| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 45
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Raziskave poroznosti sintranih kontaktnih stremen : diplomsko delo
Vasilij Barber, 1995, diplomsko delo

Ključne besede: sintranje, poroznost, kvantitativna metalografija, metalografija
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1743; Prenosov: 0

8.
RAZISKAVA MOŽNOSTI ZA TRŽENJE IZDELKOV DODAJALNE SLOJEVITE PROIZVODNJE
Kristjan Lovenjak, 2008, diplomsko delo

Opis: Dodajalne slojevite tehnologije so tehnologije, pri katerih se izdelki izdelujejo s pomočjo dodajanja materiala, kar je v nasprotju s konvencionalnimi tehnologijami, ki delujejo na principu odvzemanja materiala. Tehnologije omogočajo izdelavo zelo kompleksnih, zakompliciranih struktur brez posebnih priprav in orodja. Vsebina diplomskega dela predstavlja opis teh tehnologij, raziskavo možnosti trženja in izbiro tehnologije, ki bi bila najprimernejša za ustanovitev tovrstnega podjetja. Raziskava je bila izvedena s pomočjo vprašalnika. Vzorec zajema slovenska podjetja, ki se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi. Rezultati raziskave kažejo, da je največji potencial dodajalnih postopkov v Sloveniji izdelava prototipov, vizualizacijskih objektov in mehkih orodij. Kazalci za prihodnost pa napovedujejo največji potencial dodajalnih tehnologij v izdelavi končnih izdelkov za potrebe biomedicine, letalstva, vesoljske tehnike …
Ključne besede: dodajalni postopki, SLS (selektivno lasersko sintranje), hitra izdelava prototipov, hitra izdelava orodij, izdelava končnih izdelkov, ustanovitev podjetja
Objavljeno: 03.04.2009; Ogledov: 2548; Prenosov: 294
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

9.
TEHNOLOŠKI PROCES IZDELAVE IZOLACIJSKIH PLOŠČ EPS
Milan Modic, 2009, diplomsko delo

Opis: EPS je ekspandirani polistiren, ki je komercialno bolj poznan pod imenom stiropor. Polistiren PS dobimo s polimerizacijo monostirena (derivat pri predelavi nafte) ob prisotnosti peroksidov kot katalizatorjev. Tako pridobljena osnovna surovina se pakira v kartonaste zabojnike in je pripravljena za nadaljnjo tehnološko predelavo na predekspanderju, blokformi in nazadnje še na razrezu, kjer dobimo končno obliko izdelka iz EPS-a. Za potrebe naloge se je izdelalo večje število poizkusnih blokov z različnimi nastavitvami časov in tlakov na novem predekspanderju in novi blokformi. Glavni namen naloge je izboljšati proizvodni proces izdelave EPS in z nabavo nove strojne opreme zmanjšati vpliv človeškega faktorja na kvaliteto izdelka in s tem poceniti izdelke. Glede na to, da so standardizirane samo mehanske in fizične lastnosti EPS-a, ne pa tudi njegova gostota, pomeni, da se lahko izdelajo lažji bloki iz EPS-a, zagotoviti pa moramo deklarirane lastnosti izdelkov, kar jih poceni, in to je bil cilj naše naloge. Ker v strukturi lastne cene izdelka predstavlja vhodna surovina cca 50 % , so taki prihranki na račun zniževanja gostote EPS-a veliki.
Ključne besede: EPS surovina (PS), predekspandiranje surovine EPS, končno sintranje blokov, staranje blokov, razrez in obdelava blokov.
Objavljeno: 03.12.2009; Ogledov: 2944; Prenosov: 374
.pdf Celotno besedilo (2,89 MB)

10.
PRIMERJAVA POSTOPKOV SELEKTIVNEGA LASERSKEGA SINTRANJA IN BRIZGANJA PLASTIČNIH MAS PRI IZDELAVI KONČNIH IZDELKOV
Žiga Kadivnik, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je predstavljena primerjava med tehnologijama brizganja plastičnih mas in selektivnega laserskega sintranja za izdelavo malo serijskih izdelkov. Za obe tehnologiji so opisani vsi procesi, ki so potrebni za nastanek končnega produkta. Na podlagi tega je izvedena časovna analiza in stroškovna kalkulacija proizvodnje plastičnih izdelkov. Primerjava obeh postopkov iz časovnega in ekonomskega vidika prikazuje mejo ustreznosti izdelovalnega postopka glede na velikost serije, izbranega primera izdelka. Rezultat študije prikazuje, da primernost selektivnega laserskega sintranja narašča s kompleksnostjo izdelka in pada z večanjem števila izdelkov v seriji.
Ključne besede: dodajalne tehnologije, selektivno lasersko sintranje, brizganje plastičnih mas, proizvodne tehnologije
Objavljeno: 11.10.2010; Ogledov: 2365; Prenosov: 230
.pdf Celotno besedilo (4,14 MB)

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici