| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 72
Na začetekNa prejšnjo stran12345678Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
ZDRAVSTVENOVZGOJNO DELO PRI PACIENTKAH Z GESTACIJSKIM DIABETESOM
Silvija Skrivarnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Področje diplomskega dela je ugotavljanje učinkovitosti zdravstvenovzgojnega dela z bolnicami z nosečniško sladkorno boleznijo. Zdravstvena vzgoja je pomemben del poklicne dejavnosti medicinske sestre in je ključnega pomena pri zdravljenju sladkorne bolezni, preprečevanju nastanka in razvoja njenih kroničnih zapletov. V teoretičnem delu je predstavljena sladkorna bolezen v času nosečnosti in pred njo, zdravstvena vzgoja in vloga medicinske sestre pri izvajanju zdravstvenovzgojnega programa, ki poteka v obliki učnih delavnic v Ambulanti za sladkorno bolezen in preventivo Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. V empiričnem delu je predstavljena raziskava o učinkovitosti zdravstvenovzgojnega dela s sladkornimi bolnicami v času nosečnosti. Za raziskavo smo uporabili anketni vprašalnik s sedemnajstimi vprašanji zaprtega tipa. Predmet raziskovanja je bil prikazati boljši vpogled v dejavnike tveganja, ki vplivajo na nastanek nosečnostne sladkorne bolezni (v katerem starostnem obdobju nosečnic se gestacijski diabetes najbolj pogosto pojavlja, vpliv indeksa telesne teže na pojavnost gestacijskega diabetesa, povezava s prekomerno težo otrok v prejšnji nosečnosti, vpliv pojavnosti sladkorne bolezni v ožjem sorodstvu). Z raziskavo smo ugotovili, da ima večina anketirank vsaj dva dejavnika tveganj ob nastanku gestacijskega diabetesa in da zdravstvenovzgojno delo medicinske sestre pripomore k zmanjšanju zapletov gestacijskega diabetesa.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: zdravstvena vzgoja, sladkorna bolezen, medicinska sestra, gestacijski diabetes.
Objavljeno: 09.08.2010; Ogledov: 3074; Prenosov: 905
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

3.
DEKLICA S SLADKORNO BOLEZNIJO TIPA 1 V REDNI SKUPINI VRTCA
Melita Kruhar, 2009, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Starši so bili seznanjeni o vodenju sladkorne bolezni pri deklici s pomočjo inzulinske črpalke od diabetološkega tima in na tridnevnem sistematičnem izobraževanju in učenju o tehničnih značilnostih inzulinske črpalke. Vzgojiteljica je bila skupaj s starši v bolnišnici na uvodnem seznanjanju o sladkorni bolezni pri deklici in njenih značilnostih, vendar pa ni bila deležna izobraževanja o tehničnih značilnostih inzulinske črpalke. O vodenju bolezni s pomočjo inzulinske črp
Ključne besede: Ključne besede: sladkorna bolezen tipa 1; inzulinska črpalka pri otrocih; socialna in čustvena vključenost; vloga vzgojiteljic.
Objavljeno: 23.04.2009; Ogledov: 3392; Prenosov: 696
.pdf Celotno besedilo (765,23 KB)

4.
Kakovostna obravnava družine, ki ima otroka obolelega s sladkorno boleznijo
Metka Zarnec, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava družino, ki ima otroka obolelega s sladkorno boleznijo tip 1. Namen je zagotoviti kakovostno obravnavo let-te. Cilji, ki smo si jih zastavili so, podrobneje spoznati družino, kjer imajo otroka obolelega s sladkorno boleznijo, ugotoviti zdravstveno- socialne probleme, ki vplivajo na potek otrokovega življenja, ugotoviti odstopanja v družini, ki se pojavljajo zaradi sladkorne bolezni pri otroku in doseči védenja pri družini in otroku o komplikacijah sladkorne bolezni. Predstavili smo zdravstveno varstvo tako družine, kot otroka na primarni ravni. Prav tako smo predstavili teorijo Dorothee Elisabeth Orem. Uporabili smo metodo proučevanja primera z opisno analizo. V študijo primera je bila vključena devet letna deklica. Sladkorno bolezen tip 1 so ji potrdili leta 2006. Študijo primera smo opravili aprila 2008, v njihovem domačem okolju. Rezultati, ki smo jih dobili, so nam pokazali: neučinkovito vzdrževanje zdravja, pomanjkanje znanja o prehrani pri otroku s sladkorno boleznijo, zmanjšano zmožnost za samostojno osebno higieno, nevarnost poškodbe, nevarnost infekcije. S strani staršev je opaziti neučinkovito obvladovanje terapevtskih postopkov, pri poslabšanju bolezni. Potrdimo lahko največjo raziskavo o obvladovanju sladkorne bolezni in njenih zapletov (Diabetes Control and Coplications Trial- DCCT), da je najboljši način zdravljenja tisti, ki najbolj posnema naravno sproščanje inzulina. Prav tako lahko potrdimo, da so naša zastavljena raziskovalna vprašanja pozitivna. Čeprav je trenutno stanje pri otroku s sladkorno boleznijo tip 1 zadovoljivo, brez večjih težav, čaka otroka veliko preizkušenj, odrekanj, prelomnic v življenju, ki jih prinese sladkorna bolezen tip 1.
Ključne besede: sladkorna bolezen tip 1, kakovostna obravnava, študija primera, teorija Dorothee E. Orem
Objavljeno: 17.03.2009; Ogledov: 3462; Prenosov: 878
.pdf Celotno besedilo (675,08 KB)

5.
6.
Preprečevanje zapletov pri pacientu s sladkorno boleznijo
Karmen Zupanc, 2009, diplomsko delo

Opis: Sladkorna bolezen spremlja človeštvo že tisočletja. Ne gre le za eno bolezen, kakor nakazuje ime, temveč za skupino presnovnih bolezni, ki jim je skupna zvišana raven krvnega sladkorja oziroma glukoze. Dolgotrajno zvišanje krvnega sladkorja vodi v kronične okvare oči, ledvic, živcev ter srca in ožilja. Z izbiro načina življenja lahko odločilno vplivamo zoper nastanek sladkorne bolezni in njenih zapletov. Diplomsko delo obravnava sladkorno bolezen in preprečevanje zapletov pri pacientu s sladkorno boleznijo. V teoretičnem delu je predstavljena sladkorna bolezen, njena razvrstitev, možni načini zdravljenja in zapleti pri sladkorni bolezni. Poseben poudarek je namenjen preprečevanju akutnih in kroničnih zapletov sladkorne bolezni, pomenu samokontrole in zdravstvene vzgoje pri pacientih s sladkorno boleznijo. V raziskovalnem delu so predstavljeni rezultati ankete, opravljene med stotimi pacienti s sladkorno boleznijo diabetičnega dispanzerja Splošne bolnišnice Topolščica. Ugotavljali smo izvajanje samokontrole sladkorne bolezni pri bolnikih in poznavanje možnih akutnih in kroničnih zapletov. Rezultati ankete so pokazali, da se pacienti s sladkorno boleznijo zavedajo pomembnosti samokontrole in da poznajo akutne in kronične zaplete sladkorne bolezni.
Ključne besede: sladkorna bolezen, kronični zapleti sladkorne bolezni, zdravstvena vzgoja, samokontrola.
Objavljeno: 30.04.2009; Ogledov: 3795; Prenosov: 832
.pdf Celotno besedilo (982,82 KB)

7.
Depresivna motnja pri pacientu s sladkorno boleznijo
Marija Brcar, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili depresivno motnjo pri pacientu s sladkorno boleznijo, izpostavili najpogostejše kazalnike, pogostost pojavljanja ter premagovanje depresivne motnje. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jo izvedli v diabetološki ambulanti zdravstvenega doma Velenje v mesecu decembru 2008. Podatke smo pridobili s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika zaprtega in odprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo petdeset naključno izbranih pacientov, ki so obiskali diabetološko ambulanto. Želeli smo ugotoviti ali spol in leta trajanja sladkorne bolezni ter prisotni kronični zapleti zaradi sladkorne bolezni pri pacientu, vplivajo na pojavnost depresivne motnje. Ugotovili smo, da spol in leta trajanja sladkorne bolezni bistveno vplivajo na pojavnost kazalnikov in s tem tudi na depresivno motnjo pri anketiranih pacientih s sladkorno boleznijo. Še posebej izrazito je ta ugotovitev vidna pri anketirankah, saj v veliki večini nakazujejo nagnjenost k depresivnim motnjam. Prav tako je iz prikazane grafične analize razvidno, da že prisotni kronični zapleti sladkorne bolezni vplivajo na pojavnost depresivne motnje pri anketiranih pacientih s sladkorno boleznijo, ter da so znaki izrazitejši, kot pri pacientih, ki ne navajajo kroničnih zapletov.
Ključne besede: depresivna motnja, sladkorna bolezen, kronični zapleti, sprememba razpoloženja, spol
Objavljeno: 01.06.2009; Ogledov: 2357; Prenosov: 220
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

8.
Hišni obisk nosečnice s sladkorno boleznijo
Tina Ačko, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja študijo primera pacientke, ki ima sladkorno bolezen tip 1 in je v sedmem mesecu nosečnosti, izvedeno leta 2009. Uporabili smo induktivni pristop, saj smo obravnavali in se osredotočili na en problem oz. na določen primer. Cilji študije primera so bili: Ugotoviti telesno, duševno in socialno stanje pacientke. Opredeliti kakovost pacientkinega življenja. Ugotoviti ali model ocenjevanja pacientkinih potreb po Marjory Gordon nudi celostno in kakovostno obravnavo pacientke. Rezultati študije primera so pokazali, da je pacientkino telesno, duševno in socialno stanje dobro. Da pacientka zelo veliko ve o svoji bolezni, se zdravo prehranjuje in redno poskrbi za telesno aktivnost. Sebe opiše kot zelo aktivno osebo, ki nikoli ne nazaduje in veliko vlaga v svoj osebnostni razvoj. Ugotovimo tudi, da je pacientka zaposlena oz. da je podjetnica z lastnim podjetjem, tako, da ji zaslužek zadostuje za zadovoljevanje njenih potreb. Pacientka živi kakovostno življenje saj je zelo dobro poučena o svoji bolezni, upošteva zdravnikova navodila, se udeležuje raznih strokovnih predavanj in redno hodi na kontrole k diabetologu. Prav tako si dosledno kontrolira krvni sladkor. Iz intervjuja s pacientko smo ugotovili, da model ocenjevanja pacientkinih potreb po Marjory Gordon nudi celostno in kakovostno obravnavo pacientke. Na zastavljena raziskovalna vprašanja v diplomskem delu, smo dobili odgovore, da je pacientka telesno, duševno in socialno v dobrem stanju. Da živi pacientka kakovostno življenje. Da model ocenjevanja pacientkinih potreb po Marjory Gordon nudi celostno in kakovostno obravnavo pacientke. Nosečnost in rojstvo otroka sta pomembna dogodka v življenju žensk ter njihovih družin. To je čas velikih upov in pričakovanj, je pa tudi čas strahu, trpljenja in celo smrti. Rojstvo otroka imenujemo »vsakdanji čudež«. Res je nekaj posebnega, pa vendar je tako kompleksno, da daleč presega vse umetne človeške dosežke. Nosečnost ni bolezen, temveč fiziološki proces, vendar kljub temu prinaša določeno tveganje za zdravje in življenje matere in otroka. Želja vsake ženske je, da bi imela zdravega otroka. Sladkorna bolezen pomeni resno, toda ne nepremagljivo oviro pri uresničitvi te želje. Pogoj za srečen konec nosečnost je, da je bila načrtovana in dobro nadzorovana. Pravilna, natančna in pravočasna informacija o nosečnosti je za žensko s sladkorno boleznijo nadvse pomembna.
Ključne besede: nosečnica, sladkorna bolezen, patronažno varstvo, patronažna medicinska sestra, obisk na domu
Objavljeno: 14.07.2009; Ogledov: 2950; Prenosov: 520
.pdf Celotno besedilo (487,75 KB)

9.
KAJ BI MORALI VEDETI O SLADKORNI BOLEZNI V VRTCU?
Klavdija Gričnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo Kaj bi morali vedeti o sladkorni bolezni v vrtcu, je sestavljeno iz dveh delov, teoretičnega in empiričnega. V teoretičnem smo predstavili osnove sladkorne bolezni, ki bi jih morala vedeti vsaka vzgojiteljica, posebej še tista, ki ima v skupini otroka s sladkorno boleznijo. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jo izvedli aprila 2009 v vrtcih Lovrenc na Pohorju, Selnica ob Dravi, Pobrežje, Tezno, Studenci in Borisa Pečeta. V raziskavo je bilo vključenih 70 naključno izbranih vzgojiteljic, ki so odgovorile na 17 vprašanj v anketnem vprašalniku, ki je bil anonimen. Namen raziskave je bil ugotoviti seznanjenost vzgojiteljic s sladkorno boleznijo pri otrocih, na kaj morajo biti še posebej pozorne pri otroku s sladkorno boleznijo v vrtcu, ali so v skupini v vrtcu že imele otroka s sladkorno boleznijo in kako so se na to pripravile. Prav tako smo želeli izvedeti, kako pomembno je za vzgojiteljice, da so poučene o sladkorni bolezni ter če bi se bile pripravljene udeležiti izobraževanja o sladkorni bolezni. Pri obdelavi podatkov smo ugotovili, da je kar 10% anketiranih vzgojiteljic v skupini že imelo otroka s sladkorno boleznijo. Vzgojiteljice poznajo sladkorna bolezen oz. imajo v večini splošno znanje o bolezni. Rezultati so nam tudi pokazali, da je vzgojiteljicam pomembno, da so seznanjene s sladkorno boleznijo in so se pripravljene o tem še dodatno izobraževati.
Ključne besede: Ključne besede: otrok, vrtec, vzgojiteljica, sladkorna bolezen.
Objavljeno: 23.07.2009; Ogledov: 3377; Prenosov: 476
.pdf Celotno besedilo (728,44 KB)

10.
Seznanjenost sladkornih bolnikov s preprečevanjem zapletov sladkorne bolezni
Ester Pliško, 2009, diplomsko delo

Opis: Sladkorna bolezen sodi med najbolj razširjene kronično nenalezljive bolezni. Število bolnikov s sladkorno boleznijo hitro narašča. Dokazano je, da lahko osveščenost prebivalstva bistveno vpliva na preprečevanje tako naglega širjenja sladkorne bolezni. Zdravstvena vzgoja bolnikov s sladkorno boleznijo je zelo pomembna, saj samo dobro poučeni bolniki lahko primerno urejajo višino krvnega sladkorja in s tem preprečijo marsikateri zaplet sladkorne bolezni. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu je predstavljena klasifikacija in etiologija sladkorne bolezni, njena klinična slika ter diagnoza, opisani so tudi akutni in kronični zapleti sladkorne bolezni. V empiričnem delu pa so predstavljeni rezultati ankete, opravljene med petdesetimi sladkornimi bolniki, ki obiskujejo ambulanto za diabetike v Zdravstvenem domu Koper. Ugotavljali smo njihovo poznavanje kroničnih in akutnih zapletov sladkorne bolezni in preprečevanje le - teh. Rezultati ankete so pokazali, da sladkorni bolniki kljub zavedanju resnosti sladkorne bolezni posvečajo premalo pozornosti kroničnim zapletom in preprečevanju le — teh. Bolniki s sladkorno boleznijo poznajo načela zdrave prehrane in zdravega načina življenja vendar vse svoje znanje težko vključujejo v svoje življenje, kar kaže na to, da je večina sladkornih bolnikov debelih.
Ključne besede: sladkorna bolezen, kronični zapleti, zdravstvena vzgoja, samokontrola.
Objavljeno: 05.11.2009; Ogledov: 3119; Prenosov: 510
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici