| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
Pravna podlaga za skladiščenje in hranjenje kostanjevih in hrastovih ekstraktov v gospodarski družbi Tanin d. d. Sevnica : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa Gospodarska in tehniška logistika
Katarina Dular, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Skladiščenje je del logističnih procesov, ki kot zveza in regulator med drugimi funkcijami v materialnem poslovanju omogoča premostitev časovne razlike med časom proizvodnje in časom uporabe različnih dobrin. V diplomski nalogi je predstavljena pravna podlaga za skladiščenje in hranjenje kostanjevih in hrastovih ekstraktov v gospodarski druţbi Tanin d.d. Sevnica. V začetku diplomske naloge predstavljam in analiziram ustrezne pravne vire s področja skladišča, opisujem skladiščno pogodbo in analiziram pravno podlago za pripravo materialne dokumentacije ter njeno kroţenje. V empiričnem delu naloge predstavljam gospodarsko druţbo Tanin d.d. Sevnica, proizvodni program in kakovost produktov, postopek embaliranja, shranjevanja, hranjenja in izdaje produktov. V zadnjem delu naloge prikazujem, kakšen pomen ima zakonodaja skladiščenja v gospodarski druţbi, in predstavljam ugotovitve, da gospodarska druţba upošteva pravno podlago skladiščenja, saj je proces dobro organiziran in dovolj utečen.
Ključne besede: skladišče, skladiščna pogodba, skladiščenje, sistem fifo, kostanjevi ekstrakti, hrastovi ekstrakti
Objavljeno: 05.05.2011; Ogledov: 1506; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

4.
Skladiščna pogodba v logističnih podjetjih
Karina Kump, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Skladiščna pogodba je temelj pri skladiščenju blaga v logistiki in skladiščenju blaga nasploh. Uporablja se v vseh primerih skladiščenja izdelkov, pri tem pa se sklicuje na Obligacijski zakonik in njegove člene. Upoštevanje le–teh je zakonsko določeno in zapisano v Obligacijskem zakoniku Republike Slovenije. Z zakonskimi členi mora biti seznanjen vsak logist oz. skladiščnik, ki manipulira z blagom oz. skladiščno pogodbo. Skladiščno pogodbo najdemo povsod, kjer imajo opravka s skladiščenjem. Tudi če ne gre za skladiščno pogodbo kot takšno, pa morajo biti pogodbe oz. dogovori zasnovani po istem principu in morajo imeti enako vlogo oz. pomen, t.p. skladiščenje blaga po vseh predpisih in določilih. Brez skladiščne pogodbe je namreč nemogoče opravljati storitve skladiščenja, saj so le tako zaščitene pravice skladiščnika ter položnika.
Ključne besede: Členi, logistika, skladiščna pogodba, Obligacijski zakonik.
Objavljeno: 23.01.2015; Ogledov: 1213; Prenosov: 313
.pdf Celotno besedilo (489,13 KB)

5.
Odškodninska odgovornost garažne hiše za poškodbo vozila
Simon Posavec, 2017, diplomsko delo

Opis: V vsakdanjem življenju uporaba garažnih hiš narašča, kar povečuje možnost in pogostost poškodb na vozilu v času parkiranja v garažni hiši. Pri tem se postavlja vprašanje, kakšna je odškodninska odgovornost garažne hiše za poškodbe na vozilu. Tudi teorija in sodna praksa tega vprašanja ne obravnavata pogosto. V diplomskem delu se bomo zato ukvarjali z odškodninsko odgovornostjo javnih garažnih hiš. Cilj je tudi raziskati pravno naravo pogodbenega razmerja, ki nastane med uporabnikom in garažno hišo v času parkiranja, in ugotoviti, katera pravna pravila prihajajo v poštev za urejanje tega problema v primeru, ko stranki nista natančno opredelili medsebojne pravice in obveznosti. Za določitev odškodninske odgovornosti garažne hiše je pomembno, kakšna je pravna narava tega razmerja. V poštev prihajajo predvsem tipska pravila shranjevalne, skladiščne in najemne pogodbe ter pravila o gostinski hrambi. Pravna teorija se v večini primerov ne strinja z uporabo pravil najemne pogodbe za omenjeno pravno razmerje, medtem ko je v sodni praksi dopustna. Po njej bo garažna hiša odgovarjala za škodo na vozilu po splošnih pravilih o poslovni odškodninski odgovornosti. Po najemni pogodbi garažna hiša nima obveznosti varovanja vozila in je zato zanjo to najugodnejša pogodba. Teorija sicer najbolj zastopa stališče, da je med strankama sklenjena shranjevalna pogodba, ki pa je za garažno hišo manj ugodna, saj bo odgovarjala po pravilih o poslovni odškodninski odgovornosti. Pri uporabi pravil iz skladiščne pogodbe bi bilo vozilo pod strokovno oskrbo, kar pomeni, da so za garažno hišo najmanj ugodna, vendar jih teorija in sodna praksa za to pravno razmerje ne omenjata. Če bi se ta pravila uporabljala, bi bila garažna hiša po njih objektivno odškodninsko odgovorna. Obligacijski zakonik v 746. členu razširja smiselno uporabo določb o gostinski hrambi tudi na garaže. V primeru smiselne uporabe pravnih pravil o gostinski hrambi bi bila ta ugodna za obe stranki. V primeru, ko bo garažna hiša objektivno odgovarjala za škodo na vozilu, bo njena odškodninska odgovornost omejena do določenega zneska. Če pa bo garažna hiša ali oseba za katero garažna hiša odgovarja, ravnala krivdno, bo odgovarjala za popolno odškodnino.
Ključne besede: odškodninska odgovornost, garažna hiša, shranjevalna pogodba, najemna pogodba, skladiščna pogodba, gostinska hramba
Objavljeno: 27.10.2017; Ogledov: 769; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (694,17 KB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici