| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
EKOLOGIJA LESENE GRADNJE
Lidija Kuhelnik, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga obravnava sisteme lesene montažne gradnje. Opisani so vsi trije sistemi, torej skeletni, okvirni in masivni. Obravnavani so lesni kompoziti za konstrukcije. V nadaljevanju je obravnavana gradbena biologija in zelena trajnostna gradnja. Podrobno je opisana zdrava hiša in njeni materiali. Predstavljen je tudi sindrom nezdrave zgradbe. Opisana je konstrukcijska zaščita lesa in modifikacija lesa.
Ključne besede: lesena montažna gradnja, skeletni sistem, okvirni sistem, masivni sistem, ekološka gradnja, trajnostna arhitektura, gradbena biologija, zdrava hiša
Objavljeno: 01.09.2011; Ogledov: 1978; Prenosov: 593
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

3.
LESENA MONTAŽNA GRADNJA
Mateja Motaln, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi je opisana lesena montažna gradnja. Les je eden najstarejših materialov, ki je naraven, obnovljiv in vsestransko uporaben. S svojimi lastnostmi ustvarja prijetno bivalno okolje. Za montažno gradnjo je značilna velika stopnja prefabrikacije, kar omogoča natančno in hitro gradnjo. Lesena gradnja v zadnjem času postaja vedno bolj priljubljena, saj ima kar nekaj prednosti, kot so energetska varčnost, dobre gradbeno fizikalne lastnosti, požarna ter potresna odpornost. Prevladujoči sistemi lesene montažne gradnje v Sloveniji so okvirna, skeletna in masivna konstrukcija, ki so v tej projektni nalogi podrobneje predstavljeni.
Ključne besede: montažna gradnja, lesena gradnja, skeletni sistem, okvirni sistem, masivni sistem
Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 1562; Prenosov: 379
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

4.
SKELETNA LESENA GRADNJA
Maruša Retuznik, 2014, magistrsko delo

Opis: Slovenija je ena najbolj gozdnatih držav v Evropi, zato ima velik potencial uporabe lesa v gradbeništvu. V zadnjem obdobju se v Sloveniji zaradi energijsko učinkovite gradnje in obvladovanja novih tehnologij pojavljajo sodobne arhitekturne zasnove lesenih montažnih objektov v obliki tipskih in individualnih projektov. Zaradi vse večje ekološke osveščenosti in vseh okoljskih vplivov svetovnega gospodarstva, energetskih standardov in želje po bivalnem ugodju je občutiti tudi preobrat v miselnosti investitorjev, ki so vse bolj naklonjeni leseni gradnji [55]. Namen magistrskega dela je prikazati različne sisteme lesene gradnje in navesti prednosti posameznih sistemov. Z natančnim opisom detajlov in spremljanjem njihove izvedbe na gradbišču želimo prikazati izgradnjo lesene nizkoenergijske enodružinske hiše. V magistrskem delu so prikazani tudi načini izračunavanja stabilnosti različnih konstrukcijskih sistemov. Večina sodobnih lesenih enodružinskih hiš je zgrajena po sistemu okvirno - panelne ali skeletne gradnje. V magistrskem delu so prikazane glavne razlike med okvirno - panelnim in skeletnim sistemom lesene gradnje. Z računskimi metodami je opravljena analiza elementov za prenos horizontalne obtežbe vetra in potresne obtežbe. Po SIST EN 1995-1-1: 2005 je preverjena nosilnost lesenih diagonal in OSB obložnih plošč ter na podlagi rezultatov nosilnosti na horizontalno obtežbo je določen sistem konstrukcije.
Ključne besede: lesena gradnja, skeletni sistem, okvirni sistem, montažna gradnja, nizkoenergijska gradnja, tehnologija grajenja, statična anliza
Objavljeno: 11.07.2014; Ogledov: 1749; Prenosov: 880
.pdf Celotno besedilo (9,78 MB)

5.
ANALIZA LESENE SKELETNE ENODRUŽINSKE HIŠE
Gašper Jagodič, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bomo predstavili potek izračuna lesene skeletne enodružinske hiše. Hiša je konstrukcijsko zasnovana po sistemu kozolca. Predstavljene so lastnosti skeletne gradnje ter prikaz stikovanja elementov. Statična analiza je izvedena na podlagi predhodno izračunane stalne in spremenljive obtežbe. Vsi izračuni se izvedejo s pomočjo programa Tower 7 ter v skladu s predpisi Eurocode.
Ključne besede: lesene hiše, skeletni sistem, statična analiza, dimenzioniranje
Objavljeno: 13.11.2014; Ogledov: 1169; Prenosov: 339
.pdf Celotno besedilo (6,43 MB)

6.
PRVA POMOČ PRI ZLOMIH
Aljaž Ferleš, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena prva pomoč pri osebah, ki so utrpele zlom kosti. Namen tega diplomskega dela je predstaviti ter opisati zlome, specifiko njihove oskrbe, jih razdeliti po telesnih regijah, predstaviti posebnosti in zaplete ter razlike med profesionalno in laično pomočjo. Pri pisanju diplomske naloge smo uporabili deskriptivno metodo dela. S pomočjo zbrane strokovne literature, ki je bila skrbno analizirana ter predelana smo najnovejša spoznanja prikazali v strukturni obliki. Predstavili smo vzroke za nastanek zlomov, različne mehanizme, ki vplivajo na nastanek poškodbe ter podrobneje opisali specifiko in oskrbo poškodovanca glede na mesto poškodbe. Ugotovili smo, da so zlomi ena izmed pogostejših poškodb, te pa se lahko pojavljajo v vseh starostnih obdobjih ne glede na spol. Zlomi se pogosteje pojavljajo pri osebah z osteoporotičnim obolenjem, pri otrocih, kjer so kosti mehkejše ter pri starostnikih, pri katerih so kosti šibkejše ter bolj toge. Poglavitni namen prve pomoči je pomoč nenadno oboleli ali poškodovani osebi, kjer laik zbere vse svoje znanje ter uporablja improvizirane metode dela.
Ključne besede: Skeletni sistem, kosti, zlomi, prva pomoč pri zlomih, nujna medicinska pomoč, imobilizacijski pripomočki.
Objavljeno: 07.12.2015; Ogledov: 899; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

7.
PROJEKTIRANJE SKELETNE KONSTRUKCIJE IZ DOLŽINSKO SPOJENEGA LESA
Amadej Roškarič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo na splošno opisali zgodovino lesenih konstrukcij v Sloveniji ter jih opredelili po sistemu grajenja. Obrazložili smo kaj dolžinsko spojen les je ter njegov nastanek in lastnosti. V nadaljevanju smo naredili statično ter dinamično analizo najbolj obremenjenih delov obstoječega objekta ter na kratko slikovno prikazali montažo takšnega objekta.
Ključne besede: lesena gradnja, skeletni sistem, dolžinsko spojen les, montažna gradnja, tehnologija grajenja, statična analiza.
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 448; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (8,32 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici