| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
OVREDNOTENJE ELEKTRIČNIH IZGUB FOTOVOLTAIČNIH SLEDILNIH SISTEMOV
Nikola Ninković, 2016, diplomsko delo

Opis: Znano je, da je lahko izplen razpoložljive sončne energije, ki pade na sončne module do 30% večji z uporabo sledilnih sistemov, ki sledijo soncu v primerjavi s fiksnimi sistemi. Vendar pri tem ne smemo pozabiti, da tovrstni sledilni sistemi uporabljajo pogonske sklope, ki so porabniki električne energije. Tako je cilj diplomskega dela ovrednotiti električne izgube fotovoltaičnih sledilnih sistemov, kot osnovo za nadaljna raziskovanja. V nalogi so predstavljeni osnovni pojmi fotovoltaike, ki so potrebni za razumevanje direktnega pretvarjanja energije sončnega sevanja v električno energijo s pomočjo sončnih modulov. Na primeru različno orientiranih in postavljenih sončnih elektrarn v Medpodjetniškem izobraževalnem centru MIC bodo izračunani in prikazani rezultati smiselnosti uporabe sledilnhi sistemov.
Ključne besede: Fotovoltaični sistemi, sledilni sistemi, električne izgube pogonov, sončno sevanje.
Objavljeno: 18.11.2016; Ogledov: 1051; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

2.
EKONOMSKA IN TEHNIČNA UPRAVIČENOST INVESTICIJE V FOTONAPETOSTNE SLEDILNE SISTEME
Toni Radanovič, 2015, magistrsko delo

Opis: Namen magistrskega dela je predstavitev fotonapetostnih sledilnih sistemov in upravičenosti njihove uporabe. Obravnavane so komponente, delovanje in vodenje takšnih sistemov. V nadaljevanju je prikazan praktični primer sončne elektrarne s fotonapetostnimi sledilnimi sistemi Deržič, količina proizvedene električne energije ter višina prihodkov od proizvodnje. Narejena je analiza stroškov postavitve sistema in izračunana časovna doba vračanja investicije. Enaka analiza je narejena tudi za primer elektrarne iz konca leta 2014. Na osnovi dobljenih rezultatov obeh analiz je prikazano, ali je investiranje v fotonapetostne sledilne sisteme ekonomsko in tehnično upravičeno ali ne.
Ključne besede: fotonapetostni sistemi, sledilni sistemi, ekonomska analiza, tehnična analiza
Objavljeno: 20.07.2015; Ogledov: 2103; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (2,49 MB)

3.
VPLIV TEMPERATURE NA OPTIMALNI POLOŽAJ SOLARNIH MODULOV
Simon Potočnik, 2013, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava vpliv temperature na optimalni položaj solarnih modulov, pri čemer upoštevamo tudi izgubo energije zaradi delovanja pogonskega sklopa. Sledenje sončnih modulov soncu omogoča večji izkoristek razpoložljive energije sončnega sevanja. Neželena posledica je segrevanje modulov ter posledično izgube zaradi segrevanja. Tako je predmet magistrskega dela določitev vpliva temperature na optimalne položaje solarnih modulov pri želenem maksimalnem izplenu pri pretvorbi energije sončnega sevanja. Pri tem upoštevamo električne izgube pogonskega sklopa. Izračuni so izvedeni za štiri dni v letu, in sicer v programskem paketu MatLab z uporabo Diferenčne evolucije.
Ključne besede: sončna celica, sledilni sistemi, temperatura, optimizacija
Objavljeno: 15.11.2013; Ogledov: 1505; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

4.
POJAV NAPAK PRI SLEDENJU VOZIL Z INTEGRACIJO GPS/GPRS TEHNOLOGIJE IN INS SISTEMOM
Branko Jurič, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava področje uporabe navigacijske tehnologije v cestnem prometu na primeru sledenja vozil. Na kratko opisuje razvoj globalnega navigacijskega satelitskega sistema in strukturo GPS sistema, ki se uporablja danes. Poudarek diplomskega dela je na integraciji GPS tehnologije z inercialnim navigacijskim sistemom za izboljšanje natančnosti pozicioniranja vozila. Raznolikost in uporaba MEMS inercialne navigacijske tehnologije, kot nadomestek GPS tehnologije v okolju šibkega navigacijskega signala ali ob kratkotrajni popolni prekinitvi signala, je dandanes obvezna in prisotna v vseh napravah za sledenje ter natančno pozicioniranje vozila. Delo vsebuje primer uporabe strojne in programske opreme za sledenje vozil podjetja Telargo d.o.o. in model upravljana voznega parka ter podaja smernice razvoja tehnologije za prihodnost.
Ključne besede: sledenje vozil, inercialni navigacijski sistemi, MEMS senzorji, napake pri sledenju vozil, GPS, satelitski sledilni sistem
Objavljeno: 05.10.2011; Ogledov: 2510; Prenosov: 238
.pdf Celotno besedilo (3,68 MB)

5.
POVEČANJE IZRABE RAZPOLOŽLJIVE ENERGIJE SONČNEGA SEVANJA Z UPORABO SLEDILNIH SISTEMOV
Marko Sotošek, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava povečanje izrabe razpoložljive energije sončnega sevanja z uporabo sledilnih sistemov. V delu so predstavljeni osnovni pojmi, ki so potrebni za razumevanje pretvarjanja energije sončnega sevanja v električno energijo s pomočjo sončnih elektrarn. Povečanje izrabe razpoložljive energije sončnega sevanja smo obravnavali na podlagi dolgoletnih meritev o sončnem sevanju na vodoravno površino in meritev električnih izgub enoosnega in dvoosnega sledilnega sistema. S sledilnimi sistemi je mogoče povečati izplen pri pretvorbi razpoložljive energije sončnega sevanja v električno. Tako je predmet diplomskega dela ugotoviti, za koliko lahko povečamo izplen pri pretvorbi energije sončnega sevanja v električno z enoosnim in dvoosnim sledilnim sistemom. Rezultate meritev smo podali grafično.
Ključne besede: fotonapetostni sistemi, sončno sevanje, sledilni sistemi, pogonski sklop, električne izgube
Objavljeno: 19.05.2011; Ogledov: 2266; Prenosov: 160 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (6,25 MB)

6.
Satelitski sledilni sistemi v transportu in logistiki : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Jernej Šeško, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavlja teoretično opredelitev satelitskih sledilnih sistemov; opisali smo dve različni izvedbi sledilnih sistemov. V praktičnem delu smo predstavili satelitski sledilni sistem na primeru podjetja in izvedli raziskavo o zadovoljstvu uporabnikov sledilnih sistemov. Satelitski sledilni sistem služi za nadzor in komunikacijo z voznim parkom. Deluje s pomočjo tehnologije GPS in GSM. Sestavni deli sledilnega sistema so mobilna enota v vozilu, glavni računalnik ter odjemalci. Glavna prednost uporabe sledilnega sistema je prihranek časa in denarja. Med pisanjem diplomske naloge smo želeli ugotoviti, kateri sledilni sistem je najbolj optimalen za lastnike tovornih vozil ter mnenja voznikov in organizatorjev transporta o sledilnih sistemih. Iz preučevanih sledilnih sistemov je najbolj izstopal sledilni sistem podjetja Transics, saj ima največ uporabnih funkcij in je tudi najbolj enostaven za uporabo. Težavo pri raziskovanju nam je predstavljalo pridobivanje natančnih podatkov o cenah sledilnih sistemov, saj se te razlikujejo od velikosti voznega parka ter dejstvo, da so natančne cene poslovna skrivnost podjetij. S pomočjo anketnega vprašalnika smo spoznali, da je sledilni sistem praktičen in da so uporabniki dokaj zadovoljni z njegovo uporabo. V današnjem času je sledilni sistem nujen za dobro poslovanje transportnega podjetja, česar se zavedajo tudi zaposleni v proučevanem podjetju.
Ključne besede: transport, satelitski sledilni sistemi, GPS, GSM
Objavljeno: 28.08.2009; Ogledov: 2753; Prenosov: 362
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici