| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Tehnološki trendi kartičnega poslovanja
Štefka Balek, 2018, magistrsko delo

Opis: Pričujoča magistrska naloga prinaša pregled zgodovinskega ozadja za pričetek brezgotovinskega poslovanja ter razvoj plačilnih kartic od prvih reliefnih kartic preko kartic z magnetno stezo do sodobnih pametnih kartic s čipom. Prinaša natančno razlago uporabe različnih vrst plačilnih kartic, ki so v uporabi, pa morda uporabniki ne poznajo razlike med njimi. Predstavlja tudi pasti poslovanja s plačilnimi karticami za nepoučene uporabnike. Glavni namen naloge je predstaviti trenutne trende v razvoju kartičnega poslovanja oziroma razvojno naravnanost brezgotovinskega plačilnega sistema. Dejstvo je, da je področje zelo obsežno in hitro rastoče, saj se število uporabnikov teh storitev veča, prav tako se veča tudi vrednost sredstev, ki se na ta način prenašajo. Tem uporabnikom je potrebno zagotoviti varen brezgotovinski prenos denarja s čim manjšo možnostjo zlorab. Trend, ki se trenutno že močno uveljavlja, je brezstično poslovanje. Podatki kažejo, da že več kot 50 % izdanih plačilnih kartic po svetu omogoča brezstično poslovanje, do leta 2020 pa bi naj vsi POS terminali tako obliko plačevanja že omogočali. Naslednji zaznani trend je razvoj multifunkcijske plačilne kartice, saj se potrošniki zadnje čase srečujejo z motečim kopičenjem kartic. Dejstvo, ki ovira hitrejši razvoj te kartice, je visok strošek njene izdelave, kar lahko vpliva na njeno razširjenost kasneje. Najnovejši trend, ki s pojavom dovolj razvitih tehnologij sedaj končno lahko stopi v veljavo, je pojav mobilnega prenosa denarja, za kar je potrebna uporaba mobilne naprave. Ker je največja ovira pri uvajanju novih trendov zagotavljanje varnosti opravljenih transakcij, je seveda posledično zelo veliko napora vloženega v razvoj mehanizmov, ki bi učinkovito ščitili pred zlorabami. Za storitvami stoji vedno bolj kompleksna tehnologija, ki pomaga razvijati visoke tehnološke varnostne procese, ti pa zajemajo uporabo umetne inteligence, posebne kriptografske protokole, spreminjajoče se kode, ugotavljanje geolokacije ter uporabo biometričnih identifikacij. Nekateri od teh procesov so zaenkrat še v začetni fazi, a poskusni programi testiranja kažejo optimistične rezultate.
Ključne besede: kartično poslovanje, debetna kartica, kreditna kartica, kartica z odloženim plačilom, predplačniška kartica, kartica s shranjeno vrednostjo, brezstična kartica, multifunkcijska kartica, NFC, zloraba, kraja identitete, ponarejanje, phishing, skimming, 3-D secure, biometrična kartica, avtentikacija, tokenizacija, mobilna denarnica, N26
Objavljeno: 06.07.2018; Ogledov: 641; Prenosov: 237
.pdf Celotno besedilo (8,14 MB)

2.
ZLORABE ELEKTRONSKEGA BANČNIŠTVA
Miran Fuchs, 2016, diplomsko delo

Opis: Elektronsko bančništvo obsega uporabo bančnih avtomatov, kartično poslovanje, spletno, telefonsko in mobilno bančništvo. Uporabnikom omogoča dosegljivost bančnih storitev skoraj povsod in v vsakem trenutku, poleg tega pa bistveno zmanjšuje potrebo po posesti gotovine. Konkurenca med bankami tako v svetu kot tudi pri nas je skoraj vse banke prisilila k ponudbi elektronskih oblik bančnih storitev ter pripeljala tudi do stopnje, da so se pojavile tako imenovane virtualne banke, ki poslujejo le elektronsko in nimajo fizičnih poslovalnic. S povečanjem dosegljivosti bančnih storitev in enostavnostjo dostopa so bili za posamezne oblike elektronskega bančništva razviti različni ter splošno sprejeti varnostni mehanizmi, protokoli in standardi, ki naj bi uporabnikom zagotavljali varno koriščenje storitev. A nepridipravi so razvili bolj ali manj sofisticirane oblike zlorab in napadov na elektronsko bančništvo, usmerjene v pridobitev finančnih sredstev uporabnikov elektronskega bančništva. Nepridipravi bodisi izkoriščajo vrzeli v varnostnih mehanizmih in način delovanja naprav, ki omogočajo opravljanje posameznih oblik elektronskega bančništva, bodisi so usmerjeni v izkoriščanje neprevidnosti in laičnosti uporabnikov elektronskega bančništva.
Ključne besede: elektronsko bančništvo, phishing, vhishing, pharming, skimming, man in the middle, man in the browser
Objavljeno: 01.06.2016; Ogledov: 732; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

3.
Zlorabe plačilnih kartic v Sloveniji s poudarkom na skimmingu : magistrsko delo
David Gracer, 2013, magistrsko delo

Opis: Namen uvedbe novih tehnologij v svetu je uporabnikom le-teh olajšati delo, zabavo, počitek itd. Vendar pri uvedbi lahko obstaja slaba stran. Kadar gre za tehnologije, ki uporabnike povezujejo s svetom na način, da jih uporablja za namene plačevanja, postanejo zanimive za nepridiprave. Kriminalci, ki se ukvarjajo s tovrstnimi kaznivimi ravnanji, poskušajo na vsak način priti do uporabnikovega denarja. Tako za vsa možna plačilna sredstva najdejo način zlorabe. Da pa dejansko pride do zlorabe, je odvisno od različnih dejavnikov. V tem delu je varnost bolj kot ne odvisna od ravnanja vsakega posameznika. Magistrska naloga je razdeljena na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu so predstavljeni možni načini zlorab plačilnih kartic, pridobivanja podatkov o plačilnih karticah s poudarkom na nameščanju skimming-naprav, ponarejanja plačilnih kartic, anti-skimming in druge zaščite pred tovrstnimi dejanji, preiskovanju in zakonodaji v Sloveniji. V empiričnem delu je bila izvedena raziskava s pomočjo anketnega vprašalnika. S tem smo poskušali ugotoviti kaj vpliva na to, da uporabniki določenih plačilnih sredstev prepoznajo nameščeno skimming-napravo, kateri varnostni ukrepi pripomorejo k izboljšanju varnosti in najvarnejši način uporabe. Rezultati raziskave kažejo na to, da v veliki meri na zaznavo tovrstnih naprav vpliva pogostost uporabe, varnostni ukrepi se ujemajo s priporočili iz teorije, najvarnejši način pa je odvisen od različnih dejavnikov.
Ključne besede: plačilna sredstva, plačilne kartice, bankomati, varnost, zlorabe, skimming naprave, varnostni ukrepi, magistrska dela
Objavljeno: 22.10.2013; Ogledov: 1106; Prenosov: 238
.pdf Celotno besedilo (878,76 KB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici