| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 2484
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Izdelava in optimizacija spletne strani oblikovalskega studia
Nejc Kovačič, 2022, diplomsko delo

Opis: Digitalna prisotnost ima vedno večji pomen na uspeh podjetja. Brez lastne spletne strani in računov na družbenih omrežjih podjetje za svet tako rekoč ne obstaja. V okviru diplomskega dela smo se zato odločili izdelati spletno stran za novo ustanovljen oblikovalski studio. Raziskali smo trg platform za upravljanje spletnih strani in opredelili večkriterijski odločitveni model za izbiro najprimernejše platforme. Na podlagi ugotovitev smo izbrali platformo, ki je najbolj ustrezala postavljenim kriterijem, in s pomočjo naročnika ustvarili spletno stran, primerno za oblikovalski studio. Sledila je optimizacija spletne strani. Pri tem smo si pomagali s številnimi že vgrajenimi in zunanjimi orodji za analizo stanja strani. V okviru zunanje optimizacije in s ciljem povečanja digitalne prisotnosti smo ustvarili račune na družbenih omrežjih, kjer bo naročnik lahko objavljal novosti in na ta način posredno povečal obisk svoje spletne strani. Naročnik je zadovoljen z izdelano spletno stranjo, analize pa so pokazale, da je spletna stran zadovoljivo optimizirana za spletne iskalnike.
Ključne besede: spletna stran, sistem za upravljanje spletne strani, oblikovalski studio, optimizacija spletne strani
Objavljeno v DKUM: 28.11.2022; Ogledov: 13; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

2.
Pregled trenutnega stanja in razvoja pametnih omrežij : diplomsko delo
Nebojša Milošević, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava celovit pregled trenutnega stanja in smernic za razvoj pametnih omrežij, ki temelji na podlagi najsodobnejših znanstveno-raziskovalnih del, študij in mednarodnih/nacionalnih projektov s področja pametnih omrežij. Glede na zelo širok spekter, ki ga pokriva pojem pametno omrežje, se bomo omejili na zgodovinsko ozadje elektroenergetskega omrežja, predstavitev osnovnega koncepta pametnega omrežja (delovanje, lastnosti, integracija obnovljivih virov energije, komunikacijske tehnologije) in predstavitev različnih projektov in investicij, ki so bili izvedeni oziroma so še v fazi izvajanja. Poleg tega bodo za osnovni oris predlagane teme, predstavljeni ključni izzivi in problemi pri integraciji obnovljivih virov energije in toplotnih črpalk v obstoječe elektroenergetsko omrežje. Na podlagi izvedenih projektov bomo definirali, kolikšen delež elektroenergetskega omrežja je možno prilagoditi zahtevam za transformacijo v pametno omrežje.
Ključne besede: pametno omrežje, elektroenergetsko omrežje, pametni števci, prihodnji razvoj, komunikacijski sistem
Objavljeno v DKUM: 18.11.2022; Ogledov: 54; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

3.
Zgledi iz osnov linearne algebre : povzetek teorije in postopki reševanja nalog s komentarji
Irena Kosi-Ulbl, 2022

Opis: Publikacija je dopolnitev k učbeniku Osnove linearne algebre (iste avtorice). Medtem ko je v omenjenem učbeniku poudarek na teoretični osnovi obravnavanih vsebin, prinaša skripta k vsakemu obravnavanemu poglavju rešene zglede. Na začetku posameznga poglavja je uvodni del, v katerem so navedeni pomembnejši teoretični pojmi, ki jih bomo ponovili, in napoved nalog, ki jih bomo v okviru tega poglavja rešili. Nato sledi kratek teoretični del z zapisanimi definicijami, lastnostmi in obrazci, ki jih potrebujemo pri reševanju nalog. Študentom tako za osvežitev znanja omenjenih pojmov ni treba iskati v učbeniku. Teoretičnemu delu sledi osrednji del poglavja, ki ga predstavljajo podrobno rešeni zgledi z vsemi vmesnimi koraki. Reševanje nalog spremljajo tudi komentarji, ki študenta spomnijo, na kateri teoretični osnovi temelji iskanje pravilne poti do rešitve. Vsako poglavje se končuje s ključnimi besedami in z bistvenimi ugotovitvami poglavja. Pri nekaterih zgledih k lažjemu razumevanju poteka reševanja in k boljši prostorski predstavi pripomorejo barvne slike oziroma različni grafični prikazi.
Ključne besede: determinanta, matrika, sistem linearnih enačb, vektor, vektorski prostor, linearna preslikava, lastna vrednost, lastni vektor
Objavljeno v DKUM: 15.11.2022; Ogledov: 25; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (5,06 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Uporaba umetne inteligence pri upravljanju portfelja delnic
Dušan Fister, 2022, doktorska disertacija

Opis: Izziv dela predstavlja snovanje, načrtovanje in praktična izvedba avtomatiziranega trgovalnega sistema, ki neodvisno in brez posredovanja uporabnikov sprejema in izvaja trgovalne odločitve. Jedro trgovalnega sistema predstavlja trgovalna strategija, ki spremlja pretekle ter aktualne podatke borznih kotacij, izvaja tehnično analizo in, če je tega sposobna, se prilagaja sprotnim razmeram na finančnih trgih. Obravnavamo dve skupini trgovalnih strategij, klasične, ki niso sposobne sprotnega prilagajanja niti učenja, in dve trgovalni strategiji na osnovi naprednih algoritmov umetne inteligence, eno izmed njih predstavnico umetnih nevronskih mrež najnovejše tretje generacije. Izvedemo obširna simulacijska eksperimentiranja na osnovi nemškega delniškega trga v zadnjih desetih letih, zasnujemo in izvedemo pa tudi eksperimentiranja na namenski strojni opremi, ki močno pohitri kompleksnost časovnega izvajanja, ter eksperimentiranja na analognem elektronskem vezju, s pomočjo katerega se podrobno seznanimo z načinom propagiranja informacij umetnih nevronskih mrež tretje generacije. Rezultati eksperimentov prinašajo tako vsebinske kot tehnične ugotovitve, najpomembnejšo med njimi, da se enoten model ki hkrati trguje z večjim številom finančnih instrumentov obnaša podobno kot kopica posamično prilagojenih modelov na točno določen finančni instrument, kakor tudi novo ugotovljene izkušnje vezane na propagiranje in izrabo najnovejše generacije umetnih nevronskih mrež.
Ključne besede: umetna inteligenca, portfelj delnic, umetne nevronske mreže, mehanski trgovalni sistem
Objavljeno v DKUM: 14.11.2022; Ogledov: 78; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (5,58 MB)

5.
Analiza učinkov prehoda informacijskega sistema COBISS na Linux
Jan Nagovnak Gradišnik, 2022, diplomsko delo

Opis: Leta 1991 je Institut informacijskih znanosti (IZUM) promoviral Kooperativni online bibliografski sistem in servisi (COBISS) kot nadgradnjo sistema vzajemne katalogizacije. Isti akronim se je začel uporabljati za pripadajočo programsko opremo. COBISS predstavlja model povezovanja knjižnic v nacionalni knjižnični informacijski sistem z vzajemno katalogizacijo. Informacijski sistemi bazirajo na velikih bazah podatkov in močnih računalniških strežnikih. Enako je s informacijskim sistemom COBISS. V Inštitutu informacijskih znanosti so se konec leta 2018 odločili, da zaradi licenčne politike, produkcijske strežnike Windows preselijo na operacijski sistem Linux. Ker je kakršen koli prehod informacijskih sistemov velik izziv v podjetjih, so se tega lotili previdno. Definirati je bilo potrebno vse knjižnice v Sloveniji in skupine podatkov ki se bodo prenašali iz zaprto kodne rešitve Windows na odprto kodno rešitev Linux. Postopek tranzicije oz. prehoda strežnikov se je dogajal ob vikendih, saj so takrat knjižnice zaprte in je takšen postopek lažje izvesti. Prehod COBISS-a na Linux samega delovanja informacijskega sistema ni spremenil. Vse bazične funkcije in poslovni procesi ostajajo enaki. Spremeni se le lokacija, kjer se te funkcije in procesi izvajajo. Končni uporabniki in knjižničarji, ki v največji meri uporabljajo COBISS tako niso zaznali kakršnih koli posebnosti v delovanju. Informatika in elektronsko poslovanje postajata vedno pomembnejši v sedanji družbi. Podjetje IZUM se tega zaveda in ne zaostaja v razvoju modernih knjižničnih sistemov. Slovenija je po zaslugi IZUM-a ena redkih držav, ki ima vse vrste knjižnic povezane v enoten knjižnični informacijski sistem, in edina država na svetu ki ima nacionalni informacijski sistem o raziskovalni dejavnosti neposredno povezan z nacionalnim knjižničnim sistemom.
Ključne besede: Informacijski sistem COBISS, Windows, Linux, IZUM, podatkovne baze, odprtokodna rešitev
Objavljeno v DKUM: 11.11.2022; Ogledov: 46; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

6.
Razvoj pametnega prezračevalnega sistema
Matic Smogavec, 2022, diplomsko delo

Opis: Zaključno delo govori o razvoju prezračevalnega sistema z možnostjo upravljanja le-tega s pomočjo telefona, tablice ali računalnika. Delo zajema metode kot so 3D modeliranje, načrtovanje vezja, Programiranje v C jeziku, programiranje v HTML in Javascript jezikih, sestava vezja oz. spajkanje ter montažo sistema. V začetku smo podrobneje analizirali podobne sisteme, ki so ponujeni na trgu in glede na to opredelili zahteve za naš sistem z namenom, da bi bil le-ta boljši. Sledila je izbira ustreznih komponent, ki so na voljo na trgu, nato pa načrtovanje in izdelava strojnih in elektronskih delov ter montažo teh v smiselno zaključeno celoto. Na koncu sledi analiza našega oz. lastnega sistema v kateri ugotavljamo ali sistem v celoti izpolnjuje v začetku postavljene zahteve in glede na to podamo rezultate. Sledi še opis in rešitev večjih težav, ki jih je pomembno izpostaviti in pa zaključni komentar z nekaj idejami za nadgradnjo.
Ključne besede: razvoj, prezračevalni sistem, rekuperacija toplote, Wi-Fi, upravljanje na daljavo, 3D modeliranje, 3D tiskanje, načrtovanje, vezja, mikrokrmilnik, programiranje, C, C++, HTML, Javascript, CSS, spletna stran, Websocket
Objavljeno v DKUM: 08.11.2022; Ogledov: 150; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (2,28 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Izgradnja in avtomatizacija laboratorijskega sistema za pozicioniranje s servopogonom in trifaznim elektromotorjem
Žan Golob, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo temelji na izgradnji in avtomatizaciji laboratorijskega sistema za pozicioniranje s servopogonom in trifaznim elektromotorjem. Izgradnja sistema je zasnovana na načrtovanju in tisku-3D komponent ter priključitvi električnih komponent proizvajalca Mitsubishi Electric. Avtomatizacija sistema pa je temeljila na uporabi programske opreme proizvajalca Mitsubishi Electric, pri čemer smo v diplomskem delu avtomatizirali in inicializirali vse uporabljene električne komponente. Nazadnje je sledilo še preizkušanje izgrajenega in avtomatiziranega sistema za pozicioniranje, pri čemer smo preizkusili delovanje sistema ter odpravili morebitne napake. Izgrajen laboratorijski sistem je namenjen uporabi v laboratoriju kot didaktični modul pri laboratorijskih vajah.
Ključne besede: Sistem za pozicioniranje, avtomatizacija, Misubishi Electric, servopogon, trifazni elektromotor, frekvenčni pretvornik.
Objavljeno v DKUM: 07.11.2022; Ogledov: 46; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (5,52 MB)

8.
Določitev terapevtske koncentracije ekstrakta trpotca v 3D tiskanem nosilnem sistemu za optimalni učinek na rast kožnih celic
Klara Laura Konda, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo podrobneje raziskali vpliv ekstraktov širokolistnega (Plantago major L.) in ozkolistnega (Plantago lanceolata L.) trpotca na rast kožnih celic. Ekstrakte obeh vrst trpotca smo ekstrahirali z različnimi topili in jih določili. V ekstraktih smo s tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti potrdili prisotnost avkubina, katalpola, verbaskozida in plantamajozida. Vsebnost celokupnih kemijskih spojin v ekstraktih smo določili s spektroskopskimi metodami ter njihovo antioksidativno delovanje z DPPH-metodo. Kinetiko sproščanja ekstraktov iz 3D-tiskanih obližev smo določili na podlagi in vitro testiranja sproščanja verbaskozida iz 3D-tiskanih obližev na avtomatiziranem sistemu Franzovih difuzijskih celic. Na podlagi dobljenih rezultatov ter rezultatov MTT-testa, pri katerem smo določili vpliv ekstraktov na viabilnost celic, smo v 3D-tiskane obliže vgradili metanolni ekstrakt širokolistnega trpotca ter etanolni ekstrakt ozkolistnega trpotca. V primeru obeh vrst trpotca smo določili optimalni masni delež, ki je znašal 0,50 % ekstrakta na maso 3D-tiskanega obliža. Relativna viabilnost je bila v primeru 3D-tiskanega obliža s širokolistnim trpotcem 1,39 in 1,49 v primeru ekstrakta ozkolistnega trpotca. Z MTT-testom smo tako dokazali biokompatibilnost vgrajenih ekstraktov ter njihov spodbujevalni vpliv na viabilnost in proliferacijo fibroblastov. Z analizo površine 3D-tiskanih obližev z ali brez vgrajenega ekstrakta trpotca, ki smo jo naredili z vrstičnim elektronskim mikroskopom, smo potrdili vpliv ekstraktov na spremembo morfologije obližev. S testom degradacije in testom navzemanja vlage smo pokazali, da so obliži biorazgradljivi in da imajo ustrezen profil nabrekanja ter tako potrdili njihov potencialni terapevtski učinek in uporabo za celjenje ran.
Ključne besede: širokolistni trpotec, ozkolistni trpotec, aktivne učinkovine, 3D-tiskan nosilni sistem, terapevtska koncentracija, rast kožnih celic
Objavljeno v DKUM: 03.11.2022; Ogledov: 84; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

9.
Merilna naprava za preizkušanje tiskanih vezij iz proizvodnje : diplomsko delo
Nejc Friškovec, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavi efektiven način za oceno in določitev kakovosti tiskanih vezij iz proizvodnih linij. Sestavljeno tiskano vezje zagotavlja električno povezavo prispojenim elektronskim komponentam. Po sestavi tiskanega vezja je potrebno izvesti funkcionalen preizkus, ki zagotavlja kakovost izdelka. Po navadi so proizvodnje linije opremljene z inšpekcijskimi kamerami, ki odkrivajo nepravilnosti, kot so manjkajoče komponente. Takšno zagotavljanje kakovosti v nekaterih primerih ni dovolj, zato moramo dodati dodatno raven nadzora. Poleg inšpekcij s kamerami morajo biti opravljene električne meritve. Proces meritev mora biti avtomatiziran, da se zagotavljata ponovljivost in hitrejša izvedbo procesa. Diplomsko delo ovrednoti pomen takšne naprave, predstavi njene prednosti in slabosti ter njeno kompleksnost. Naprava obsega elektronski del, ki izvaja meritve, mehanski del, ki obsega ohišje in vpenjalno mesto, ter program, ki nadzira proces.
Ključne besede: električne meritve, tiskana vezja, testna naprava, avtomatizacija, inteligentni merilni sistem
Objavljeno v DKUM: 02.11.2022; Ogledov: 68; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

10.
Zelene tehnologije za dostavne sisteme funkcionalnih agensov - laktobacilov
Laura Furman, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je temeljila na razvoju elektropredenih materialov kot dostavnih sistemov za laktobacile. Eksperimentalni del je vključeval pripravo polimernih formulacij polietilen oksida (PEO), PEO z laktoferinom (LF), PEO s probiotičnim sevom L. paragasseri K7 (LK7) ter PEO s kombinacijo LF in LK7. Preden smo polimerne formulacije izpostavili elektropredenju, smo jim določili pH vrednost, viskoznost, prevodnost in površinsko napetost. Polipropilenska tkanina je služila kot nosilni substrat za nanos nastalih nanovlaken iz tekočih formulacij med postopkom elektropredenja. Pogoji za optimalni nastanek nanovlaken so bili pri napetosti 40 kV in razdalji 210 mm med zgornjo in spodnjo elektrodo. Nastalim nanovlaknatim strukturam smo določili funkcionalne skupine s FT-IR spektroskopijo, elementno sestavo z rentgenskim fotoelektronskim spektrofometrom (XPS) in morfološko strukturo z vrstičnim elektronskim mikroskopom (SEM). Elektropredene vzorce smo gravimetrično ovrednotili in jim pomerili prepustnost zraka. S Tyndallovim efektom in z določanjem motnosti in optično mikroskopijo smo preverili topnost elektropredenih vzorcev. Antioksidativni učinek elektropredenih materialov smo ovrednotili z ABTS metodo. Z analizo preživetja in sproščanja smo določili delež preživelih in sproščenih probiotičnih bakterij LK7 iz elektropredenih materialov. Ugotavljali smo tudi vpliv staranja in skladiščenja elektropredenih vzorcev na preživetje in sproščanje LK7. FT-IR spektroskopija je nakazovala vključitev laktoferina in laktobacilov v strukturi elektropredenih materialov. Z rentgensko fotoelektronsko spektrometrijo (XPS) smo ugotovili, da je v elementarni sestavi površine pri vseh elektropredenih vzorcih opaziti predvsem prisotnost deležev elementa kisika, ogljika in fosforja ter majhne vrednosti elementa kalija. V primerjavi z nosilnim substratom se je pri vseh elektropredenih vzorcih atomski delež kisika povečal, kar nakazuje na uspešno vključitev LF in LB v elektropredene vzorce. Iz SEM posnetkov predvidevamo, da se LK7 zaradi svoje velikosti ni ujel v nastala nanovlakna, temveč je ostal med mrežami nanovlaken. Izhodne učinkovine laktoferin (LF) in laktobacili (LB) izkazujejo 100 % antioksidativno inhibicijo. Med elektropredenimi vzorci izkazuje najvišjo vrednost IEt (%) vzorec, ki ima vključeni obe učinkovini (PEO/LF/LB) in po 60. minutah doseže vrednost 69 %. Z analizo preživetja in sproščanja smo ugotovili, da so se laktobacili iz elektropredenih vzorcev sprostili takoj ob stiku z raztopino fosfatnega pufra. Delež preživelih in sproščenih bakterij je bil največji pri sveže analiziranih vzorcih v primerjavi s 3-dni staranimi vzorci. Prav tako pogoji shranjevanja (temperatura in vlaga) niso prispevali k izboljšanju preživetju laktobacilov. Rezultati preživetja in sproščanja probiotičnega seva L. paragasseri K7 nakazujejo, da so v diplomskem delu razviti elektropredeni materili primerni kot dostavni sistem s takojšnjim učinkovitim delovanjem. Kot takšni dostavni sistemi bi lahko potencialno izkazovali uporabno vrednost na področju medinskih pripomočkov kot ženski tamponi za zdravljenje vaginalnih vnetij, obloge za celjenje ran ali kot terapevtske blazinice za dojenje, namenjene zdravljenju vnetih in poškodovanih prsnih bradavic.
Ključne besede: elektropredenje, laktoferin, laktobacili, dostavni sistem, nanovlakna
Objavljeno v DKUM: 28.10.2022; Ogledov: 88; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (3,40 MB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici