| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
RAZVOJ IN PLANIRANJE NASLEDSTVA NA PRIMERU DRUŽINSKEGA PODJETJA OČKO S.P.
Anja Očko, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Diplomski seminar z naslovom Lastnosti in planiranje nasledstva na primeru družinskega podjetja Očko s.p. ima opisane lastnosti družinskih podjetij, prednosti in slabosti družinskih podjetij, planiranje nasledstva, ter tudi prakstičen primer podjetja, kjer je najprej opisano samo preučevano podjetje, nato sledijo prednosti in slabosti tega podjetja, življenjski cikel podjetja, družine in posameznikov, ter primeri planiranja nasledstva v družinskem podjetju Očko s.p.
Ključne besede: Nasledstvo, planiranje nasledstva, lastnosti družinskih podjetij, družina, podjetje, življenjski cikel podjetja, življenjski cikel posameznika, prednosti družinskih podjetij, slabosti družinskih podjetij, model življensjskega cikla podjetja, plan nasledstva, rast in razvoj podjetja.
Objavljeno: 18.11.2010; Ogledov: 1911; Prenosov: 225
.pdf Celotno besedilo (396,26 KB)

2.
Prednosti in slabosti družinskih podjetij na podlagi podjetja iz prakse
Suzana Magdič, 2016, diplomsko delo

Opis: Glavni namen našega diplomskega dela je raziskati prednosti in slabosti družinskih podjetij nasploh in v družinskem podjetju Jelša d.d. Prepoznavanje njihovih prednosti kot tudi slabosti je ključnega pomena, da lahko prednosti izkoristijo za napredek podjetja, slabosti pa minimizirajo ali odpravijo in se tako izognejo pastem, ki prežijo na družinska podjetja. V družinskemu podjetju Jelša d.d. želimo vzpodbuditi razmišljanje o tem, na katerih področjih je njihovo družinsko podjetje drugačno od ostalih, ki niso družinska in kaj so njihove temeljne značilnosti ter na kakšen način jim lahko pomagajo izboljšati poslovanje. Družinska podjetja najbolj zaznamuje vpliv družine na poslovanje oziroma prepletanje družinskega sistema s poslovnim. V družinska podjetja ustanovitelji vlagajo ogromno odrekanja, dela in truda, čutijo se osebno odgovorne za podjetje, dolgoročne cilje postavljajo pred zaslužek, in se vedejo družbeno odgovorno, zato imajo večje možnosti za preživetje in dolgoročni uspeh. Tipične nevarnost, ki se največkrat pojavljajo v teh podjetjih pa so nezadostno planiranje nasledstva, prevelika stopnja centralizacije, nepotizem in izogibanje spremembam.
Ključne besede: družinsko podjetje, prednosti družinskih podjetij, slabosti družinskih podjetij, konflikti, vpliv družine, značilnosti
Objavljeno: 09.06.2016; Ogledov: 843; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (943,02 KB)

3.
Prednosti in slabosti družinskega podjetja
Špela Jug, 2017, diplomsko delo

Opis: Glavni namen našega diplomskega dela je preučiti ter raziskati prednosti in slabosti družinskih podjetij nasploh in v družinskem podjetju Rajmax, d.o.o. Prednosti bo lahko podjetje izkoristilo v prid podjetja, slabosti pa bodo nato skušali zmanjšati in s časom odpraviti. V podjetju Rajmax, d.o.o. bomo skušali ugotoviti, na katerih področjih je njihovo podjetje boljše od ostalih in po čem se razlikujejo od nedružinskih podjetij. V družinskem podjetju se prepletata družina in podjetje, kar je potrebno usklajevati. Lastniki družinskih podjetij so podjetju popolnoma predani, vanj vlagajo veliko truda, časa, denarja in samega sebe. Pomembni so jim dolgoročni cilji podjetja, družbena odgovornost in ponavadi si želijo, da se podjetje ohrani v družinskem krogu. V družinskih podjetjih se pojavljajo tudi slabosti, kot so nasledstvo, čustvene težave, težave pri uvajanju sprememb, dominantnost lastnika in psihološke težave.
Ključne besede: družinsko podjetje, ključne osebe v družinskih podjetjih, prednosti družinskih podjetij, slabosti družinskih podjetij, družina, podjetje.
Objavljeno: 07.11.2017; Ogledov: 934; Prenosov: 284
.pdf Celotno besedilo (1005,46 KB)

4.
Prednosti in slabosti družinskega podjetja na primeru podjetja Železnina Hudovernik, d. o. o.
Nika Holzknecht, 2018, diplomsko delo

Opis: Osrednja tema diplomskega projekta so prednosti in slabosti družinskega podjetja. Posamezne prednosti in slabosti, ki jih različni avtorji pripisujejo družinskim podjetjem, smo najprej raziskali v teoriji, nato pa smo na podlagi informacij, ki smo jih pridobili s pogovorom s člani družine Hudovernik, posamezne prednosti in slabosti iz teorije preverili na primeru družinskega podjetja Železnina Hudovernik, d. o. o. Zapisane ugotovitve bo lahko uporabilo podjetje v svoji poslovni praksi: poskušalo prednosti izboljšati in izkoristiti, slabosti pa zmanjšati ali celo odpraviti. V prvem delu dela diplomskega projekta smo opredelili značilnosti družinskih podjetij. Opredelili smo pojem družinskega podjetja, vloge članov družine v družinskem podjetju, možne konflikte ter vzroke za njihov nastanek. Zapisano v prvem, teoretičnem delu dela diplomskega projekta, smo v drugem, praktičnem delu dela diplomskega projekta, preverjali na primeru podjetja Železnina Hudovernik, d. o. o. Z raziskanim smo imeli zadostna izhodišča za določitev prednosti in slabosti podjetja, ki smo jih obravnavali v drugem delu diplomskega projekta. Družinsko podjetje predstavlja dva sistema – družinskega in poslovnega, ki ju je potrebno medsebojno usklajevati. Družinsko podjetje gospodarstvu prinaša mnoge prednosti: omogoča visoko transparentnost poslovanja glede prihodkov, stroškov, dobička in delitve le-tega, spodbuja k odgovornosti in razvijanju delovnih navad vseh članov družine ter nudi identiteto in možnost motiviranja za člane in nečlane družine, v njihovi predanosti za doseganje skupnih ciljev. Soočajo pa se tudi s slabostmi, kot so to na primer nasprotje med željami otrok in staršev, omejitev finančnih virov sredstev, pomanjkanje časa za normalno družinsko življenje, prenos težav članov družine, ki so vključeni v družinski posel, v oba sistema, ki ju družinsko podjetje predstavlja. Zaradi navedenega, je za vsako družinsko podjetje še toliko bolj pomembno, da svoje prednosti in slabost dobro pozna.
Ključne besede: družinsko podjetje, prednosti in slabosti družinskih podjetij, vloge članov družine v družinskem podjetju, družinski odnosi, družinski konflikti, vzroki za konflikte v družinskem podjetju
Objavljeno: 29.11.2018; Ogledov: 149; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

5.
Družinsko podjetje in izzivi načrtovanja nasledstva
Nataša Peruš, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem projektu z naslovom Družinsko podjetje in izzivi načrtovanja nasledstva bomo najprej opredelili pojem družinsko podjetje, njegove prednosti in slabosti. Spoznali bomo, kaj družinska podjetja dela tako posebna in kakšno vlogo imajo managerji v podjetjih. Ker je nasledstvo velik problem v družinskih podjetjih in so takrat podjetja občutljiva pri prehodu generacij, se bomo najbolj osredotočili na nasledstvo, saj je nasledstvo najpomembnejše in tipično problematično vprašanje, s čimer se ukvarja večina družinskih podjetij in lahko na poti prenosa povzroči številne ovire. Glavne ovire bomo tudi spoznali. Dedovanje je osrednjega pomena za preživetje podjetja. Izvedeli bomo, če so podjetniki dejansko pripravljeni na prenos svojih podjetij v naslednjo generacijo. Pomembno pa je vedeti, da če potomcev ni, obstaja možnost predati podjetje tretji osebi, zato bomo govorili tudi o tem. Govora bo tudi o konfliktih, saj so ti prisotni tudi v teh podjetjih, vendar v manjši meri in so del življenja vsakega od nas. Za praktični primer diplomskega projekta smo si izbrali družinsko podjetje Oljarna KOCBEK s.p., njihova zgodba sega v prvo polovico 20. stoletja in so predvsem znani po izdelavi najkvalitetnejših in nerafiniranih olj. Pri spoznavanju tega podjetja pa smo se najbolj osredotočili na njihovo dojemanje podjetništva in nasledstva. Ustavili smo se pri njihovih medsebojnih odnosih, saj nas je zanimalo, kakšen odnos imajo znotraj in zunaj podjetja.
Ključne besede: družinsko podjetje, prednosti in slabosti družinskih podjetij, nasledstvo, odnosi, družinsko podjetje Oljarna KOCBEK s.p.
Objavljeno: 25.10.2019; Ogledov: 18; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (788,26 KB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici