| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Izbira novih kadrov s pomočjo odločitvenega modela
Nataša Jevšnik, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu bomo obravnavali problematiko izbire novih kadrov v podjetju. Razvili bomo model za pomoč pri odločanju izbire novih kadrov, kjer bomo upoštevali vse bistvene elemente razvoja kadrov. Pri izgradnji hierarhičnega modela kriterijev za izbiro novih kadrov se bomo osredotočili na tiste elemente, ki so ključni za izbor kandidata. Razvili bomo model, ki bo informacijsko podprt model s programom DEXi, programom za večparametrsko odločanje. Model bo pripomogel k takojšnjemu vpogledu, zakaj je med primernimi kandidati nek kandidat primernejši od drugega. Na konkretnem primeru bomo pokazali možnost uporabe informacijskih orodij v samem procesu zaposlovanja in pri selekcijskem postopku. Prikazati želimo takšen model, ki nam bo dal najbolj jasne in zanesljive rezultate. Model bomo aplicirali na konkretnem primeru. Poskusili bomo tudi ugotoviti, kako in na kakšen način izvesti vrednotenje in ocenjevanje ter kateri so tisti kriteriji, ki so pri oceni posameznih kandidatov najpomembnejši. Nove sodelavce je potrebno izbrati po natančno določenih selekcijskih postopkih. Zato bomo izdelali model, ki nam bo pomagal pri selekciji, razporejanju in vrednotenju kadrov. S pomočjo modela bomo tako prišli do cilja, ki vključuje transparenten izbor kadra, vstop v delovni proces in nato stalno spremljanje razvoja izbranega kandidata.
Ključne besede: Proces zaposlovanja, analiza delovnega mesta, sistem za podporo odločanju, odločitveni modeli, DEXi
Objavljeno v DKUM: 21.09.2017; Ogledov: 1337; Prenosov: 178
.pdf Celotno besedilo (5,54 MB)

2.
Informacijski sistem za podporo odločanju za mala podjetja z ekološko prehrano
Jasna Peternel, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Magistrsko delo se osredotoča na razvoj informacijskih sistemov za podporo odločanju za mala podjetja, ki se ukvarjajo z ekološko prehrano. Odločanje predstavlja ključno komponento uspešnosti podjetja, ki mora biti ustrezno podprto z informacijsko tehnologijo. Merjenje uspešnosti informacijskih sistemov (IS) postaja vse bolj pomembno. V magistrskem delu smo za merjenje uspešnosti sistema za podporo odločanju prilagodili posodobljen D&M model uspešnosti IS. Model uspešnosti IS za mala podjetja je vseboval tri neodvisne spremenljivke (kvaliteto informacijskega sistema, kvaliteto informacij, kvaliteto storitev) in odvisno spremenljivko (zadovoljstvo uporabnikov). Konceptualni model smo z uporabo sistemske dinamike preoblikovali v vzročno-zančni diagram s pozitivnimi in negativnimi zankami. Za pridobivanje podatkov smo razvili anketni vprašalnik v obliki spletne ankete, ki temelji na prilagojenem modelu uspešnosti sistemov za podporo odločanju. Vprašalnik je bil distribuiran izbranim malim podjetjem, ki se ukvarjajo z ekološko prehrano. Kvantitativno pridobljene podatke smo nadalje statistično obdelali ter preverili raziskovalne hipoteze. Ugotovili smo, da kvaliteta informacij in kvaliteta storitev vplivata na zadovoljstvo uporabnikov, medtem ko kvaliteta IS nima vpliva.
Ključne besede: malo podjetje, sistem za podporo odločanju, uspešnost IS, sistemska dinamika
Objavljeno v DKUM: 05.07.2016; Ogledov: 1407; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

3.
4.
Analiza strategij dobave električne energije na slovenskem trgu
Andrej Blažej, 2014, specialistično delo

Opis: Temeljna naloga upravljanja prenosnega omrežja je nemotena, varna in zanesljiva dobava električne energije v Sloveniji. Elektroenergetski sistem Slovenije je tehnično in funkcionalno enoten sistem. Sestavljajo ga proizvodnja, prenos in distribucija električne energije. Vendar je obstoječa struktura zadovoljevanja potreb po električni energiji v Sloveniji količinsko neustrezna. V Sloveniji trenutno primanjkuje že več kot petine električne energije. Analize trenutnega stanja v Nacionalnem energetskem programu kažejo, da je zanesljivost oskrbe z domačimi viri ogrožena. Uvoz je dolgoročno nezanesljiva rešitev. Trend stagnacije se lahko nadaljuje, če ne bomo zgradili novih domačih proizvodnih objektov. To specialistično delo želi prikazati več scenarijev gradenj novih elektroenergetskih proizvodnih objektov. S pomočjo orodja za podporo odločanju Solver, bodo scenariji ovrednoteni. Večje zmogljivosti prenosnega omrežja bi v Sloveniji bistveno povečale zanesljivost oskrbe z električno energijo.
Ključne besede: Simulacija, Optimizacija, Sistem za podporo odločanju, Sistemski operater prenosnega omrežja, Elektroenergetski sistem
Objavljeno v DKUM: 08.10.2014; Ogledov: 2093; Prenosov: 196
.pdf Celotno besedilo (2,18 MB)

5.
RAZVOJ APLIKACIJE ZA UČENJE OSNOV VEČKRITERIJSKEGA ODLOČANJA
Frenk Ten Sedmak Nahtigal, 2013, magistrsko delo

Opis: V nalogi obravnavamo problematiko načrtovanja in razvoja spletnega orodja za podporo večkriterijskega odločanja. S pomočjo najsodobnejših spletnih tehnologij, ki so na voljo, smo razvili aplikacijo, namenjeno učenju osnov večkriterijskega odločanja, s katero lahko hitro in enostavno modeliramo odločitveni problem. Namenjena je uporabnikom brez metodološkega znanja, vendar jo lahko uporabljajo tudi strokovnjaki. Odločevalec bolje spozna odločitveni problem skozi subtilni odločitveni proces, kjer je voden s strani aplikacije. Z vključitvijo družabne komponente v aplikacijo smo dodali možnost, da odločevalec uporabi moč skupinskega odločanja.
Ključne besede: Spletna aplikacija, sistem za podporo odločanju, večparametrsko odločanje, ODESYS
Objavljeno v DKUM: 11.10.2013; Ogledov: 1835; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

6.
IMPLEMENTACIJA SPLETNEGA SISTEMA ZA PODPORO ODLOČANJU Z UPORABO METODE AHP
Tomaž Rajh, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen proces odločanja, osnovne metode odločanja, in najpogosteje uporabljene večparametrske odločitvene metode. Podrobneje je opisan analitični hierarhični proces (AHP). Opisan je razvoj spletne aplikacije za podporo odločanju po metodi AHP. Predstavljena je arhitektura in delovanje aplikacije ter orodja in tehnologije, s katerimi je aplikacija implementirana. Na primeru je opisana uporaba aplikacije za konkreten odločitveni problem in predstavitev rezultatov.
Ključne besede: analitični hierarhični proces, sistem za podporo odločanju, odločitveni model, spletna rešitev
Objavljeno v DKUM: 19.04.2013; Ogledov: 2641; Prenosov: 192
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

7.
MODEL INTELIGENTNEGA SISTEMA ZA PODPORO ODLOČANJU PRI IZBIRI POLIMERNIH MATERIALOV V PROCESU RAZVOJA IZDELKOV
Urška Sancin, 2012, doktorska disertacija

Opis: Proces razvoja izdelka je kompleksen proces, znotraj katerega mora inženir sprejemati mnogo pomembnih odločitev, ki se ne nanašajo le na konstrukcijo, ampak na vse faze dobe trajanja izdelka. Izbira materiala je v sklopu procesa konstruiranja izrednega pomena, saj izbrani material v začetnih fazah razvoja izdelka znatno vpliva na vse prihodnje aktivnosti v procesu, ter na posledice, ki jih ima izdelek na okolico v njegovi celotni dobi trajanja. Pri svojem delu konstrukterji mnogokrat naletijo na dileme v procesu odločanja, pri čemer so mladi, neizkušeni inženirji na začetku kariere, kot tudi mala in srednje velika podjetja, v zapostavljenem položaju, saj pomanjkanje izkušenj posledično pomeni slabši izdelek ali najem strokovnjaka. Vpliv izdelka na okolje je definiran z različnimi parametri ekološkega spektra, ki jih lahko nadzorujemo v procesu izbire materiala. Eden takih je recikliranje, ki je pereča problematika polimernih materialov, saj je delež reciklirane plastike bistveno manjši od deleža drugih materialov. Kvarni vpliv človeka na okolje in izkoriščanje neobnovljivih virov tako kažeta na pomembnost težnje k trajnostnemu razvoju. Z razvojem modela sistema za podporo odločanju pri izbiri polimernih materialov z upoštevanjem okoljskega vidika smo v sklopu doktorske disertacije skušali doprinesti k znanosti tega področja ter predvsem razviti računalniško podporo pri konstruiranju okolju prijaznih izdelkov iz polimernih materialov v inženirski praksi.
Ključne besede: proces razvoja izdelka, konstruiranje za okolje, izbira materiala, sistem za podporo odločanju, polimerni material, človeško znanje
Objavljeno v DKUM: 06.07.2012; Ogledov: 2588; Prenosov: 269
.pdf Celotno besedilo (2,14 MB)

8.
9.
10.
RAZVOJ SPLETNE REŠITVE ZA RAZPOREJANJE ČLOVEŠKIH VIROV V POHIŠTVENI INDUSTRIJI
Sonja Jerše, 2011, diplomsko delo

Opis: Majhna in srednje velika podjetja se po večini ukvarjajo z naročniško proizvodnjo. Hitra in kvalitetna izdelava produkta je bistvenega pomena za obdržanje sedanjih strank ter pridobitev novih in posledično za dobro poslovanje podjetja. Da bi lahko to dosegli, moramo narediti optimalen razpored proizvodnje. Hitrost in kvaliteto proizvodnje lahko še povečamo, če pri izdelavi razporeda upoštevamo dejstvo, da so nekateri delavci pri opravljanju določenih delovnih nalog bolj spretni kot drugi. V tem diplomskem delu je predstavljen razvoj modularne spletne rešitve, ki poskrbi za čim boljšo razporeditev delavcev glede na dani razpored delovnih nalog. Pri iskanju najboljšega razporeda smo si pomagali z informacijsko tehnologijo, podprto z bazo podatkov, ter genetskimi algoritmi. Izdelana spletna rešitev izdela kvaliteten razpored v približno desetih minutah, kar je odvisno od izbire parametrov.
Ključne besede: razporejanje človeških virov, genetski algoritmi, modularna spletna rešitev, majhna in srednje velika podjetja (MSP), sistem za podporo odločanju
Objavljeno v DKUM: 11.07.2011; Ogledov: 2188; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici