| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Sledljivost polizdelkov v podjetju lesno-predelovalne industrije
Anastasiya Ananyeva, 2019, magistrsko delo

Opis: V okviru magistrskega dela je raziskovano trenutno stanje v podjetju na področju sledljivosti polizdelkov. Predstavljeni so organizacijska shema podjetja, shema procesov in sistematika izvajanja aktivnosti. S kritično analizo so bile izpostavljene procesne pomanjkljivosti sistema sledenja polizdelkov in kritične točke, ki imajo velik vpliv na problematiko izgube materiala. Predlagana je bila vzpostavitev skladiščnega sistema v obstoječem objektu, kar zajema celovito rešitev skladiščne problematike, znotraj katere so izpostavljeni polizdelki. Pripravljen je bil projekt vzpostavitve skladiščnega sistema z definiranjem vhodnih strategij, SWOT analiza, terminski plan, ocena stroškov investicije ter mesečnih stroškov po vzpostavitvi. Ocenjena je bila rentabilnost investicije in pregledana zakonodaja transporta v skladiščih in požarne varnosti.
Ključne besede: sledljivost, skladiščni sistemi, projektni management, črtna koda, polizdelki
Objavljeno: 07.10.2019; Ogledov: 376; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

2.
Predlogi izboljšav skladiščnega informacijskega sistema v podjetju kozmetične industrije
David Repolusk, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Podjetja nenehno iščejo načine za optimiziranje delovnih procesov, saj se vedno najdejo novi načini optimiranja. Konkurenca nikoli ne počiva, zato je konkurenčna prednost pred ostalimi podjetji izjemno pomembna za preživetje in rast podjetja. Ker skladiščenje samo po sebi ne prinaša prihodkov, po drugi strani pa mora zagotavljati zadostne količine zaloge za nemoteno delo v proizvodnji podjetja, se vse več govori o nižanju stroškov na področju skladiščenja. Čeprav je obravnavano podjetje že imelo utečen potek dela, se je vodstvo odločilo analizirati potek dela področja skladišča surovin od nabave surovin do njihove porabe. S konfiguracijo sistema za skladiščenje so zmanjšali obseg dela zaposlenih, zmanjšalo se je tudi število napak pri skladiščenju in vzdrževanju stanja zalog. Skladišče je postalo bolj urejeno, zaloge so se zmanjšale, a vseeno omogočajo nemoten potek dela soodvisnih oddelkov podjetja. Čeprav so se nekateri procesi upočasnili, predvsem proces komisioniranja blaga, so se zato razbremenili in pospešili ostali procesi, kar je na koncu pomenilo doseganje učinkovitejšega poslovanja podjetja.
Ključne besede: skladiščenje, skladiščno poslovanje, skladiščni sistemi, zaloge, logistika, optimizacija
Objavljeno: 04.07.2018; Ogledov: 620; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (1,64 MB)

3.
Skladiščno poslovanje v lesno predelovalnem podjetju
Andrej Koritnik, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V današnjih časih se podjetja zavedajo, da je za uspešnost samega podjetja pomembno učinkovito skladiščno poslovanje, saj posledično omogoča podjetju delovanje drugih funkcij, predvsem nabave in prodaje. Predvsem pri skladiščnem poslovanju se lahko procesi optimizirajo, s čimer podjetja zmanjšajo stroške in trajanje samih procesov ter skrajšajo nepotrebne poti. V diplomskem delu smo raziskali in analizirali skladiščno poslovanje ter same možnosti za izboljšavo obstoječega stanja z uvedbo informacijske tehnologije v celotnem skladišču. Osredotočili smo se na visoko-regalno skladišče končnih izdelkov, v katerega prihajajo narejeni produkti iz proizvodnje in potem se v tem skladišču opravi komisioniranje in izdaja tovora. V skladišču trenutno ne uporabljajo nobene informacijske tehnologije za podporo skladiščnih procesov, ampak delo še vedno poteka ročno na papirni tehnologiji, zato je možnost človeških napak toliko večja. Namen in cilj diplomskega dela je rešitev trenutne problematike v skladišču pri prevzemu, uskladiščenju in komisioniranju gotovih izdelkov. Predlagana je uvedba tehnologije črtne kode z implementacijo informacijskega sistema. Na vstopnih in izstopnih točkah v skladišču skladiščniki skenirajo izdelke z ročnimi čitalci črtnih kod, ki se bodo v realnem času vnašale v sam sistem. Posledično imamo popoln nadzor v skladišču in s tem zagotavljamo natančen pregled zaloge v realnem času, hitrejše komisioniranje ter sam proces izdaje.
Ključne besede: Skladiščno poslovanje, skladiščni procesi, komisioniranje, tehnologija črtne kode, informacijski sistemi
Objavljeno: 08.06.2017; Ogledov: 904; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

4.
Optimiranje skladiščenja in komisioniranja pri distribuciji farmacevtskih izdelkov
Aleš Lampret, 2016, magistrsko delo

Opis: Distribucija farmacevtskega blaga je zaradi občutljivosti ter vplivov na zdravje ljudi visoko regulirana dejavnost. Temeljna zahteva distribucije farmacevtskih izdelkov je zagotavljanje istovetnosti izdelka v celotni dobavni verigi – od proizvajalca do pacienta – in predstavlja pomembno dejavnost v celotni dobavni verigi farmacevtskih izdelkov. V delu so predstavljene vloge ter vrste skladišč, ki se uporabljajo v distribuciji farmacevtskih izdelkov. Prav tako pa so obravnavani organiziranost skladiščenja in skladiščni procesi. Temelj učinkovitega komisioniranja je v optimalnem razmeščanju blaga v skladišču. Ta temelji na skladiščnem načrtu, ki izkorišča skladiščni prostor z različnimi načini razmeščanja izdelkov v različna skladiščna območja. K temu pa pripomorejo tudi premiki blaga, ki skrajšujejo komisionirne transportne poti. Preverjane so možnosti skrajšanja časa priprave naročil pri razporeditvah blaga v različna skladiščno-komisionirna območja. Zaradi kratkih odzivnih časov pri oskrbi odjemalcev – lekarn je velik poudarek na čim krajšem času komisioniranja. Predstavljene so kompleksnost komisionirnih sistemov ter njihove možnosti pri komisioniranju farmacevtskega blaga. Zajete so ideje, kako je mogoče zmanjševati čas izvedbe naročila. Prav tako pa je bilo ugotavljano, ali je mogoče z avtomatizacijo skladiščnega poslovanja skrajšati čas priprave blaga za odjemalca in kako avtomatizacija vpliva na odjemalčevo zadovoljstvo. Predstavljene pa so tudi vloge skladiščnih informacijskih sistemov – WMS (angl. warehouse management system) ter WCS (angl. warehouse control system) v skladiščnem poslovanju, ki omogočajo vodenje in nadzor nad kompleksnimi skladiščnimi procesi.
Ključne besede: distribucija farmacevtskih izdelkov, skladiščenje, komisioniranje, skladiščni informacijski sistemi, komisionirna območja
Objavljeno: 06.07.2016; Ogledov: 561; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

5.
Skladiščni sistemi-ključni del sodobne logistike
Kristian Jakše, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Podjetje Gorenje, d.d., je eno izmed največjih slovenskih podjetij. V Evropi sodi med največje proizvajalce na področju gospodinjskih aparatov in bele tehnike, saj se letno na njegovem območju proizvede okoli 4 milijone izdelkov, ki se jih nato razpošlje na vse konce sveta. Njihovi izdelki so prisotni v kar 70 državah. Zaradi svoje globalne prisotnosti, kakovosti in dostopnosti so njihovi proizvodi cenjeni in iskani. Zaradi tako velikega števila letno proizvedenih izdelkov je bilo podjetje primorano investirati svoja sredstva in znanje v izgradnjo modernih skladiščnih sistemov. So prvi v Sloveniji s popolnoma avtomatiziranim skladiščem NAVIS, ki je povezan neposredno s proizvodnjo. Poleg omenjenega sistema so pred kratkim postavili še skladišče za dokupni in dopolnilni program, kar omogoča veliko prednost pri formiranju pošiljk z veliko različnimi izdelki. V okviru diplomskega dela so predstavljena vsa skladiščna poslopja, njihovi sistemi, način dela v njih in zadolžitve delavcev, podrobno smo analizirali trenutno stanje, izpostavili nekatere napake in se dotaknili možnosti za nadaljnji razvoj.
Ključne besede: Skladiščni sistemi, avtomatizirano skladišče, regalno skladišče, blok skladišče.
Objavljeno: 11.12.2015; Ogledov: 879; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (3,23 MB)

6.
Načrtovanje in optimiranje avtomatiziranih regalnih skladiščnih sistemov
Tone Lerher, Iztok Potrč, 2006, izvirni znanstveni članek

Opis: V predloženem prispevku je predstavljen model za načrtovanje in optimiranje avtomatiziranih regalnih skladiščnih sistemov za delo v enem in več hodnikih. Zaradi zahtevanega pogoja o tehnično zelo zmogljivem in stroškovno sprejemljivem skladiščnem sistemu, predstavljajo namensko funkcijo v računskem modelu načrtovanja najmanjši skupni stroški. Namenska funkcija združuje elemente statičnega in dinamičnega dela skladiščnega sistema ter investicijske in obratovalne stroške skladišča. Zaradi nelinearnosti, večparametričnosti in diskretne oblike namenske funkcije smo za optimizacijo projektnih spremenljivk uporabili metodo genetskih algoritmov. Prikazana je analiza izbranega regalnega skladisšnega sistema, pri dveh različnih sistemih regalnega dvigala za delo v enem in več hodnikih. Ugotovili smo, da so stroškovno optimalne rešitve skladišč nahajajo v področju visokih in dolgih skladiščnih regalih, kar vpliva na zmanjšanje števila regalnih hodnikov in števila regalnih dvigal ter skupno na celotne stroške skladišča. Rezultati analize so pokazali, da je izbira posameznega sistema regalnega dvigala, za delo v enem ali več hodnikih, izrazito odvisna od zahtevane pretočne zmogljivosti skladišča. Predloženi model predstavlja uporabno in prilagodljivo orodje za načrtovanje skladiščnih sistemov ter izbiro posameznega sistema regalnega dvigala za delo v enem ali več hodnikih v postopku načrtovanja regalnih skladiščnih sistemov.
Ključne besede: skladiščni sistemi, avtomatizirano skladiščenje, načrtovanje, optimiranje
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 951; Prenosov: 55
URL Povezava na celotno besedilo

7.
Preureditev skladišča zbirnih pošiljk za proizvodne družbe Gorenja, d.d. v tujini
Tadej Hren, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali možnost preureditve zbirnega skladišča za materiale, ki jih Gorenje, d. d. vsakodnevno odpremlja v proizvodne družbe v tujini. V prvem delu diplomskega dela smo naredili posnetek obstoječega stanja v skladišču. Prikazali smo trenutno prostorsko razporeditev, opravila zaposlenih, tehnološke rešitve ter izpostavili problem nekurantnih zalog. V drugem delu smo pripravili predlog za možno preureditev skladišča. Pri tem smo skušali čim bolj racionalno izrabiti trenutno lokacijo in sredstva, kot so infrastruktura in viličarji. Jasneje smo definirali cone skladišča, ter v njih uvedli različne skladiščne rešitve v obliki polic, regalov ali talnega skladiščenja. Dodatno smo še predlagali vpeljavo WMS, ter za to potrebne spremembe. V zaključnem delu smo primerjali trenutno in predlagano organizacijo skladišča. Spremembe smo ovrednotili kot pozitivne, zato smo pregledali še možnost fazne vpeljave sprememb, ter predlagali možnosti nadaljnjega razvoja skladišča.
Ključne besede: skladiščenje, preureditev, posnetek stanja, skladiščni informacijski sistemi, regali
Objavljeno: 26.01.2015; Ogledov: 1047; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (2,09 MB)

8.
Reorganizacija obstoječega skladiščnega sistema polizdelkov
Ingrid Horvat, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo se nanašali predvsem na reorganizacijo in avtomatizacijo skladiščenja polizdelkov in rezervnih delov. Opazili smo ključne logistične probleme, ki so bili predmet obravnavanja in analiziranja. S pomočjo posnetka dejanskega stanja, pridobljenih podatkov in potrebnih analiz smo prišli do rezultatov, ki hkrati ponujajo podjetju optimalno rešitev za postavitev skladiščnega sistema. Skozi celotno diplomsko nalogo smo se omejili na skladišče in skladiščno poslovanje v obstoječih prostorih in na nova avtomatizirana skladišča, ki jih bomo implementirali v novo zgrajenih prostorih.
Ključne besede: Ključne besede:Logistika, skladiščni sistemi, reorganizacija, avtomatizirano skladišče
Objavljeno: 28.10.2012; Ogledov: 899; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici