporabil 2 DC motorja in sicer linearni aktuator za naklon sledilnika in servo motor za premikanje sledilnika po azimutu. Motorja krmilim z pomočjo dvojnim H mostičem in PWM metode. Na koncu je še opisana programska koda.
Ključne besede: Dvoosoni solarni sledilnik, ArduinoUno, sledenje soncu, fotocelica, programska koda, fotovoltaika
Objavljeno v DKUM: 21.10.2016; Ogledov: 1409; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (4,17 MB)

8.
Izboljšanje haptičnega teleoperiranja z uporabo PLL [alfa][beta]-sledilnika
Aleš Hace, Marko Franc, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: V delu je obravnavano bilateralno teleoperiranje s poudarkom na informaciji o hitrosti. Predstavljen je fazno zaklenjen [alfa beta]-sledilnik (PLL [alfa beta]-sledilnik). Takšen pristop omogoča prednosti pred metodo, ki smo jo predstavili v prejšnjem raziskovalnem delu. Nova metoda omogoča pridobitev zadovoljive informacije o položaju, hitrosti in sili za izvedbo teleoperatorja s haptičnim prikazovalnikom. Glavna prednost predlaganega pristopa je naslovljena na poenostavitev metode in tudi implementacije na digitalnem vezju, npr. vezju FPGA. Takšen namenski haptični prikazovalnik bi lahko bistveno izboljšal operacijo s kirurškim robotom. Predlagan pristop je bil eksperimentalno validiran s preprostim laboratorijskim sistemom 1-DoF za bilateralno teleoperiranje.
Ključne besede: mehatronika, teleoperiranje, fazno zaklenjen sledilnik, estimacija hitrosti, bilateralno vodenje, haptika
Objavljeno v DKUM: 21.12.2015; Ogledov: 846; Prenosov: 42
URL Povezava na celotno besedilo

9.
KRMILNIK ZA FOTOVOLTAIČNI SLEDILNIK SONCU
Anže Hohnjec, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo vsebuje opise in prikaze postopkov za izgradnjo krmilnika za fotovoltaični sledilnik in rezultate. Sledenje soncu smo izvajali po dveh prostostnih stopnjah, s čimer lahko dosežemo celodnevno optimalno orientacijo sončnega panela. Krmilnik je bil zgrajen z ARM mikrokrmilnikom LM3S8962. Implementirani algoritmi omogočajo sledenje soncu s svetlobnimi senzorji ali s solarnim algoritmom, ki določa gibanje sonca za vsako točko na zemeljski obli z vpisom zemljepisne širine in dolžine. Krmilniku smo dodali še PŠM gonilnik DRV8412 z dvema H-mostičema za električni pogon sledilnika. Krmilnik smo preizkusili, tako naloga vsebuje tudi eksperimentalne meritve.
Ključne besede: fotovoltaika, dvoprostostni sledilnik soncu, krmilnik, ARM mikrokrmilnik LM3S8962, PŠM gonilnik DRV-8412
Objavljeno v DKUM: 26.11.2012; Ogledov: 2148; Prenosov: 216
.pdf Celotno besedilo (5,09 MB)

10.
NADZOR ZAPOSLENIH S POMOČJO TELEFONSKE APLIKACIJE
Blaž Magdič, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga opiše in predstavi razvoj telefonske aplikacije za nadzor nad zaposlenimi. Prav tako opiše razvoj spletne storitve in postavitev spletne strani. V prvem delu je opisan vpliv nadzora in njegove koristi, razvojno okolje Java ME, uporabljene API funkcije in tehnologije spletnih storitev. Drug del opisuje razvoj rešitve za zajem in pošiljanje lokacije uporabnika. V izdelek spada telefonska aplikacija, spletna storitev in spletna stran. Opisan je koncept, uporaba in potek implementacije celotne rešitve.
Ključne besede: GPS, Java ME, nadzor, spletna storitev, telefonska aplikacija sledilnik, mobilni telefon, zajem lokacije, MIDlet, JSR 179
Objavljeno v DKUM: 14.03.2011; Ogledov: 2518; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici