| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv situacijskih dejavnikov na obseg prodaje v trgovini Židana marela Kranjska Gora
Ines Zajc, 2024, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je ugotoviti, kakšen in kolikšen vpliv imajo situacijski dejavniki na obseg prodaje v trgovini Židana marela v Kranjski Gori. Predmet raziskovanja so bile nakupne navade potrošnikov trgovine Židana marela v Kranjski Gori v času nepričakovane epidemije covida-19, kjer smo skušali ugotoviti, ali so se nakupne navade potrošnikov spremenile in v kolikšni in kakšni meri so vplivale na poslovanje. Za pridobitev kar največ podatkov o nakupnih navadah in vplivu na poslovanje smo v okviru diplomskega dela analizirali podatke dveh anketnih vprašalnikov v različnih situacijskih obdobjih, intervjuja z lastnico trgovine ter izkazov poslovnega izida. Za odgovore na naša raziskovalna vprašanja smo pridobljene podatke preverili z opisno statistiko in Hi kvadrat preizkusom enake verjetnosti. Raziskava je pokazala, da epidemija covida-19 ni neposredno spremenila poslovnega modela trgovine Židana marela v popolno spletno prodajo. Kljub temu so se pojavile prilagoditve glede na razmere, kot je delna uvedba spletnega nakupovanja. Diplomsko delo nam je dalo vpogled v to, da ohranitev in izboljšanje poslovanja nista bila dosežena izključno s prehodom na spletno prodajo, ampak bolj z nenehnim prilagajanjem in pristopom, ki je vključeval tako klasično trgovinsko kot spletno prisotnost.
Ključne besede: situacijski dejavniki, vpliv na obseg prodaje, neposredna prodaja, spletna prodaja, spremenjene nakupne navade
Objavljeno v DKUM: 16.04.2024; Ogledov: 215; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (3,13 MB)

2.
Motivacija za izobraževanje v športnem društvu Atemi
Nejc Repanšek, 2019, diplomsko delo

Opis: Pri odločitvi za izobraževanje pomembno vlogo igra motivacija, saj povzroča in usmerja naša dejanja. V primeru, da je posameznik slabo motiviran, se bo posledično manj verjetno izobraževal. V nalogi smo želeli ugotoviti kakšna je stopnja motivacije za izobraževanja v športnem društvu Atemi. Za zbiranje podatkov smo uporabili anketo anonimnega tipa, ki je bila elektronsko posredovana članom društva Atemi. Poizvedeli smo, kaj je tisto, kar jih za izobraževanje motivira, in kateri so dejavniki, ki jih pri tem ovirajo. Ustrezno izpolnjenih je bilo 50 anket. Rezultati so pokazali, da je osebno zadovoljstvo tisti dejavnik, ki najbolj motivira člane za izobraževanje. V najmanjši meri pa posameznike motivirajo vpliv in ugled ter položaj v društvu. V največji meri jih za izobraževanje ovirajo situacijski dejavniki, kot npr. pomanjkanje časa in družinske obveznosti. Ugotovili smo tudi, da si člani želijo več praktičnih izobraževanj in seminarjev. Podatki bodo društvu Atemi morda lahko v pomoč za pridobitev novih članov in povečanje prepoznavnosti.
Ključne besede: motivacija, športno društvo, izobraževanje, osebno zadovoljstvo, situacijski dejavniki
Objavljeno v DKUM: 02.12.2019; Ogledov: 1544; Prenosov: 286
.pdf Celotno besedilo (848,10 KB)

3.
Vpliv situacijskih dejavnikov pri zlorabi zapornikov v Abu Ghraibu : diplomsko delo univerzitetnega študija
Sašo Farič, 2015, diplomsko delo

Opis: Na splošno lahko zapore definiramo kot totalne organizacije, katere namen je kaznovati ljudi, ki so kršili formalne družbene norme in jih je družba posledično kaznovala z odvzemom svobode (Wikipedia, 2014). Področje nasilja paznikov nad zaporniki v zaporih pa lahko obravnavamo kot specifično dogajanje, kjer prihaja do nekorektnega, nestrokovnega, nehumanega, ponižujočega vedenja v razmerju pazniki–zaporniki, predvsem zaradi popolnega neravnovesja moči glavnih akterjev. Na eni strani so pazniki, ki dominirajo, imajo vlogo nadzorovalcev zapornikov, ki se morajo obnašati po točno določenih normah. Tu pa prihaja do nepravilnosti, saj v določenih primerih pazniki prekoračijo svoja pooblastila in zaporniki postanejo žrtve lastne nemoči. Diplomsko delo bo prikazalo primer nemoči zapornikov v Abu Ghraibu, kjer so bili žrtve mučenja s strani paznikov, kjer so nekateri izkoristili kaos, da bi bodisi spustili na plan svoje težnje po dominantnosti, si »krajšali« čas ali pa v slepi veri verjeli, da z nizkotnimi dejanji pomagajo pri preprečevanju terorističnih napadov in reševanju ameriških življenj tako v Iraku, kot tudi doma, v Združenih državah Amerike. Problematike smo se lotili z vidika knjige Phillipa Zimbarda. V tem delu nam je avtor predstavil svojo teorijo o razlagi problematike. Mi smo skušali preveriti veljavnost teorije s pomočjo ugotovitev drugih avtorjev, od mnenj generalov, do mnenj psihologov in sociologov ter običajnih posameznikov oziroma laikov, ki so se podrobneje poglobili v omenjeno problematiko. V empiričnem delu smo skušali dobiti lasten približek zahtevnosti opravljanja pazniškega poklica, zato smo v Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor, oddelku Murska Sobota, preverili prisotnost stresa in posledično izgorelosti pri zaporniškem delu. Rezultati so pokazali, da je poklic paznika zahteven že pri normalnih pogojih, v pogojih in okoliščinah, kakršni so bili v Abu Ghraibu postane korektno opravljanje poklica in hkratno upoštevanje vseh pravic in dolžnosti izredno težka naloga.
Ključne besede: zapori, zaporniki, pazniki, pooblastila, kršitve, situacijski dejavniki, izgorelost, agresija, zlorabe, mučenje, Luciferjev efekt, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 02.11.2015; Ogledov: 1312; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (845,97 KB)

Iskanje izvedeno v 0.34 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici